Acabar un curs és un motiu de satisfacció, s’han compartit molts moments, s’han après moltes coses, s’han viscut moltes aventures, s’han fet moltes descobertes, s’han superat moltes dificultats …
Va bé que puguem dedicar alguns moments per fer una clausura del curs, per reflexionar sobre el què s’ha fet, el que s’ha viscut, el que s’ha après i el que s’ha sentit. Es tracta de parar un moment i recordar el camí viscut al llarg del curs, ordenar les vivències i els moments viscuts i pensar en tot el que ens emportem d’aquest any.
En aquest article he recollit diferents dinàmiques que et poden ser útils per clausurar el curs amb els teus alumnes. Espero que t’agradin 😉
➡️ Si en vols descobrir més, a Docents.cat trobaràs un recull amb 14 dinàmiques per clausurar el curs.
Recull de dinàmiques
En aquest apartat trobaràs un recull de dinàmiques que et poden ser útils per clausurar el curs amb els teus alumnes. Pots adaptar les dinàmiques a les edats i necessitats dels teus alumnes.
Les dinàmiques estan explicades breument perquè puguis entendre el funcionament de la proposta per dur-la a terme a la teva aula.
En cada dinàmica es concreten els objectius que es pretenen assolir amb la proposta d’activitat.
La línia del temps
Aquesta activitat consisteix a construir conjuntament una línia del temps que representi el curs escolar. En la línia del temps podem afegir els diferents mesos de l’any. La podem elaborar en format gran, un mural.
Entre tots els nens i nenes de la classe anirem fent constar a la línia del temps els esdeveniments més important viscuts al llarg del curs, els projectes realitzats, els moments que recordem especialment, les vivències que més recordem, les sortides i les colònies …
Per gaudir d’una bona conversa a l’aula, recomano que els infants es col·loquin en rotllana, d’aquesta manera es podran veure millor, podran ser més conscients de qui parla, els permetrà respectar el torn de conversa i ajudarà a fer que centrin més l’atenció en la conversa.
En mig de la rotllana podem col·locar la línia del temps, que podem anar omplint a partir de les aportacions que facin els infants.
Els objectius d’aquesta proposta són:
- Promoure un ambient agradable a l’aula.
- Afavorir la cohesió de grup.
- Recuperar i ordenar els moments i vivències que han sigut més representatius pels infants.
- Aprendre a compartir sentiments, reflexions i pensaments.
La teranyina
Aquesta proposta consisteix a aplicar la dinàmica de la teranyina. Per iniciar l’activitat cal que els infants es posin en rotllana. Primer es poden posar drets agafats de la mà per donar forma a la rotllana. Després tots/es s’asseuen a terra formant un cercle que els permeti veure’s a tots entre si.
Per dur a terme l’activitat necessitem un cabdell de llana que els infants s’aniran llençant entre ells. L’alumne/a que té el cabdell de llana tindrà el torn de paraula i explicarà al grup classe quin record s’emporta d’aquest curs. Un cop aquest infant hagi parlat, llençarà el cabdell de llana a algun altre company/a cedint-li el torn de paraula. Se seguirà fent aquest procés fins que tots els nens i nenes de la classe hagin pogut parlar.
Perquè la teranyina quedi completa, cal que els infants aguantin bé el fil de llana perquè pugui quedar ben formada. És important que no estirin el fil, perquè si no s’empipen entre uns i altres i la teranyina s’acaba trencant.
Un cop la teranyina està feta, la podem desfer. En aquest cas anirem fent el camí enrere, retornant el cabdell de llana a qui ens el va passar. En fer aquest camí de retorn, els infants poden donar les gràcies als seus companys/es per haver compartit tantes coses amb ells aquest curs.
Els objectius d’aquesta proposta són:
- Afavorir la cohesió entre els membres del grup classe
- Possibilitar un ambient agradable a l’aula.
- Potenciar la reflexió del que s’ha viscut al llarg del curs.
- Promoure el sentiment de pertinença al grup.
Què he après i com ho he après
En aquesta activitat es tracta que els infants reflexionin sobre què han après al llarg del curs. Cal que escullin de tot el que considerin que han après, el que més els hagi agradat aprendre.
Donem a cada infant un full de paper, el dividim per la meitat, de manera que el full quedi plegat. A la meitat que queda a dalt, l’infant posa “Què he après?”. Ho pot representar fent un dibuix, pot afegir paraules o frases al dibuix, pot fer un escrit, pot afegir una fotografia que exemplifiqui el que vol explicar i complementar amb paraules …
A la cara interior del full doblegat, l’infant posa “Com ho he après?”, es tracta de recordar les estratègies d’aprenentatge utilitzades, les vivències viscudes, les propostes didàctiques que es van dur a terme, els recursos utilitzats en l’aprenentatge …
Les aportacions de tots els infants les podem compartir amb tot el grup classe propiciant un ambient agradable a l’aula en què es pugui gaudir de converses compartides molt enriquidores.
Els infants poden fer referència a aprenentatges molt variats, poden prendre consciència que han après a treballar en grup, a resoldre els conflictes, a entendre el que llegeixen, a fer experiments, a fer observacions en l’entorn proper, a compartir el material, a fer bones cerques d’informació, a no tenir tanta vergonya per parlar davant de tota la classe… L’important és que els infants prenguin consciència que han après molt i de com ho han fet per aprendre.
Els objectius d’aquesta proposta són:
- Potenciar la reflexió en els infants.
- Recuperar les vivències i els aprenentatges adquirits al llarg del curs.
- Prendre consciència de què estan aprenent i com estan aprenent.
- Treballar l’expressió escrita i l’ortografia.
La cançó del curs
Aquesta dinàmica consisteix a inventar una cançó que serveixi per fer un recull de les vivències i moments viscuts al llarg del curs.
Per fer la cançó demanem als infants que s’agrupin en grups de quatre o cinc infants. Podem donar l’opció que siguin els alumnes els que generin els grups de treball vetllant perquè cap infant quedi sol.
Per començar a crear la cançó demanem als infants que escullin una cançó que coneguin o que inventin un ritme que serà la base de la cançó que ells/es elaboraran.
Després els demanem que creïn la lletra de la seva cançó seguint el ritme que han escollit. En la cançó poden explicar anècdotes viscudes durant el curs, parlar del que més els ha agradat, del que els ha sorprès, del que recordaran d’aquest any, dels millors moments viscuts i compartits amb el grup.
Quan tots els grups tinguin les cançons creades, compartirem les diferents cançons amb tot el grup classe.
Els objectius d’aquesta proposta són:
- Possibilitar el treball en grup entre els infants.
- Potenciar que els infants deixin anar la creativitat.
- Treballar l’educació musical.
- Afavorir que els infants s’expressin utilitzant la música.
Els mapes conceptuals
Aquesta activitat la podem dur a terme de manera conjunta tot el grup classe o en petits grups de treball. Els grups de treball els poden fer els alumnes vetllant perquè no quedi cap infant sol.
La consigna que donem als alumnes és que han de plasmar en un mapa conceptual els aprenentatges, vivències i activitats que han dut a terme al llarg del curs.
Cal que els alumnes pensin de quina manera poden agrupar el que volen fer constar en el mapa conceptual, quins apartats poden fer, com poden estructurar tot el que vulguin representar.
Aquests mapes conceptuals els podem compartir amb tot el grup classe donant a conèixer les vivències, moments, aprenentatges i descobertes que volem fer constar. Els mapes conceptuals posteriorment els podem penjar a l’aula.
Els objectius d’aquesta proposta són:
- Organitzar les vivències viscudes al llarg del curs.
- Aprendre a sintetitzar i estructurar el que es vol explicar.
- Compartir amb els companys/es la feina feta.
- Prendre consciència del que s’ha viscut durant el curs.
Espero que aquest recull de dinàmiques et sigui útil i que puguis fer una bona clausura de curs amb els teus alumnes 😉
Coneixe’s alguna altra dinàmica? Et convido a afegir un comentari. Moltes gràcies 😉
Moltes gràcies per compartir grans idees
Hola Meritxell,
Moltes gràcies a tu per les teves amables paraules 👏👏👏
És un gran plaer compartir 😉
Ànims en la recta de final de curs 😊
Nati
Molt bones idees. Moltes gràcies Nati!!
Hola Angès,
Molt i molt contenta de saber que t’agraden les dinàmiques 👏👏👏👏
Espero que et siguin molt útils i que les gaudiu amb els alumnes 😊
Ànims en la recta de final de curs 😉
Una abraçada 😘
Nati
Moltes gràcies Nati!!
He fet servir diversos dels teus recursos. Has contribuït a fer els meus nens I nenes felinos en més d’una ocasió M’agraden molt les teves propostes. Una abraçada I molt bona clausura de curs per tu també.
Cristina
Hola Cristina,
Les teves paraules són un gran regal per mi, fan que tingui sentit la feina que faig cada dia 👏👏👏👏
M’omple de felicitat saber que heu gaudit amb els alumnes de les propostes que us vaig 😊
Moltes, moltes i moltes gràcies pel regal que m’has fet 😉
Molts ànims en la recta de final de curs 😊
Aviat gaudiràs de les merescudes vacances 😉
Una gran abraçada 😘
Nati