És important que vetllem perquè a l’aula hi hagi un clima agradable que possibiliti que els alumnes se sentin a gust. Aquest ambient serè, afavorirà que els alumnes estiguin més tranquils i que es generin bones relacions amb els companys/es.
Les dinàmiques de cohesió de grup són activitats proposades a un grup d’infants en les quals es planteja un repte/problema que han de resoldre conjuntament.
Els alumnes per aconseguir resoldre un problema/ repte s’han de comunicar, ajudar, cooperar, organitzar… Només amb la participació i bona entesa de tots els companys/es de la classe aconseguiran resoldre el problema/ repte plantejat.
L’objectiu de les dinàmiques de cohesió de grup és:
- Potenciar la interacció dels alumnes en el grup-classe.
- Millorar la comunicació entre els alumnes.
- Enfortir les relacions entre els alumnes.
- Potenciar la cohesió del grup-classe.
- Treballar valors com: la solidaritat, l’empatia, el respecte, la convivència, la cooperació, l’amistat.
- Potenciar la cooperació entre els infants.
- Afavorir que els alumnes es coneguin més.
- Possibilitar la participació i implicació dels infants.
- Treballar les habilitats socials.
En aquest article descobriràs un recull de 7 dinàmiques enfocades a cohesionar el grup. Trobaràs dinàmiques molt variades per dur a terme en els diferents cicles. Escull la que creguis que et pot anar més bé per dur a terme amb els teus alumnes 😉
Si vols descobrir més dinàmiques de cohesió de grup a Docents.cat trobaràs aquest recurs: ➡️ 16 dinàmiques de cohesió de grup
Les dinàmiques estan agrupades per cicles: Ed. Infantil, Cicle inicial, Cicle Mitjà i Cicle Superior.
De cada una de les dinàmiques podràs descobrir:
- Per quina edat és adequada.
- Quin objectiu es persegueix.
- Quin material es necessita.
- Quin espai es recomana.
- La seva temporalització.
- El desenvolupament de l’activitat.
- Observacions a tenir en compte.
Espero que l’article et sigui útil i que gaudeixis de les dinàmiques amb els teus alumnes 😉

⚫️ La diana
Per realitzar aquesta activitat cal que els infants s’agafin de les mans i facin una gran rotllana. A dins del cercle es col·loca un infant, pot ser un voluntari. Demanem 3 o 4 voluntaris més que es col·loquen a fora de la rotllana. L’activitat consisteix en que els infants que estan a fora del cercle han d’intentar tocar l’infant que està al mig de la rotllana. Els infants que estan al cercle han d’ajudar i protegir l’infant que està al mig de la rotllana perquè els companys/es que estan fora no el/la puguin tocar.
Els infants que estan en el cercle no es poden deixar anar de les mans i han de protegir l’infant desplaçant-se, movent el cercle i posant el cos. Els infants que estan a fora del cercle es poden organitzar, moure’s, donar voltes al cercle, estirarà la mà… per intentar tocar l’infant que hi ha al mig de la rotllana.
Amb l’activitat es vol proporcionar als infants una experiència en què es treballi la cohesió de grup i es demostri que si ens donem suport i ens ajudem tots hi guanyem.
L’activitat acaba quan els infants de fora del cercle han aconseguit tocar l’infant que està a dins del cercle. Es fa canvi de rol i altres infants es col·loquen a fora del cercle i dins de la rotllana. Es fa el canvi de rol tantes vegades com sigui necessari perquè els infants puguin experimentar les diferents situacions.

⚫️ L’illa i el terratrèmol
Per fer aquesta activitat cal que dibuixem a terra, amb un guix o marcant en la sorra, un cercle prou gran perquè tots els infants de la classe hi puguin cabre a dins. Aquest cercle representa una illa enmig de l’oceà.
Comencem l’activitat demanant als infants que entrin al cercle i que caminin lliurement dins d’aquest espai. La consigna del joc és que els infants no poden sortir de l’illa ja que, si ho fan, representa que es poden ofegar al mar.
Deixem una estona breu perquè els infants es moguin lliurement per l’illa i es familiaritzin amb les seves dimensions. Els infants poden parlar entre ells i estar còmodes.
Transcorreguts uns minuts, els expliquem que hi ha hagut un terratrèmol a l’illa i que una part de l’illa s’ha enfonsat al mar. Mentre narrem el que està passant, esborrem un fragment del cercle que anteriorment hem dibuixat i tornem a fer la ratlla, aquest cop dibuixant un cercle més petit. La dimensió de l’illa s’ha reduït.
Deixem una estona perquè els infants parlin entre ells, s’organitzin per adaptar- se al nou espai de què disposen. Els recordem que han de tenir present en tot moment que no poden sortir de l’illa.
Seguirem narrant la història i amb cada terratrèmol reduïm la mida de l’illa. D’aquesta manera cada vegada hi ha menys espai pel mateix nombre d’infants, que s’han d’organitzar i ajudar per aconseguir conviure a l’illa.
El joc acaba quan els infants aconsegueixen complir la consigna de conviure en una illa amb una mida força reduïda pel nombre d’alumnes participants.

⚫️ Ordre en el banc
Per realitzar aquesta activitat cal disposar d’un parell o tres de bancs. En cas de no tenir-ne, es pot dibuixar, o marcar amb cinta aïllant, dues línies paral·leles a terra. L’amplada entre les línies ha de ser de 20 cm.
Per començar el joc els infants del grup-classe es col·loquen a sobre el banc o les línies marcades a terra. Els deixem que es col·loquin de manera lliure. Vetllem perquè tots els infants hi càpiguen bé.
Un cop els infants estan col·locats sobre el banc, els expliquem que el joc consisteix en que els infants s’han d’ordenar seguint una consigna que els donarem. Cal que tinguin molt clar que quan s’ordenin no poden baixar del banc o sortir de la línia marcada a terra.
Les consignes que els podem donar poden ser:
- Col·locats en ordre d’alçada.
- Col·locats nens a la dreta i nenes a l’esquerra.
- Col·locats en ordre d’abecedari tenint en compte la inicial del nom.
- Col·locats en ordre de la data de naixement.
Amb l’activitat es vol promoure que els infants siguin solidaris, que cooperin i que s’ajudin. El joc acaba quan els infants aconsegueixen acomplir les consignes donades sense que ningú caigui del banc.

⚫️ El carrer
Per realitzar aquesta activitat cal que els infants s’organitzin en dos grups. Podem dividir el grup classe per la meitat de la llista i així ser més àgils a l’hora d’organitzar-nos. Cal que els infants es col·loquin formant dues grans fileres agafats de la mà.
Un cop fetes les dues files, cal que aquestes es col·loquin l’una al davant de l’altra separades per 5 o 6 metres, de manera que les dues files es mirin de cara. Pot ser útil dibuixar una línia a terra per tal que els dos grups es col·loquin per començar l’activitat.
Per fer l’activitat, cal que dibuixem a terra unes línies que marquin el carrer pel qual hauran de passar els dos grups. El carrer cal que faci una amplada d’uns 3 metres com a màxim, dependrà del nombre de participants en l’activitat. Cal calcular uns 50 centímetres per a cada alumne/a.
L’activitat consisteix a representar dos grups de persones que avancen per un carrer estret en direccions contràries. Els dos grups, alhora, volen passar pel carrer i cal que parlin entre ells i trobin la manera d’aconseguir travessar el carrer sense deixar-se anar de les mans.
El joc acaba quan els dos grups aconsegueixen complir la consigna donada sense que cap grup es deixi anar de les mans.
Amb l’activitat es vol proporcionar als infants una situació/repte que requereixi que hagin de parlar entre ells, organitzar-se i prendre decisions per tal que tots dos grups puguin conviure.

⚫️ El riu de piranyes
Per realitzar aquesta activitat cal que els infants es col·loquin formant una gran fila en una punta de la pista. Representa que la pista és un gran riu ple de piranyes que ells han de creuar.
Per poder-ho fer i sobreviure han d’intentar creuar el riu disposant només de les pedres que els oferirem. Les pedres seran cèrcols o en cas de no tenir-ne fulls de paper de diari.
Els oferirem tantes pedres com la meitat dels infants que hi ha al grup-classe. Sí és un grup de 25 infants els oferirem 12 pedres.
L’activitat consisteix en que els jugadors han de trobar la manera de creuar el riu sense mullar-se, és a dir, trepitjant les pedres, que són els cèrcols o els fulls de paper de diari. Si surten del paper de diari/cèrcol i toquen l’aigua, seran devorats per les piranyes. Per superar l’activitat, cal que tots els infants del grup arribin a l’altra riba del riu.
Per aconseguir superar l’activitat cal que el grup s’organitzi i cooperi fent moure les pedres perquè el grup classe pugui avançar fins a creuar el riu.
Aquesta activitat vol afavorir la cooperació entre els infants i desenvolupar les habilitats de relació i comunicació entre els membres del grup. Cal que els infants, mitjançant el seu enginy, descobreixin la manera de creuar el riu i cooperin per aconseguir l’objectiu.

⚫️ Passem pel cèrcol
Per iniciar aquesta activitat cal que els infants es col·loquin formant una gran rotllana agafats de les mans. Entre els braços de dos participats col·loquem un cèrcol.
L’activitat consisteix en que els infants s’han d’anar passant el cèrcol sense deixar-se anar de les mans, fent passar el cèrcol pel seu cos.
Un cop el cèrcol ha aconseguit donar tota la volta a la rotllana, podem fer un canvi de sentit i fer anar el cèrcol en l’altra direcció.
En cas de tenir un grup molt nombrós, major de 15, es poden posar dos o tres cèrcols en la mateixa rotllana per agilitzar i que els infants estiguin més actius. Els infants poden parlar entre ells i orientar-se per tal d’ajudar-se els uns als altres. Cal recordar-los que no poden deixar-se anar de les mans en cap moment.
Amb l’activitat es vol proporcionar als infants una situació/repte que requereixi que els infants s’hagin de comunicar, ajudar i cooperar per tal de poder aconseguir el seu objectiu.

⚫️ Món de color
Els infants es col·loquen tots d’esquena a la paret. Els demanem que tanquin els ulls un moment i que estiguin en silenci. A cada alumne/a li posem un gomet al front, de manera que no pugui veure quin color de gomet li ha tocat.
Quan tots els infants tinguin el gomet els diem que poden obrir els ulls i que comença l’activitat. Disposen de dos minuts per agrupar-se segons els colors dels gomets. Per agrupar-se no poden parlar, cal que es facin entendre d’altres maneres.
Podem posar gomets de 3 o 4 colors diferents de manera que es formin grups grans d’alumnes. També posem dos gomets de colors totalment diferents a dos alumnes.
Per acabar l’activitat, un cop els infants estiguin agrupats pels colors, cal que els infants es posin en rotllana per reflexionar sobre el que han viscut en l’activitat. Cal que els infants que no han tingut grup expliquin als companys/es com s’han sentit.
Finalment, és important que conjuntament parlem de les relacions que hi ha en el grup- classe, si es generen grups i si hi ha infants que sovint queden exclosos. Conjuntament, s’acorda quines actuacions es poden dur a terme per millorar les relacions en el grup-classe.

Espero que l’article et sigui útil i que gaudeixis de les dinàmiques amb els teus alumnes 😉
Et convido a escriure un comentari dient-hi la teva. Moltes gràcies 😊
M’agraden molt totes les dinàmiques proposades i n’hi ha alguna que ja l’he portat a la pràctica i als meus alumnes els hi ha agradat molt.
Moltes gràcies!!!
Hola Laia,
Molt i molt contenta que t’agradin les dinàmiques i que les estigueu gaudint amb els alumnes 👏👏👏
Agraeixo MOLT el teu comentari 😊
Estem en contacte 😉
Nati