• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Nati Bergadà

Mestra i psicopedagoga

  • Blog
    • Treball per projectes
    • Les emocions
    • Contes i lectura
    • Estratègies metodològiques
    • Recursos
  • Docents.cat
  • Maresipares.cat
  • Serveis
  • Sobre mi

Com avaluar aquest 3r trimestre tan atípic?

20/05/2020 by Nati 26 Comentaris

 

Aquest trimestre amb l’aparició del Coronavirus ha estat realment atípic. Ja podem dir que hem començat a agafar un ritme pel que fa a les videotrucades, tant infants com docents hem après molt de noves tecnologies, ens comencem a organitzar més bé en les tasques educatives, hem recuperat el contacte entre infants i docents i hem pogut comunicar-nos amb les famílies.

Segur que tots estem d’acord que no ha sigut fàcil per ningú, ni pels infants, ni pels docents ni per les famílies. Però sí que ens podem sentir satisfets de la feina feta. Hem estat al costat dels nostres alumnes en aquests moments difícils recolzant-los i educant-los de la millor manera possible.

Ara ens falta un últim repte que hem de superar, l’avaluació d’aquest tercer trimestre tan atípic.

En aquest article m’agradaria compartir les meves humils reflexions sobre com avaluar en aquest tercer trimestre. No em considero una experta en el tema, així que més aviat és compartir les meves reflexions i opinions.

També m’agradaria que els docents poguéssiu compartir les vostres preocupacions, els dubtes, els neguits que teniu respecte al tema. També us convido a compartir la vostra opinió i les vostres reflexions perquè conjuntament ens puguem ajudar en aquests moments d’incertesa.

Podeu explicar com entomareu l’avaluació amb els vostres alumnes, quins acords a nivell de cicle i escola heu pres, com heu pensat que fareu els informes… Segur que aquestes aportacions ens poden ajudar a tots.

Per avançat, us agraeixo molt les vostres aportacions, és un plaer veure que els docents sabem cooperar i ajudar-nos, sobretot en moments difícils i excepcionals com en els que ens trobem.

 

Com avaluem aquest trimestre?

El Coronavirus ha modificat totalment les nostres vides, impedint que ni docents ni infants puguem anar a l’escola. Això ha impossibilitat que puguem fer l’acompanyament i el seguiment dels infants dins el context escolar. En el temps excepcional que ens ha tocat viure, cal que ens replantegem totalment l’avaluació.

Considero que per fer l’avaluació i l’informe del tercer trimestre, és molt important que reflectim prioritàriament les observacions que es van realitzar durant el temps que vam compartir presencialment amb els infants a l’escola. Per tant donarem molta importància a l’avaluació i seguiment que vam fer dels infants durant el primer i el segon trimestre, quan vam poder ser al costat dels nostres alumnes.

Per altra banda, podem complementar l’avaluació d’aquest tercer trimestre atípic, reinventant-nos en noves maneres d’avaluar que pugui reflectir la realitat viscuda els últims mesos.

Com diu el departament d’educació, l’avaluació que fem en el tercer trimestre en cap cas pot modificar de manera negativa l’avaluació qualificadora dels aprenentatges assolits en el període de setembre de 2019 a març de 2020.

Per tant, partim de l’avaluació feta en el primer i segon trimestre i busquem noves maneres per complementar aquesta avaluació amb les aportacions que puguem fer del tercer trimestre. Amb les evidències i observacions que puguem recollir, elaborarem l’informe que reflectirà els resultats obtinguts en l’avaluació del procés d’aprenentatge de l’alumne corresponent al tercer trimestre.

 

Com farem l’informe del tercer trimestre?

Per elaborar l’informe del tercer trimestre ens interessa que fem un treball conjunt entre docents, alumnes i famílies. Per fer-ho podem utilitzar:

  • La coavaluació. Podem buscar la manera que les famílies puguin participar de l’avaluació dels seus fills. Els pares i mares són els que han estat treballant de manera continuada amb ells/es i han fet el seu seguiment. Ens interessa molt poder recollir la seva veu.
  • L’autoavaluació. Ens interessa que els infants s’autoavaluin perquè puguin reflexionar sobre el seu aprenentatge i siguin conscients de com aprenen i què poden fer per millora en els seus aprenentatges.
  • L’avaluació docent. És important que els docents puguem plasmar com hem vist l’evolució que ha fet l’infant en el tercer trimestre, tenint en compte les limitacions provocades per la distància i la impossibilitat de poder formar part de l’entorn proper de l’alumne/a.

També és important que en fer l’informe hi fem constar Orientacions i propostes que afavoreixin que l’infant pugui seguir millorant i aprenent.

Aquestes orientacions seran totalment individualitzades i dependran de l’alumne/a…

  • Els infants dels quals no hem tingut retorn durant el tercer trimestre i tampoc hem pogut tenir gaire comunicació, l’informe bàsicament serà un informe on hi hagi orientacions perquè l’infant pugui millorar en els aprenentatges.  Partint de les necessitats detectades en el primer i segon trimestre s’oferirà orientacions i propostes perquè l’infant pugui reforçar els àmbits necessaris durant l’estiu.
  • Si hem tingut evidències de com ha treballat l’infant durant el trimestre, el focus el podrem posar en comentar com ha treballat l’alumne/a, si ha presentat les tasques encomanades, la seva actitud i participació en les videotrucades, com l’hem notat emocionalment… També podrem afegir orientacions i propostes per si l’infant vol seguir fent tasques durant l’estiu.

Des de Xarxa Competències Bàsiques han elaborat un model d’informe d’avaluació del tercer trimestre que us pot ser molt útil. Us recomano que hi doneu una ullada i us l’adapteu a les vostres necessitats. També trobareu una guia d’ús per implicar els infants en l’avaluació del 3r Trimestre.

 

Conclusió

Aquest curs escolar ha sigut totalment atípic i difícil tant pels infants, les famílies i els docents. Ens hem hagut d’adaptar a una situació complexa que ens ha fet reinventar-nos contínuament, per poder donar resposta a les necessitats dels infants i les famílies.

Tot i la incertesa contínua de què fer i com fer-ho, i de l’esgotament que ha comportat aquesta adaptació i reinvenció constant, ara cal que anem pensant en com tancar aquest curs escolar tan atípic.

L’avaluació en general és un tema que ens preocupa molt als docents. Aquest tercer trimestre la situació ha estat tan complexa que hem d’adaptar totalment l’avaluació per poder donar resposta a les necessitats del moment. És important que visquem l’avaluació sense angoixa, per poder tancar el curs de la millor manera possible.

Cal que entre els docents ens ajudem per donar forma a aquesta avaluació, junts ens podrem recolzar i orientar per trobar la millor manera d’avaluar i fer informes en aquest tercer trimestre.

Ànims que estem a la recta final. Ja visualitzem les merescudes vacances 👏👏👏👏👏

Us convido a fer les vostres aportacions afegint un comentari. Entre tots ens podem ajudar. Moltes gràcies per les vostres aportacions 😉

Xerrades, directes, recursos, fòrum, cursos i promocions pels docents.

Més informació

Arxivat com a: Estratègies metodològiques, General

Reader Interactions

Comentaris

  1. Jesús ha dit

    20/05/2020 a les 20:43

    Es una proposta raonable per les circumstàncies, força coherent i ben treballada.

    Respon
    • Noèlia ha dit

      20/05/2020 a les 22:04

      Un altre aspecte que podem avaluar mínimament, sobretot amb els alumnes de cicle superior, és la competència digital que conjuntament amb l’autonomia de l’alumne observada per la família podem valorat.

      Respon
      • Nati ha dit

        20/05/2020 a les 22:40

        Hola Noèlia,

        Molt bona proposta a tenir en compte, hi estic d’acord, la competència digital l’hem treballat molt aquest trimestre.

        Agraeixo molt la teva aportació.

        Moltes gràcies.

        Nati

        Respon
      • Jordi ha dit

        21/05/2020 a les 08:41

        Bon dia Noèlia. Aquest és un dels punts que més clar tinc jo també aquest trimestre. Des de la nostra escola vam muntar un classroom i ens hem sortit bastant bé. Jo estic a 6è però. A altres cicles han tingut altres realitats. Un altre punt que també he treballat molt és l’elaboració de tasques “ben presentades”. Amb l’estil de cadascú però endreçades, ben estructurades i polides. Bon final de trimestre!

        Respon
    • Nati ha dit

      21/05/2020 a les 07:49

      Hola Jesús,

      Moltes gràcies per escriure el comentari i per les amables.

      Espero que l’article sigui útil 😉

      Ànims en la recta final del curs.

      Nati

      Respon
  2. Raül ha dit

    20/05/2020 a les 21:05

    A secundària hi ha aspectes que seran diferents. Per començar, crec que cal avaluar l’ús de plataformes educatives com el Classroom o el Moodle per part de l’alumnat i l’aprofitament de les activitats plantejades pel professorat. També penso que cal tenir en compte la qualitat de les activitats realitzades: no només ens haurem de fixar si les han fetes o no, sinó també la correcció gramatical, el seguiment dels enunciats, etc. Finalment, penso que també caldrà tenir molt en compte l’actitud demostrada de cara a realitzar les activitats. Per a mi és un error pensar que cal avaluar només positivament les tasques realitzades: alumnes que tenien el primer i el segon trimestre aprovats han aprofitat per no realitzar activitats fins i tot diferents simplement perquè ja saben que no els perjudicarà no fer-les. No vull dir que se’ls hagi de suspendre, però si que es pot baixar la mitjana i així fer-los saber que no han tingut una actitud favorable a l’aprenentatge. Per acabar, crec que l’informe ha de ser només qualitatiu i que el pes de la nota final ha de recaure sobre els dos primers trimestres, tenint, però, en compte el cas anterior o el totalment contrari, el d’aquell alumnat que segur que ha aprofitat les tasques que els hem proposat. Un altre punt a tocar seria el tipus de tasques que potser hem proposat o la pròpia capacitació del professorat per proposar-ne de noves, diferent, originals i competencials. Però aquí ens allargarírm i ho deixarem per a una altra ocasió.

    Respon
    • Nati ha dit

      20/05/2020 a les 23:06

      Hola Raül,

      Moltes gràcies per la teva aportació, t’agraeixo molt les teves reflexions.
      Pel que fa a l’avaluació de les tasques enviades a casa a través del classroom, Drive o intranet, penso que cal que tinguem en compte a l’hora de fer l’avaluació que no hem pogut veure en quines condicions han estat treballant els infants a casa. Hi ha infants que potser han tingut molt de suport per part de la família i altres potser no n’han tingut gents. Hi ha infants que han tingut accés fàcil i còmode a les noves tecnologies i altres que potser ho han tingut més difícil. Hi ha infants que potser han estat passant per un dol o han estat vivint una situació difícil econòmicament parlant que ha afectat a tota la família.
      El fet de no haver pogut fer el seguiment presencialment als infants, em sembla difícil de poder valorar les tasques que han fet.

      Moltes gràcies per la teva aportació.

      Ànims en la recta final del curs 😉

      Nati

      Respon
      • Sussy ha dit

        21/05/2020 a les 02:16

        También, pienso que al no estar acostumbrado a esa situación , el soporte del profesora es una falta importante, que obviamente no todos los padres estamos a la altura, y no todos los niños, cuentan con la comodidad de trabajar con un soporte digital adecuado, ordenador wifi, etc. El reciclaje de los profes a la nueva tecnología, han sido muchas cosas y cambios y se deberían de tomar en cuenta, a la hora de la Evaluacion, no solo deberían ser sumativa, por que no es igualitario , no se valora el esfuerzo individual y en las condiciones que se hacen..

        Respon
        • Nati ha dit

          21/05/2020 a les 07:44

          Hola Sussy,

          Muchas gracias por compartir tus reelecciones, te lo agradezco mucho.
          Estoy muy de acuerdo que no todos los niños han tenido la comodidad de trabajar con un soporte digital adecuado, también hay niños que han recibido mucha ayuda por parte de la familia pero otros no, hay familias que han vivido una perdida dentro de la familia que seguro que ha afectado tanto a los adultos como a los niños y familias que han vivido situaciones familiares muy complicadas debido a problemas laborales que seguro que ha repercutido a toda la familia.

          La imposibilidad de no haber podido estar al lado de nuestros alumnos este trimestre hace que no tengamos mucha información. No podemos valorar a todos los alumnos de la misma manera porque cada uno ha vivido una realidad diferente.

          Como dices, es importante que valoremos el esfuerzo individual que ha hecho cada alumno e intentar entender que cada uno ha vivido una realidad muy diferente que hay que tener en cuenta.

          Buen final de curso.

          Nati

          Respon
  3. Maria ha dit

    20/05/2020 a les 21:56

    Esta molt bé aquesta proposta per a Primària i secundària, però per a Educació Infantil no la trobo factible.

    Respon
    • Nati ha dit

      20/05/2020 a les 22:46

      Hola Maria,

      Moltes gràcies per escriure el comentari, t’ho agraeixo molt.

      Potser per infantil es podria tenir en compte l’avaluació del primer i del segon trimestre, i es pot afegir una coavaluació per part de la família.

      Com ho veus? A veure si algú ens pot orientar una mica més 😉

      Ànims en la recta final del trimestre.

      Nati

      Respon
      • Laia ha dit

        29/05/2020 a les 00:14

        Nosaltres a educació infantil hem fet un informe triangular com el que es proposa de model però amb uns canvis significatius. La família plasma com ha vist al seu fill durant el confinament en apectes com poden ser els hàbits, l’autonomia, els aprenentatges vivencials, la motivació amb les tasques proposades, la relació amb els companys i les mestres durant les videotrucades… A més, també fem partícep a l’infant amb unes qüestions d’autoavaluació amb emoticones i on la família també pot deixar per escrit el que manifesta oralment. Al final de l’nforme, les mestres fem una visió d’allò recollit mentre teniem presencialitat.

        A veure si les famílies s’animen col·laborar perquè la implicació és una de les coses amb les que ens trobem més dificultats.

        Ànims!

        Respon
        • Nati ha dit

          29/05/2020 a les 22:35

          Hola Laia,

          Moltíssimes gràcies per compartir les vostres reflexions i el treball que esteu fent, ens anirà molt bé 👏👏👏👏👏

          Trobo que heu plantejat una proposta molt encertada 😉

          A veure si les famílies s’animen a col·laborar.

          Ànims en la recta de final de curs.

          Nati

          Respon
  4. Carme ha dit

    21/05/2020 a les 00:08

    Gràcies Nati, sempre ens ajudes amb les teves reflexions i les activitats que ens proposes. Nosaltres per ed.infantil elaborem un informe personalitzat indicant el procés de tot el curs, per primària avaluem les competències d’aprendre a aprendre, la d’autonomia i per cicle superior també la competència digital. També s’han autoavaluat els alumnes de primària. Pel que he llegit, no anem mal encaminats. Gràcies per les teves aportacions.
    Bon final de curs!!

    Respon
    • Nati ha dit

      21/05/2020 a les 07:47

      Bon dia Carme,

      Moltíssimes gràcies per les teves amables paraules i per compartir el treball que esteu fent a la vostra escola. Em sembla que esteu fent molt bona feina.
      La situació actual que vivim no és fàcil, però tots ens esforcem per fer-ho el màxim de bé possible.

      Ànims que ja estem a la recta final i esperem aviat començar a recuperar la normalitat.

      Una gran abraçada.

      Nati

      Respon
  5. Jordi ha dit

    21/05/2020 a les 08:57

    Hola Nati,
    L’article m’ha reafirmat bastant amb la idea d’avaluació que porto dies pensant. Nosaltres hem fet un classroom en un temps rècord i ens ajuda a recollir i retornar totes aquelles tasques que hem fet. Penso que aquest trimestre serà en positiu o no serà pel que fa als informes. Ho diu la normativa oficial i penso que cal valorar a totes aquelles famílies que s’han involucrat amb nosaltres per fer la millor tasca possible en aquestes circumstàncies.
    Seny i rauxa aquest final de trimestre companys!

    Respon
    • Nati ha dit

      21/05/2020 a les 10:57

      Bon dia Jordi,

      Estic molt d’acord amb les teves paraules “Aquest trimestre serà en positiu o no serà”. De fet, com dius, són les orientacions que ha donat el departament.
      Jo també penso que cal que valorem molt l’esforç que han estat fent les famílies aquests mesos i com ens han ajudat en la tasca educativa. Cal que els hi puguem fer arribar el nostre agraïment.

      Ànims en aquest final de trimestre 😉

      Nati

      Respon
  6. Zoraida ha dit

    21/05/2020 a les 09:33

    Moltes gràcies pels teus articles i tota la feina que ens regales, sempre són d’interès i aprofitables .

    Respon
    • Nati ha dit

      21/05/2020 a les 10:35

      Bon dia Zoraida,

      Moltíssimes gràcies per les teves amables paraules.
      És un plaer poder ajudar en aquests moments d’incertesa.
      Ànims que ja encarem l’últim tram d’aquest curs tan complicat 😉

      Una gran abraçada.

      Nati

      Respon
  7. Jesús Liz ha dit

    21/05/2020 a les 19:29

    Molt bon article!

    He estat llegint els comentaris i crec que tens tota la raó al plantejar que ÉS IMPOSSIBLE avaluar de manera objectiva i justa les activitats realitzades durant el COVID a casa… Ja que com dius, no em vist les circumstàncies particulars de cada infant a casa.

    -eceonòmiques de la família
    -d’acompanyament emocional
    -d’acompanyament acadèmic

    Per molt que tractem d’ajudar des de la nostra casa, si els nens només ens veuen a través d’una pantalla és difícil avaluar les circumstàncies que han afectat a aquest procés d’aprenentatge que em presentat amb les activitats plantejades. Així doncs, no queda una altra que NO AVALUAR.

    Hem de tenir en compte que NINGÚ es totalment just al avaluar amb una nota numèrica en circumstàncies normals, així que imagineu en circumstàncies com aquestes.

    Felicitats per l’article.

    Respon
  8. Marta ha dit

    22/05/2020 a les 09:00

    Hola Nati
    Em sembla interessant aquesta proposta de XCB. Crec que és cap on hem d’anar. Però la meva curta experiència en autoavaluació, com a mestra i mare de primària (especialment CM) em mostra que els alumnes posen el que saben que esperem que posin i no el que han fet. En situacions a l’aula, hem parlat entre l’alumnat per fer adonar d’aquestes incoherències i he vist que no ho fan expressament ni per mentir, simplement evoquen on els agradaria haver arribat perquè ho volen fer bé i no recorden els fets que diuen el contrari. Per exemple, en la rúbrica que aquest dies ha d’omplir el meu fill sobre les tasques fetes, vaig veure que marcava sempre la casella de “he revisat el text” i no ho havia fet. Quan li vaig comentar va arrufar el nas i ho va canviar a la columna del costat, en lloc de revisar el text.
    Amb això vull dir que, per tal que un alumne pugui fer un bon exercici d’autoreflexió cal que prèviament n’hagi après, i això porta temps i acompanyament. Em sorprèn que, malgrat coneixem els nostres alumnes, quan es tracta d’aplicar l’autoavaluació els hi presuposem un nivell d’autoreflexió que no ens mostren ni a l’aula (tret de 2 o 3). Madurativament s’están iniciant en l’adquisició de l’abstracció, procés que acaba a secundària.
    Malgrat això, segueixo creient que sí que és el camí que hem de seguir, però amb ordre i a cada edat el que madurativament li correspon.
    Trobo que, per primària, aquesta proposta és massa àmplia, especialment per aplicar en confinament i si no s’ha treballat prèviament. Crec que, per una banda, seria millor concretar més les preguntes i/o les possibles respostes. D’altra banda seria ideal que cada alumne pogués fer aquesta autoavaluació acompanyat per videotrucada de la persona tutora que, llavors sí, podria guiar-lo en l’autoreflexió.
    Moltes gràcies per aquest espai.

    Respon
    • Nati ha dit

      28/05/2020 a les 17:50

      Hola Marta,

      Moles gràcies pel teu comentari i per compartir amb nosaltres el teu coneixement i les teves reflexions.

      Estic molt d’acord amb tu que els infants, quan es tracta de fer autoavaluació o de valorar-se en una rúbrica, sovint fan més el que toca o creuen que esperem que facin que no pas el procés de reflexió que nosaltres esperem que faci.

      Com bé dius, aconseguir aquest procés de reflexió i que els infants prenguin consciència del seu aprenentatge cal un procés i hores de treball que en aquests moments no hem fet.

      Considero que la situació actual ha estat molt excepcional i que hem volgut donar resposta a una necessitat i una incertesa actual. Diria que tots som conscients que treballar l’autoavaluació és una molt bona eina d’aprenentatge que ens interessa treballar amb els nostres alumnes, però que encara tenim molt de camí per recórrer.

      Espero que aconseguim anar-ho treballant, i sobretot, que siguem capaços de fer entendre als nostres alumnes què vol dir l’autoavaluació, perquè ens serveix i com l’hem d’aplicar.

      Altre cop moltes gràcies per compartir les teves reflexions

      Ànims en la recta de final de curs 😉

      Nati

      Respon
  9. gemma Piqué ha dit

    25/05/2020 a les 16:32

    hola Nati,
    i a infantil, estem unamica perduts i perdudes….alguna idea

    Respon
    • Nati ha dit

      28/05/2020 a les 17:39

      Hola Gemma,

      Perdona el retard en respondre el comentari Gemma, està sent un final de curs difícil per tots 😅

      A infantil, com que aquest trimestre no hem pogut estar al costat dels nostres alumnes per poder fer el seu seguiment, basaria l’avaluació del tercer trimestre amb l’avaluació del primer i el segon trimestre.

      Afegiria en l’avaluació la participació de la família que són els que han estat al costat dels infants i han pogut fer el seu seguiment.

      Espero haver-te pogut ajudar.

      Ànims en la recta de final d’aquest curs tan atípic. Molts ànims.

      Nati

      Respon
  10. Manolo Isla ha dit

    11/06/2020 a les 09:47

    Hola, com sempre ens ofereixes comentaris, reflexions ben encertades. Alguna idea l’he agafat i l’estic aplicant aquest tercer trimestre per l’avaluació. Gràcies.
    Tenia una pregunta, tens previst publicar alguna entrada amb propostes per l’estiu com has fet altres anys?
    Gràcies

    Respon
    • Nati ha dit

      11/06/2020 a les 23:20

      Hola Manolo,

      Molt contenta que les proposes et siguin útils 👏👏👏👏👏

      Estic treballant en un recull de propostes per a l’estiu. Espero tenir-ho a punt ben aviat 😉

      Ànims en la recta de final de curs.

      Nati

      Respon

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

sidebar

sidebar-alt

Copyright © 2020 · Acord de servei, Política de privacitat i Política de cookies
Aquest blog utilitza cookies propies i de tercers per a oferir una millor experiència d'usuari. Pots consultar la política de cookies aquí: Més informació Tancar
Política de Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Sempre activat

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT