• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Nati Bergadà

Mestra i psicopedagoga

  • Blog
    • Treball per projectes
    • Les emocions
    • Contes i lectura
    • Poesia
    • Estratègies metodològiques
    • Recursos
    • Avaluació
  • Docents.cat
  • Maresipares.cat
  • Sobre mi

3 mètodes infal·libles per aconseguir silenci a l’aula

15/04/2014 by Nati 4 Comentaris

Mètodes per aconseguir silenci a l'aula

La participació dels alumnes a l’aula és molt important i propicia situacions molt bones d’aprenentatge. Els alumnes s’enriqueixen mútuament i amb el diàleg consoliden millor els aprenentatges. Les aules actives i participatives són espais vius d’intercanvi que hem de propiciar.

Per tant que els alumnes parlin és molt enriquidor, tot i així hi ha moments en els que cal moderar el diàleg i demanar silenci. Per exemple moments en els que els alumnes no s’escolten, quan cal comentar alguna cosa a nivell d’aula, quan intervé a l’aula una persona externa…

Hi ha tres mètodes que pots fer servir per aconseguir silenci a l’aula.  Abans però esmento algunes consideracions a tenir en compte.

 

Els límits entre la participació i el soroll.

Que els alumnes interactuïn entre ells no és dolent, sinó el contrari, vol dir que els alumnes parlen, es relacionen, intercanvien opinions i coneixements, i per tant que s’enriqueixen mútuament.

Però hi ha moments en els que el volum a l’aula fa que no es puguin donar situacions agradables de relació i comunicació, és en aquests moments quan cal aplicar algun mètode.

Has d’aconseguir una aula participativa, però sense soroll.

 

El que no s’ha de fer

Quan hi ha soroll a l’aula el primer impuls és cridar, però com ja deus haver comprovat això no funciona. Cridar mai és la solució, encara que costi molt aconseguir silenci i que t’escoltin. Quan hi ha tant de soroll un crit més no es nota entre l’enrenou i cal buscar altres mètodes.

Tampoc és útil anar fent callar els nens un a un, perquè quan et gires tornen a parlar. Cal trobar un mètode més eficaç i treballar-lo amb els alumnes.

 

Soroll a l'aula

 

Les claus perquè el mètode funcioni

Fa deu anys que faig de mestra i he arribat a la conclusió que no hi ha un únic mètode vàlid, cada mestra/e ha de trobar el seu.

Tot i així hi ha uns aspectes fonamentals a tenir en compte per poder aplicar qualsevol mètode:

  • Fer una reflexió inicial: Els nens són capaços d’entendre que hi ha un problema de soroll a l’aula, és molt útil reflexionar-hi  i conjuntament acordar solucions.
  • Ser metòdic i constant. Cal aplicar el mètode sempre de la mateixa manera, establir una rutina i unes pautes. D’aquesta manera els alumnes tenen clar com han d’actuar i què s’espera d’ells.
  • Dedicar l’estona de fer silenci només a fer silenci. Cal donar importància al que s’està fent i actuar en conseqüència. Si estàs demanant silenci als teus alumnes centra’t en aquest propòsit, no vulguis fer altres tasques al mateix temps.
  • Estar convençut que faran silenci. Si dubtes transmets poca seguretat i això els fa dubtar o els dóna peu a desafiar-te. Utilitza la mirada per cridar-los l’atenció de manera silenciosa.

 

Els tres mètodes per aconseguir silenci:

Els tres mètodes que pots aplicar amb els teus alumnes per aconseguir silenci a l’aula són aquests:

  1. Posa música: Escull una música tranquil·la i pacta amb els teus alumnes que quan soni cal fer silenci. Aquest mètode m’ha funcionat molt bé en les rutines d’aula ( l’hora d’entrar i sortir) i al moment de recollir.
  2.  Fes ritmes amb les mans: Per aplicar aquest mètode cal que facis una explicació prèvia als alumnes perquè entenguin la consigna. Després estableix una rutina de manera que quan tu facis un ritme els alumnes facin silenci i t’imitin. Amb els més petits he aplicat una variable d’aquest mètode que et pot ser molt útil, tocar-se una part del cos seguint les consignes (qui m’escolti que es toqui el nas, qui m’escolti que es toqui…)
  3.  Aixeca els dits fins a tres. Posa’t davant els alumnes i sense dir res aixeca a poc a poc els dits fins a 3. En aquest cas és molt important haver-ho parlat anteriorment amb els alumnes i mostrar una gran seguretat, la mirada és la clau per aconseguir-ho.

Hi ha altres mètodes que també són efectius que he vist aplicar als meus companys. Per exemple demanar silenci amb un pal de pluja o amb una campana. L’únic inconvenient d’aquest tipus de mètode és que necessites un objecte material que no sempre pot estar a l’abast. Si vas d’excursió difícilment podràs portar un d’aquests elements.

Per altra banda és molt útil anar variant el mètode per evitar que els alumnes s’avorreixin i el sistema perdi eficàcia.

Utilitzes algun mètode per fer silenci? Comparteix-lo fent un comentari.

Moltes gràcies

Xerrades, directes, cursos, recursos, fòrum i grup de Telegram pels docents.

Entrar

Arxivat com a: Estratègies metodològiques

Reader Interactions

Comentaris

  1. Laia ha dit

    12/07/2014 a les 11:46

    Bones!
    El que també m’ha funcionat força bé per aconseguir la seva atenció qua estan immersos en les seves converses i els hi he de comunicar alguna cosa és parlar molt fluixet d’allò que els hi he de dir o l’activitat que farem sent molt expressiva amb la cara. En definitiva, provocar la seva curiositat per saber què estic dient. A infantil i cicle inicial funciona genial.
    🙂
    Salut!

    Laia
    http://www.cosetesdenores.cat

    Respon
    • Nati ha dit

      12/07/2014 a les 23:32

      Hola Laia. Gràcies per llegir l’article i fer un comentari. El mètode que proposes també l’he aplicat amb els meus alumnes i funciona molt bé. Gràcies per compartir la teva experiència 🙂

      Respon
  2. Josep Vicent ha dit

    13/12/2015 a les 21:17

    Hola Nati!
    Sóc mestre de literatura i llengua a la secundària a València. El teu treball em sembla que fa aportacions rigoroses i professionals, però allò que més m’atreu, és que, el que fas desprèn tendresa, sensibilitat i estima pels xiquets.
    Gràcies. Seguirem en contacte.
    Josepvi

    Respon
  3. Scott Darling Jersey ha dit

    22/10/2016 a les 11:02

    charge cards You can utilize quite a tiny blade to generate decorating scroll that include a variety of figures, toy vehicle animals or even small options. With out using bandsaw, it’s not very unlikely but makes it quite hard to do with merely saw.

    Respon

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

sidebar

sidebar-alt

Copyright © 2020 · Acord de servei, Política de privacitat i Política de cookies

Utilitzem galetes per a oferir-te la millor experiència en la nostra web.

Podeu esbrinar més sobre quines galetes estem utilitzant o desactivar-les en parèmetres.

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Si desactiveu aquesta galeta no podrem desar les preferències. Això vol dir que quan visiteu aquest web, haureu d'activar o desactivar les galetes de nou.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!