66 Contes per parlar de la mort

La mort continua sent un dels grans tabús que encara pateix la nostra societat. És un tema del que no ens agrada parlar i menys amb els petits. No hem d’ocultar la realitat als nens ni protegir-los de la mort, però sí que els hem de preparar per la mort i ajudar-los en el procés de dol. Hem d’educar per la vida i educar per la mort.

Tot i que ells tenen una curiositat natural per la mort, els adults no sabem com parlar-ne i aquest tema no sabem com afrontar-lo.

Com diu la Conxita Larrull Bertrán “Malauradament moltes vegades no en volem parlar. Sembla com si per parlar-ne la convoquéssim, i esquivem el tema. Però el que és ben segur és que aquest tema no el podrem esquivar sempre, la mort forma part de la vida, quanta més vida tinguem, més morts viurem al nostra voltant.”

 

En aquest article et recomano un recull de contes que et poden ser molt útils per parlar de la mort i el dol amb els infants.

 

Recull de contes

 

El meu avi i jo. Núria Para Pararera. Editorial Joventut, S.A

Un bonic àlbum artístic, amb paraules senzilles, que relaten la relació entre una néta i el seu avi. Mitjançant el joc d’amagar petons, descobrim que l’avi pateix oblits, i un dia li diuen a la nena que l’avi no tornarà perquè s’ha oblidat de respirar… El seu dol serà més suportable gràcies a la interacció amb la seva mare, i al petó que el seu avi li va deixar perquè el recordés quan no hi fos…

Més enllà del gran riuBescher – Hass. Editorial Juventut, S.A

Una història sobre el comiat i el dol, i com trobar ànim i valor. Una aproximació laica, sensible i apropiada també per als més petits. A partir de 5 anys.

51XuqY7suSL._SX381_BO1,204,203,200_

¿Qué viene después del mil? Anette Bley. Ed. Takatuka 

« Què ve després del mil ? », Li pregunta la petita Lisa al seu amic Otto, amb el qual està aprenent a comptar les estrelles. Lisa ja sap comptar fins a setze, però al cel hi ha moltes més estrelles, com a mínim mil, li ha dit el vell Otto. Amb ell passa estones molt divertides, però un dia Otto es posa malalt i mor al cap d’un temps. A Lisa li costa acostumar-se a la seva absència. És la dona de l’Otto qui li fa entendre que encara que no puguem veure a una persona, aquesta pot seguir present dins nostre.

51nq-v1vDmL._SX343_BO1,204,203,200_

La Júlia té un estelEduard José (Autor), Valentí Gubianas (Ilustrador) Ed. la Galera

La Júlia és una nena que sap del cert que al cel hi ha un estel molt especial. La seva mare va morir, però abans de marxar, li va explicar que s’anava a treballar a un estel i així la Júlia la va poder sentir a prop seu i la va poder veure cada nit.

El conte tracta un tema molt delicat, la malaltia greu (gairebé en fase terminal) de la mare d’una nena de cinc anys.

31Oysdn7PJL._BO1,204,203,200_

Como todo lo que nace. Elisabeth Brami. Ed. Kokinos

Com tot el que neix és un excel·lent àlbum que explica amb naturalitat el cicle de la vida que acaba amb la mort. De manera molt poètica, Elizabeth Brami , estableix una comparació entre el que passa al món natural , als animals , a les plantes i el que ens passa als humans.

como-todo-lo-que-nace

T’estimaré Sempre, Petitó. Debi Gliori. Ed. estrella polar.

Aquest senzill conte, dirigit als més petits, dóna a entendre que l’amor de les persones que ens estimen és incondicional. En Cueta fa preguntes a la mare, per saber si l’estimaria malgrat fos dolentot, un ós, un cocodril, un insecte… i planteja altres qüestions com ara si l’amor es gasta, es pot trencar o fer malbé i arreglar, enganxar o refer. La guineu contesta que ella l’estimarà sempre, i en Cueta pregunta si també l’estimarà  i el seu amor continuarà quan ja no hi sigui. M’agrada molt la resposta de la mare: “Veus aquelles estrelles lluminoses? doncs n’hi ha algunes que van desaparèixer fa molt temps i encara brillen al cel. Doncs l’amor, com les estrelles, mai no s’acaba”. 

51WfxXDHY1L._SX381_BO1,204,203,200_

No es fácil, pequeña ardillaRosa Osuna Alcalaya (Autor), Elisa Ramón Borafull (Ilustrador) Ed. Kalandraka

Aquest conte parla d’un esquirol que perd a la seva mare i dels sentiments de dolor que aquest experimenta. A poc a poc, l’esquirol accepta l’absència definitiva de la mare i sorgeix el seu record.

511GJ+CuOJL._SY398_BO1,204,203,200_

El buit. Anna Llenas. Ed. Barbara Fiore
La Júlia té un gran forat i no li agrada gens. Per això, tracta d’omplir-lo i tapar-lo de moltes maneres diferents per tal que desaparegui. Ho aconseguirà? La vida és plena de trobades. I també de pèrdues. De vegades aquestes pèrdues són insignificants, com perdre un llapis o un paper. Però n’hi ha d’altres que poden ser importants, com perdre un projecte, la salut o una persona estimada. El buit és un llibre que ens parla de la resiliència, o la capacitat de sobreposar-se a l’adversitat i trobar-hi un sentit.
11038926_1673887429492011_6588285237711271708_n
La Lluna de Joan. Carme Sole Vendrell. Editorial S.L Kalandraka
El pare de Joan és pescador. Sempre surt a pescar a la nit. Mentrestant Joan té a la Lluna per companya. Una nit de tempesta, un cop de mar arrabassa la salut del pare de Joan, el nen s’espanta davant la idea de quedar-se sol al món. Davant el desafiament de recuperar la salut perduda, Joan haurà d’emprar tota la seva audàcia i el seu enginy, amb l’única ajuda de la seva amiga la Lluna.
L’efímera. Stéphane Sénégas. Editorial Takatuka
Dos germans descobreixen un petit insecte molt divertit: una efímera. Busquen per internet i, quan saben que la seva nova amiga només viu un dia, decideixen fer mans i mànigues perquè aquest únic dia li sigui inoblidable, i la fan participar en tota mena de jocs i aventures… La mort de l’efímera entristeix el germà petit fins que entén que les vint-i-quatre hores que viu aquest insecte equivalen a la vida d’una persona i que, per tant, els éssers humans també hem d’intentar viure l’existència amb tota la intensitat possible. No podem perdre l’estona!
El corazon y la botella. Oliver Jeffers, Udo Araiza. Fondo De Cultura Enconimica Us

Una nena guarda el seu cor en una ampolla, pensant que així el cuidarà millor. Però a canvi de no tornar a sentir-se trist, la nena perd la curiositat i la capacitat de sorpresa. Oliver Jeffers toca el tema de la mort i relata com la petita -que en algun moment va ser feliç- tracta de sobreposar-se i ser de nou una nena alegre. El curiós autor irlandès, al escriure i il·lustrar els seus llibres, crea un delicat ball inigualable entre paraules i símbols.

51WUTIWqipL._SX487_BO1,204,203,200_

El cor damunt la sorraJordi Llompart (Autor), Glòria Llompart (Ilustrador). Ed. la Galera

«Tot el món ve, se’n va i torna. Per tant, ningú se’n va per no tornar mai». La Jana ha viatjat fins a lÀfrica amb el seu cavallet alat de la sort. Seguint el consell d’una fada diminuta, ha acudit allà per trobar la resposta a les seves preguntes sobre el sentit de la vida i l’amor. A l’arribar al desert de Namíbia, coneix una flor, una guineu i un lleó. I també a en Mel, un nen de pell fosca i dents molt blanques… Cadascún d’ells li transmet una petita lliçó sobre la vida: per què existim?

51EvSuQk7tL._SX308_BO1,204,203,200_

El ángel del abuelo. Jutta Bauer. Lóguez Ediciones

L’avi sempre era el més fort, pujava als arbres més alts i saltava als llacs més profunds, sense adonar-se dels perills als quals s’exposava … Com era possible? Per què sortia airós de les situacions més problemàtiques? L’avi tenia la sort que algú tenia cura d’ell: ‘L’àngel de l’avi !

51+uKS2eICL._SX437_BO1,204,203,200_

L’Edu, el petit llop. Gregoire Solorareff. Editorial Corimbo S.L.

L’oncle de l’Edu (el petit llop que mai havia vist un conill), mor accidentalment quan anaven a caçar junts per primera vegada. Llavors l’Edu coneixerà en Tom, un conill que l’ajuda a enterrar-l’ho. Es fan bons amics, però un dia l’Edu espanta sense voler al conillet, que ja no el vol veure més. Finalment, Edu coneix la por que provoquen els altres llops i torna per demanar disculpes al seu amic, prometent que mai tornarà a espantar-lo. Cal destacar la naturalitat amb que es presenta la mort de l’oncle i la gran ajuda que suposa un amic que el recolzi i l’estimi en els moments difícils, malgrat les diferències entre ells.

41gWghxvRtL._SX396_BO1,204,203,200_

Así es la vidaAna-Luisa Ramírez Giménez (Autor), Carmen Ramírez Giménez (Ilustrador) Ed. Diálogo

No tot és de color de rosa, ni som tan guapos com voldríem ser, ni tan llestos , i això  “pesa” en nosaltres tinguem l’edat que tinguem. Trobem a faltar a les persones quan falten, ens surten les coses malament, no aconseguim el que volem. Però així és la vida i l’important és sentir i pensar que aquestes contrarietats són oportunitats noves . ” Cada dia s’estrena cada vida ” .

51yYtrQ9ybL._SX475_BO1,204,203,200_

La mort d’en Tim. Elzbieta. Ed. Cruilla

El conillet Tim mor atropellat accidentalment i els seus amics animalets l´acompanyen, preparen el seu enterrament i l´acomiaden amb una cançó, plantant també un roser en memòria seva. Conte senzill, indicat pels infants que s’inicien en la lectura.
la mort d'en Tim

Cuerpo de nube Ana Eulate (Autor), Mónica Carretero (Ilustrador) Ed. Cuento de Luz SL

En Kor Derito era una ovella molt especial: tenia el cos de núvol. Com que no era de llana igual que la resta d’ovelletes, sempre el deixaven de costat. En Kor era molt sensible, artístic i creatiu i es parava sempre a observar i gaudir de la natura. Un dia es va posar malat i la seva mare Delia el va cuidar amb molt d’amor, però finalment, es va “adormir” per sempre. Llavors, la Delia va veure que el núvol que cobria el cos del seu fillet ja no hi era, només hi havia un cabdell de llana ben blanca,  va mirar al cel i va descobrir el núvol més bonic i lluent de tots, que era el del seu fillet Kor. Ara, en Kor es dedica a ajudar a dormir als infants que els hi costa fer-ho, portant-los a un meravellós món de somnis.

51VWYITBetL._SY498_BO1,204,203,200_

Jo sempre t’estimaré. Hans Wilhelm. Editorial Juventud, S.A

Aquest llibre és la història de l’Elfi , la millor gosseta del món. I també de la profunda amistat entre un nen i un gos. Es crien junts, però l’Elfi creix més de pressa que el seu jove amo, i després d’una feliç vida de gos arriba el moment en què l’Elfi s’acomiada per sempre. Aquest llibre mostra sobretot la importància que té expressar els sentiments.

images

 Nana vieja. Margaret Wild (Autor), Ron Brooks (Ilustrador) Ediciones Ekaré

Nana Vella i la seva néta han viscut junts molt temps i comparteixen tot , incloent els treballs de la casa. Un matí Nana Vella no es pot aixecar a prendre l’esmorzar com de costum. Amb calma va posant les seves coses en ordre. Finalment, porta a la seva néta a donar un últim passeig per a explorar les coses meravelloses que les envolten.

51Mvbkrd-5L._SX470_BO1,204,203,200_

 L’Avi de L’OssetNigel Gray. Ed. Timun Mas

L´osset és feliç escoltant les històries de l´avi, però un dia es posa malalt i se l´emporten a l´hospital. Allà, l´avi que està cansadet i li costa parlar, demana al petit que  li expliqui un conte i s´adorm profundament escoltant-lo. La mare explica al petit osset que l´avi ja no es despertarà, i tornen a casa compartint la seva tristesa i també el tendre record de l’avi.

51j7+Ek0y4L._SX394_BO1,204,203,200_

 Así era mi abuelito  Joan de Déu Prats i Pijoan, Gustavo Roldán. Ed.Parramón

Aquesta és la història d’un dels avis més dolços que pugui existir, un avi amb somnis de xocolata, maduixa i molts festucs!, i del record que en té el seu major admirador: el seu nét. Aquest conte i la guia per a pares que l’acompanya resulten una eina molt útil per a abordar el tema de la mort amb els nostres fills; ajudar-nos a conèixer els dubtes que es plantegen al seu voltant i aproximar a la comprensió de la seva vulnerabilitat i al veritable sentit de la vida.
asi-era-mi-abuelito

 S’ha mort l’avi Dominique de Saint Mars (Autor), Serge Bloch (Ilustrador) Ed. la Galera

Una història en vinyetes de còmic per a compartir dubtes i emocions davant la mort d’un ésser estimat, en aquest cas, l’avi d’en Max i la Lilí. També apareixen les “pors”, i es destaca la importància  de guardar dins el cor els records d´aquells a qui estimem.  (Al final del conte es plantegen  preguntes dirigides als nens, per reflexionar sobre el tema amb els pares o amics).

31tCSZTAQSL._BO1,204,203,200_

 Inés Azul. Pablo Albo (Autor), Pablo Auladell (Ilustrador) Ed. Thule

Amb el Miguel es poden fer moltes coses, sempre hi ha embolic. Enviar a les formigues a que caminin en fila índia, demanar als caragols que no corrin, que les pedres s’estiguin quietes … Però de sobte Miquel ja no hi és. I uns diuen que no el podem tornar a veure perquè es va quedar adormit. I això sembla impossible: com s’en pot anar algú amb la de coses que encara queden per fer ?

LIBROSines0

La estrella de LeaFátima Sharaffedine (Autor), Claude K. Dubois (Ilustrador) SM; Edición

Lea està molt malalta, morirà. És un camí difícil per a ella i per a tots els que l’envolten . En aquest llibre realista però ple d’esperança, vivim la malaltia i la mort de la Lea amb el seu gran amic Bruno , la seva mamà , la seva professora i el seu companys de classe. Un conte sobre la mort.

51OT9HXnL-L._SX486_BO1,204,203,200_

L’avi d’en Tom ha mort. Bawin, Marie-AlineLe Masne, Christophe. Ed. Combel

Avui passa alguna cosa. La mare d’en Tom plora i el pare ha tornat a casa molt aviat… A poc a poc en Tom comprèn aquesta commoció: el seu avi ha mort. Van a veure l’àvia. No és Nadal, ni tampoc és diumenge, i, tot i així, tota la família s’ha reunit. Amb els cosins, en Tom surt a jugar al jardí i davant del carretó de l’avi, decideixen fer una enorme pila de fulles… Com feien amb l’avi!!

30711

¿Qué es la vida? Brenifier, Óscar. Ruillier, Jérôme. Ed. Edeb

Un excel.lent llibre que convida els infants a reflexionar, partint de 6 preguntes que mostraran diferents respostes, originals i realistes. Entre aquestes qüestions, s’aborden temes com ara l’existència, el sentit de la vida i la mort. Aquest material possibilita el diàleg amb els adults, integrant aspectes relatius a la pròpia vida dels infants, i al món que els envolta.

que-es-la-vida1

L’àvia Pepa se’n vaEsther Prim (Autor), Joma (Ilustrador) Publicacions de l’Abadia de Montserrat, S.A.

L’àvia Pepa organitza una festa de comiat amb uns convidats ben especials: els seus estimats amics. Tots s’ho passaran d’allò més bé, i li faran preguntes com: cap a on se’n va, per què, i com hi anirà?… Finalment, l’acomiaden picant de mans, mentre marxa “cel enllà”.

31phxpivLwL._BO1,204,203,200_

Estirar la pata o como envejecemos. Cole Babette. Ed. Destino

Dos avis ens expliquen, en clau d’humor, com de ser bebès amb quatre pèls passem a tenir vuitanta anys i a estar calbs i una mica arrugats …

PT_1

Adéu, Flap (Contes d’en Nic i la Noa). Montserrat Duran (Autor), Conxa Pérez (Autor), Anna Rusiñol (Autor), Mariona Vilarrasa (Autor)

Aquest conte pot ajudar-vos a educar emocionalment l’infant, a partir de la història. És un conte tendre que parla de la mort i facilita que els infants comprenguin que és conseqüència de la vida. S’hi reflecteixen moltes emocions, que cal afrontar i és bo compartir.

41PcTlsGGmL._SY395_BO1,204,203,200_

El barco del abueloMichael Catchpool (Autor), Sophie Williams (Ilustrador) Editorial Juventud, S.A.

Aquest conte, destaca la importància de mantenir vius els records de les persones estimades que ja no hi són. Per això, malgrat la tristesa de la família per la mort de l’avi, el pare decideix arreglar el seu vell vaixell, amb la col·laboració de tots, i recordant moments ben especials, viscuts al seu costat.

51Y2dt7ys0L._SX431_BO1,204,203,200_

El senyor mort dins d’una avellana. Eric Maddern. Ed. Blume
Què succeiria si la mort desaparegués del món? Les persones no moririen, però tampoc les gallines ni els vegetals, i no podríem menjar, com ocorre en el conte. Com diu un dels seus protagonistes: “Necessitem la mort perquè existeixi la vida” o, expressat amb altres paraules, no es pot concebre la vida sense la mort. Una emotiva història que aborda la qüestió de la mort d’una forma delicada, però al mateix temps desproveïda de qualsevol misteri o dramatisme, i que, en qualsevol cas, contribueix a fer-la una mica més comprensible.
9788498011678

Cuando estoy triste: Ante la pérdida de un ser queridoMichaelene Mundy. Ed. San Pablo. 

Quan estic trist ofereix als nens de tots les edats (i als adults que els cuiden ) un llibre realista que ofereix suggeriments positius i vitalistes per ajudar-los en els tràngols més dolorosos. En aquestes pàgines poden aprendre a viure el dolor amb aquest ànim realista i saludable que ajuda a créixer.

61E0la4ps2L._SY497_BO1,204,203,200_

Paraíso. Bruno Gibert. Ed. Los cuatro azules

Paradís és un llibre per a nens que parla de la mort . Concisa i senzillament . En una combinació molt curiosa de dos tons : el distanciat que dóna la gràfica de la senyal ètica quotidiana : senyals de trànsit , logos , signes convencionals , pictogrames i el llenguatge de l’emoció que dóna la paraula concisa , capaç de reflectir el dolor i el record , que deixa lloc perquè el lector introdueixi les seves vivències . Un nen es dirigeix al seu avi, que va morir , i li pregunta en un diàleg sense respostes sobre la seva altra existència, allà lluny , massa lluny, potser al paradís . Només li contesta el record del que el seu avi li deia quan compartien passejos i jocs.

41sL8hBxuqL._SX325_BO1,204,203,200_

On és el iaio? Mar Cortina Selva. Tandem Edicions, S.L

Els avis, les àvies i altres persones que volem , moren i ens deixen. La mort acompanya la vida , forma part d’ella. Educar per a viure reclama també , com diuen els experts , contemplar serenament la idea de la mort. Un text deliciós sobre una vivència difícil , il·lustrat amb una sensibilitat serena .

on-es-el-iaio-9788481312904

¿Cómo es posible?: La historia de Elvis (Rosa y manzana). Peter Schössow (Autor, Ilustrador)

Una nena petita està trista perquè l’Elvis ha mort. No el famós Elvis, sinó el seu canari. Un llibre que serveix de consol als nens i un meravellós àlbum ple de poesia. El dolor, l’elaboració del dol , compartir els sentiments , que genera la pèrdua d’un ésser estimat , són els continguts d’aquest bonic conte.

518g8WUeEDL._SY456_BO1,204,203,200_

El camí de la Lua (la mort del pare) i El camí d’en Dan (la mort de la mare) Xevi Victori Blaya, Neus Ballesteros Ventura, Ewa Sitko, Ivan Tàpia.

Dos contes il·lustrats, adreçats a infants a partir de 4 anys que han patit la mort de la mare o del pare, a les seves famílies i als seus educadors

lua

Abuelo, ¿dónde estás?Mantoni Elisa. Ed. Everest

El nostre petit protagonista arriba a casa i tot el seu afany és saludar a l’avi . El busca i ho crida per tot arreu, però no el troba . La seva mare li diu que ha marxat per fer un llarg viatge . El desconsol del petit no pot ser més gran. Pensa què ha pogut fer que no agradés a l’avi i aquest hagi pres una decisió tan dràstica . Finalment , la seva mare li explica amb claredat. Tendra i suggerent , aquesta entranyable història aborda un tema difícil : el de la mort , a més d’exposar la necessitat d’explicar als nens les coses sense disfressa, però amb amor i delicadesa . Les il·lustracions arrodoneixen el magnífic resultat.

611359VEBaL._SX451_BO1,204,203,200_

D’una altra manera. Ana Tortosa (Autor), Mónica Gutiérrez Serna (Ilustrador) Ed. Thule

Amb un llenguatge molt bonic, la nena del conte comenta com es sent quan està amb l’avi i com veu les coses d’una altra manera, destacant la importància de sentir-se estimada, malgrat que arribi un dia en que ell ja no hi sigui, doncs sap que també llavors continuaran junts, en algun indret, però d’una altra manera.

41hRfRmbkSL._SX325_BO1,204,203,200_

La balada del rey y la muerte. Adriana Hidalgo Editora Aa.Vv. (Autor)

Un rei molt poderós vol comprendre per què es moren les persones -els nens es fan aquesta mateixa pregunta sovint-. No entén que en els temps que estem no s’hagi trobat un remei per a això i anima als seus savis a desfer-se’n, ja que ell no vol morir. Amb un bon pla, aconsegueixen capturar la mort, però allò que sembla tan bo i divertit, la vida eterna, potser no ho sigui tant.

51Rvdt2iRpL._SX386_BO1,204,203,200_

Una capsa de colors vius. Teresa Blanch Gasol (Autor), Maria Espluga Solé (Ilustrador) Edicions Baula

Amb to amigable i sensible, l’autora opta per posar-se a la pell de la protagonista, deixant que flueixin les pors que l’assalten davant l’absència que, a poc a poc, intueix com a certa. Reflecteix amb tendresa l’angoixa de la nena en les converses sense paraules que manté amb el seu gos, un ésser que estima, a qui pot atribuir tant les respostes que voldria escoltar com les preguntes que no s’atreveix a fer.

51fTx41eveL._SY498_BO1,204,203,200_

El árbol de los recuerdos. Britta Teckentrup. Ed. Nube Ocho

Guineu havia tingut una vida llarga i feliç , però ara estava cansat . Va observar el seu estimat bosc una última vegada i es va quedar adormit per sempre. Aquest conte , dolç i reconfortant , celebra la vida i tots els records que romanen en nosaltres després de la mort d’un ésser estimat.

51LCU0TKGZL._SX473_BO1,204,203,200_

Per sempre més. Alan Durant i Debi Gliori. Ed. Timun Mas

Un grup d’animals que viu plegats en una casa al bosc. La Guineu era el cap de família, sempre era al costat dels altres, i treballava molt, i tenia una paraula tendre per tothom. Però vet aquí, que un dia, ja velleta i malaltona va marxar per no tornar mai més. La van trobar sota un roure, la van portar a casa i la van enterrar a la llum de la lluna. I estaven molt tristos i la trobaven a faltar. Però el temps va anar passant, i el dolor es va anant convertint en records, i en parlar de tot allò que feia o que li agradava a la guineu. I la van recordar com si estigués allà, i la van sentir una mica amb ells. I amb el record van aconseguir poc a poc tirar endavant.

51Dbl33npHL._SY498_BO1,204,203,200_

Un poema en la barriga. Eulàlia Canal (Autor), Ulises Wensell (Ilustrador) Ed. Oxford.

El protagonista d’aquesta història és Babalú , un nen d’aproximadament 6 anys que no se sent bé : no parla, no juga i ningú sap per què. La seva professora intenta esbrinar-ho i junts descobreixen que el que li passa a Babalú és que està trist. El seu avi ha mort i ell no sap com expressar la seva tristesa. Després d’un intens mal de panxa, Babalú expulsa de si un poema, un que ha escrit per al seu avi i que decideix compartir amb els seus companys de classe. Els sentiments de solidaritat i d’amistat de la seva professora i dels seus companys faran que Babalú se senti millor i que entengui que , per mitjà de la poesia , sempre podrà portar al seu avi al cor.

41N7i-G9UvL._SX325_BO1,204,203,200_

Donde van los globos? Jamie Lee Curtis, Laura Cornell 

Un nen deixa escapar sense voler el seu globus i es pregunta ¿On van els globus que s’escapen? ¿Ballen allà dalt? Arriben a tocar les estrelles? Hi ha silenci allà on són? Es recorden de nosaltres? Un llibre amb adhesius que planteja el tema de deixar anar les coses, poden fer-se paral·lelismes amb la mort o la pèrdua d’un ésser estimat per altres circumstàncies.

9788484880561

La Carla ara és la nostra estrellaVv.Aa. (Escritor) Pagès editors, S.L

La mort sobtada de la Carla, una nena de 4 anys, eixerida, juganera i plena de vida, ens posa davant el repte d’afrontar la vida sense ella. Els seus amics i companys de classe ara saben quan, on i com trobar-la…

51NraBBs4RL._SX494_BO1,204,203,200_

¿Dónde está güelita Queta? Nahir Gutiérrez Ed. Planeta

Hi ha moltes coses que els nens volen saber i no sabem explicar. Moltes vegades perquè som els primers desconcertats, però també perquè cap pregunta veritablement important té una sola resposta. Aquest conte va néixer de la tossuda voluntat d’enquadernar un record, va créixer alimentat per aquestes preguntes sorprenents que només saben fer els nens i només és una petita part de l’univers de respostes que podem oferir als que els volem. On és Güelita Queta ? és un recorregut per la pèrdua, tremenda sempre, i per als nens brutalment inexplicable, i és alhora un homenatge i un sender de molles per aprendre a recordar a qui ens falta, buscant maneres de troba-lo sempre al nostre costat.

515VO7YFS6L._SX476_BO1,204,203,200_

El nen dels estelsPatrik Sommers (Autor), Katrien Van der Grien (Ilustrador) ING Edicions

La Clara està molt trista per la mort del seu germanet Miquel. El relat que ha fet a l’escola i les explicacions de la seva mestra, la Roser, l’han ajudat a entendre una mica la mort del seu germà. A mesura que ho explicava se sentia més a prop d’ell. En Miquel estava massa malalt com per poder viure i jugar amb ella. Ara sap que tots ens hem de morir, ella també, i quan això passi, algú la recordarà com ella se’n recorda d’en Miquel. La imatge del seu germanet la fa feliç, sobretot quan pensa que ell segueix vivint com un nen dels estels. La mort, malgrat ser companya inseparable de la vida, és un tema sovint mirem d’evitar. Això fa que estiguem poc preparats per viure la mort dels éssers estimats i que sovint ens faltin eines per enfrontar el dol amb serenor i consciència. Aquest llibre vol ajudar a tots aquells que, per necessitat o convicció, decideixin parlar de la mort amb els infants.

El_nen_dels_estels

Paz: Papá se fue sin avisarPaulina Vergés Coma. Editorial Sirpus

Pau no troba al seu pare per enlloc. Ha d’acceptar que el seu pare ha mort i que no ho tornarà a veure. Aquest llibre tracta d’explicar la mort a un nen, a partir dels sentiments i els records.

51PSoQzSXbL._SX340_BO1,204,203,200_

El mar del cel. Cosetta Zanotti, Cristina Cerretti, Mariateresa Zattoni. Ed. Claret

Per a cada criatura hi ha un temps feliç per passar en el mar d’aigua i un altre encara més llarg i feliç per passar en el mar del cel. Només hi ha una manera per parlar de la mort: com de l’altra cara de la vida.

514vsywtGtL._SX336_BO1,204,203,200_

La caricia de la mariposaChristian Voltz. Ed. Kalandraka

L’eterna pregunta que tots ens fem en els primers anys de la infància, sobre a on van les persones quan moren, és el tema central d’aquest àlbum. Però aquesta obra és especial, no només per la tendresa que transmet la història, sinó també per l’originalitat de la seva proposta estètica , elaborada amb una tècnica mixta a base de collage i figures en relleu elaborades amb materials de metall , fusta i tela. Avi i nét comparteixen el seu temps al jardí, l’espai preferit de l’àvia de la família i on la recorden. La seva lectura està recomanada a partir de 5 anys .

41eatavl3dL._SY398_BO1,204,203,200_

No t’oblido. Jennifer Moore- Mallinos. Ed. Edebé

El cicle de la vida comença en el moment en què algú neix i acaba quan aquesta persona mor. El cicle de la vida és el mateix per als nostres animals domèstics. Parla sobre el cicle vital centrant-se en una mascota, el gosset Jake. La il.lusió de rebre’l , anar jugant amb ell i cuidar-lo fins que es fa gran i mor. A partir d’aquí es parla de com es sent l’amo d’en Jake, la tristor inicial, l’acomiadament i finalment, els records macos que ajuden a superar la pèrdua fins que arriba una altra mascota, a la que també s’estimarà molt. Al final del llibre hi ha una guia per a pares i mares.

455115-340x340

Cuando faltan mamá o papá: Un libro para consolar a los niños. Daniel Grippo (Autor), R. W. Alley (Ilustrador) Ed. San Pablo

Un conte amb consells i explicacions perquè els infants aprenguin a entendre i compartir el seu dolor davant la mort d’un pare o mare. Presenta els principals canvis als què s’enfrontaran, i dóna idees per poder afrontar millor aquesta pèrdua. A l’inici del llibre hi ha un missatge destinat a familiars, mestres i educadors.

61sXxpXRekL._SX493_BO1,204,203,200_

I la lluna va somriure.  Petr Horácek. Ed. Beascoa

Els animals de la granja no volen dormir . Per aquests , la lluna va encenent estrelles per a cada un d’ells fins arribar a deu i il·luminar tot el cel. Un senzill mecanisme de troquelats a cada pàgina permet al nen veure com apareixen les estrelles d’una en una. Un llibre per abans d’anar a dormir que, a més , t’ensenya a comptar fins a deu.

No te vayasGabriela Keselman (Autor), Gabriela Rubio (Ilustrador) Editorial Kókinos

A la Catalina no li agraden els comiats. Sent alguna cosa estranya cada vegada que es pon el sol, vola un globus, li cau una dent o el seu pare apaga la llum, però comprendrà que algunes coses han de marxar perquè altres igual de boniques, divertides i reconfortants puguin arribar.

511o-RhzvTL._SX361_BO1,204,203,200_

 La seva olor.  Conxita Larrulla( Autora), Paloma Marchesi (Il·lustradora)  Editat amb la col·laboració dels Serveis Funeraris de Barcelona, Mémora i Psikered.

Aquest conte tracta de tres germanes de diferents edats que viuen la mort sobtada de la mare en un accident de cotxe. La que narra la història és la mitjana, i ens va explicant el procés que viu ella i la resta de la família.

baixa

Gajos de naranja. Françoise Legendre (Autor), Natali Fortier (Diseño de portada, Ilustrador)  Tandem Edicions

Petra viu en un petit poble al sud d’Andalucia . Cada matí el seu avi , Pepe Juanito , la desperta oferint-li una taronja acabada d’agafar de l’arbre. Després la veu anar-se’n cap a l’escola i per les vesprada l’espera a la plaça del poble . Però un dia Petra no troba a Pepe Juanito al seu banc de sempre …

51IZijfcGjL._SY406_BO1,204,203,200_

Adéu, àvia. Mieke Van Hooft. Ed. ING educions.

La mort apareix en aquest llibre com un fet real i és tractada directament sense eufemismes, amb un llenguatge escrit i visual molt poètic i cuidat per tal d’arribar fàcilment als nens.

adeu-aviaUna casa para el abueloCarlos Grassa Toro (Autor), Isidro Ferrer (Ilustrador) Libros Del Zorro Rojo

Una família surt de passeig a la recerca d’un lloc on enterrar l’avi. L’espai perfecte està entre els gira-sols. Allà també construiran una nova casa on «tot» continuarà vivint. Una història subtil sobre els records dels éssers estimats que romanen en les nostres vides.

41gym+2pOIL._SX486_BO1,204,203,200_

Adéu, petit amic. Conte recollit per les escoles Waldorf i Ignasi Roda. Ed.

Un dia la Sara es va trobar un ànec acabat de néixer. Se’l va endur a casa i, dia a dia, el va cuidar fins que es va fer gran i fort. Tots dos es van convertir en grans amics. Però l’animal va sentir la crida dels ànecs salvatges i la Sara va saber que hauria d’ensenyar al seu petit amic a volar. Una història preciosa i commovedora, amb boniques il•lustracions i narrada amb una gran delicadesa.

adeu-petit-amic

Te echo de menosPaul Verrept. Editorial Juventud, S.A

Als amics que s’han traslladat de barri pots anar a visitar-los; però quan una persona que estimes ha mort, vol dir que no la tornes a veure més en aquest món i que la trobaràs molt a faltar.

51AxO8HmuEL._SX394_BO1,204,203,200_ (1)

El jardí del meu avi. Maria Àngels Gil Vila. Ed. Bellaterra

El jardí del meu avi és un mitjà per introduir els infants en la comprensió del cicle vital.
A la naturalesa, tots els éssers vius neixen, es desenvolupen i, en algun moment, desapareixen, i els humans no som una excepció. Ens agradi o no, la mort és un fet més, l’últim, de l’existència. Aquestes són les regles del joc… i de la vida.

poltada-i6n661766

Doce preguntas a un piano. Juan Kruz Igerabide. Ed. Kindle

Maria passa la nit en blanc el dia del seu aniversari. Havia de ser el dia més feliç de la seva vida, perquè li acaben de regalar el piano que tant anhelava . Però resulta el dia més trist , perquè acaba de morir la seva mare.

ScreenHunter_601 Nov. 02 00.25

Cuando los abuelos nos dejan: Cómo superar el dolorVictoria Ryan (Autor), R. W. Alley (Ilustrador) Editorial San. Pablo

Perdre un avi és sovint la primera experiència de dolor a la qual s’enfronta el nen. L’experiència pot ser tan desconcertant com dolorosa . Per explicar el que passa des del punt de vista infantil, els follets d’aquest llibre descriuen els difícils dies anteriors i els posteriors a la mort d’un avi. Exploren el significat de la mort i del cel, i com es pot estar en unió espiritual amb l’avi que ha mort. Amb idees per actuar i preguntes per discutir, aquesta creativa guia ajudarà els nens a tenir records consoladors i trobar alleujament.

61lT+86LQrL._SX497_BO1,204,203,200_

L’estrella de la Laura. Klaus Baumgart. Ed. Beascoa

Una nit que la Laura no pot dormir i mira per la finestra de la seva habitació, veu com una estrella petitona cau just davant de casa, sobre la vorera. La Laura se l’endú a l’habitació. Però l’endemà l’estrella ha desaparegut. Aquesta dolça història sobre la Laura i la seva estrella explica el que una nena pot descobrir i com, de vegades, hem de separar-nos dallò que estimem.

51OFVi+wznL._SX342_BO1,204,203,200_

El hilo de la vida. Sarbacane, Davide/ Bloch, Serge Cali. Ed. S.A Ediciones B
La vida de tota persona està formada de petits grans moments : aquest és el fil de la vida . Esperar un petó abans de dormir , l’amor, un nadó , una crida … o el retorn de la primavera . Aquest llibre recopila tots aquests moments , aquestes coses especials i comuns que conformen la vida d’un, la vida de tots . Un meravellós llibre il·lustrat, en el qual subtilitat i saviesa s’entrellacen d’una manera inolvidable.Un fil vermell ens condueix de pàgina en pàgina, portant-nos per les diferents fases de la vida , amb tota la seva alegria , la seva tristesa , el seu emoció …
41loexr7lYL._SY211_BO1,204,203,200_
El pato y la muerteWolf Erlbruch (Autor, Ilustrador), Moka Seco (Traductor)

Un ànec rep la visita de la mort a qui planteja els seus dubtes sobre el que passa després , quan ella apareix i la vida se’n va. La mort li dóna respostes. És un llibre il·lustrat que s’aproxima a l’arribada de la mort com un fet natural dins el transcurs de la vida.

31rYkBPF8tL._SX401_BO1,204,203,200_

¡Buenas Noches, Abuelo! Roser Bausà (Autor, Traductor), Carme Peris (Ilustrador) Lóguez; Edición

La Marta ha perdut el seu avi i la seva mare la consola al jardí, mirant el cel estrellat. Tot d’una  Marta creu veure com una estrella li pica l’ullet. Podria ser l’avi? Un relat tendre que intenta explicar, amb un llenguatge narratiu i pictòric molt adequat, a una petita nena l’absència d’un ésser estimat, la del seu avi.

41lxljw6VgL._SX339_BO1,204,203,200_

Jack y la muerteTim Bowley (Autor), Natalie Pudalov (Ilustrador) OQO Editora

Jack es troba amb la Mort i, en intuir que va a buscar a la seva mare, que està malalta , trama un pla per deslliurar-se’n. Amb increïble astúcia, aconsegueix atrapar el sinistre personatge en un flascó; però les conseqüències d’aquest tancament seran imprevisibles … En aquest conte tradicional britànic s’emfatitza la idea de presentar la mort no com a enemiga de la vida , sinó com l’altra cara d’una mateixa moneda : una no existiria sense l’altra. 

51bqGo8e6sL._SX389_BO1,204,203,200_

Conclusió

Els contes són una eina pedagògica molt útil per treballar amb els infants els conceptes complexes com pot ser la mort, les emocions i els valors.

Encara que no ens agradi, la mort forma part de les nostres vides. Els infants la tenen present perquè han vist un animal mort al pati, perquè se’ls ha mort la seva mascota, perquè han vist que moria algú en una pel·lícula, perquè han sabut que un amic llunyà de la família ha mort o encara més tristament quan mor un familiar proper.

Parlar d’aquests temes no ens agrada, però no podem fer veure que no existeixen. Com a adults hem de poder acompanyar l’infant en aquests moments tan difícils. Els infants ens necessiten.

Considero que no cal esperar a parlar de la mort fins que aquesta arriba. Podem preparar-nos per la mort abans i tractar-la amb naturalitat. Així quan arribi, els serà més fàcil d’entendre i per tant de conviure-hi i superar-la.

Pots trobar més informació en aquest recull “De l’amor i la mort” de María José Mallo. Recull de recursos, experiències i materials sobre la pedagogia del dol i la mort. Tractament de la pèrdua i acompanyament. Eina de consulta per a mestres, alumnes i famílies.

ScreenHunter_603 Nov. 03 06.36

 

Coneixes algun conte que pugui ser útil per treballar la mort amb els infants? Comparteix-lo als comentaris. Moltes gràcies!

 

Comparteix

33 thoughts on “66 Contes per parlar de la mort

 1. Bones!
  Moltes gràcies per compartir tots aquests títols!
  Aquí tres més per ampliar la lectura.

  DE PAOLAT, T. (1994): L’àvia de dalt, l’àvia de baix. Ed. Cruïlla.
  GIL, M.J. (2007): El jardí del meu avi. Ed. Bellaterra.
  CRUZ, J. (2006): Doce preguntas a un piano. Ed. Edebé

  • Hola Cristina,

   Moltes gràcies per compartir amb nosaltres aquests contes tant interessants. No els coneixia!!
   Els afegiré a l’article.
   Moltes gràcies 😉

  • Hola Eulàlia,

   Moltes gràcies a tu per llegir l’article i per escriure el comentari.
   Gaudeix d’una bona setmana!
   Seguim en contacte 😉

 2. Quina GRANNNNNNNNNNNNNNNN i MAGNÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍFICA feina fas, Nati! Molt agraït!

  • Hola Pep,

   Moltes gràcies per les teves amables paraules!!!!! Espero que el recull de contes et sigui útil!!
   Gaudeix d’una bona setmana.
   Seguim en contacte 😉

 3. Gràcies per la feina feta…he hagut de treballar amb alumnes i fills les pèrdues…i havia trobat alguns d’aquests llibres…però no tots.
  Moltes gràcies!!!!

  • Hola MJosé,
   Moltes gràcies per llegir l’article i per escriure el comentari.
   És difícil treballar la pèrdua amb els infants, però aquests contes ens poden ajudar en aquests moments difícils.
   Gaudeix d’una bona setmana;)

 4. Moltes gràcies Nati,
  Jo ho he hagut de treballar en dues ocasions. Una a 6è, on parlar i parlar ens va anar molt bé i una a P3 que vaig utilitzar “L’estrella de la Laura”. Quan ens trobem en aquests casos crec que no hem de forçar la situació i que l’alumne comenci a parlar-ne amb el grup quan tingui necessitat de fer-ho. Per nosaltres aquesta necessitat de posar ordre emocionalment pot ser una necessitat inmediata, però ells potser necessiten un xic més de temps.
  Podem utilitzar els contes com a suport però sobretot intentem llegir el què els passa per dins i quines necessitats tenen.
  Una abraçada!

  • Hola Meritxell,
   Moltes gràcies per compartir amb nosaltres la teva experiència, ens serà molt útil.
   Estic totalment d’acord amb el que comentes: “no hem de forçar la situació i que l’alumne comenci a parlar-ne amb el grup quan tingui necessitat de fer-ho”. Hem d’acompanyar els infants en aquests moments difícils, estar al seu costat i ajudar-lo en tot el que puguem. Són moments difícils tan per ells com per nosaltres però ens necessiten i hem d’estar preparats per poder-los ajudar.
   Una abraçada 😉

  • Hola Trini,
   Moltes gràcies a tu per llegir l’article i per escriure el comentari.
   Gaudeix del dilluns 😉

 5. moltes gràcies per la recopilació, és fantàstica.

  jo encara hi afegiria una llibre deliciós, tant per la ilustració com per la història… es troba exhaurit, però
  encara l’he pogut demanar a algunes biblioteques… es diu “El hilo de la vida”.

  • Hola Bel,

   El conte que comentes és aquest? “El hilo de la vida.” Sarbacane, Davide/ Bloch, Serge Cali. Ed. S.A Ediciones B
   Ja l’he afegit!!!
   Moltes gràcies per la teva recomanació.
   Seguim en contacte 😉

  • Hola Isabel,
   Moltes gràcies per llegir l’article i per escriure el comentari.
   Tens raó que els adults sense voler el fem complicat perquè no sabem com parlar-ne amb els infants. És un tema difícil!!
   A veure si aquest recull de contes ens ho fa més fàcil!
   Gaudeix d’un bon curs 😉

 6. Hola Nati.
  M’ha agradat molt el teu recull de contes. He vist que has agafat alguns comentaris del meu llibre digital sobre el tema.
  T’agraïria que afegissis el link, per si algú necessités més referències, donat que és per compartir i fer arribar a tothom que ho necessiti. Estic encantada de que us faci un bon servei.
  De l´Amor i la Mort. Vers una pedagogia del dol – http://apliense.xtec.cat/prestatgeria/a8019241_614/llibre/index.php

  Gràcies per tractar aquest tema tan necessari i natural com és la mort en el teu bloc.

  • Hola María José,
   Em sembla perfecte, ara mateix ho faig!!! Et felicito pel gran recull que teniu! M’ha fet molt de servei i estic segura que en farà a molts mestres i famílies.
   Seguim en contacte 😉

 7. Hola Nati,
  Moltíssimes gràcies per aquest recull tant extens i profund, segur que a molts ens ajudarà per ampliar recursos sobre el món de les emocions quelcom importantíssim tant pels petits com pels més grans.
  Amb el teu permís posaré una entrada al meu bloc Petit món http://petitmonblogger.blogspot.com.es/ per difondre aquesta entrada.
  Una abraçada
  Anna

  • Hola Anna,
   Moltes gràcies a tu per llegir l’article i per les teves amables paraules. Espero que aquest recull de contes et pugui ser útil.
   Un plaer si vols compartir l’article en el teu blog. Per cert et felicito per la gran feina que fas!
   Seguim en contacte 😉

 8. Hola, Nati!
  Em dic Ma.Àngels Gil i et volia donar les gràcies per la gran feina que fas i, també, per incloure el meu conte “El jardí del meu avi” en el teu recull.

  Una abraçada!
  Ma.Àngels

  • Hola Ma.Àngels,

   Moltes gràcies a tu per escriure el comentari i un gran plaer poder recomanar el teu conte!!!!!
   Una abraçada

 9. Benvolguda Nati,
  Gràcies per la teva recerca i les teves explicacions. Jo no sóc mestra, durant més de 30 anys he estat bibliotecària dels nens i pels nens.
  A la que era llavors “la meva biblioteca i del Follet” vaig aconseguir tenir un fons considerable sobre la mort, tant de llibres de coneixements com d’imaginació, adreçats a totes les edats.
  Sempre he recomanat contes on la mort hi sigui present de la manera més natural possible ja que la mort forma part de la vida.
  Sovint comparteixo aquest contes amb mestres i famílies i parlem de la conveniència d’incloure’ls en els seus contes compartits abans no es mori algú proper, els còdols són per mi els còdols del riu de la Vida i ens ajuden a plorar quan hem deplorar i a riure quan hem de riure i fan de filtre de tot allò que ella amablement ens regala.
  De mica en mica i si és del teu interès te’n puc afegir uns quants més.
  Gràcies de nou!!
  Mercè

  • Hola Mercè,

   Moltes gràcies per compartir la teva experiència amb nosaltres. T’estaré molt agraïda si em pots recomanar més contes!!!!!! Els afegiré encantada!!
   M’interessa molt així que quan tinguis temps els pots afegir als comentaris o si t’és més fàcil em pots enviar un correu electrònic a natibergada@gmail.com

   Moltes, moltes i moltes gràcies. Gaudeix d’una bona setmana 😉

  • Hola,

   Primer de tot us vull agrair la vostra recomanació. No el coneixia i l’he pogut fullejar i és un conte realment molt bonic. Ja l’he afegit a l’article.

   També us volia felicitar pel vostre web http://adoptivanet.info/ ja que esteu fent molt, molt i molt bona feina!!!!!!!!

   Desitjo que gaudiu d’unes bones festes i ens retrobem al Gener!!

 10. Moltissimes gracies Nati per compartir.
  Jo faré un projecte sobre el tema de la mort a 4t de primaria. Ja us explicaré!!
  Jo conec un conte que es diu “l’ àvia Pepa” dins d’ un recull de sentiments i emocions. Espero que us agradi.

  Patricia

  • Hola Patrícia,

   Un projecte molt interessant!!Ja ens explicaràs com et va, segur que en podrem aprendre molt!

   Gaudeix d’un bon segon trimestre.

   Seguim en contacte 😉

 11. Gràcies per aquest recull de contes Nati. Jo em dedico a acompanyament al dol i formació i el teu recull és molt útil. Tinc un llibre editat: “El centre educatiu de dol. Guia per afrontar la mort, el dol i les pèrdues en els centres educatius”. Ed. Tarannà, 2016
  Molt interessants també tots els altres reculls que fas. Gràcies!

  • Hola Àngels,

   Moltes gràcies per escriure el comentari i per fer la teva aportació. Segur que ens serà molt i molt útil!!!!

   Et felicito per la gran tasca que fas.

   Seguim en contacte 😉

   Nati

 12. Hola Nati,
  Felicitats per la feina que fas i moltíssimes gràcies per invertir tant de temps en compartir-la. M’agraden molt els teus articles i reculls i m’hi sento molt identificada.

  Et voldria recomanar un conte preciós per tractar el tema de la mort que vaig haver de fer servir aquest any a l’aula i que em va ser de gran ajuda. Es diu “L’efímera” de Stéphane Sénégas, i és de l’editorial Takatuka. Tracta la mort donant pes i valor a la vida que s’ha viscut d’una manera molt tendre i des de la mirada i la innocència de dos nens.

  M’ha semblat que no hi era al recull.

  Fins aviat!

  Anna

  • Hola Anna,

   Moltes gràcies a tu per la teva recomanació. Ja l’he afegit a l’article i el buscaré per poder-lo llegir, ja que promet molt!!!

   M’encanta descobrir contes nous! Moltes gràcies!

   Gaudeix d’un bon tercer trimestre.

   Seguim en contacte.

   Nati

 13. Voldria que em recomanéssiu un conte sobre el dol per un nen de 12 anys q ha perdut la mare de càncer.
  Moltes gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *