Fa dues setmanes que ha començat el curs i molts docents ens trobem amb dificultats amb la veu. Estudis recents demostren l’alta incidència dels problemes vocals en els docents, aquesta situació s’ha vist agreujada per l’ús continuat de les màscares.
En aquest article, l’Olga Soler Morató (Logopeda, màster de logopèdia infantil i màster d’atenció precoç i família) ens explica com influencia la mascareta en la fonació i dóna pautes i estratègies de com podem cuidar la veu i evitar la disfonia.
Espero que aquest article et sigui útil 😉
Moltes gràcies Olga per les teves orientacions 👏👏👏
Què és la disfonia?
Sovint diem que estem afònics quan tenim una alteració de la veu. Però de manera correcta hauríem de dir que estem disfònics, tenim una disfonia.
L’ASHA (American Speech-Language-Hearing Association) defineix la disfonia com una alteració de la veu parlada o cantada. Està produïda per una anormalitat en les estructures o funcions del sistema de producció vocal i que pot causar dolor físic, una discapacitat en la comunicació personal i una limitació professional o social. L’afonia és la pèrdua total de la veu.
Com ens influencia la mascareta en la fonació?
En aquest apartat pots veure les conseqüències que ens està portant l’ús continuat de la mascareta:
- Respiració oral: la col·locació de la mascareta a la zona del nas i la boca ens dóna la sensació d’ofec i tenim menys capacitat d’inspiració. Per evitar aquesta sensació, en la majoria de casos desagradable, obrim la boca.
- Sequedat a l’aparell fonador: la predisposició que tenim per portar a terme la respiració oral, esmentada en el punt anterior, potencia la sequedat oral, ja que no hi ha capacitat d’humidificar l’aire que inspirem.
- Dificultat de la intel·ligibilitat del discurs: aquesta característica es pot donar entre els diferents interlocutors, és a dir, poden tenir dificultats perquè entenguin el nostre discurs però també podem presentar dificultats per comprendre el discurs de l’interlocutor.
- Mals hàbits posturals: les dificultats per entendre’ns poden donar lloc a una anteriorització del cap o de tot el cos. Aquest fet provoca tensions a les cadenes musculars.
- Comunicació no verbal: la mascareta ens tapa una part important de la cara, això fa que en aquests moments tingui molta importància la comunicació verbal.
Què podem fer per cuidar la nostra veu?
Davant les dificultats que ens genera l’ús de la mascareta, ens poden ser útils alguns consells per cuidar la nostra veu, tant a casa com a l’escola:
Què puc fer des de casa?
- Estones de descans vocal: Intentar buscar tasques a casa de les quals no s’hagi de fer un treball vocal per afavorir que es pugui conservar la veu. També s’aconsella no xiuxiuejar, ja que no és una manera de descansar la veu, sinó que comporta fer treballar més durament les cordes vocals.
- Exercicis de control respiratori i de relaxació: Buscar estones i espais per fer respiracions tranquil·les i relaxades. Aquests exercicis permeten potenciar la ressonància vocal.
- Hidratació: Hidratar l’aparell fonador a través d’infusions calentes o aigua. Cal tenir present que no és tan important la quantitat d’aigua que bevem sinó que és important la regularitat amb què ho fem. Necessitem constància!
Què puc fer a l’escola?
- Control postural: Cal que mantinguem un bon control del cap i potenciem la verticalitat. És important que evitem les postures que ens bloquegin el diafragma. Si adoptem una bona postura corporal, la nostra veu se’n beneficiarà.
- Projecció de la veu: s’ha de prendre consciència que fins i tot l’alumnat que es troba al final de l’aula també ha d’escoltar la veu. Podem col·locar la mirada al final de la classe per col·locar la veu. S’aconsella combinar estones de discurs amb estones de descans on els poden donar tasques individuals a l’alumnat o bé fer ús d’altres recursos sonors com ara recursos digitals.
- Hidratació: És molt important que durant la jornada ens hidratem contínuament per cuidar el nostre aparell fonador. Per fer-ho és necessari disposar d’una ampolla d’aigua durant tota la jornada laboral i instaurar moments per beure dins la rutina del dia a dia.
Aquí tens la informació resumida en una infografia. Si la trobes interessant la pots descarregar en format PDF. La podem penjar a la sala de mestres per anar-ho recordant en el dia a dia 😉
En casos de disfonia servers, i sempre a partir d’una valoració, el Departament d’Educació pot oferir un amplificador al personal docent que ho necessiti. Aquest aparell pot arribar a ser un element de suport funcional que ens millora la intel·ligibilitat del discurs i, si se’n fa un bon ús, pot evitar el sobreesforç vocal.
De totes maneres cal tenir en compte que no elimina el mal hàbit que ha provocat la disfonia, genera una veu poc natural, és a dir, molt mecanitzada i ens pot crear una necessitat constant en el dia a dia laboral.
Vols veure la xerrada que va fer l’Olga Soler a Docents.cat?
L’Olga va venir a Docents.cat a fer una xerrada molt interessant on va parlar de:
- Què és la veu i la diferència que hi ha entre la disfonia i l’afonia.
- Les característiques vocals dins l’aula en les diferents etapes d’infantil, primària i secundària.
- Com influencia la mascareta en la fonació.
- Les pautes i estratègies de com podem cuidar la veu i evitar la disfonia.
Pots veure la xerrada sobre com evitar les disfonies que va fer l’Olga Soler aquí. Si et vols posar en contacte amb ella, aquest és el seu correu electrònic: logopeda.olgasoler@gmail.com
Espero que aquest article et sigui molt útil 😉
Segueixes alguna altra estratègia per cuidar la teva veu? Et convido a compartir-la afegint un comentari. Moltes gràcies 🙂
Enhorabona !!
Aquests consells em fan pensar que la salut total cal cuidar-la al màxim.
Ens queda un curs complicat i hem d’ estar al cent per cent.
Gràcies !!
Hola,
Quines paraules més encertades 👏👏👏👏
Estic molt d’acord amb tu. Ens espera un any complicat i ens hem de cuidar.
Gaudeix d’un bon curs.
Nati
Moltes gràcies Nati per aquest article de l’Olga segur que ens anirà molt bé les seves orientacions per portar millor la disfonia.
Ho passaré al claustre!
Hola Glòria,
Moltes gràcies per escriure el comentari i per compartir l’article amb el claustre.
Les orientacions de l’Olga ens poden anar molt bé.
Gaudeix d’una bona setmana.
Nati
Un article d’allò més encertat! Enhorabona.
Hola Mar,
Molt contenta que t’agradi l’article 👏👏👏👏
Les orientacions de l’Olga ens poden ser molt útils en aquests moments 😉
Seguim en contacte.
Nati
Grácies per compartir tan valiosa informació! Qué et vaja tot bé! Cuida’t!
Bon dia Glòria,
Moltes gràcies a tu. Espero que la informació et pugui ser útil.
Agraeixo molt el comentari 😉
Gaudeix d’una bona setmana 🙂
Nati