Tots els infants del món tenen dret a anar a l’escola i rebre educació, però malauradament això actualment encara no és una realitat.
Hi ha milers d’infants de tot el món que cada dia recorren desenes de quilòmetres per camins llargs i perillosos per poder assistir a l’escola. Ho fan malgrat les adversitats, les inclemències del temps o una geografia descoratjadora, però amb un únic objectiu al cap: el futur.
En aquest article trobaràs vídeos que narren les dificultats que es troben molts infants de diferents països per poder accedir a l’escola. Tot i les dificultats, i moltes vegades jugant-se la vida, cada dia van a l’escola.
Uns petits herois que demostren molt de coratge i molta voluntat per anar a l’escola. Tots lluiten per tenir l’oportunitat de construir-se una nova vida.
M’agrada molt la frase de Nelsson Mandela. Vetllem perquè tots els infants puguin gaudir del dret d’anar a l’escola i es converteixin en adults capaços de canviar el món.
Un motiu per reflexionar a l’escola.
Tenir l’escola tan a la vora i tan assequible és un privilegi molt gran. Poder anar-hi és complicat per molts infants en altres països, però els nostres alumnes no ho saben ni ho valoren.
Aquests vídeos poden ser molt útils per:
- Prendre consciència de la realitat que viuen molts infants del món.
- Reflexionar sobre la importància d’anar a l’escola.
- Aprendre a valorar l’escola i el privilegi de rebre educació.
- Entendre que el dret a l’educació és un dret de tots els infants.
- Reflexionar sobre la societat actual.
- Treballar l’empatia i adonar-se de les diferents realitats que viuen altres infants del món.
- Aprendre a valorar “tot” el que tenen.
Recull de vídeos
En aquest apartat trobaràs un recull de vídeos que ens expliquen la situació amb què es troben alguns infants del món per poder anar a l’escola cada dia.
A TVE 3 a la carta trobaràs un recull de 5 capítols de la sèrie documental “Els camins més perillosos per anar a l’escola”
Els 5 capítols dels camins més perillosos per anar a l’escola estan dedicats a infants que viuen als llocs més recòndits i extrems del planeta: a les altes muntanyes del Nepal, a la Sibèria extrema, a l’Himàlaia indi més gèlid, al mig de l’immens llac Titicaca i a la salvatge sabana de Kènia.
- El camí per anar a l’escola de la Kritika. (TVE 3 a la carta)
La Kritika és una nena nepalesa que viu en un poblet aïllat de l’Himàlaia, on els estudiants no tenen, ni de bon tros, les mateixes facilitats que a les grans ciutats. Així i tot, la Kritika i els seus companys fan cada dia una hora de camí perillós, i moltes vegades impracticable, per arribar a l’escola.
- El camí per anar a l’escola de l’Olivier, la Marie i la Véronique. (TVE 3 a la carta)
L’Olivier, la Marie i la Veronique són tres germans malians que viuen amb la seva família a 15 quilòmetres de Bamako, la capital del país. Tot i la proximitat de la gran ciutat, viuen en un entorn aïllat, que cada dia els obliga a fer un recorregut d’una hora amb bicicleta per anar a l’escola.
- El camí per anar a l’escola del José Alfredo i de l’Ángel. (TVE 3 a la carta)
El José Alfredo és un nen invident de 12 anys, que viu a Ciutat de Mèxic i cada dia per anar a l’escola ha de recórrer 23 km pels caòtics carrers d’una de les ciutats més poblades del món, en companyia de l’Àngel, el seu germà petit, que durant el viatge es converteix en els seus ulls.
- El camí per anar a l’escola de l’Obdulia. (TVE 3 a la carta)
L’Obdulia és una nena tarahumara de 10 anys que viu en un poblet de la Sierra Madre Occidental, a l’estat de Chihuahua, Mèxic. Tot i que la seva família viu aïllada a les muntanyes i és fidel a les tradicions ancestrals del seu poble, l’Obdulia està escolaritzada, però ha de recórrer 46 km cada vegada que va l’escola.
Per a alguns nens, anar a l’escola representa tot just un passeig a la volta de la cantonada. Per a altres, significa afrontar deserts, rius, aigües gelades o contextos urbans perillosos. UNESCO, VEOLIA TRANSDEV i SIPA PRESS han unit les seves forces en un projecte comú per crear aquesta exposició fotogràfica dedicada als nens de tot el món que, de camí a l’escola, fan front a autèntics desafiaments, de vegades fins al punt de posar en risc la seva integritat personal, per obtenir una educació que pugui ajudar-los a millorar les seves vides.
(Sur le chemin de l’école). La pel·lícula completa es pot trobar al youtub en aquest link (idioma: Francès).
SUR LE CHEMIN DE L’ECOLE, una pel·lícula documental dirigida per Pascal Plisson i produïda per WINDS, segueix l’extraordinari destí de quatre nens de tot el món, per als quals l’accés a l’educació és a priori impossible. Aquests nens viuen a tot el món però comparteixen la mateixa set d’aprendre. Han entès que només l’educació els permetrà millorar la seva vida i és per això que cada dia, en paisatges increïbles, s’inicien en un viatge d’alt risc que els porti al coneixement.
Un reportatge fet per “Primer Impacto”. En el reportatge es demostra les dificultats que han de passar aquests infants cada dia per anar a l’escola.
Un reportatge en què els infants demostren la seva voluntat d’anar a l’escola. El viatge cap a l’escola és llarg i perillós. La seva escola està situada en un lloc remot de Colòmbia.
Els infants travessen el riu perquè haurien de caminar cinc quilòmetres per arribar a l’escola. Sembla un entrenament militar però res més lluny de la realitat. Els nens de Banten, a Indonèsia, es juguen la vida per anar a classe cada dia. Dilluns passat, els tres ponts que connectaven el seu poble amb el de l’altra banda han quedat destrossats per les pluges. Diuen que prefereixen fer això, perquè l’altra opció és caminar 5 quilòmetres. Encara que hi ha nens molt petits que no poden ocultar la seva por. L’alcalde es preocupa pels infants, i espera que gràcies a la difusió d’aquestes imatges el govern prengui mesura.
En algunes parts de món l’escola és un luxe. Molts nens i nenes a tot el món caminen les rutes més increïbles i inimaginables per a rebre educació. Les rutes perilloses són la principal raó pel qual molts nens abandonen l’escola. En aquest vídeo podràs veure tot el que fan alguns nens per estudiar.
Aquest vídeo està dedicat a tots aquells nens que, sense importar les circumstàncies de vida, els camins disponibles i les grans distàncies, estan decidits a assistir a l’escola per tal d’aprendre. Molts nens del món han de prendre les rutes més increïbles i inimaginables per tal de rebre l’educació que alguns de nosaltres donem per fet.
Aquesta història recull el breu espai a la quotidianitat de sis nens, quan van a l’escola. Els desitjos d’aprendre enmig de les muntanyes, el seu amor a la naturalesa i l’esforç dels docents per acompanyar-los en els seus processos formatius. Els camins, els amics i la seva llar formen part en el diari viure d’aquests petits protagonistes en un dia qualsevol de les seves vides.
També et recomano que visualitzis amb els infants el documental “Camí a l’escola“. Una lliçó de vida i esperança.
Un documental que narra la història real i extraordinària de quatre nens, herois quotidians -Jackson, Carlitos, Zahira i Samuel- que s’han d’enfrontar diàriament amb una multitud d’adversitats i perills per arribar a l’escola. Aquests nens viuen en quatre punts molt distants de la terra, però comparteixen les mateixes ganes d’aprendre i són conscients que només l’educació els obrirà les portes a un futur millor.
“Camí a l’escola” és una pel·lícula que desborda optimisme i esperança en un futur, on per Jackson, Carlitos, Zahira i Samuel tot és possible amb coratge, predeterminació i esforç.
Conclusió.
Cal seguir lluitant perquè anar a l’escola sigui una realitat per tots els infants. Els que tenen la gran sort de poder-hi anar han de ser conscients que gaudeixen d’aquest privilegi i no s’han de limitar a anar a l’escola sinó que han de voler aprendre. L’educació és llibertat, és futur!
Imatge extreta del web zam mbazo.
Espero que aquest article et sigui útil.
Què opines? Pots afegir un comentari i dir-hi la teva.
Moltes gràcies per les teves aportacions 😉
M’ha agradat molt aquest post! Tot just fa un parell de mesos que et segueixo , i em resulta molt útil.
En tornar de vacances, alguns alumnes s’han queixat que no volien venir a l’escola, que s’estimen més estar a casa i jugar o estar connectats a internet… Ho aprofitaré per tractar el tema a la propera sessió d’Educ.en Valors. Gràcies Nati!!
Hola Maria,
Moltes gràcies pel teu comentari. Aquests vídeos em van ser molt útils per treballar amb els meus alumnes de cicle superior. Vam treballar els drets dels infants i ho vam enllaçar amb el privilegi, poc valorat, d’anar a l’escola.
El fet de poder veure realitats molt diferents a la seva va ser interessant.
Espero que us puguin ser molt útils. Seguim en contacte 😉
Moltes gràcies per aquests enllaços. Fa temps que conec els documentals però sempre tenia dificultats per trobar-los i fer-ne el treball a l’aula.
Fas una feina molt gran!!
Patllari Rosell Tudanca
Hola Patllari,
Moltes gràcies per les teves amables paraules.
He fet servir aquests documentals amb els infants i funcionen molt bé.
Espero que et siguin útils 😉
Nati