• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Nati Bergadà

Mestra i psicopedagoga

  • Blog
    • Treball per projectes
    • Les emocions
    • Contes i lectura
    • Poesia
    • Estratègies metodològiques
    • Recursos
    • Avaluació
  • Docents.cat
  • Maresipares.cat
  • Sobre mi

25 curts per treballar el respecte a la diversitat

28/02/2021 by Nati 4 Comentaris

Vivim en una societat molt diversa. És important que eduquem els infants en valors que afavoreixin el respecte a la diversitat. Aquests valors cal que els treballem en el nucli familiar i a l’escola.

Els infants han d’aprendre a valorar la diversitat com a riquesa, aprendre a ser tolerants, comprensius, generosos, solidaris i empàtics per saber-se posar en el lloc dels altres.

Des de petits ensenyem als infants que tots som únics: tenim característiques físiques diferents, habilitats diverses, interessos variats, necessitats concretes, procedències d’origen llunyanes … Vivim en una societat variada i multicultural.

Encara que tots siguem diferents, cal que ens respectem, que aprenguem a conviure, que siguem empàtics i ens ajudem. D’aquesta manera podrem viure i conviure en harmonia, enriquint-nos mútuament.

Educant en el respecte a la diversitat i la igualtat evitarem que els infants desenvolupin actituds i conductes racistes, masclistes, segregadores, discriminatòries i abusives cap als altres. Eduquem als infants perquè pensin, sentin i actuïn de manera inclusiva. Potenciant que tinguin una visió amplia del món, sent capaços de contemplar altres perspectives, realitats i punts de vista.

En aquest article descobriràs un recull de curts que et poden ser útils per treballar amb els infants el respecte a la diversitat. A partir de la visualització d’aquests curts, es poden establir diàlegs i converses molt enriquidores amb els infants.

Depenent de l’edat dels teus alumnes, escull els curts que creguis que poden ser més útils. En trobaràs per treballar des d’educació infantil fins a secundària.

Nota: Per poder accedir als curts, fes clic al títol o la imatge. Si trobes algun enllaç trencat (sovint passa que hi ha vídeos que desapareixen del Youtube per temes de drets d’autor), pots fer la cerca al Youtube pel nom.


Recull de curts per treballar el respecte a la diversitat

Por quatro esquinitas de nada

És un vídeo que es basa en un conte que tracta sobre la diversitat, l’amistat, la multiculturalitat, la diferència i l’exclusió, explicada de manera comprensible pels nens. A més, reflecteix les diferències individuals, marcant que no tots som iguals però que, malgrat això, cal saber respectar aquestes diferències i ens hem d’adaptar per disminuir aquestes dificultats.

Cuerdas

Un curt que narra una tendra història d’amistat entre dos nens molt especials, però també és una obra que parla de valors i il·lusions. Aquest curt és molt útil per parlar de la diversitat i la inclusió.

Un petit eriçó

Un curt protagonitzat per un petit eriçó que intenta buscar el seu lloc per poder encaixar amb els seus companys de classe i poder tenir amics.

Dia i nit

Els protagonistes d’aquest curt són dos personatges completament oposats, dos fantasmes molt simpàtics. Aquests personatges descobriran la importància de no jutjar, tolerar i sobretot, acceptar els altres malgrat les diferències. El curt permet reflexionar sobre el fet que no s’ha de rebutjar el que desconeixem.

For the birds

Aquest curt parla sobre la convivència i la importància de respectar la diversitat. Amb un toc d’humor fa referència a una temàtica molt important per treballar amb els infants, la discriminació i l’assetjament escolar. Els protagonistes són uns ocells a qui donen una merescuda lliçó.

Piedra, papel o tijera

Un curt que llança un missatge contra l’assetjament escolar. Per conviure i estar junt, no cal que siguem tots igual. Cal que entenguem la diversitat com a riquesa. Tots podem ajudar davant d’actitud d’assetjament.

Tamara

Aquest curt explica la història de Tamara, una nena sorda que vol convertir-se en ballarina. Malgrat la seva incapacitat, la passió per la dansa corre per les venes i encara que no pugui escoltar la música, la sent, sense que això sigui un impediment per perseguir el seu somni.

El cassó de Lorenzo

És un curt que es basa en un conte que amb paraules simples i unes il·lustracions tendres i divertides, recrea el dia a dia d’un nen diferent: les seves dificultats, les seves qualitats, els obstacles que ha d’afrontar … Un conte metafòric per parlar de les diferències als més petits. La superació d’un nen amb dificultats per suportar el dia a dia.

Ian

Ian és un curt animat inspirat en la vida real d’un nen que porta el mateix nom del protagonista de la història. Ell té una discapacitat, però somia a jugar amb altres nens i nenes. Està disposat a fer fins a l’impossible per aconseguir-ho.

Mi hermanito de la luna

En aquest curt la germana d’un nen amb autisme explica com d’especial és la vida amb el seu germà. És una metàfora que pretén il·lustrar com es poden percebre les persones que tenen autisme, com si estiguessin a la lluna.

Float

Els protagonistes d’aquest curt són un pare i el seu fill. El fill representa que té autisme. El pare no accepta el diagnòstic del seu fill i intenta amagar els símptomes del seu fill perquè sigui acceptat per tothom. Finalment canvia d’actitud i els dos aconsegueixen entendre’s més bé.

Umbrella

El curt explica la història de Joseph, un noi que viu en un orfenat i somia a posseir un paraigua groc. El curt ens fa reflexionar sobre la importància d’observar, escoltar i entendre a les altres persones. No podem jutjar les persones sense saber què hi ha darrere de la seva experiència.

El regal

Aquest curt està protagonitzat per un nen i un petit gos. Els dos protagonistes tenen una discapacitat. En aquest curt es fa una reflexió sobre la discapacitat i a la importància de l’actitud per superar els obstacles.

Suceden Cosas Asombrosas

Aquest curt divulgatiu està dirigit als infants per donar a conèixer què és l’autisme i quines característiques presenten els infants autistes. El curt pretén treballar la tolerància i el respecte a la diversitat.

Purl

Aquest curt narra l’arribada a una gran empresa d’una petita bola de llana anomenada Purl. El personatge vol encaixar, però els nous companys no l’accepten tal com és. Per això decideix fer un canvi d’imatge per aconseguir ser acceptat. Aquest canvi d’imatge li funciona i passa a ser un més a l’oficina. Però apareix una nova companya a l’oficina que farà replantejar a Purl com vol ser.

Alike

El protagonista d’aquest curt és un infant desbordant de creativitat, a qui la societat intenta limitar per buscar l’homogeneïtat. El pare és conscient del que sent el seu fill i veient la seva desmotivació, el deixa ser com ell vulgui ser. Un curt que demostra que la diversitat i la creativitat és positiva i enriquidora.

Scarlett

Scarlett és un curt que mostra la lluita interior d’una nena que va perdre una cama a causa del càncer. L’amputació té un cost emocional tan gran com el físic, especialment per a un nen.

Tdah. Tu decideixes

El protagonista d’aquest vídeo és en Pablo, un nen de 7 anys diagnosticat de Tdah. L’objectiu del vídeo és donar a conèixer com es comporten els infants amb Tdah perquè puguem comprendre en què consisteix aquest trastorn, els puguem entendre i els puguem ajudar.

Mis zapatos

Els protagonistes d’aquest curt són dos nens amb dues realitats molt diferents. Els dos envegen i desitgen ser l’altre. En el curt es treballa que cal aprendre a valorar el que tenim.

Com percep el món una persona amb autisme

En aquesta animació s’intenta recrear, de manera aproximada, l’experiència sensorial de la “realitat” que experimenta una persona amb autisme en la percepció de l’entorn.

Diferent

Un noi i una noia es creuen cada dia en un parc, però desconeixen les diferències que hi ha entre ells. La noia és sorda i el noi és paraplègic. Però aquestes diferències no els ha de separar.

Too Quick To Judge. Massa ràpid per jutjar

Una noia està asseguda en un banc immersa en els seus pensaments mentre fa un dibuix. Un noi arriba i intenta interactuar amb ella, però ella sembla indiferent. En el curt es demostra que cal oferir a la gent el benefici del dubte perquè les coses no sempre són el que semblen.

Listen To Me. Escolta’m

Els protagonistes d’aquest curt són un noi i una noia. Ells són diferents que la resta de companys i companyes i els costa ser acceptats pels altres. En el curt es fa referència al fet que les diferències fan que visquem en un món més ric i bell.

The Most Beautiful Thing. La cosa més bella

Els protagonistes d’aquest curt són un noi i una noia. De seguida se senten atrets, però descobreixen que hi ha moltes diferències entre ells. La noia és sorda i els costa comunicar-se. Aconseguiran entendre’s?

Espero que aquest recull de curts et siguin útils per parlar amb els infants del respecte a la diversitat.

Segur que n’hi ha molts més que jo no conec. Si en coneixes algun que vulguis recomanar, et convido a afegir-lo als comentaris.

Moltes gràcies 😉

Xerrades, directes, cursos, recursos, fòrum i grup de Telegram pels docents.

Entrar

Arxivat com a: Les emocions, Recursos

Reader Interactions

Comentaris

  1. Marta ha dit

    01/03/2021 a les 01:53

    Moltes gràcies Nati, per aquest ampli recull de contes, per treballar el respecte a la diversitat.

    Respon
    • Nati ha dit

      01/03/2021 a les 11:48

      Hola Marta,

      Molt i molt contenta que t’agradi el recull de curmetatges 👏👏👏

      Espero que sigui un recurs molt útil 😊

      Estem en contacte 😉

      Nati

      Respon
  2. Anna ha dit

    29/12/2021 a les 08:28

    Hola!

    Son genials!! Escolta no sabries d’algun curt per treballar el cos. En el sentit de que tots som macos siguem com siguem als, baixos grossos o prims… per nens petits de primària??

    Respon
    • Nati ha dit

      01/01/2022 a les 21:40

      Hola Anna,

      Moltes gràcies per les teves amables paraules 😊

      Et pot anar bé els curtmetratges següents:

      – Subes y bajas la vida es así.

      Els protagonistes d’aquest curtmetratge són un conill molt peculiar i una ovella. Quan a l’ovella li treuen la llana se sent molt poca cosa i veu com els altres animals es riuen d’ella. El conill li ensenya que no ha de fer cas del que li diuen els altres i s’ha de prendre la vida d’una manera diferent.

      https://www.youtube.com/watch?v=0srqlIo10aA

      – Per quatre cantonades de no res.

      És un vídeo que es basa en un conte que tracta sobre la diversitat, l’amistat, la multiculturalitat, la diferència i l’exclusió, explicada de manera comprensible pels nens. A més, reflecteix les diferències individuals, marcant que no tots som iguals, però que malgrat això, cal saber respectar aquestes diferències i ens hem d’adaptar per disminuir aquestes dificultats.

      https://www.youtube.com/watch?v=DBjka_zQBdQ

      Estem en contacte 😉

      Nati

      Respon

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

sidebar

sidebar-alt

Copyright © 2020 · Acord de servei, Política de privacitat i Política de cookies

Utilitzem galetes per a oferir-te la millor experiència en la nostra web.

Podeu esbrinar més sobre quines galetes estem utilitzant o desactivar-les en parèmetres.

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Si desactiveu aquesta galeta no podrem desar les preferències. Això vol dir que quan visiteu aquest web, haureu d'activar o desactivar les galetes de nou.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!