Què és un àlbum il·lustrat?
L’àlbum il·lustrat és el conjunt de la imatge gràfica i el relat literari; les dues manifestacions artístiques es complementen i interactuen entre si.
L’àlbum és gairebé un objecte d’art. És un molt bon recurs en l’àmbit educatiu.
Com és un àlbum il·lustrat?
- Té forma de llibre.
- Integra el codi lingüístic i el codi visual.
- La imatge/ il·lustració és imprescindible per entendre la història que s’hi explica.
- El text i la il·lustració tenen un lligam molt especial: col·laboren junts per explicar la història.
Què diferencia un àlbum il·lustrat d’un conte?
Un conte és una història explicada amb paraules, on les imatges tan sols il·lustren moments puntuals d’aquesta història.
En un àlbum il·lustrat les imatges i el text interactuen per explicar una història i hi tenen la mateixa importància.
Si en vols saber més, llegeix la guia que van publicar el 2014 la Mònica Badia i la Cecília Lladó. Una guia per al professorat titulada ‘Els àlbums i els llibres il·lustrats: una descoberta, diverses veus’.
També pots llegir l’article de l’Ara Criatures: L’àlbum il·lustrat, l’eina educativa clau.
Recull d’àlbums il·lustrats
En aquest article he recollit 65 àlbums il·lustrats preciosos que són un recurs magnífic per gaudir de la lectura.
El petit Blau i el petit Groc. Leo Lionni. Ed. Kalandraka
Dos petits colors es fonen en una abraçada sense adonar-se’n que es converteixen en un nou color, cosa que fa que ningú no els reconegui. El plor els torna a la seva forma original, cosa que celebren i comparteixen amb tots els seus amics. És així com a partir de llavors, jugaran a crear noves games cromàtiques. Sota l’aparent senzillesa d’aquest relat, hi ha una història en què s’enalteixen l’amistat, la innocència i la identitat.
Els colors de l’àfrica. Anna Obiols Llopart. Ed. Beascoa
Fa dies que l’Àfrica, la més petita d’una familia d’elefants, està trista. Per tal que recuperi el somriure, el seu amic l’Ocell que tot ho veu i que tot ho sent li proposa fer un viatge. Tots els animals de la selva ajudaran l’Àfrica a construir un globus i, en el seu llarg viatge, recuperarà l’alegria… Vols saber com?
De què fa gust la lluna? Michael Grejniec. Ed. Kalandraka
Feia molt de temps que els animals volien esbrinar “De què fa gust la lluna?” Seria dolça o salada? Tan sols volien provar un trosset. A la nit, miraven ansiosos cap al cel. S’estiraven i intentaven agafar-la, allargant el coll, les cames i els braços. Qui no va somiar alguna vegada amb donar-li una mossegada a la lluna? Aquest va ser precisament el desig dels animals d’aquest conte. Llavors, la tortuga va tenir una genial idea? Si puges a la meva esquena, potser arribem a la lluna? li va dir a l’elefant.
El punt. Peter H. Reynolds. Ediciones Serres
El Punt és un bonic àlbum infantil que ens parla de confiar en nosaltres mateixos, en el nostre talent i creativitat. Vashti està enfadada perquè ella no és una artista i no és capaç de dibuixar res. Però la seva professora d’art l’insistirà que dibuixi alguna cosa, el que vulgui, encara que tan sols sigui un punt. I que el signi.
Els fantasmes no truquen a la porta. Eulàlia Canal Iglesias (Autora), Rocio Bonilla Raya (il·lustradora). Ed. Animallibres, S.L
L’Ós i la Marmota són amics i sempre juguen plegats. És genial trobar tresors junts o cantar i ballar com si fossin estrelles. Però una tarda, l’Ós li diu a la Marmota que ha convidat l’Ànec a jugar amb ells. A la Marmota no li agrada l’Ànec. Ni l’Ànec, ni cap altre animal que pugui espatllar la seva amistat amb l’Ós. Per això està decidida a evitar que l’Ànec vagi a jugar amb ells. I serà capaç de fer el que calgui! Quins embolics provocaran les seves idees esbojarrades?
Neda que neda. Leo Lionni. Ed. Kalandraka
Una feliç munió de peixets vivia en un racó qualsevol del mar. Tots eren vermells. Només un d’ells era tan negre com la closca d’un musclo. Nedava més de pressa que els seus germans i germanes. El seu nom era Neda-que-neda… La història de Neda-que-neda, com tots els llibres de Leo Lionni, convida a pensar i aprendre valuoses lliçons vitals. El valor de la diferència i el respecte per a qui -per cultura o aspecte físic- no comparteix les característiques comunes, es reflecteix a les primeres pàgines d’aquest clàssic de la literatura infantil de tots els temps.
La gran fabrica de les paraules. Agnes de Lestrade (Autora), Valeria Docampo (il·lustradora) Tramuntana Editorial
Hi ha un país on la gent gairebé no parla. En aquest país s’han de comprar i empassar les paraules per poder pronunciar-les. L’Oriol necessita paraules per poder obrir el seu cor a la bonica Ariadna. Però, quines por triar? Perquè per dir el que li vol dir a l’Ariadna, li caldria una fortuna! No es pot equivocar…
El peix irisat. Marcus Pfister. Ed. Beascoa
El peix Irisat, gràcies a les seves escates de mil colors, és l’animal més bonic de l’oceà. Tot i això, es troba sol. Per què els altres peixos no volen jugar amb ell? Un llibre amb il·lustracions meravelloses que ens ensenya la importància de saber compartir. Un conte molt útil per treballar les emocions i l’empatia.
Els fantàstics llibres voladors del Sr. Morris Lessmore. William Joyce & Joe Bluhm. Andana Editorial
Morris Lessmore estimava les paraules, estimava les històries, estimava els llibres. Però en tota història sempre sorgeix algun contratemps. Un dia el cel es va enfosquir i el vent començà a bufar i bufar… i tot el que hi havia al voltant de Morris va quedar ben escampat. Fins i tot les paraules dels seus llibres. Llavors, es va trobar amb una noia encantadora que volava portada per un animat estol de llibres voladors, i li va regalar el seu conté preferit. Aquell llibre li va demanar que el seguís i el va portar a un edifici extraordinari on “feien niu” molts altres llibres…
L’home d’aigua. Ivo Rosati (Autor), Gabriel Pacheco (Il·lustrador). Ed. Kalandraka.
Algú havia deixat l’aixeta oberta. L’amo de la casa no va tornar mai més, vés a saber on s’havia ficat, potser se n’havia anat a les illes Fiji, o potser havia marxat per fer fortuna allà on hi ha les mines d’or blau, a l’Àfrica, diuen. Al final, el que va passar és que l’aigua, a força d’acumular-se, saltar i relliscar amunt i avall, va fer néixer un home, un home alt, blau, transparent i cristal·lí. Un home d’aigua. Fresc i generós com l’ésser aquàtic que el protagonitza, aquest relat sensible i poètic enalteix el valor de la diferència i calma la set de paraules, emocions i sensacions dels lectors.
Què en fas, d’una idea? Kobi Yamada (Autor), Mae Bessom (Il·lustrador). Ed. Birabiro
Explica la història d’un nen (o potser és una nena) a qui se li apareix una idea representada en forma d’ou amb cames i amb una corona que ens recorda la mítica Princeseta d’en Tony Ross. A mesura que anem passant pàgines el nen mostra diferents estats d’ànim que reflecteixen un primer intent de negació de l’existència de la idea, després el neguit per què puguin pensar els altres, seguit de l’intent d’amagar-la i, finalment —la idea persisteix i creix— l’acceptació. A partir d’aquí el nen se sent còmode amb la idea i comença a compartir-la, bo i sabent que alguns se’n riuran. La seva perseverança i el pas del temps ajudaran a estimar una idea que li canviarà la vida.
L’Elmer. David Mckee. Ed. Beascoa
La meravellosa història del nostre estimat elefant multicolor: L’Elmer. L’Elmer no és com els altres elefants del ramat. Encara que sembli impossible, és un elefant de mil colors: verd, blau, rosa, blanc, groc… Impressionant!, oi? Però a l’Elmer no l’hi fa ni gota de gràcia ser així, més aviat està fart de ser diferent; així que un dia decideix escapar-se del ramat i cercar un remei per poder ser del mateix colors que els altres…
¡És un libro! Lane Smith. Ed. Océano Travesía
El petit ase, acostumat a la tecnologia, no coneix el que el seu amic mico té entre les seves mans: “¿Envia missatges? Serveix com a blog? Té Wi-Fi? ¿Tweetea?” … “No! ‘ és un llibre! “Una idea senzilla i contundent que respon a tots aquells que han profetitzat la fi dels llibres impresos.
El petit jardiner. Emily Hughes. Ed. Impedimenta
Aquest era el jardí. No semblava gran cosa, però per al seu jardiner ho era tot. Així comença El petit jardiner, una petita història plena de grans emocions. És la commovedora història d’un nen, no més gran que la seva mascota, que no es veu amb cor de fer-se càrrec del seu exuberant jardí. Fins que un dia decideix demanar ajuda. Una delicada faula sobre la perseverança, l’entusiasme i la força de l’amor que agradarà els més petits i entendrirà els cors dels més grans.
Allà on viuen els monstres. Text i il·lustracions Maurice Sendak. Ed. Kalandraka.
Castigat sense sopar per les seves trapelleries, en Max comença un viatge simbòlic des de la seva habitació fins a un lloc fantàstic, tot travessant un temps/espai mític i enfrontant-se a les seves pors. Allà es convertirà en el Rei dels Monstres. Aquesta obra és considerada com l’àlbum il·lustrat perfecte.
La cosa perduda. Shaun Tan (Autor, Il·lustrador). Ed. Barbara Fiore.
Un dia, mentre passeja per la platja a la recerca de taps d’ampolles per a la seva col·lecció, un jove es troba amb una criatura estranya, d’aire trist, desemparada i solitària, la cosa perduda. Mentre espera en va que algú vingui a recollir-la s’estableix una relació íntima entre ells. El jove no sap què fer fins que al diari troba un anunci del Departament Federal d’Objectes Inútils. Després d’haver donat moltes voltes per la ciutat aconsegueix trobar l’adreça de la targeta en un amagat i fosc portal d’un carreró anònim. Darrere de la porta descobreix un inventari d’estranys i inusuals objectes perduts.
L’Erugueta Goluda. Eric Carle. Ed. Kokinos.
L’eruga era molt petita, però tenia una gana enorme. Així que es va passar tot aquest conte menjant, travessant pàgina rere pàgina. Fins que finalment es va convertir, com totes les erugues, en papallona. Un llibre foradat de veritat per la molt golafre. Aquest és un llibre molt utilitzat a l’escola i a casa, una història senzilla contada a bon ritme que a més, ens mostra de forma seriada els nombres, els colors i els dies de la setmana.
El dia que es van menjar en Lluís. John Fardell. Ed. Juventud
Quan a en Lluís se l’empassa un Glupiglop, la seva germana Sara sap que ha d’actuar de pressa i emprèn de seguida la seva cerca. Però rescatar un nen de la panxa d’un Glupiglop no és tan senzill com sembla; especialment, quan altres criatures estranyes i esgarrifoses també estan buscant el seu sopar…
De quin color és un petó? Rocio Bonilla Raya. Ed. Animallibres, S.L
Em dic Mònica. M’han dit que el blau és el color de la tristesa. De debò? A mi m’encanta el mar! No m’agrada el negre, ni la foscor, ni el gris del fum, però m’agraden els rinoceronts i els elefants! Són tan divertits com fer-se petons! Així doncs, de quin color deu ser un petó?
L’elefant encadenat. Jorge Bucay. Ed. Serres.
Des que era molt petit, al protagonista de la nostra història li rondava una pregunta pel cap per què l’elefant del circ, un animal tan fort i poderós, no s’allibera de la petita estaca a la qual el lliguen després de la funció. Un dia, un amic molt savi li dóna una resposta. L’elefant del circ no s’escapa perquè ha estat lligat a una estaca com aquesta des que era molt i molt petit. En aquell moment va intentar alliberar-se amb totes les seves forces i no va poder. I des d’aleshores, creu que és impossible alliberar-se. Amb aquesta bonica paràbola tradicional que ens parla de la importància de conèixer les nostres capacitats i les nostres possibilitats.
La història del rainbow warrior. Rocío Martínez. Ed. Kalandraka.
Narra les aventures del Rainbow Warrior, el vaixell insígnia de l’organització Greenpeace que lluita per defensar a tota la fauna marina, i en especial a les balenes, dels perillosos caçadors furtius i dels baleners. La història del Rainbow Warrior ens acosta a la realitat del món animal marí i ens ensenya a respectar i a valorar a tota la seva fauna, fent veure als més petits la necessitat de cuidar i protegir els nostres mars i oceans.
Hi ha res més avorrit que ésser una princesa rosa? Raquel Díaz Reguera (Autora, Il·lustradora). Ed. Thule.
La Carlota n’estava farta del color rosa i de ser una princesa. No volia petonejar gripaus i per descomptat li horroritzava que en besar-los es convertissin en prínceps blaus. Per què voldria un príncep blau? La Carlota vol saber per què no hi ha princeses que cacin dracs o volin amb globus.
Això no és una selva. Susanna Isern (Autora), Rocio Bonilla (iI·lustradora). Ed. Flamboyant
Tot va començar el dia que Paula va aprendre a dir que no. Dir que no era genial. Paula podia fer el que volgués… Però llavors va succeir… Això no és una selva, és el nou títol de Flamboyant, escrit per Susanna Isern i il·lustrat per Rocio Bonilla, un tàndem de luxe! En aquest àlbum, la seva protagonista és Paula una nena petita que aprèn a dir que no. Per a ella és una cosa divertida, una novetat, descobreix que pot negar-se a fer les coses que li demanen i fer el que ella vulgui.
Johanna en el tren. Kathrin Schärer. Ed. Océano Travesía
Johanna al tren explica com es fa una història sobre el paper. És genial perquè al centre situa un tren amb una porqueta que viatja i que intervé una vegada i una altra en la creació del text i les imatges. Comença amb unes mans (les de l’autora) preparades per dibuixar, damunt d’un full en blanc (un full en blanc que ja és famós i mític en la literatura infantil). A la taula, una pila d’estris de dibuix i pintura, llapis, bolígrafs, cúters, altres llibres i a mesura que anem passant pàgines veiem com la porqueta va dient què cal fer i com.
Frederick. Leo Lionni. Ed. Kalandraka
Un dels llibres més famosos i premiats de Leo Lionni, on la tradicional faula d’Isop, “La cigala i la formiga”, es veu invertida de manera que resulta una altra de molt diferent, oposada, on es valora l’art. El ratolí poeta, Frederick, és acceptat pels companys de cau i es preparen a gaudir de la seva poesia durant els crus mesos de l’hivern.
La gota d’aigua. Inês Castel-Branco. Autora i il·lustradora. Ed. Akiara books
I si la mort pogués ser explicada com l’instant en què una gota d’aigua cau al mar? Què passa amb la gota d’aigua? Què passa amb l’aigua de la gota? El seu interès per transmetre als infants el pensament holístic, plural, místic, ecològic i vital de Panikkar prové del coneixement com a coeditora de l’obra de Panikkar a l’Editorial Fragmenta, de les xerrades que va mantenir amb ell i de la seva intuïció, que la va portar a recollir aquesta metàfora de la gota d’aigua, adaptant-la per als infants.
Sopa de carabassa. Helen Cooper. Juventud Editorial
Enmig d’un bosc, en una bonica cabanya hi viuen un Gat, un Esquirol i un Ànec. Cada dia fan sopa de carabassa per sopar: el Gat trosseja la carabassa, l’Esquirol remou la sopa i l’Ànec li posa la sal. Viuen els tres molt feliços, tenint cadascun la seva tasca diària. Però un dia l’Ànec decideix canviar els papers, i s’arma un gran embolic entre els tres amics … Aquest conte ens ensenya com és de difícil és canviar l’organització d’una casa i els problemes que pot suposar, i el que pot patir la gent que t’estima quan et creu perdut.
Si jo fos un llibre. Jose Jorge y André Letria. Editorial Joventut.
Si jo fos un llibre, m’agradaria fer lliure i indomable al lector que m’escollís. Un llibre no és tan sols un conjunt de fulls impresos, agrupats de forma ordenada. Dins un llibre s’amaga tot un món. Només cal voler obrir-lo. El llibre, objecte màgic i captivador, que té la capacitat de canviar les nostres vides per a fer-nos seguir un camí diferent al que teníem planejat. Un llibre avió, un llibre làmpada per a il·luminar un carrer fosc, un llibre túnel d’on surt una locomotora a vapor. Aquestes són algunes de les metàfores d’inspiració llibresca que es troben en aquest títol.
Dimitri. Joan de Déu Prats. Ed. Baula.
En Dimitri és un titella. Uns fils li mouen el cos de manera graciosa. Però com tots els titelles, necessita el seu amo per fer tots els seus moviments: no és capaç de decidir per si sol, ni tampoc ho ha intentat mai. Les seves actuacions no li fan ni fred ni calor. No l’amoïna gens l’obscuritat del bagul on descansa dia rere dia. Fins que un dia el titellaire decideix afegir un fil més a en Dimitri, just al pit, per poder-lo dominar encara millor: a partir d’aquell moment, la situació començarà a canviar.
La lluna d’en Joan. Carme Solé Vendrell. Ed. Associació de Mestres Rosa Sensat.
La lluna d’en Joan és una història immersa en un entorn marítim que possibilita al lector viure una experiència d’afecte, recolzament i amor entre un pare i un fill. L’infant adopta el rol d’adult cuidant al pare i esdevé un exemple clar de cura envers l’altre per als més menuts. És pura emoció aquest conte! Cada imatge i cada paraula reforcen el vincle entre els dos familiars.
Juguem? Ilan Brenman (Autor), Rocio Bonilla Raya (il·lustrador) Ed. Bromera, S.L
El conte planteja una situació que es va repetint amb diferents personatges. Sempre es veu el nen amb un dispositiu a la mà (un mòbil, una tauleta, el comandament de la consola) i algú que li pregunta: Pere, juguem? Veiem algun personatge, molt acolorit, vivint una situació de joc realment divertida. A un costat, sempre en petit i en tons grisos, el noi, la majoria de les vegades amb els ulls tancats, com absent. El llibre s’ha d’interpretar com un toc d’alerta. No vol dir que s’hagi de prohibir l’ús de la tauleta, sinó fer-ne un ús adequat i pensar que hi ha temps per a tot.
Quan surt la lluna. Antonio Ventura (Autor), Elena Odriozola (Il·lustradora). Ed. Thule
Un nen que dorm, una caixa plena de ninots i la llum de la lluna. Al vespre, quan creuen que ningú els veu, els ninots surten i fan el que millor saben fer: jugar. Però, com a la nit se sol dormir, ells també han d’aprendre a comportar-se. Una petita història plena d’encant que amaga una sorpresa: els lectors descobriran qui és el narrador només al final del llibre i gràcies a l’observació de les il·lustracions.
El gat vermell, el gat blau. Jenni Desmond. Ed. Lata de Sal.
Gat Vermell i Gat Blau vivien a la mateixa casa. Gat Blau, al pis de dalt. Gat Roig, en el de baix. Cada vegada que es creuaven res bo succeïa. Res de res. Però els dos tenien un desig que mantenien en secret. Gat Vermell desitjava ser tan intel·ligent com Gat Blau i Gat Blau volia ser tan ràpid i àgil com Gat Vermell. Però, de quin color és la felicitat? Els dos gats que protagonitzen aquesta història estan disposats a fer les coses més estranyes per assemblar-se a l’altre.
Guyi, Guyi. Chih-Yuan Chen. Ed. Thule
Un cocodril neix per accident en el niu d’una família d’ànecs. Guji Guji és tan feliç que no s’adona que és difernt dels seus germans. Però un dia Guyi Guyi troba tres malvats cocodrils que intenten convèncer-lo que no és un ànec i li demanen que enganyi a la seva família per poder-la devorar l’endemà. Però Guji Guji se sent incapaç de fer-ho i elabora un intel·ligent pla per salvar la seva família. Els cocodrils escaparan per no tornar mai més i Guji Guji es convertirà en un heroi i seguirà vivint feliç la seva vida de “cocopato”.
El secret de la Tortuga. Text: Anna Obiols. Il·lustració: Subi. Ed. Beascoa.
Aquest àlbum planteja, d’una manera tendra i intrigant, el problema de la solitud i la necessitat de compartir experiències amb els amics. Huga, la tortuga, sent enveja de la resta dels animals del camp, ja que ells tenen una casa per compartir amb els seus amics mentre que ella, la porta a sobre i és només per a ella. Així que sense dir res a ningú, construirà una bella caseta per poder convidar els seus amics.
La muntanya de llibres més alta del món. Rocio Bonilla Raya. Ed. Animallibres
L’Enric estava convençut que havia nascut per volar. Mirava els avions, intentava fabricar-se ales de tota mena, fins i tot va demanar poder volar com a regal per a Nadal! Però res no funcionava… Un dia, la seva mare li va explicar que hi havia altres maneres de complir el seu somni i li va posar un llibre a les mans. Aquell mateix dia, sense adonar-se’n, l’Enric va començar a volar…
Fernando furioso. Hiawyn Oram (Autor), Satoshi Kitamura (il·lustrador) Ed. Ekaré.
La mare de Fernando li prohibeix una nit quedar-se veient la televisió. Es deslliga llavors en el nen una fúria que no coneix límits: arrasa amb la casa, el carrer i la ciutat, destruint el planeta sencer. Aquest llibre enfoca amb humor i originalitat la fúria que sent un nen quan no pot complir els seus desitjos.
Les aventures de Beekle. Dan Santat. Ed. Bruño
Aquesta història màgica comença en la llunyana illa on neixen els amics imaginaris. El nostre protagonista espera pacientment que un nen el triï per jugar, però quan els dies passen i passen i res succeeix, decideix emprendre un perillós viatge per trobar ell mateix a aquest nen … al món real!
El meu amic extraterrestre. Rocio Bonilla. Ed. Beascoa.
El meu amic extraterrestre és un conte deliciós, tendre i ple d’humor. Una història sobre l’empatia, la capacitat d’autocrítica i l’inconformisme que vol contribuir a formar joves lectors reflexius i amb criteri propi.
On són les Claus? Carles Cano i Aitana Carrasco. Ed. Andana
L’àlbum és tant una reivindicació del desordre com un al·legat per aprendre a trobar allò que es cerca en la disbauxa, ja que totes aquelles coses que estan on suposadament no haurien d’estar sempre desperten més curiositat.
Asi fue! No, fue asi! No, asi! Kathrin Schärer. Ed. Oceano
Mentre juguen l’ós, la guineu i el teixó, tenen un accident i això els porta a discutir sobre qui i com han succeït realment les coses. El fet és el mateix, els testimonis són tres. Cada un té una versió diferent, fins que arriba l’esquirol i diu que sap com va passar l’accident. Un conte intel·ligent sobre l’amistat, la veritat i la tolerància.
Les princeses també es tiren pets. Ilan Brenman (Autor), Ionit Zilberman (Ilustrador) Ed. Animallibres, S.L
La Reina del Mirall s’assabenta que existeix un llibre, amagat al país de les princeses, on hi ha escrits tots els secrets de les princeses més famoses del món. Necessita trobar aquest llibre urgentment i fer saber al món que les princeses no són perfectes i que també tenen defectes. Aquesta serà la seva venjança: del disgust es tornaran lletges, molt lletges, i ella, per fi, serà la més bella del món.

Per què plorem? Text de Fran Pintadera. Il·lustracions de Ana Sender. Ed. Akiara books.
Un poètic àlbum il·lustrat que ens recorda que les llàgrimes ens reguen molt lentament i ens fan créixer, ens calmen i són un bàlsam per a les ferides. I que tots plorem: nenes i nens, petits i grans, alts i baixos…
T’avorreixes, Minimoni? Rocio Bonilla. Ed. Animallibres
La Minimoni s’ha fet gran i, encara que continua pintant, també fa moltes altres coses: anar d’excursió, retrobar-se cada dilluns amb els amics i les amigues a l’escola, practicar hoquei, llegir a la biblioteca, jugar amb l’àvia… Però els diumenges no hi ha res a fer. Quin avorriment! O potser no?
Monstruo, no me comas. Carl Norac (Autor), Carll Cneut (il·lustrador) Ed. Barbara Fiore
Monstre, no em mengis, és un llibre sobre un petit porquet a qui li encanta menjar. La seva mare el renya contínuament perquè té el mal costum de menjar entre hores. Un dia mentre devora unes móres que ha trobat pel camí del riu, és capturat per un monstre que igual que ell adora menjar i decideix que el porquet serà part del seu menú. Àlex, encara que amb molta por, no perd la fe i troba la forma de distreure al monstre en diverses ocasions, fins que en una d’elles aconsegueix escapar quan la mare d’aquest últim apareix dient-li que ni se li acudeixi endur-se res a la gola abans del dinar.
L’ós que estimava els llibres. Dennis Haseley, Lamarche. Editorial Joventut
Mentre passeja pel bosc un jove ós troba un tros de paper escrit al costat d’una tanca. Malgrat que no sap llegir, causa en ell tal magnetisme i curiositat que el guarda com un tresor. Alguns anys més tard durant l’estiu, fent un tomb, observa una jove amb la mirada posada en un llibre. Aquest espectacle que relaciona amb el paper que encara conserva, el farà tornar cada dia a sentir la seva màgica veu, fins i tot sense comprendre res, i a escoltar les històries que la jove llegeix totes els dies asseguda al costat de la seva cabana. Aquest és un àlbum sobre la màgia de llegir i escoltar històries.
Cafè dolç, cafè amarg. Text: Anna Obiols. Il·lustració: Joan Subirana. Ed. Proteus
És un àlbum dedicat «a tots els nens i nenes que tenen el cel com a sostre». Narra la cançó trista d’un orfe del carrer, en Mikhail, de nou anys, qui, violí en mà, va comparant la vida corrent d’altres nens amb la seva. Les il·lustracions d’en Subi ens mostren el món d’en Mikhail des de molt a prop i opten per la tendresa i el sentiment, amb certa idealització i amb una paleta de colors molt interessant i encertada.
La talpeta que volia saber qui li havia fet allò al cap. Werner Holzwarth (text) Wolf Erlbruch (il·lustració). Ed. Kalandraka.
Algú fa caca sobre el cau d’un talp quan aquest just estava sortint. El talp enfadat, pregunta a tots els animals que es troba si han sigut ells. Els animals li diuen que ells no han sigut i li ensenyen com fan les caques. Finalment dues mosques delaten el culpable i el talp decideix venjar-se tornant-li la jugada.
L’anyell que no volia ser un xai. Jean Didier. Ed. Proteus
Des de sempre, els xais hem viscut amb el cap cot, menjant herba. Avui hem dit prou. En comptes de somicar i de donar-nos per vençuts, un cop i un altre, hem decidit…
Hi ha res més gran que una balena blava? Robert Wells. Ed. Juventud, S.A.
La balena blava és enorme; de fet, és l’animal més gran que existeix. Però no és el més gran que hi ha. Després de tot, quedaria petita a la part alta d’una muntanya. I per gran que sigui una muntanya, no és més que un còdol en comparació amb tota la Terra. És llavors la Terra el més gran que hi ha? Ni remotament. Hi ha coses tan grans que ni tan sols podem abastar en la seva totalitat d’una sola vegada. En realitat, és tan immens que ni tan sols sabem on comença i on acaba. En aquest llibre descobriràs algunes coses grans i alguna cosa que excedeix tota mesura, el que realment podem denominar el més gran que hi ha.
El llibre de les bèsties. Text: Anna Obiols. Il·lustració: Joan Subirana. Ed. Baula
Una faula protagonitzada per animals amb comportaments humans que tracta la lluita pel poder i les actituds irracionals que se’n deriven. Heus aquí una adaptació del Llibre de les bèsties escrit per Ramon Llull fa més de set-cents anys, presentat en aquest volum il·lustrat per a lectors de totes les edats.
La gran nevada. John Rocco. Ed. Tramuntana
Va nevar durant dos dies i tot va quedar cobert per un gruix de més d’un metre de neu. Vuit vegades l’alçada d’aquest llibre! El vent bufava a més de 80 kilòmetres per hora. Les màquines llevaneu van trigar més d’una setmana en arribar. Aquesta història està basada en l’experiència viscuda per l’autor del llibre quan tenia deu anys i explica com s’ho va fer per anar al supermercat, a un kilòmetre i mig de casa seva, i després tornar amb el que havia comprat per la seva família i alguns veïns.
Martín gris. Zuriñe Aguirre Lamas. Ed. Fun Readers, CB
Aquesta vegada els protagonistes d’aquest conte són un nen, Martín, i la seva mare. Martín se sent preocupat perquè pensa que no agradarà als altres i que, a sobre, es riuran d’ell. Martín explica les seves preocupacions a la seva mare, i ella, el tranquil·litza i li diu i li repeteix, sempre amb amor, que el que realment importa és el que tenim en el nostre cor.
El pinzell màgic. Françoise Jay (Autor), Zhong Jie (Il·lustrador). Editorial Juventud, S.A.
En Chen somia arribar a ser pintor. Malauradament, no té prou diners per comprar pintures. Ni tampoc per comprar un pinzell. Persegueix el seu somni, i un bon dia, la seva obstinació es veu recompensada amb el present que li ofereix un home vell: un pinzell màgic! Des d’aleshores, tot el que en Chen dibuixa pren vida. Però el cap del poble, cobdiciós i mancat d’ànima, no descansarà fins a apropiar-se d’aquell pinzell meravellós…
Una casa a mida. Petr Horàcek. Ed. Juventud.
El ratolí ha trobat una gran poma, però no aconsegueix ficar-la a la seva casa diminuta … Surt a la recerca d’una nova casa, però totes estan ocupades i els seus habitants no semblen molt disposats a compartir-les. Trobarà una casa a la mida per a ell i la seva gran poma?
Charlie, nas de llautó. Anna Obiols i Joan Subirana. Ed. Estrella Polar
És un personatge de conte que dibuixa amb el cor una casa vermella i un paisatge de gestos. Charlie Rivel, el pallasso, amb el seu nas de llautó, els seus sabatots i la guitarra, provoca rialles i fa desbordar l’emoció…
Qui m’ha llançat la caca? Ben Redlich. Editorial Juventud, S.A
Algú li ha fet una broma a en Furley que no li ha fet cap gràcia. Està molt empipat i surt a buscar un culpable. –Qui m’ha llençat la caca? –pregunta en to acusador a tots els animals que va trobant. En Furley sospita de tothom. Poc s’imagina que el veritable culpable el té tan a prop. Un àlbum en clau d’humor sobre el comportament dels animals. Un conte escatològic per a riure amb els més petits. L’expressivitat de les il·lustracions afegeixen un toc d’humor al conte.
El tigre que va venir a berenar. Judith Kerr (Autor, Il·lustrador). Ed. Kalandraka.
La Sofia va obrir la porta i va veure un tigre gran i pelut, tot ple de ratlles. El tigre va dir: Perdoneu, però tinc molta gana. Que em convidaríeu a berenar amb vosaltres? La mare de la Sofia va dir: Oh i tant! Passa, passa. El tigre va entrar a la cuina i es va asseure amb elles a la taula. El tigre que va venir a berenar, és un dels llibres més populars, i també dels més venuts, de les darreres dècades.
Un bosc ple de boira. Nick Sharratt (Autor, Il·lustrador). Ed. Cruïlla
Es tracta d’un llibre molt ben editat, que convida a jugar i a compartir la lectura entre petit i adult i que a més a més, fa referències a personatges clàssics dels contes que segurament ja coneixeran a partir dels dos o tres anys. L’autor utilitza un recurs que alguns recordareu dels llibres de Bruno Munari, i és el de simular la boira a partir del treball sobre paper de ceba. Gràcies a l’efecte de la transparència, l’infant troba pàgina rere pàgina una ombra en negra i se’l convida a endevinar “Què hi veus entre la boira?”
¡Más te vale mastodonte! Autora: Micaela Chirif, Il·lustradora: Issa Watanabe. Fondo De Cultura Económica
El protagonista d’aquesta història té una mascota gens comú: un mastodont. Com tots els mastodonts, el seu és enorme i ferotge, i a més molt rebel. Cada vegada que li demana alguna cosa, Mastodont li respon “No!”. Però quan el seu amo crida a tot pulmó: “Més et val, Mastodont!”, Les coses canvien i es compliquen … I és que no hi ha res més difícil en el món que domesticar un mastodont, encara que també té la seva recompensa.
Això és un infern! Text: Anna Obiols. Il·lustració: Joan Subirana. Ed. Proteus
La curiositat i la innocència d’un nen fan que es pregunti sobre el significat d’una de les paraules del nostre llenguatge que per procedència i tradició, té connotacions que… poden fer por. Però l’ús quotidià d’aquesta paraula ens fa reflexionar sobre el seu sentit real en la nostra civilització. Viure moments molt dolents ens pot ajudar a gaudir més dels bons i a buscar la manera de poder-los canviar. Així ens fem més forts i valents.
El meu amic en Pòtol. Text: Anna Obiols. Il·lustració: Joan Subirana. Tàndem edicions.
Aquest llibre, amb unes esplèndides il·lustracions, ens conta la història de Pollós, un gos que viu al carrer. I encara que sempre va brut, és molt estimat al seu barri.
La bibliotecària de Bàssora. Jeanette Winter. Il·lustracions de Jeanette Winter. Ed. Joventut.
L’Alia Muhammad Baker és la bibliotecària de Bàssora, a l’Iraq. Durant catorze anys la biblioteca ha estat un lloc de trobada per a tots aquells que estimen els llibres. Fins que va començar la invasió d’Iraq. En un país fustigat per la guerra, on els civils, i especialment les dones, tenen poc poder, aquesta història real sobre la lluita d’una bibliotecària per salvar la valuosa col·lecció de llibres de la comunitat ens recorda que, arreu del món, l’amor per la literatura i el respecte pel coneixement no coneixen fronteres.
Llibre de les malícies. Obiols Prats, Miquel. Ed. Kalandraka
Consta de dotze històries curtes i esbojarrades, plenes de sentit de l’humor i fantasia, en les quals Miquel Obiols presenta una nova protagonista -díscola i irreverent- del relat de Lewis Carrol, en un món surrealista i estrambòtic, gens convencional. Aquest treball va representar un punt i a part en la trajectòria artística de Miguel Calatayud i un referent essencial en la seva evolució estètica.
El pintor de petxines. Anna Obiols Llopart (Autor), Joan Subirana Queralt (Ilustrador) Ed. l’albí
Una nit el mar es va esverar molt, el cel es va tapar i van començar a caure llamps i trons. Enmig d’aquella tempesta, la barca d’un pobre mariner, anava d’un cantó a l’altre sense parar. De cop va aparèixer una balena grandiosa que d’un cop de cua el va fer anar a parar a terra ferma. En Robert es va passar les tardes d’hivern fent una bufanda llarguíssima que va regalar a la seva amiga balena.
La senyora dels llibres. Heather Henson. Editorial Joventut, , S.A.
Aquest relat està inspirat en la veritable història i valenta feina que van fer les Bibliotecàries a Cavall, a les quals es coneixia com «les senyores dels llibres» en la serralada dels Apalatxes a Kentucky, als Estats Units. El projecte de les Biblioteques a Cavall va ser fundat durant els anys trenta del segle XX, i tenia per objectiu portar llibres a les regions més remotes a on amb prou feines hi havia escoles i cap biblioteca. Dalt de tot de les muntanyes, els camins gairebé eren inexistents i s’hi havia de pujar pels llits dels rierols o per senderes escarpades. Les senyores dels llibres havien de viatjar a cavall o amb mula pels mateixos camins tortuosos cada quinze dies, carregades de llibres, tant si feia bon temps com si feia mal temps.
L’autobús de la Rosa. Fabrizio Silei. Barbara Fiore Editora. (ESO)
L’autobús de la Rosa és un àlbum il·lustrat que es basa en una història real, la de la Rosa Parks, la dona que va iniciar la lluita pels drets i la igualtat de les persones negres.
La Caputxeta Vermella. Roberto Innocenti. Ed. Símbol editors. (ESO)
Aquest àlbum permet introduir amb alumnes més grans l’estudi de les diferents versions d’un conte tradicional, i com aquest s’ha anat adaptant al pas del temps i a la infància del moment. En l’àlbum que ens ocupa se’ns descobreix una Caputxeta actual, que s’enfronta als perills de la gran ciutat, però que alhora comparteix l’argument amb el conte de sempre: el bosc, en aquest cas de ciment, amaga xacals i llops disposats a atacar la seva presa indefensa en qualsevol moment.
Bon Sant Jordi
Has trobat a faltar algun àlbum il·lustrat en aquest recull? Ajuda’m a completar la llista afegint la teva recomanació.
Ho pots fer afegint un comentari. Moltes gràcies.
Bon Sant Jordi i gaudeix de la lectura 😉
Molt bona selecció! I extensa. N’hi ha per triar, per a Infantil, per a Primària, per als dos cicles…
A mi em va agradar molt “Un león en París”? L’original és en francès. Me’l van presentar fa temps en una reunió i vull buscar-lo per treballar-lo a l’Aula d’Acollida.
Salutacions!
Bon dia Anna Maria,
Moltes gràcies per la teva recomanació. El tindré en compte per fer un proper article recomanant més àlbums il·lustrats.
També el buscaré que segur que m’agradarà.
Seguim en contacte 😉
Nati
I “El gat Splat”; i “El príncep Ventafocs”.
També m’agrada molt “El Galeón”, de Guillermo Mordillo, aquest sense text. És un còmic, amb dibuixos molt expressius, com els bons còmics.
Bon dia Anna,
Moltes gràcies per les teves recomanacions!!!! Faré un nou article recomanant els àlbums il·lustrats que m’heu anat fent arribar.
Estic molt contenta de rebre les vostres aportacions, JUNTS ENS ENRIQUIM!!!
Seguim en contacte 😉
Nati
Estaria bé inccloure algun d’editorials petites però que guarden petites joies com Babulinkabook o aBuenpaso..entre moltes
Hola Joan,
Em sembla perfecte Joan, jo he posat els que coneixia.
Fes-me alguna recomanació i els afegeixo encantada 😉
Bon cap de setmana.
Nati
Moltes gràcies pel recull. A mi també m’agrada molt i té molt èxit amb els nens “El dia que es van menjar en Lluís” ed: Juventut
Hola Marga,
Moltes gràcies per l’aportació, tens tota la raó, és un gran èxit amb els nens i nenes 👏👏👏
L’he afegit al recull 😉
Bon cap de setmana 😊
Nati
Deberiais hacer mas temas como este. Muchas gracias, Un saludo
Hola,
¡Muy contenta que te guste el artículo!
Gracias por escribir el comentario.
Estamos en contacto 😉
Nati
Ostres,
Em torno lela amb els llibres il.lustrats.
No m’hi puc resistir.
Gràcies.
Ben segur que per Sant Jordi ( i abans!) en cau més d’un.
Un sac de gràcies per les exel.lents recomanacions, un llistat ple de joies literàries.
!Uaah! De Françoise Soutife. Sense text. Genial.
Poesia, Pep Molist i Babulinka amb la Mar com Editora un triangle fantàstic.
Amb Rastellera de colors.