Els estudis en neurociència de les últimes dècades, han confirmat el que molts ja sabíem des de feia temps, la música és essencial en el desenvolupament de l’infant.
La música és el primer llenguatge dels infants, és un llenguatge que ens connecta amb ells d’una forma única i afectiva. Cal que busquem les estratègies per aprendre a comunicar-nos amb els nostres alumnes aprofitant aquest canal.
En aquest article la Dàmaris Gelabert ens proposa la cançó com una eina pedagògica imprescindible en l’etapa d’infantil, en el primer cicle i en la inclusió i atenció dels infants amb necessitats educatives específiques.
La Dàmaris Gelabert és llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona, especialista en Musicoteràpia i graduada amb honors pel Berklee College of Music de Boston (E.E.U.U.). Educadora de massatge infantil, creadora del mètode Totsona d’Estimulació Musical a l’etapa 0-6 i pionera a Espanya de les Cançons Personalitzades. Autora dels contes “Qui soc jo?” i “Els dies de la setmana” Ed. El Cep i la Nansa.
En l’article la Dàmaris comparteix diferents propostes pràctiques que podem dur a terme a l’aula per treballar amb els nostres alumnes.
Si vols escoltar la xerrada que la Dàmaris va fer a Docents, clica aquí
Moltes gràcies Dàmaris per compartir amb nosaltres els teus coneixements i experiència. Les teves aportacions ens seran molt útils per treballar amb els nostres alumnes a l’aula 😉
Fa més de vint-i-cinc anys que em dedico a compondre cançons per a infants amb contingut pedagògic perquè estic convençuda que la cançó és una de les millors eines per connectar i acompanyar als infants en el seu creixement saludable.
A l’escola podem utilitzar la cançó com una eina de comunicació no-verbal que ens connecta amb els alumnes des de les emocions. Aquesta forma de comunicació ens obre la possibilitat de fer servir les cançons com una estratègia educativa.
En les cançons podem incloure, si som conscients, molts objectius pedagògics i després, observar-los i comprovar com els infants aprenen, integren i descobreixen, alhora que es diverteixen.
La música és el primer llenguatge
Gràcies als avenços en l’àmbit de la investigació cerebral, avui sabem que naixem amb moltes capacitats musicals i que la música és un llenguatge primitiu que forma part de la nostra comunicació.
Els éssers humans ens comuniquem amb elements musicals abans de començar a formar paraules.

La cançó transmet i activa respostes emocionals
La relació que s’estableix amb els infants a través del cant és més intensa en l’àmbit emocional que la parla. Una de les raons per les quals la música produeix efectes tan positius en l’infant és precisament la relació que té amb els vincles afectius. Les mares han cantat cançons de bressol als seus fills, probablement inclús abans de néixer, cançons en què expressaven els seus sentiments i emocions. Mitjançant aquestes cançons els nadons han rebut els seus primers missatges emocionals i afectius.
A l’escola, la nostra veu cantada, amb un contingut emocional més alt que el de la veu parlada, ofereix a l’infant, afectivitat i seguretat en l’entorn. La cançó a l’escola, suposa per a l’infant un llenguatge més de relació amb els altres, un excel·lent mitjà d’expressió espontània, d’inclusió i cohesió de grup. La música, i en especial la cançó, li dóna possibilitats d’interactuar amb els altres, de sentir-se part d’un grup i a l’hora de reforçar la seva identitat i autoestima.

Cantar ajuda a la cohesió del grup
L’experiència col·lectiva del cant és de les activitats que més afavoreix la integració dels membres del grup. Una activitat, que afavoreix que ningú se senti exclòs o sense capacitat.
Cantant, els infants se senten connectats com a iguals i això els hi dóna la confiança i la seguretat per adaptar-se i assolir els objectius acadèmics.

Cantar produeix canvis hormonals
Cantar, aporta beneficis a la psique i l’organisme humà. Quan cantem es produeixen efectes químics, alliberem hormones beneficioses per la salut com les endorfines, les hormones del plaer i un neurotransmissor com la dopamina, també relacionat amb el fet de sentir-se bé.
Hi ha estudis que indiquen que cantar en grup inhibeix el cortisol (l’hormona de l’estrès) i produeix l’oxitocina (l’hormona de l’amor).
La cançó com a estratègia educativa
Hi ha moltíssimes raons pedagògiques, per integrar la cançó com eina educativa en l’àmbit escolar i en altres processos educatius, us llistem algunes:
- La música i el seu efecte global: L’aprenentatge més eficient és el que activa més zones del cervell. Les connexions de l’activitat musical estan àmpliament distribuïdes per tot el cervell. Avui sabem que la música activa més zones cerebrals que cap altre dels estímuls humans. La cançó activa els processos cognoscitius, senso-motrius i emocionals. Els estudis de Gardner sobre la multiplicitat de les intel·ligències inclouen la intel·ligència musical com una de les intel·ligències més diferencials de l’ésser humà i la defineixen com la capacitat d’entendre o produir una música incloent en produir, la capacitat executiva i la compositiva. Però també ens confirma que la intel·ligència musical fa créixer la resta d’intel·ligències, en especial està relacionada amb la intel·ligència lingüística, l’espacial i la corporal-cinètica.
- L’Element lúdic en la cançó: La cançó és diversió-joc i els infants aprenen quan juguen, quan s’ho passen bé. Incloure la cançó a l’escola suposa promoure l’interès per aprendre. Suposa incloure una estratègia “inconscient” d’aprenentatge.
- La cançó i la memòria: Més del 80% de la informació que processem en el cervell ve a través de l’oïda. Sabem que la informació rítmica i melòdica que conté la cançó s’emmagatzema d’una forma natural en la memòria per després poder ser recordada, fins i tot quan ha passat molt temps. La cançó per memoritzar aspectes acadèmics també s’utilitza des de fa molt temps, l’exemple més clar el tenim a la cançó per aprendre l’Abecedari que utilitzen els americans i de la que es diu que el 99% d’aquesta població torna a cantar interiorment quan ha de buscar una paraula en el diccionari.
- La cançó i l’aprenentatge multimodal: Tenim diferents maneres d’aprendre, però cada una d’elles intensifica l’aprenentatge. La cançó estimula i unifica les funcions cognitives i té, com a mínim, relació amb quatre modalitats del procés d’informació cerebral. La música és auditiva, cinestèsica, visual i tàctil, totes aquestes modalitats d’aprenentatge, poden ser activades des de la cançó.
- La cançó crea i activa el coneixement previ: Aprenem més fàcilment quan ja coneixem alguna cosa sobre el concepte o el tema que hem d’aprendre. Malgrat que tinguem només un petit coneixement sobre el tema, això suposa que serà molt més senzill entendre i assimilar la nova informació. Quan els infants són capaços d’incorporar i relacionar la nova informació amb l’antiga, mostren més interès pels temes. La cançó és una forma perfecta per posar les bases d’aquest tipus de coneixement previ, que és fonamental i crític en el procés d’aprenentatge.
- La cançó i les teories de l’aprenentatge: Les teories de l’aprenentatge més rellevants ens confirmen que l’aprenentatge es produeix quan fem, quan juguem, quan ens movem, quan ens emocionem i quan compartim. Totes elles tenen relació amb cantar cançons.

Cançons per a cada moment
En aquest apartat descobrireu diferents tipus de cançons que podem utilitzar amb els nostres infants:
- Cançons de contacte: que ens ajuden a connectar de forma personalitzada i multimodal amb cada alumne/a.
- Cançons i massatges: per calmar i relaxar alhora que reforcen la inclusió i la cohesió del grup. A part de la cançó Massatges, també trobareu altres cançons per fer massatges en el disc Massatge amb cançons, algunes d’aquestes cançons es poden adaptar per fer a l’escola.
- Cançons senyal: indiquen l’inici i a vegades el final d’una activitat. Alguns exemples de cançons meves són: Recollim, Seure bé, La Rotllana…
- Cançons per a l’adquisició d’hàbits i rutines: en els meus discos especialment els de Cançons per aprendre trobareu algunes d’aquestes cançons. Alguns exemples són: Rentem les dents, Que divertit és vestir-se, Moc, Paper a la paperera…
- Cançons (Brain-breaks): ideals per fer entre classe i classe per moure i connectar la ment amb el cos, ens ajuden a activar el grup per a la següent activitat. Poden servir algunes cançons d’activitat motriu o dansa com: Mou el cos, Dansa, Tothom s’equivoca …
- Cançons motrius, psicomotrius: per conèixer i descobrir el nostre cos i les seves possibilitats de moviment: La dansa de dreta i esquerra, Els mosquits, Mou el cos, Fruites i verdures …
- Cançons que estimulen i reforcen la parla, el llenguatge: les lletres de les cançons són un recurs ideal per aprendre sobre la llengua, ampliar vocabulari, introduir la rima… i també tenim cançons específiques com: Les vocals, l’Abecedari, Tria un llibre, L’hora del conte, El diccionari, La biblioteca …
- Cançons per memoritzar, adquirir o reforçar aprenentatges: alguns exemples són: Els dies de la setmana, Els mesos de l’any, Les estacions, L’Abecedari, Els cinc sentits …
- Cançons per acompanyar les festes populars i el calendari: En el meu repertori, la major part d’aquestes cançons es troben en el disc Populars +Noves on es recullen cançons per acompanyar les estacions i per celebrar cada una de les festes durant el curs escolar. Cançons conegudes de tradició popular i altres originals com són: M’agrada el Nadal, La tardor que jo conec, La festa de la pau, El vint-i-tres d’abril, La castanyera…
- Cançons per aprendre música: les trobareu en el meu primer disc Tot sona, les vaig compondre com a projecte de final de carrera a Berklee College of Music a Boston i l’objectiu va ser fer-les per les meves classes de música a l’escola. Hi trobareu cançons com El 3/4, Fort fluix, Les figures, Els instruments …
- Cançons per aprendre sobre emocions: una de les tècniques que s’utilitza en musicoteràpia és presentar una o diverses cançons sobre una temàtica per establir un diàleg. El fet de cantar una cançó sobre una temàtica concreta que ens interessi treballar a classe, és una bona forma de despertar l’interès de l’infant, fer-lo reflexionar i en la majoria de vegades, motivar-lo a pensar sobre el tema i obrir-se a parlar i fer-ne preguntes. Aquest és l’objectiu del conte-disc Emocions i Sentiments que tracta diferents emocions a través de contes i cançons.

També us recomano una de les nostres últimes cançons: “Tothom s’equivoca”

- Cançons per reforçar l’atenció sostinguda i l’escolta: les cançons que expliquen històries són cançons idònies per reforçar l’escolta. Els infants han d’escoltar per entendre el que explica la cançó i respondre a les preguntes que els hi farem quan aquesta acabi.
- Cançons i contes: els contes són una eina més per viure moments de calma i de connexió amb els alumnes, però quan els hi afegim cançó o estan basats en una cançó, el moment potser encara més entranyable i pot ajudar-nos a introduir noves propostes educatives.
Aquí teniu els booktrailers de dos contes, editats per Cep i la Nansa, de dues cançons meves. Els contes us ajudaran a presentar i cantar la cançó però a més, incorporen propostes didàctiques. Algunes d’aquestes propostes, estan basades en l’observació de les increïbles il·lustracions d’en Sebastià Serra, que segur que us poden donar idees per treballar en l’àrea de plàstica.
– Els dies de la setmana
– Qui soc jo?
Moltes gràcies Dàmaris per compartir amb nosaltres els teus coneixements i experiència. Les teves aportacions ens seran molt útils per treballar amb els nostres alumnes a l’aula 😉
Si vols seguir la tasca que fa la Dàmaris, et comparteixo diferents enllaços de les seves xarxes socials:
- WEB https://www.damarisgelabert.com
- FACEBOOK https://www.facebook.com/damarisgelabert/
- TWITTER https://twitter.com/damarisgelabert?lang=es
- INSTAGRAM https://www.instagram.com/damarisgelabert/?hl=es
- TIK TOK https://www.tiktok.com/@damarisgelabert?lang=es
- YOU TUBE https://www.youtube.com/channel/UCh4gZwRHxIetWXbJnp0XefQ
Utilitzes les cançons amb els teus alumnes? Et convido a afegir un comentari 😉
Moltes gràcies.
Bones Nati!
Què tal?
Quin fantàstic recull. Tu i la Dàmaris sou unes grans professionals.
Quin article tan complert que has fet, com tots els que publiques. De gran utilitat!
Sempre m’ha agradat cantar amb els alumnes i sempre ho he trobat molt enriquidor, però més encara quan vaig sentir en directe a una xerrada a la Dàmaris.
Et transmet una energia i una importància a cantar, que s’ha de viure.
Gràcies Nati! i gràcies a la Dàmaris també! una forta abraçada!!!!
Hola Eva,
Moltes gràcies per escriure el comentari i per les teves amables paraules.
És un gran plaer poder escoltar la Dàmaris Gelabert, quants coneixements i experiència que té 😊
Les seves cançons m’han acompanyat durant molts anys, tant com a mare com a mestra 😃
És un gran plaer poder gaudir del seu repertori i un recurs imprescindible per treballar amb els infants.
Un plaer haver pogut aprendre d’ella i poder compartir els seus coneixements 😉
Moltes gràcies per escriure el comentari 😃
Estem en contacte 😉
Nati