És important que eduquem els nostres infants i joves en la coeducació i la igualtat de gènere des de tots els àmbits: el nucli familiar, l’entorn educatiu i l’entorn de l’educació en el lleure. La igualtat entre els gèneres no és només una postura ètica i cívica, sinó una exigència humana que cal que incorporem en les nostres vides i en la nostra societat.
Tot i que s’han produït avenços, encara queda molt camí per recórrer per viure en una societat que valori per igual totes les diversitats. Eduquem als infants per evitar els estereotips sexistes i les discriminacions.
Cal que els infants i joves es puguin desenvolupar com a persones independentment del seu gènere, que siguin lliures per trobar-se a ells/es mateixos/es. Potenciant uns rols establerts es força els infants i els joves a prendre uns papers que no són els que triarien lliurement. Sovint, sense ser-ne conscients, som les mateixes persones que penalitzem el que se surt de la norma, la qual cosa reafirma el mateix sistema.
Som nosaltres mateixos/es els que podem fer que això canviï. Revisar el que hem après per no reproduir rols ni estereotips, pot afavorir que puguem viure en una societat més lliure. Una societat en la qual el sexe de naixement no defineixi qui ni com hem de ser.
La violència i la persistència d’estereotips de gènere afecta sobretot a les dones, però també afecta a una part dels homes que no es veuen reconeguts en aquests estereotips i que han patit i pateixen violència a causa de no encaixar en un estereotip concret.
Una bona acció coeducadora és fonamental per prevenir la violència masclista i LGTBIfòbica, per reduir conductes de risc i per facilitar la detecció prematura de relacions abusives.
El treball de la coeducació ha d’anar lligat a la reflexió. Si aconseguim que les persones es coneguin a si mateixes, es podran desenvolupar al màxim, independentment del seu origen, del seu gènere o del rol que la societat n’esperi.
En aquest article descobriràs un recull de contes que poden ser útils per treballar amb els infants la coeducació i la igualtat de gènere. A través dels contes podem mantenir converses molt interessants amb els infants i joves per parlar de la igualtat d’oportunitats i la superació dels estereotips de gènere.
Actualment podem trobar gran varietat de contes magnífics. Moltes gràcies als escriptors/es, els il·lustradors/es i als editorials per crear aquestes meravelles que ens són tan útils per treballar amb els infants i joves.
Espero que aquest recull de contes et sigui útil 😉
Si vols recomanar algun conte, et convido a fer-ho afegint un comentari. Entre tots/es podrem anar ampliant el recull. Moltes gràcies 🙂
Recull de contes per treballar la coeducació i la igualtat de gènere
Dones extraordinàries que van canviar el món. Kate Pankhurst. Ed. Anaya
Coneix la història de tretze dones extraordinàries que van aconseguir coses increïbles seguint el que els deien el cor, el seu talent i els seus somnis. Vols volar pel cel amb l’aviadora Amèlia Earhart, defensar la justícia amb la Rosa Parks, fer grans descobriments com la Marie Curie, crear l’estil de la Frida Khalo, la Coco Chanel o la Jane Austen? Viu la teva pròpia aventura de la mà d’algunes de les dones que han ajudat a definir el món en què vivim.

Les princeses també es tiren pets. Ilan Brenman, Ionit Zilberman. Ed. Animallibres
La Laura té un dubte molt important després d’una llarga discussió en classe sobre la Ventafocs. El seu amic Marcel ha confessat que la famosa i delicada princesa es tirava molts pets. Afortunadament, son pare, a qui li agraden els llibres i les bones històries, posseeix un llibre secret de les princeses en el qual la Laura trobarà les respostes a tots els seus dubtes.

Cua de sirena. Alba Barbé i Serra, Sara Carro Ibarra (Autores) Joan Turu (Il·lustrador). Editorial Bellaterra
Aquest conte ens parla de la construcció de la identitat, els rols de gènere i la transexualitat. A través de la història podem treballar com els rols de gènere són una construcció social i com no defineixen la nostra identitat de gènere ni la nostra sexualitat. Una cosa o l’altra. Blanc o negre. Carn o peix. Nen o nena, humà o sirena… Com si només hi hagués dues opcions! No pot ser que una decisió sigui també que no vols prendre una decisió?

Contes de bona nit per a nenes rebels: 100 Històries de dones extraordinàries. Elena Favilli, Francesca Cavallo. Ed. Estrella Polar
Aquest llibre narra les vides extraordinàries de cent dones valentes i, a més, conté les il·lustracions de seixanta artistes d’arreu del món. Científiques, astronautes, aixecadores de pesos, jutgesses, xefs… Cent exemples de determinació i audàcia per a les grans somiadores.
Perquè totes les nenes haurien de créixer sabent que poden ser tot allò que vulguin ser.

El meu fill princesa. Per Cheryl Kilodavis (Autor i il·lustrador). Ed. Bellaterra
Aquest conte és una eina per treballar l’acceptació dels nens i les nenes. És una invitació a reflexionar sobre la construcció de les identitats de gènere a la infantesa. Un àlbum que busca evidenciar l’assetjament a la diversitat, i defensa l’amor i l’amistat com la millor eina per apreciar la singularitat.

Salvatge. Emily Hughes. Ed. Libros del Zorro Rojo
La protagonista de la història és una nena que s’ha criat i viu feliç de manera salvatge a la natura i a qui és impossible poder canviar. Segons l’autora, aquesta història s’inspira en el seu pare, que tenia una malaltia mental, i en el seu món salvatge, que no encaixava en un món convencional. El conte té unes il·lustracions exuberants i expressives, molt coloristes i amb molts detalls.

Les nines són per a les nenes. Ludovic Flamant Flamant (Autor), Jean-Luc Englebert Englebert (il·lustrador). Tramuntana Editorial
Un conte simpàtic per als que encara pensen que les nines són per a les nenes… el protagonista és un nen al qual la seva tieta li regala una nina. I li encanta! ‘Li diré Teresa’, diu en veure-la. Quan diu que vol dormir amb la Teresa, el seu pare diu ‘No és greu. Ja li passarà’. Però no li passa, fins i tot demana un cotxet per a la nina… és un nen ben normal!

Hi ha res més avorrit que ésser una princesa rosa?. Raquel Díaz Reguera. Ed. Thule
La Carlota estava farta del rosa i de ser una princesa. La Carlota no volia fer petons a gripaus per esbrinar si eren prínceps blaus. La Carlota sempre es preguntava per què no hi ha princeses que rescatessin als prínceps de les urpes dels llops o que cacessin dragons o muntessin en globus.

Visca les ungles de colors! Alicia Acosta, Luis Amavisca (Autors), Luis Gusti (il·lustracions). Ed. Nubeocho
A en Joan li agradava pintar-se les ungles i quan se’n van riure d’ell a l’escola, el seu pare va decidir recolzar-lo i pintar-se-les ell també. Aquesta és una història inspirada en fets reals.

La princesa rebel. Anna Kemp, Sara Ogilvie (il·lustracions). Ed. Blume
Aquest conta mostra als infants un punt de vista diferent del de les històries de princeses habituals en els contes infantils. La protagonista l’Elna és una princesa gens convencional que espera que arribi el seu príncep blau. Aquest triga molt a arribar i quan finalment ho fa, resulta ser molt ensopit. L’Elna espera poder començar amb ell una vida plena d’aventures, però el príncep l’únic que espera d’ella és que s’estigui a casa emprovant-se vestits i empolainant-se.

Pessigolles. Alba Barbe i Serra, Sara Carro Ibarra. Ed. Bellaterra
La sexualitat ens acompanya, des de ben petites, per les diferents etapes de la nostra vida. És una font d’aprenentatge i un camp replet d’experiències molt valuoses per al nostre coneixement. Tot i que a voltes ens pot ser difícil parlar amb les criatures.

Jo vaig amb mi. Raquel Díaz Reguera. Ed. Thule
A una nena li agrada un nen, però el nen no es fixa en ella, no la mira. Què pot fer? Els seus amics li aconsellen de tot: que es tregui les cues, les ulleres, el somriure, les pigues, les ales, que no sigui tan xerraire. El nen per fi s’ha fixat en ella, però, amb tant treure’s coses, fins i tot han marxat els ocells del seu cap. I la nena se n’adona que ja no és ella i decideix recuperar les seves cues, les ulleres, el seu somriure, les seves pigues, les seves ales, les seves paraules…

Oliver Button és un nena. Tomie dePaola (Autor, Il·lustrador). Ed. Kalandraka
A Oliver Button li deien nena. A ell no li agradava fer les coses que se suposa que fan els nens. Li agradava jugar al bosc i saltar a la corda. Li agradava llegir llibres i fer dibuixos … Oliver és diferent: gaudeix de la natura i la lectura, juga amb nines de paper i li encanta disfressar-se per cantar i, sobretot, ballar. Al seu pare li agradaria que practiqués esports, però, la seva falta d’habilitat per a l’exercici físic fa que altres nens de l’escola li marginin, es burlin d’ell i li intimidin. «Oliver Button és una nena», han arribat a pintar en una paret de l’escola.

Me llamo Pecas. Raquel Díaz Reguera. Ed. Elkar
En aquest conte es reflexiona sobre la separació de sexes en els jocs, en la literatura, en la roba i fins i tot en els costums. Una divisió irracional que acaba als nens i nenes de per vida. Es comença vestint-se de color rosa i de color blau i s’acaba dient que hi ha feines exclusives per homes i altres per dones. La protagonista d’aquest conte no està disposada a acceptar els estereotips de gènere sense qüestionar-los.

La meitat d’en Jan. Gemma Lienas i Massot (Autor), Àfrica Fanlo (il·lustrador). Ed. La galera
La Meitat d’en Jan tracta el tema dels estereotips femenins i masculins. En Jan està fart perquè tothom l’escridassa perquè no faci res del que suposadament fan els nens, com plorar, a l’escola se’n riuen d’ell i decideix posar en una caixa tot allò que fa que se’n riguin d’ell: la samarreta rosa, el conte que més li agrada… i tres llàgrimes… I comença a fer a tot allò que se suposa és “cosa de nens”: jugar a pilota, clavar cops de puny quan s’enfada, no plorar… Però s’ho passa molt malament… I apareix la fada Menta… per ajudar-lo… El porta davant un mirall i li demana que és el que veu… En Jan diu que només veu mig Jan…

Yo, Jane. Patrick McDonnell. Ed. Océano Travesía
Un preciós llibre il·lustrat per apropar la figura de Jane Goodall als més petits. Aquest conte ens porta a descobrir com la petita Jane es va forjar el seu somni: viatjar a l’Àfrica per conèixer els animals que ha vist en els seus llibres i convertir-se així en la Jane de Tarzan.

El príncep ventafocs. Babette Cole (autor). Ed. Destino
Deixem-nos sorprendre per la divertidíssima història del príncep ventafocs! Tenia tres germanastres que sempre es reien d’ell fins que un dia se li va aparèixer una fada que sense voler-ho el va convertir en un mico gegant i pelut. En tocar les dotze i trobant-se davant una bonica princesa, va tornar a convertir-se en qui era, i va fugir tot perdent els pantalons. La princesa va decidir anar-lo a buscar.

La nena dels pardals. Sara Pennypacker, Yoko Tanaka. Ed. Juventud
Un conte mediambiental sobre la importància de cada espècie en el cicle de la vida que està basat en un fet real. Quan a la Xina s’ordena exterminar tots els pardals perquè es mengen gran part de les collites, la Ming-Li decideix salvar tants pardals com pugui. El valerós gest de la nena serà una lliçó per als qui no van saber veure la importància de cada espècie en el cicle de la vida.

La dictadura de les cuetes. Ilya Green (Autor). Ed. Kókinos
Olga, Ana i Sofia troben un bagul ple de vestits i decideixen organitzar un concurs de bellesa en el qual és imprescindible portar cues. Aquest conte parla sobre el complex tema de la bellesa: la desesperada carrera de molts darrere de la imatge perfecta, la discriminació que es fa cap als «lletjos»i el bullying de què són víctimes els que no coincideixen amb els cànons de bellesa, la qüestió d’on resideix la veritable bellesa … i planteja una pregunta clau: la vida, la felicitat, l’amor passen per ser més o menys bells?

Quan les nenes volen alt. Raquel Díaz Reguera. Ed. Beascoa
L’Adriana, La Virginia i la Martina tenen grans somnis, però la banda del senyor Nohoaconseguiraspàs els ha omplert les butxaques de pedres perquè no puguin volar. La Martina és lleugera com una fulla al vent. Li encanta volar d’un costat a l’altre de la seva habitació rugint com si fos una avioneta. L’Adriana és rodoneta com el punt de la i. Sap que de gran serà una súper violinista. La Virgínia és silenciosa i es passa tot el dia entre llibres. Té claríssim que serà una escriptora reconeguda en tot el planeta i una mica més enllà.

Sirenes. Jessica Love (Autor). Ed. Kókinos
A Julián li agraden tant les sirenes que se les enginya per disfressar-se d’una bella sirena. Quan la seva àvia ho veu es queda atònita. Julián s’espanta, pensa que està enfadada. Però la seva àvia el sorprèn regalant-li un collaret per completar el seu vestit. Una història que llança els estereotips femenins i masculins per terra, que respecta el desig de cada un a ser el que somia i tria, sense estigmatitzar. Un exemple de tolerància i d’amor.

Inventores i els seus invents. Aitziber Lopez / Luciano Lozano. Ed. Flamboyant
T’has fixat en tots els objectes, les màquines i els mobles que tens al voltant? Tots han estat inventats per algú. I n’hi ha molts que van ser ideats per dones: noies que, com tu, volien millorar el món. És impossible parlar de tots els invents i de totes les inventores, però aquí te n’oferim una selecció bonica i divertida. Apropa-t’hi i capbussa’t en el món del progrés! Ja en sabem molt, de tot el que han fet Ells, i ara ens toca parlar d’Elles.

Gustau. El gripau que volia ser príncep. Alicia Acosta (Autor), Pablo Sebastián Pino (il·lustrador). El cep i la nansa edicions
En Gustau és un gripau lleig i bavós que es creu el més guapo de la bassa. Convençut que té un príncep a l’interior, va a la recerca d’una princesa qualsevol perquè li faci un petó i el converteixi en rei, sense importar-li res més. Però les princeses li donaran una lliçó: les noies són llestes, segures d’elles mateixes i tenen les coses més clares del que ell creu.

La Caputxeta forçuda. Vivim del Cuentu, Albert Vitó (il·lustracions). Ed. Baula
És l’hora de conèixer la veritable història de la Caputxeta Vermella… amb unes bones dosis de sentit de l’humor! I és que, qui va dir que la Caputxeta no podia ser valenta, esportista, decidida i forçuda? I que el llop no es podia esgotar de seguida?

Sòc la Jazz. Jessica Herthel, jazz Jennings (Autora), Shelagh Mcnicholas (il·lustrador) Edicions Bellaterra
La història de la Jazz és una experiència real. En aquest conte, ella narra les seves vivències d’una manera molt accessible. La Jazz des dels dos anys sabia que era una nena, tot i que, en néixer, la van considerar un nen. Li encantava el color rosa, disfressar-se de sirena i no estava còmoda portant roba de nen. Això sumia la seva família en la confusió, fins que van entendre que la Jazz era trans i van decidir donar-li suport.

Georgina i la Dragona. Lucía Serrano. Ed. Beascoa
Una nova versió de la llegenda de Sant Jordi! La veritable història de la Georgina i la Dragona. Descobriu com la terrible Dragona va terroritzar un poble sencer. Com va estar a punt de menjar-se un príncep bell i delicat per a saciar la seva gana voraç. I com la Georgina, la més valenta de totes les valentes, va solucionar aquest embolic amb audàcia, ferocitat i… molt d’humor. Perquè potser les coses no són com ens les han explicat.

Quatre petites cantonades de no res. Jerome Ruiller (Autor i il·lustrador). Editorial Juventud
El petit Quadrat vol jugar a casa dels seus amics els Petits Rodons, però no passa per la porta perquè… La porta és rodona com els seus amics! Hauríem de retallar-te les cantonades! –li diuen els Petits Rodons– Oh, no! –diu el Petit Quadrat– Em faria massa mal! Com ho farem? El Petit Quadrat és diferent. Mai no serà rodó. Un conte per parlar sobre l’amistat, la diferència i l’exclusió.

Dones de ciència: 50 Pioneres valentes que van canviar el món. Rachel Ignotofsky (Autora). Ed. Un Per Un Parent
En aquest llibre es dóna a conèixer la contribució de 50 dones en el món de la ciència , la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques des del món antic fins als nostres dies. Entre les pioneres que hi apareixen, podem trobar figures tan conegudes com Marie Curie i Jane Goodall, i d’altres no tan conegudes, com Rachel Carson, que ja a principis del segle XX va advertir sobre els efectes nocius dels pesticides en el medi ambient i de la creixent contaminació.

Princesa Kevin. Michaël Escoffier (Autor), Roland Garrigue (I.lustrador). Ed. Luis Vives
Avui és la festa de Carnaval a l’escola i Kevin vol disfressar de princesa, amb el seu vestit, els seus talons i el seu maquillatge. Un es disfressa perquè no el reconeguin, i si no, no serveix de res. I si les noies poden disfressar-se de cavaller, per què no va anar ell de princesa? Avui Kevin és una princesa. I punt. Kevin ens demostra que de vegades els estereotips estan per trencar-los.

La revolta de Santa Jordina. David Fernàndez i Ramos (Autor), Marta Puig i Paltor (il·lustrador). Ed. Àmsterdam
Un llibre il·lustrat a tot color que reinterpreta i actualitza la llegenda de Sant Jordi: una Jordina republicana, feminista i empoderada mobilitzarà tot un poble contra el rei tirà i el Drac Mercat. Pensat per arribar tant als adults, als més joves com als menuts de les famílies, els textos de David Fernàndez i les il·lustracions de Lyona adapten la història que dóna sentit a la Diada del llibre i la rosa als temps que vivim.

La Ventafocs ja no creu en Prínceps Blaus. Nunila López Salamero, Myriam Cameros Sierra, Maria Josep Escrivà Vidal (Autor). Edicions 96
Aquesta és una versió moderna, realista i humorística sobre les relacions de parella basades en el mite de l’amor romàntic com el de ventafocs. Ens trobem amb una ventafocs que es casa amb un príncep al qual no estima i que la tracta malament. És molt infeliç amb aquest matrimoni fins que un dia decideix posar-hi remei i aconsegueix sentir-se lliure de nou i tornar a ser ella mateixa.

Què em contes, Caputxeta? José Carlos Andrés (Autor), Éric Puybaret (il·lustrador) Ed. Animallibres
La Caputxeta està tipa de fer les coses com han de ser, perquè és la tradició. «Sempre igual, sempre el mateix. Però quan canviarà el conte?!», pensa, avorrida. Per això, un dia decideix canviar la capa vermella per una de molts colors. Així, serà igual, però diferent. I el que és més important: serà ella mateixa. Perquè, de vegades, això és el més difícil de tot…

Max i els superherois. Oriol Malet i Rocio Bonilla (Autor). Ed. Animallibres
Al Max el fascinen tots els superherois, però en té un de preferit. En realitat, es tracta d’una superheroïna: Megapower! Ella és valenta, pot programar computadores i desactivar bombes, té ultravisió i una força descomunal… Però el millor de tot és que Megapower és diferent dels altres superherois, i el Max sap molt bé per què.

El cavaller que no volia lluitar. Helen Docherty, Thomas Docherty. (Autor). Maeva Ediciones
Per domar un drac, no hi ha res com un bon conte. Per això, quan els pares del Leo l’envien a lluitar contra un drac, ell s’emporta un escut, una espasa i els seus llibres preferits. Al cap i a la fi, ¿qui es pot resistir davant d’una bona història?

Les arracades que vaig perdre. Sandra Alonso Villar (Autor), Cristina G. Cintado (il·lustrador). El Cep i la Nansa Edicions
L’Emma i en Jordi són molt amics. El Jordi vol portar arracades, com la seva amiga, però la mala reacció dels seus pares els entristeix i no entenen el perquè de la seva negativa. A partir d’aquell moment, tramen un pla per aconseguir que el Jordi pugui portar arracades amb total llibertat.
Un conte que ens parla d’amistat i d’igualtat.

Les nenes seran el que vulguin ser. Raquel Díaz Reguera. Ed. Beascoa
La Violeta, la Ximena i la Martina per fi s’han desempallegat de les pedres que tenien a les butxaques! Però la colla del NOHOACONSEGUIRASMAI està a l’aguait i prepara un nou atac per evitar que les nenes volin lliures i felices! Potser amb l’ajuda del senyor SIVOLSPOTS les nenes podran canviar la cançó del NO per la cançó de l’I TANT… Podran ser el que vulguin ser?

El Quim i les barbies. Pija Lindenbaum (Autor, Il·lustrador). Gato Sueco Editorial
En Quim i les Barbies és un conte que parla d’un nen que prefereix jugar amb nines que anar a jugar a futbol amb els altres nens. Aquest conte ens fa pensar en si hi ha jocs i joguines diferents per a nens i nenes i els ajuda a tenir una mirada més oberta i tolerant cap a les noves maneres de ser nen, revisant els estereotips de gènere.

Qui diu la veritat? Montserrat Balada Herrera (Autor), Eva Sans Ribera il·lustrador). Ed el Cep i la Nansa edicions
Has pensat que la llegenda de Sant Jordi pot canviar si tothom deixes de parlar? Primer parla el cavaller i dóna la seva versió, després el drac. Ara és el moment de conèixer la versió de la princesa. Ella també té la seva versió d’aquesta història. Sembla que aquesta princesa no és com esperàvem.

Germanastra. Canizales (Autor, il·lustrador). El Cep i la Nansa edicions
Un conte sorprenent i divertit que trenca amb el que sembla una història clàssica d’un palau amb una princesa i la seva germanastra, d’un príncep que busca esposa o d’unes sabates de cristall… I amb un final inesperat!

Nenes que van imaginar allò impossible (i ho van aconseguir). Tony Amago (Autor), Núria Rodríguez García de Dionisio (il·lustrador). Ed. Animallibres
Aviadores, navegants, arqueòlogues, motoristes, rodamons, zoòlogues, naturalistes, periodistes, pilots, cosmonautes, alpinistes… Aquest àlbum il·lustrat recull les històries de gairebé una vintena de dones de tot el món que s’han fet cèlebres per atrevir-se a somiar allò que semblava impossible… i aconseguir-ho! En aquest llibre descobriràs les seves apassionants vides, junt amb un munt de curiositats i dades sobre els seus viatges i proeses extraordinàries.

Daniela Pirata. Susanna Isern, Gomez. Ed. Elkar
Daniela somia a ser pirata al Caimà Negre. Però Orellacurta i els seus pirates no semblen molt contents amb la idea. Daniela haurà de passar difícils proves, ja que aquests pirates sembla que no vulguin noies al seu vaixell. Ho aconseguirà?

Los cuentos que nunca nos contaron. Diversos autors. Ed. Nube de Tinta
Aquest recull de contes populars de tot el món ens descobreix a les heroïnes que estàvem buscant. Damisel·les que es rescaten soles, dones que salven als seus marits, reines guerreres i noies sàvies que resolen endevinalles. On estaven amagades?

El meu pare és mestressa de casa, i què? Silvia Ugidos (Autor), Mikel Valverde (il·lustrador). Ed. la Galera
Per què no havia dit a l’escola que el meu pare treballava de superheroi espacial en lloc de dir que feia de mestressa de casa? Heus aquí una situació poc habitual explicada de manera respectuosa i divertida. Un conte per respectar la diversitat de maneres de ser i de viure.

L’evolució de la Calpurnia Tate. Jacqueline Kelly (Autor). Ed. la Galera
Ser l’única noia de set fills al Texas del final del segle XIX no és gens fàcil. La mare de la Calpurnia Tate (Callie V. per als amics) vol que aprengui coses de ‘senyoretes’. Però ella és un esperit inquiet a qui li agraden les baralles dels seus germans, observar la natura i capturar animalons. L’únic que li fa cas és l’avi, que se l’endú a les seves excursions per fer observacions científiques, però el bulliciós entorn familiar la distraurà en més d’una ocasió.

Un món de dones extraordinàries. Eva Prada (Autor), Eva Prada Rodríguez (il·lustrador). Ed. Animallibres
Et convidem a fer un viatge pels cinc continents, a través de les diferents èpoques de la humanitat, per descobrir les biografies de dones que van marcar la història. En aquest viatge coneixeràs molts noms propis que no haurien d’haver caigut mai en oblit. A més a més, gràcies als mapes i les cronologies que inclou l’obra, podràs ubicar fàcilment aquestes dones extraordinàries en el lloc i el moment històric en què van viure.

La princesa paperina. Robert Munsch (autor), Michael Martchenko (il·lustracions). Ed. Annick
Elizabeth és una princesa típica de conte i està promesa amb un príncep i molt aviat es casaran. Però un dia, arriba un drac a palau que ho farà canviar tot. Aquest conte fa caure els estereotips i demostra a les nenes que el seu paper no és esperar en una torre a què arribi el seu amor veritable a salvar-les, sinó que hi ha mil aventures divertides per viure allà fora. Una nena-princesa valenta que serveix d’exemple per a totes les nenes i dones del món.

Les princeses petites també es tiren pets. Lonit Zilberman (Autor, il·lustrador). Ed. Animallibres
El pare de la Laura va agafar El llibre secret de les princeses i li va explicar una cosa que ningú no sabia… Vols descobrir-ho tu també?

Rosa Caramel. Adela Turin (Autor), Nella Bosnia (il·lustracions). Ed. Kalandraka
En el ramat, totes les elefantes són de color rosa, excepte la Guillermina. Aviat descobrirà que les del seu sexe tenen prohibit fer coses reservades només pels mascles. Com que no accepta aquesta tradició, aviat mostrarà a les seves companyes que la igualtat no és pas una utopia.

El llibre secret de les princeses que també es tiren pets. Ilan Brenman (Autor), Ionit Zilberman il·lustrador). Ed. Animallibres
La Laura es retroba amb El llibre secret de les princeses. Allà hi ha les princeses més maques del món i els seus secrets! Alguns, ja els hi havia explicat el pare de petita, però ara descobrirà tota sola el veritable origen de la maldat dels personatges més dolents dels contes infantils populars.

Elenita. Campbell Geeslin (Autor), Ana Juan (Ilustrador). Ed. Kokinos
Elenita volia ser bufadora de vidre, igual que el seu pare. Però el seu pare va posar el crit al cel i va dir que d’això ni parlar. Així que a la nena no li va quedar més remei que emprendre un llarg viatge ple d’aventures només per aconseguir el seu anhelat somni. Ho aconseguirà?

L’Artur i la Clementina. Adela Turín (autor), Nella Bosnia (il·lustracions). Ed. Kalandraka
La Clementina no se sent realitzada, lliure ni tampoc feliç; la seva parella subestima les seves qualitats i ridiculitza les seves aspiracions. En comptes d’oferir-li comprensió i respecte, l’actitud de l’Artur anul·la la personalitat de la Clementina i li genera una dinàmica de dependència. Aquest conte pretén reivindicar el rol femení dins la societat i fer desaparèixer els estereotips sexistes i la discriminació, per tal d’aconseguir un canvi de mentalitat i construir un món millor.

La història dels bonobos amb ulleres. Turín, Adela; Bosnia, Nella. Ed. Kalandraka
Fa molts i molts anys, hi havia un grup de bonobos que vivia
en un petit manglar. Els bonobos estaven sempre molt ocupats
rosegant les fruites i les baies, les nous i les llavors,
les arrels i els brots, que les bonobes collien amb abnegació
per a ells i per a la mainada…

Marie Curie i la radioactivitat. Ian Graham (Autor), Annaliese Stoney (Ilustrador). Ed. Animallibres
Marie Curie va descobrir la radioactivitat i va utilitzar els seus estudis per salvar vides durant la Primera Guerra Mundial i per aprendre els secrets del món natural. Vols saber-ne més? Amb tires còmiques i requadres amb dades curioses!

Ada Lovelace i la informàtica. Roger Canavan (Autor), Annaliese Stoney (Il.lustrador). Ed. Animallibres
Acompanyem la famosa matemàtica Ada Lovelace en les seves increïbles aventures! Ada Lovelace va ser la primera programadora de la història, en proposar l’ús de la màquina analítica que havia dissenyat amb Charles Babbage per a crear algoritmes, les instruccions que permeten els ordinadors funcionar. Vols saber-ne més?

La capitana Dofí. Mireia Vidal (Autor), Albert Asensio Navarro (il·lustrador). Ed. Animallibres
L’Ona n’estava farta, que tothom la tractés com una nena. Ella volia ser com qualsevol altre tripulant del vaixell. Però el que l’Ona no sabia és que, quan un es fa gran, ja no hi ha marxa enrere. Ara acabarà descobrint un secret que, durant molt de temps, tothom li havia amagat i que li canviarà la vida per sempre.

El futuro es femenino: Cuentos para que juntas cambiemos el mundo. Diversos autors. Ed. Nube de Tinta
Un recull de contes inspiradors sobre les situacions a què ens enfrontem nenes i dones diàriament, mostrant com les seves protagonistes les transformen per empoderar-se. Compta amb unes il·lustracions magnífiques.

La casa de l’arbre. Bianca Pitzorno (Autor), Quentin Blake (il·lustrador) Ed. Barcanova
T’imagines què els passa a dues noies que, cansades del seu pis de la ciutat, decideixen anar a viure a dalt d’un arbre? Allà hi construeixen una casa bellíssima i espaiosa per rebre-hi els amics, per fer-hi festes… Però aviat sorgeixen els problemes: problemes amb el veí de dalt, problemes per la falta d’aigua, problemes per la visita d’unes cigonyes… Va valer la pena el canvi?

D’on surt aquesta nena? Thierry Lenain (Autor). Edicions Baula
En Max té les coses molt clares: hi ha gent que té siri i gent que no en té. I ell se sent molt orgullós de pertànyer al grup dels que sí que en tenen, perquè creu que són els més forts. Però un dia arriba una nena nova a la classe, la Marta, que dibuixa mamuts fantàstics en lloc de floretes entre núvols…. i a més a més juga a futbol i guanya a en Max en tot! Aquesta és una història que, amb molt d’humor, ajuda a qüestionar-se els estereotips de gènere per avançar cap a la igualtat.

La Tina A L’Everest. Araceli Segarra (Autor), Araceli Segarra i Roca (il·lustrador). Editorial la Galera
Qui millor que la primera dona catalana a fer el cim de l’Everest per explicar-nos l’aventura de la Tina, una dona extraordinària que ens demostrarà que les dones poden fer tot el que es proposin. La Tina, acompanyada de la Sundar, una noia xerpa, pujarà a la muntanya més alta del món. Hi ha molts perills, però són valentes i perseverants… ho aconseguiran? Trobaran al Ieti?

La increïble història de… El noi del vestit. David Walliams (Autor). Ed. Montena
En Dennis és un noi ben normal amb dos talents fora de sèrie. Un el sap tothom: quan té una pilota als peus, es converteix en un prodigi del futbol! Gràcies a ell, l’equip de l’escola podrà classificar-se a la final del campionat. El seu segon talent és un secret… T’atreveixes a descobrir-lo?

Irene la valenta. William Steig (Autor). Ed. Blackie Little
La Irene, filla d’una modista, té una missió: portar-li un vestit a la duquessa. No l’espantarà la tempesta ni un vent que insisteix a fer-la agafar por. Intenta travessar el bosc: se li congelen les llàgrimes, s’enfonsa en la neu, cau la nit… la Irene corre perill! És petita. I sabem que com més petit ets, més valent has de ser per poder fer grans coses. Però és que ella és Irene la valenta.

La Caputxeta Vermella. Aaron Frisch (Autor), Roberto Innocenti (il.lustrador). Ed. Simbol
Aquest conte ofereix una versió moderna del conte clàssic de La Caputxeta Vermella. Les seves magnífiques il·lustracions ens descriuen la ciutat com un indret salvatge, un bosc ple de vida i de colors. El text d’Aaron Frisch segueix les passes de la nena de la caputxeta vermella en un bosc on els camins que semblen solitaris no ho són del tot i on els perills ens esperen a cada cantonada. Això sí, si ho voleu, el conte acaba bé.

Versos perversos. Roald Dahl (Autor), Quentin Blake (il·lustrador). Grup Promotor
Roald Dahl reinventa sis dels seus contes favorits. Si ets dels que ja no es prenen seriosament els contes de fades, aquest llibre és per a tu. Sabies que la Blancaneu era la cap d’una banda de nans apostadors? Que la Rínxols d’Or no era tan tendra i que la Caputxeta Vermella col·leccionava abrics de pell de llop?

El Triangle Rosa. Silvestre Vilaplana Barnés (Autor). Ed. Bromera
Dani menteix. Menteix molt bé. Però ho fa per pura supervivència. Perquè no es comprèn a ell mateix, perquè no s’accepta com és, perquè té por de l’entorn que l’envolta, perquè poden més els prejudicis que els sentiments. Fins que un dia la xarxa de mentides comença a trencar-se i per fi s’enfronta a una veritat que li fa mal, però que l’alliberarà. Sense dramatismes i amb bona cosa d’humor, assistim al descobriment de l’opció sexual d’un adolescent.

L’art de ser normal. Lisa Williamson (Autor). Ed. fanbooks
En el seu primer dia de curs, en Leo només té un objectiu: passar desapercebut i que ningú s’assabenti del seu passat. Però les coses es compliquen: la noia més guapa de la classe s’enamora d’ell i, a més a més, comença a fer-se amic d’en David, el raret de la classe. Els secrets, però, són difícils de guardar… Aquesta novel·la ens parla del secret d’en David: és una noia atrapada en un cos de noi. Així és com ho sent ell. Però això només ho saben els seus millors amics.

Transito. Ian Bermúdez Ravéntos (Autor), David Cantero Berenguer (il·lustrador). Edicions Bellaterra
Quan una persona trenca amb les estructures internes amb les quals concep la seva identitat, gènere i sexe, un món nou apareix i la vida és plena de possibilitats infinites. Merche transita per noves senderes i en el seu caminar trobarà persones que li mostraran realitats que mai abans hagués imaginat.

Xènia, estimar no fa mal. Gemma Pasqual Escrivà (Autor). Ed. Anaya
Enganxada al mòbil? No; estic enganxada a la persona que hi ha darrere de la pantalla. No ho puc evitar, prioritzo un missatge de whatsapp a qualsevol altra cosa. També estic enganxada a les magdalenes de l’àvia, a la música, a les pel·lícules, als llibres i als petons. I me’n desenganxo quan em controlen, em toquen el whatsapp o m’etiqueten en fotografies sense permís. Estimar no fa mal i, si em fas mal, et diré: «NO» i em desenganxaré de tu. Per cert, soc la Xènia i aquest és el meu blog. T’hi enganxes?

Billy Elliot. Melvin Burgess (Autor), Ediciones SM
La mare de Billy ha mort, i tant el seu pare com el seu germà gran estan immersos en una de les vagues de miners més importants de tots els temps. El pare de Billy porta al seu fill al gimnàs perquè aprengui boxa, igual que va fer ell de petit. Però el noi vol ser ballarí. Aconseguirà Billy vèncer els prejudicis i aconseguir el seu somni? Una estupenda novel·la que mostra la superació de les dificultats i l’ensorrament dels estereotips de gènere.

Moxie: La revolució de les noies. Jennifer Mathieu (Autor i il·lustrador). Ed. Fanbooks
La Vivian Carter n’està farta. Farta que a l’institut de secundària on estudia s’afavoreixi els nois de l’equip de futbol americà per sobre de tot. Farta dels codis de vestir sexistes, de l’assetjament als passadissos i dels comentaris masclistes dels nois durant les classes, que ningú no condemna ni castiga. Però, sobretot, està farta de complir sempre les normes. La Viv vol fer alguna cosa perquè tot això canviï. A partir d’una iniciativa que en principi sembla passar desapercebuda, la noia s’adona que ha començat ni més ni menys que una revolució de les noies.

Espero que aquest recull de contes et pugui ser útil per treballar amb els infants i joves la coeducació i la igualtat de gènere 😉
Si vols recomanar algun conte, et convido a fer-ho afegint un comentari. Entre tots/es podrem anar ampliant el recull. Moltes gràcies 🙂
Moltes gràcies per un recull tan genial, només voldria dir que, dels llibres que coneixo, em grinyola una mica la inclusió del llibre « Jo soc la Jazz » en una compilació de llibres sobre coeducació per combatre els estereotips de gènere perquè, des del meu punt de vista, és un llibre que els perpetua de manera força carrinclona i penso que es veu clarament en la sinopsi:
«Li encantava el color rosa, disfressar-se de sirena i no estava còmoda portant roba de nen»…
Que potser els colors tenen gènere? (De fet, l’assignació rosa-blau per a nenes-nens és quelcom que data dels anys 60).
Que potser un nen és més o menys nen per coler disfressar-se de sirena, princesa o el que sigui? Un nen seria menys nen per voler dur faldilles? Una nena menys nena per voler anar vestida sempre amb pantalons?
La coeducació no és mostrar als infants que els colors no tenen gènere, que poden vestir com vulguin, fer els esports que vulguin, etc.?
Com deia, felicitats per recull.
Però no volia deixar passar la meva reflexió sobre « Soc la Jazz ».
Gràcies!
Hola Berta,
Moltes gràcies per escriure el comentari 😊
No sé si estem parlant del mateix conte.
La Jazz va saber de sempre que era diferent de les altres nenes i dels altres nens de la seva edat. Des de ben jove, va ser conscient d’un fort sentiment, de ser una nena, i va lluitar perquè el seu entorn la reconegués i l’acceptés. Des dels dos anys, la Jazz sabia que era una nena, tot i que, en néixer, la van considerar un nen. Li encantava el color rosa, disfressar-se de sirena i no estava còmoda portant roba de nen. Això sumia la seva família en la confusió, fins que van entendre que la Jazz era trans i van decidir donar-li suport. La història de la Jazz és una experiència real. En aquest conte, ella narra les seves vivències d’una manera molt accessible, i s’adreça especialment als qui els agraden els contes, a les famílies i al professorat.
Comparteixo la teva reflexió. Suposo que en el conte fan referència als colors per exagerar les concepcions de gènere.
Moltes gràcies per escriure el teu comentari 😊
Estem en contacte 😉
Nati
Bon dia,moltes gràcies per aquest recull de contes i els seus resums corresponents.És un regal que ens fas.Endavant!
Hola Noèlia,
Moltes gràcies a tu 😊
Espero que el recull et sigui útil 😉
Estem en contacte 😘
Nati
Moltes gràcies!!
Un recull de contes magnífic.
Hola Cristina,
Moltíssimes gràcies per les teves amables paraules 👏👏👏
Molt i molt contenta de saber que el recull t’agrada 😉
Espero que et pugui ser molt útil per treballar amb els teus alumnes 😊
Una gran abraçada 😘
Nati
Hola Nati!
Moltes gràcies per aquest recull de contes, molt interessants!
Llegint la llista de contes que has fet, m’ha vingut al cap un altre “la revolta de Santa Jordina” penso que també serveix per treballar la coeducació i la igualtat de gènere i crec que aquest conte no apareix a la llista.
Una abraçada!
Hola Marta,
Moltes gràcies per escriure el comentari i per la teva aportació 👏👏👏
Totalment d’acord amb les teves paraules, és un conte que pot ser molt útil per treballar la coeducació i la igualtat de gènere 😊
L’he afegit al recull, moltes gràcies per la teva aportació 😉
Estem en contacte 😘
Nati
Estimada Nati,
Un recull magnífic!
Mil gràcies per la teva saviesa i generositat.
Petonets 💜
Hola Carme,
Moltes i moltes gràcies per les teves amables paraules, te les agraeixo MOLT! 😊
Un gran plaer compartir 😉
Estem en contacte 👍
Una gran abraçada 😘
Nati
me funciono muchisimo…….
Hola,
Muchas gracias por tus amables palabras, te las agradezco mucho! 😊
Contenta de saber que los cuentos os gustan 😉
Un gran abrazo 😘
Nati
Excelentes libros para ayudar a los niños a comprender un poco más a los demás, ya que la humanidad es muy compleja. Saludos.
Hola Rosana,
Muy contenta de saber que la recopilación de libros té gusta y que os pueden ser útiles
Agradezco mucho tus amables palabras y que hayas escrito el comentario
Deseo que tengas un buen trimestre
Un abrazo
Nati