Com ja saps soc una gran entusiasta dels contes, els considero un recurs imprescindible i molt útil en l’educació dels infants.
Aquest article l’he elaborat conjuntament amb un gran expert del món dels contes, l’Albert Quintana. Ell és el creador del projecte Gra de sorra.
En aquest article parlem dels contes com a eina pedagògica i fem referència als aspectes següents:
- Què ens aporten els contes?
- Quins beneficis aporta explicar contes?
- Com escollim el conte?
- Què cal tenir en compte quan expliquem un conte?
- Quines propostes didàctiques podem desenvolupar a partir dels contes?
- Quines converses es poden generar a partir dels contes?
En l’article compartim la nostra experiència i us fem propostes perquè pugueu gaudir a l’aula dels contes amb els vostres alumnes.
Esperem que us sigui útil 😉
Què ens aporten els contes?
Els contes són una eina que afavoreix el procés de maduració de la personalitat de l’infant i el seu desenvolupament global.
A través dels contes podem treballar temàtiques molt variades, transmetre valors educatius, entendre el món que ens envolta i ampliar el nostre coneixement.
Els contes són un recurs que els educadors podem utilitzar dins les aules per treballar els continguts d’una manera més lúdica i motivadora pels infants, que els aporta grans beneficis.
Cone, 1996
Els contes permeten a l’infant satisfer la seva curiositat i accedir a coneixements de manera senzilla i atractiva.
Quins beneficis aporta explicar contes?
En aquest apartat t’expliquem quins beneficis aporta explicar contes als infants:
- Ajuda a desenvolupar la imaginació, la fantasia i la creativitat.
- Potencia que descobreixin i entenguin el món que els envolta.
- Desperta la curiositat en els infants.
- Afavoreix el gust per la lectura i l’adquisició d’un bon hàbit lector.
- Possibilita que identifiquin i expressin sentiments i emocions.
- Treballa la capacitat d’atenció, l’escolta i la memorització.
- Afavoreix el desenvolupament intel·lectual dels infants.
- Permet que treballin valors fonamentals a partir del conte.
- Enriqueix el coneixement cultural dels infants.
- Potencia que enriqueixin la llengua i adquireixin nou vocabulari.
- Afavoreix que reflexionin i desenvolupin el seu propi criteri.
- Possibilita que aprenguin a conversar i dialogar.
- Afavoreix que aprenguin a escoltar amb atenció i a ser pacients.
- Potencia el coneixement de la cultura i les tradicions.
- Permet que treballin l’estructuració espaciotemporal.
- Afavoreix que siguin empàtics i es posin en el lloc dels altres.
- Possibilita que treballin temàtiques molt variades.
- Millora l’estructuració de frases i l’expressió escrita.
Com escollim el conte?
A l’hora d’escollir el conte que volem explicar als nostres infants podem tenir en compte els aspectes següents:
- La temàtica
Hi ha una gran varietat de tipus de contes que podem explicar als nostres alumnes: Contes populars, contes literaris, contes pedagògics, contes mitològics, faules…
Els contes poden tractar un ampli ventall de temàtiques: contes que parlen de la vida i la mort, contes que parlen de les emocions, contes que exposin una visió del món …
- Contes per ser explicats i contes per ser llegits
Quan escollim un conte cal que ens plantegem si el conte que tenim a les mans està pensat per ser explicat o per ser llegit. No tots els contes són adequats per ser explicats, per exemple els contes literaris o els contes pop up no són el millor recurs per ser explicats.
- L’edat
A l’hora d’escollir el conte, tindrem en compte l’edat dels infants. En aquest apartat trobaràs unes orientacions bàsiques dels interessos i necessitats dels infants en les diferents edats:
0 – 3 anys: En aquestes edats no és important la història en si, sinó la musicalitat de les paraules i el contacte. Explicarem, cantarem i jugarem amb els jocs de falda, poemes, cançons…
3 – 6 anys: Explicarem històries senzilles amb pocs personatges i poques accions. Alguns exemples de contes que podem explicar són els contes acumulatius, amb repeticions, llegendes, contes populars (breus i buscant el joc)
6 – 11 anys: Explicarem contes breus i llargs, amb diversos personatges i accions simultànies. Contes d’aventures, mitologia, llegendes… És un bon moment per introduir contes populars més complexos…
12-14 anys: La diferència entre el públic adult i l’adolescent no és el tema del conte sinó l’enfocament de la realitat, les preocupacions o el que els agrada. Explicarem contes de tota mena, populars, relats d’autor, anècdotes, contes mitològics…
- L’objectiu
És important que tinguem clar quin objectiu perseguim en l’explicació del conte. Amb el conte volem iniciar un projecte, complementar un tema que estem treballant, treballar una temàtica en l’espai de la tutoria, cohesionar el grup, resoldre conflictes, iniciar debat i converses…
- El temps
Quan volem explicar un conte cal disposar del temps suficient per poder-lo explicar bé. Moltes vegades cometem l’error de voler explicar un conte quan no disposem de l’espai o el temps adequat per fer-ho. Cal que el conte el puguem gaudir i no anar amb presses.
Què cal tenir en compte quan expliquem un conte?
En el moment d’explicar el conte als infants ens pot ser útil tenir en compte els aspectes següents:
- Coneix i prepara el conte.
Llegeix el conte abans d’explicar-lo i dedica un temps a imaginar-te’l. Si el coneixes te’l faràs teu i et sentiràs més còmode explicant-lo.
- Gaudeix explicant el conte.
Si expliques un conte amb entusiasme, agradarà més als teus oients. Això s’aconsegueix si t’agrada el conte que expliques.
- Juga amb la veu i el cos.
El teu cos és l’escenografia del conte que expliques. Els moviments de mans i braços, el ritme amb la veu… ajudaran a l’oient a gaudir del conte.
- Segueix el fil de la història.
En explicar el conte segueix el fil de la història, ajudarà als oients a entendre el conte, sobretot als més petits. No cal allargar-nos explicant un conte, com diu l’expressió, “menys és més”.
- Naturalitza l’error.
No passa res si quan expliquem el conte cometem algun error, podem aprofitar l’error per connectar amb els oients.
- Relaxa el cos i respira.
Abans de començar a explicar el conte, fes tres respiracions profundes o una petita pausa. Això t’ajudarà a estar present en l’aquí i l’ara i gaudir del moment compartit amb els infants.
Quines propostes didàctiques podem desenvolupar a partir dels contes?
En aquest apartat et compartim diferents propostes didàctiques que pots desenvolupar a l’aula amb els teus alumnes.
- Treballar els rols dels personatges
Els contes permeten donar una visió àmplia i diversa dels personatges. Podem jugar amb els rols dels personatges dels contes.
Exemple: Una opció que podríem treballar és el fet d’agafar diferents contes que parlin de princeses i comparar el rol que tenen les princeses en els diferents contes.

- Teatralitzar un conte
Els contes tenen una bona estructura per convertir-los en una obra de teatre. Podem proposar als infants de representar els contes i interpretar els diferents personatges. Es tracta de reproduir de manera vivencial les escenes del conte.
Exemple: Podem agafar el conte dels tres porquets i anar canviant de personatges. Fent de llop o de porquets, alternativament. Jugant amb els personatges, estem aprenent a posar-nos en el lloc de l’altre, estem empatitzant.
- Comparar les il·lustracions dels contes
Un treball que podem fer amb els contes és veure les diferències d’estil, de concepte artístic, que podem veure en un mateix conte. Agafem contes de diferents editorials i comparem com els representen els il·lustradors /es.
Exemple: Per exemple podem agafar contes de les 7 cabretes i el llop de diferents editorials i descobrir com representen els personatges, de quina manera els dibuixen, quin estil artístic fan servir en cada conte.

- Introduir un tema a través d’un conte
Els contes poden ser un recurs molt útil per introduir un tema. Ens permeten despertar l’interès per aquell tema abans de començar-lo a treballar.
Exemple: Si volem parlar del mar, triem un conte que parli de balenes, dofins o de les estrelles de mar… Un conte molt bonic que parla de les balenes és “Magenta i la balena blava” text de Jaume Escala i il·lustracions de Carme Solé Vendrell. Ed. Lumen, 2003.
- Estudiar els personatges dels contes
Una proposta didàctica que podem dur a terme amb els contes és buscar un personatge i comparar-lo en diferents contes.
Exemple: Agafar el personatge del llop i comparar el paper que fa aquest personatge en els diferents contes. Podem posar adjectius a cada llop. Els llops dels contes sempre són dolents? Sempre se’l representa de la mateixa manera?

- Jugar a transformar el conte
Amb els contes podem jugar a inventar i modificar les històries. Animem als infants a deixar anar la seva imaginació i la creativitat. Aquesta proposta potencia que siguin flexibles i que exercitin la ment.
Exemple: Capgirar el paper dels personatges dels contes populars, afegir algun element sorpresa al conte, canviar el final del conte …
- Comparar diferents versions d’un mateix conte
Una proposta didàctica que podem fer amb els contes és comparar diferents versions d’un mateix conte. Ens pot ser molt útil comprar diferents versions dels contes populars. Veure les diferents versions en què coincideixen i en què es diferencien.
Exemple: Podem comparar diferents contes com narren el conte de la caputxeta vermella.

- Treballar continguts a través dels contes
Podem utilitzar els contes per treballar continguts de ciències, de matemàtiques a través dels contes.
Exemple: Amb la rínxols d’or podem treballar molts conceptes matemàtics: 3 ossos, 3 plats, les mides, les passes que fa la rinxols d’or mentre camina pel bosc… També podem proposar un problema matemàtic.
També podem treballar les ciències a partir de contes com per exemple L’erugueta goluda, Eric Carl, ed. Kókinos.
L’editorial mosquito també té llibres que poden ser molt útils, tracten temàtiques molt diverses, originals, que desperten la curiositat per aprendre
- Treballar el llenguatge i la memòria
Els contes acumulatius tenen una “fórmula” inicial que es repeteix moltes vegades al llarg del relat i a la qual se li va afegint una nova acció o paraula a mesura que apareixen en escena nous personatges.
Aquests contes animen als infants a participar de la narració, ja que la repetició fa que sigui per a ells molt fàcil recordar la seqüència narrativa i afavoreix molt la comprensió del text.

- Laboratoris de lectura
Els Laboratoris de lectura són un tipus d’activitat que convida a experimentar al voltant de la lectura. Espais de creació que promouen experiències especials, afectives i vivencials al voltant dels llibres.
Quines converses es poden generar a partir dels contes?
A partir dels contes es pot gaudir de converses molt enriquidores a l’aula.
Els contes possibiliten que es:
- Parli de temàtiques molt variades.
- Treballi gran quantitat de contingut.
- Potenciï que els infants siguin reflexius.
- Treballi l’empatia i les emocions.
- Potenciï l’intercanvi d’opinions entre els infants.
- Creï un ambient agradable a l’aula.
- Cohesioni el grup.
És important que els docents possibilitem i guiem aquestes converses a partir dels contes que expliquem a l’aula. Amb el nostre guiatge facilitarem que els infants participin en la conversa, reflexionin i aprofundeixin en aspectes, temàtiques i continguts que es puguin treballar a partir del conte.
Conclusió
Com hem explicat en aquest article, els contes aporten molts beneficis als infants i són una eina pedagògica molt potent.
Els contes són un recurs bàsic i indispensable per afavorir el creixement i l’educació dels infants.
Els contes també són un recurs educatiu molt útil que ens permeten treballar diverses àrees i continguts.
Cal que a l’escola invertim hores a l’aula gaudint d’estones compatides i agradables explicant contes als infants
Sovint a les escoles anem tots molt enfeinats i molt estressats, i perdem grans oportunitats educatives com les que sorgeixen quan expliquem contes als nostres alumnes.
Deixem-nos transportar per la màgia dels contes, gaudim de grans aventures amb els nostres alumnes i viatgem molt lluny 😉
Et convidem a afegir un comentari fent la teva aportació. Moltes gràcies.
Hola, gràcies Nati.
A l’escola introduim les propostes, projectes, …. amb contes com a fil conductor : la tardor, l’hivern… Aquest proper trimestre el centre d’interès serà els oficis, podries recomenar algun conte. Gràcies!
Hola Neus,
Moltes gràcies per escriure el comentari 😉
Els contes que jo conec per treballar els oficis són els següents:
– L’abecedari dels oficis. Amat Castells, Vanesa. Eumo Editorial
– Els oficis. Joan Portell Rifà (Autor), Susanna Arànega (Autor), Monse Fransoy (Il·lustrador). Ed. la galera
– 50 oficis esbojarrats. Carles Sala i Vila (Autor), Josep Maria Brocal Llobregat (Il·lustrador). Ed. Cruïlla
– L’ofici que més m’agrada. Carles Ballesteros. Combel Editorial
Depèn de l’edat dels alumnes amb es que ho vulgueu treballar us poden anar bé uns o altres.
Espero que us siguin útils 😉
Estem en contacte.
Nati
Hola Nati,
Dues professores de 1r d’ESO volem treballar, des de La matèria de Cultura i valors: l’origen dels contes, d’on són, què ens volen dir, canviar una part de la història o el final, debatre, representar- los,… Alguna idea més?
Moltes gràcies
Hola,
Podríeu investigar la finalitat que tenien els contes populars en els seus orígens.
Què volien ensenyar amb:
– La caputxeta vermella.
– El barba blava.
– Pinotxo.
– Hansel i gretel.
Quins valors transmeten els contes populars:
– No et fiïs dels estranys: les 7 cabretes i el llop, la caputxeta vermella, hansel i gretel, la rateta que escombrava l’escaleta, la blancaneus.
– Fes servir l’enginy: el sastre valent, el gat amb botes, els 3 porquets.
– Esforçat: la llebre i la tortuga, la cigala i la formiga.
– Accepta’t a tu mateix/a: l’aneguet lleig, en patufet, la bella i la bèstia, la sireneta, el geperut de notredam.
– No diguis mentides: el vestit nou de l’emperador, en Pere i el llop, pinotxo, el flautista d’hamelí.
També podeu investigar:
– Els rols de gènere en els contes.
– Els contes d’abans i els contes d’ara.
Espero haer-vos pogut orientar un amica.
Estem en contacte 😉
Nati
M’encanta aquest article! I és que cada dia, en tornar del pati i després de rentar mans, explico un conte: ” el conte de la setmana”. A un grup de 4 i 5 anys.
Dilluns surt de la meva bossa un conte que ens acompanya al llarg de la setmana i que divendres retorna a la meva bossa.
És un moment màgic: de calma, escolta i emoció. Les seves carones manifesten intriga, por, llàstima…
Després de vacances voldria iniciar un projecte sobre el carrer on viuen, barri, municipi… I fins on arribem. Em recomanarieu algun conte?
Moltes gràcies❗😊
Hola Teresa,
Quan llegia la teva proposta, m’ha vingut aquests llibres. Espero que et serveixi com a punt de partida. 😊
Cases del món. Editorial cruilla 2010
Carrers.Editorial Mosquito 2018
Gràcies per aquest article. No sé si la llista de contes que enviares en un article anterior serveix per aquest.
Bon dia Joan,
En l’article anterior vaig compartir un recull de contes que ens poden ser útils per treballar les emocions amb els infants.
En aquest article fem referència al potencial que tenen els contes i plantegem propostes didàctiques de com es poden treballar a l’aula.
Segur que molts dels contes que recomanava en l’article anterior us poden ser útils, però també podeu ampliar a una gran diversitat de contes que pugueu trobar a la biblioteca de l’escola i la biblioteca del poble 😉
Estem en contacte 😊
Nati
Mil gràcies Nati!!!
Bon dia,
Molt contenta que t’hagi agradat l’article 👏👏👏
Els contes són un recurs molt i molt útil per treballar amb infants 😊
Gaudeix dels últims dies del trimestre 😉
Nati
Bon dia,
Article molt interessant pels meus alumnes del Grau Superior d’Educació Infantil. Moltes gràcies.
Jo vull aportar també el meu granet de sorra: els llibres de l’Editorial Mosquito tracten temàtiques molt diverses, originals, que desperten la curiositat per aprendre i molt motivadores.
Hola Sònia,
Moltes gràcies per escriure el comentari. T’ho agraeixo MOLT!!
Estic molt i molt d’acord amb les teves paraules. Aquest editorial té llibres boníssims 👏👏👏
He afegit la teva aportació a l’article, ja que hi estic molt d’acord 😊
Bones festes 🎄⛄🎁
Nati
Moltes gràcies Nati. L’article m’ha agradat molt. Fa poc que m’he atrevit a entrar dins el món dels contes i m’ha estat molt útil. Només hi ha un aspecte sobre l’elecció del conte per edat: la frange de 6 a 11 la trob molt gran per establir el tipus de conte, el contingut, com contar-lo. Jo distingiria de 6 a 7-8 i de 7-8 a 11.
Gràcies!
Hola Carles,
Molt contenta que t’agradi l’article i que t’estiguis endinsant en el món dels contes 😊
Moltes gràcies per la recomanació, potser sí que la franja de 6 a 11 queda massa extensa.
Quan tingui temps faré alguna modificació 😉
Estem en contacte
Nati
Hola Nati,
Com dius, la conversa ajuda a reflexionar i iniciar temes i continguts interessants però de vegades no tenim prou coneixement i en el meu cas em costa fer preguntes que provoquin debat o reflexió. El llibre “Dime” de Chambers crec que podria ajudar bastant però coneixes algun altre recurs?
Gràcies
Mònica G.
Bon dia Mònica,
Moltes gràcies per la teva aportació, el llibre “Dime” no el coneixia i pinta molt i molt bé. El buscaré 😉
Entenc el tema que comentes, a vegades ens sentim insegurs quan propiciem converses i debats amb els nostres alumnes.
Penso que el paper dels docents és guiar aquesta conversa perquè sigui enriquidora i potenciar que els infants reflexionin, participin i comparteixin les seves reflexions.
Si aconseguim que els infants s’impliquin en aquestes converses, gaudim de reflexions i intercanvis molt enriquidors.
Es tracta d’anar potenciant aquestes converses a l’aula perquè, tant els infants com els adults, ens anem enriquint. A poc a poc anirem guanyant agilitat i seguretat.
Moltes gràcies per la teva aportació 😉
Estem en contacte.
Nati
Quina delicadesa, quin apreci a aquest moment tan preuat, la lectura compartida amb els infants. M’agrada molt explicar-los contes bonics, descobrir-ne el títol, conèixer-ne l’autor/a i l’il·lustrador/a. M’ha agradat molt llegir aquest article, ja que tot i que moltes coses les coneixem, de vegades amb les presses, com bé comentes, no hi parem atenció. I també m’ha semblat molt interessant tots els recursos que has donat per poder treballar el conte.
Moltes gràcies
Hola Imma,
Molt i molt contenta que t’agradi l’article 👏👏👏
Agraiexo MOLT les teves amables paraules 😊
Espero que gaudeixis d’un molt bon curs.
Estem en contacte 😉
Una abraçada 😘
Nati
Hola!! Aunque con unos ya de experiencia docente, recién llegada a la recuperada metodología viva y activa. Y en ella el acercamiento a los cuentos de forma oral y leída, sin pantallas de por medio, me ha abierta un abanico de posibilidades, algunas de ellas ya has comentado: la dramatización de los personajes y las nuevas versiones/finales de los cuentos clásicos. Por otra parte, mi cuento favorito y que considero que empodera a los niños/as a superar sus miedos, es el de Monstruosa Sorpresa. Lo he hecho de forma manipulativa con fieltro y hacemos la transformación a la vez que lo contamos. Ellos/as pueden controlar sus miedos y transformarlos y superarlos. Gracias Nati. Espero mucho de este curso. Un saludo
Hola,
Muchas gracias por escribir el comentario y por tus amables palabras, te las agradezco mucho
Una propuesta muy interesante la que nos compartes
Espero que disfrutes de un buen curso
Un abrazo
Nati
Bon dia! A segon treballen les habilitats a través de contes, és una eina indispensable i un recurs fantàstic.
Hola Marián,
Moltes gràcies per escriure el comentari i molt d’acord amb les teves paraules.
Els contes són una eina indispensable i un recurs fantàstic.
Ànimis en la recta de final de trimestre.
Una abraçada
Nati