Reunió inici curs

Estratègies per preparar una reunió d’inici de curs inoblidable

Comença un nou curs escolar i és molt important que, des del primer dia, família i escola caminem en la mateixa direcció. El diàleg i col·laboració entre pares i mestres ha de ser permanent i cal que funcionem com un equip.

La reunió d’inici de curs és la primera ocasió que tenim per reunir-nos amb les famílies dels alumnes amb qui treballarem durant tot el curs. És important poder fer un bon primer contacte i establir un clima de col·laboració entre tots.

Però com podem fer una bona reunió d’inici de curs? Anem a pams…

 

Quina informació cal donar a les famílies?

Cal que informem les famílies de:

 • Presentació de l’equip docent que atendrà el seu fill.
 • Calendari escolar (inici i final de curs, festes i dies de lliure disposició, entrega d’informes…)
 • Horari de les assignatures.
 • Aspectes importants a saber de cada assignatura (metodologies, organització, grups de treball, avaluació …)
 • Sortides i colònies.
 • Festes populars (concretar les festes que es fan a l’escola)
 • Comunicació amb les famílies (web de l’escola, el blog del cicle, agenda escolar o llibreta viatgera, entrevistes…)
 • Característiques de l’etapa evolutiva en què es troba el seu fill/a (quatre pinzellades concretant els trets més significatius)
 • Horari d’atenció als pares.
 • Assistència i puntualitat.
 • Salut (No assistir a l’escola malalts, firmar autorització per donar Ibuprofè en cas de febre, informar d’intoleràncies i al·lèrgies…)
 • Precs i preguntes.

 

Com podem donar la informació?

Per comunicar als pares tota aquesta informació podem utilitzar diferents estratègies:

 1. Explicant de manera oral. Cal que facis prèviament un esquema de què vols explicar i en quin ordre ho vols explicar. Sovint explicar tots els continguts de manera oral fa que la reunió es faci densa i feixuga per les famílies. Recomano que agilitzis la reunió utilitzant altres suports visuals que complementin les teves explicacions.
 2. Amb l’ajuda d’un Power Point. Elabora una presentació molt visual en la que apareguin imatges dels alumnes realitzant diferents tasques escolars. Ha de ser un Power Point ben estructurat i concís que et permeti concretar la informació que vols explicar a les famílies. Les presentacions amb Power Point permeten combinar diapositives molt visuals i donen riquesa i agilitzen la reunió.
 3. Visualitzant un vídeo. Elabora un vídeo amb els teus alumnes en el que ells mateixos expliquin alguna informació del funcionament del curs. Als pares sempre els fa gràcia veure els seus fills i és una manera molt atractiva de donar-los la informació. Depenent de l’etapa educativa en què treballis els alumnes podran explicar més coses o menys. També és molt útil per reforçar amb els alumnes aspectes organitzatius del curs.
 4. Una fotocòpia amb la informació més rellevant. Per afavorir que les famílies gaudeixin d’una bona reunió i no es preocupin per apuntar la informació que es va explicant, és recomanable que ofereixis a l’inici de la reunió una fotocòpia amb les informacions més importants.

Per tal de fer una reunió dinàmica i atractiva és útil fer servir més d’un recurs per preparar la reunió. Per exemple organitzar la reunió de manera que es combini diferents metodologies: Power point + vídeo + fotocòpia informativa.

 

Consells útils per fer la reunió de pares.

Algunes de les estratègies que m’han funcionat millor són:

1. Extensió i durada de la reunió: cal donar la informació important però no ens hem d’allargar massa. És aconsellable no fer reunions explicatives més llargues de mitja hora. Posteriorment es pot allargar la reunió amb les preguntes i intervencions de les famílies.

2. Preparar una bona acollida per rebre les famílies:

 • Els podem posar música l’estona que van arribant.
 • Saludar a les famílies a mesura que arriben per poder tenir un primer contacte amb cada una d’elles.
 • Decorar l’aula o el passadís perquè les famílies puguin veure les feines dels seus fills (per exemple, fer-se un autoretrat)

3. Preparar alguna dinàmica conjunta per tal de trencar el gel i crear un ambient de col·laboració famílies- escola. Per exemple:

 •  Preparar amb els alumnes unes notes que podem enganxar a cada taula. En aquestes notes els alumnes escriuen als seus pares i aquests el dia de la reunió responen als fills. El següent dia que els alumnes van a l’escola poden veure les notes que els han escrit els seus pares. És una activitat molt senzilla però que engresca molt tant als alumnes com a les famílies.
 • Elaborar amb les famílies un treball manual per decorar la classe dels seus fills. L’endemà els alumnes poden completar el treball manual que han iniciat els seus pares i posteriorment decorar la seva classe. Es tracta de fer una activitat conjunta famílies- alumnes- mestres. Cal que com a mestra preparis el material necessari per dur a terme l’activitat i elaboris un model per facilitar la tasca a les famílies.

4. Acabar la reunió agraint als pares la seva assistència: cal valorar de manera positiva que els pares facin l’esforç d’assistir a la reunió i demostrar-los que la seva implicació és fonamental per treballar conjuntament per l’educació del seu fill/a.

 

inici-de-curs

 

Com col·locar els pares?

La manera com col·loquem els pares a l’hora de fer la reunió és important. Per exemple si col·loquem les cadires en fileres totes mirant endavant predisposa a pensar que els mestres expliquen i les famílies callen i escolten. En la reunió es crea un ambient més formal.

En canvi si col·loquem les cadires en rotllana predisposa a que les famílies i mestres estiguin al mateix nivell i tots ens puguem veure. Aquesta col·locació propicia que les famílies parlin i es relacionin unes amb les altres. En la reunió es crea un ambient més informal i proper.

 

Conclusió

La reunió d’inici de curs és el primer contacte per trobar-te amb les famílies dels teus alumnes, és una oportunitat per aconseguir que els pares que miren l’escola des de la distància la sentin més propera. En l’educació de l’infant intervé tant la família com l’escola i cal treballar en equip en la mateixa direcció.

Per tal d’establir una bona relació família- escola és important que obrim l’escola als pares. Que els fem partícips del que fem i els impliquem i estimulem a participar. Cal trencar amb la idea que l’escola està tancada i és una muralla en què els pares no hi tenen cabuda. Som un equip que treballem per un mateix objectiu, educar els infants en totes les seves vessants.

És bàsic que demostris a les famílies que estàs implicat en l’educació dels seus fills/es i que es creï una relació de confiança i complicitat.

 

Tens alguna estratègia que et funciona a les reunions de pares? Comparteix-la als comentaris. Moltes gràcies 😉

 

34 thoughts on “Estratègies per preparar una reunió d’inici de curs inoblidable

  • Hola Meritxell,

   Moltes gràcies pel teu comentari ! Desitjo que gaudeixis d’una bona reunió d’inici de curs 😉

   Seguim en contacte

 1. Una bona estratègia també pot ser implicar als alumnes en la reunió. Aquest any, a 4t. de Primària, seran ells qui explicaran les diferents informacions. Ja veurem com sortirà, però veient amb l’il·lusió que ho han començat a preparar, estic segura que ha d’anar bé. Per si us serveix… http://kitxalla.espurnaice.cat/node/2279

  • Hola Laura.
   Molt bona idea implicar els alumnes en la reunió d’inici de curs. Aquest any jo també ho estic fent amb els alumnes de 5è. No ho he comentat en el bloc perquè primer volia aplicar-ho i veure com va. El que farem és gravar els alumnes en vídeo i fer un muntatge per ensenyar als pares el dia de la reunió. Treballem el text expositiu i resumim les informacions més importants que cal saber del curs.
   Seguim en contacte.

  • Hola Laura.

   Avui hem fet la reunió d’inici de curs hi ho hem fet visualitzant un vídeo. Aquest vídeo el van elaborar els alumnes de cinquè per explicar als pares les informacions més importants del curs. Ha estat un èxit i els ha agradat molt, tan als alumnes com als nens. Molt recomanable!

    • Moltes gràcies a tu Sílvia per llegir l’article i per escriure un comentari.

     Espero que gaudeixis d’una bona reunió d’inici de curs 😉

     Seguim en contacte.

     Nati

 2. Sempre al peu del canó. Clar i senzill. Gràcies Nati. Aquest any surto de l’IES per anar a l’escola, espero el teu ajut.

  • Hola Jesús,

   Moltes gràcies per les teves amables paraules. Desitjo que tinguis molta sort a l’escola, estic segura que gaudiràs molt. Compta amb mi per tot el que necessitis.

   Acaba de gaudir d’unes bones vacances!

  • Hola Mireia,

   Moltes gràcies per llegir l’article i per les teves amables paraules.

   Espero que gaudeixis d’una bona reunió d’inici de curs.

   Seguim en contacte 😉

  • Hola Pilar,
   Tens raó, però els bloggers experts recomanen fer títols que engresquin al lector a voler llegir l’article. Per això sempre intento posar algun títol que cridi l’atenció.
   Moltes gràcies per la teva aportació. T’ho agraeixo molt.
   Bon inici de curs.
   Seguim en contacte 😉

 3. Hola Nati,
  Aquest començament ha estat genial. La reunió encara no l’hem fet però pinta que serà emocionant i no com ho coneixia jo fins ara.
  Gràcies!!!

  Joan

  • Hola Joan,
   Ànims que segur que gaudiràs d’un bon curs!!!
   Ja m’aniràs explicant com et va tot.
   Una abraçada

 4. Hola, a mi m’agrada parlar d’algun article actual! d’alguna novetat i fer referències a conferències o llibres interessants…..Com mestra de sisè parlem una mica de l’utilització de les noves tecnologies, límits…mòbils…..

  • Hola Angels,

   Moltes gràcies per llegir l’article i per escriure el comentari.
   Em sembla molt interessant el que proposes i molt enriquidor per les famílies!! És una bona estratègia que ens podem apuntar tots!!

   Moltes gràcies per compartir amb nosaltres la teva experiència.
   Seguim en contacte 😉

 5. Bon dia Nati!!!
  Que puc dir que ja t’ha comentat els altres companys/-es.
  Està perfecte, per a mi!!! Jo, que encara estic de baixa recuperant-me d’una malaltia, em serà molt útil alhora que incorpora-me i tenir present, clar i senzill, aquest esquema de la presentació.
  Gràcies per aquesta eina tant important i fundamental alhora de fer una reunió de pares!!!
  Salutacions!!!
  Maria

  • Hola Maria,

   Moltes gràcies i espero que et recuperis ben aviat!!!

   A l’escola ja et deuen estar esperant. Ànims i una forta abraçada.

   Nati

 6. Bona tarda!
  L’any passat vaig fer la presentació amb un Prezi on hi havia tota la informació amb fotografies dels nens fent activitats. Va agradar molt. M’ encanta la idea de posar les cadires al voltant per poder-nos veure tots.
  Gràcies per compartir-ho
  Nativitat

  • Hola Nativitat,

   Moltes gràcies per aportar la teva experiència. A mi també m’agrada molt el programa Prezi!!!

   Moltes gràcies a tu per escriure el comentari.

   Seguim en contacte 😉

   Nati

 7. Nati de deu com sempre! L ‘acabo de llegir ara si no ja t’ho hagués dit aquesta tarda quan ens hem vist a la reunió d pares!!!

  • Hola guapa,

   Moltes gràcies per llegir-lo bonica, ets un sol!!!

   Gaudeix d’un bon curs 😉

   Nati

  • Hola Gemma,

   Moltes gràcies a tu per llegi-lo i per escriure el comentari!

   Espero que gaudeixis d’un bon curs 😉

   Nati

  • Hola Carme,

   Moltes gràcies a tu per les teves amables paraules.

   Espero que gaudeixis d’un bon curs.

   Seguim en contacte 😉

   Nati

 8. M’agrada aquesta estructura de la reunió.
  En alguna altra ocasió vaig fer l’activitat de la nota que els alumnes deixen als pares i ells els contesten. Va ser molt bonic!
  L’any passat també vaig donar una web amb recursos per si els pares volien deixar als seus fills que es connectessin a casa a una web segura. És la motxil·la.
  Vinga, segur que serà un èxit. La tinc aquest dimecres.
  Gràcies per la informació.
  Eva

  • Hola Eva,

   Molt bona idea recomanar una web amb activitats. La motxilla té molts recursos, és una bona recomanació. Moltes gràcies!!

   Segur que la reunió t’anirà molt i molt bé!!

   Molta sort!

   Seguim en contacte 😉

   Nati

  • Hola Dolors,

   Moltes gràcies a tu per les teves amables paraules!!

   Espero que gaudeixis d’un molt bon curs.

   Seguim en contacte;)

   Nati

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *