Una de les prioritats que tenim els docents és aconseguir que els infants vulguin aprendre, que tinguin interès per descobrir, per saber, per investigar…
Cal que siguem molt conscients que si un infant no vol aprendre, no hi pot haver aprenentatge.
En aquest article trobaràs orientacions, consells i estratègies per potenciar que els teus alumnes vulguin aprendre.
També trobaràs una infografia resumint els punts bàsics. La pots descarregar en format PDF per si la vols imprimir i penjar a la sala de mestres. Espero que et sigui útil 😉
Quina realitat ens trobem a les aules?
No podem generalitzar, però veiem que els infants actualment a les aules:
- Mostren poc interès per l’aprenentatge.
- Adopten una actitud passiva i de fer mínims.
- Semblen dispersos i allunyats de l’aula.
- Posen en dubte el que fem a l’escola.
Què volem els docents?
Els docents volem:
- Infants motivats i implicats per l’aprenentatge, amb ganes de saber, de descobrir i aprendre.
- Infants actius i participatius a l’aula que facin propostes, participin i prenguin decisions.
- Infants reflexius i crítics, capaços de pensar, argumentar i tenir un criteri propi.
- Infants autònoms i responsables, capaços de prendre decisions.
- Infants que aprenguin a gestionar el seu aprenentatge, que siguin conscients de com estan aprenent i siguin capaços d’aprendre a aprendre.
- Infants amb habilitats socials capaços de conviure i interactuar amb harmonia amb els companys/es de l’aula.
Com podem potenciar que els infants vulguin aprendre?
En aquest apartat trobaràs un recull d’orientacions, consells i estratègies que et poden ser útils per potenciar que els infants estiguin motivats i vulguin aprendre a la teva aula:
Gaudim aprenent.
Aprendre no pot ser una activitat avorrida, sinó que l’aprenentatge ha de ser una activitat motivadora i engrescadora. Cal que els infants siguin conscients que gaudim aprenent.

Donem protagonisme als infants.
Perquè els infants estiguin motivats cal que siguin els protagonistes del seu aprenentatge. Cal que els infants siguin al centre de l’aprenentatge perquè s’impliquin en el que fem a l’aula.
Creem vincles entre docents i infants.
Els docents guiem i acompanyem els infants en el seu procés d’aprenentatge compartint i gaudint d’aquesta experiència educativa. Els docents acompanyem els infants en el seu creixement personal.
Motivem als infants per l’aprenentatge.
Cal que els docents motivem als infants perquè vulguin aprendre. Cal que propiciem propostes engrescadores i atractives a l’aula perquè els infants estiguin motivats per aprendre, per descobrir i voler saber més.
Plantegem reptes cognitius.
Els reptes cognitius són el motor de l’aprenentatge que farà que els infants vulguin investigar, descobrir i saber. Per resoldre aquests reptes els infants hauran d’investigar, fer observacions, experimentar, fer recerques…

Globalitzem l’aprenentatge.
Ens interessa que els infants entenguin el que fem a l’aula, per això potenciem molt l’aprenentatge globalitzat. A partir d’una pregunta repte podem treballar de manera interdisciplinar. Utilitzem les diferents àrees perquè les necessitem per resoldre les preguntes d’investigació.
Programem conjuntament.
Quan els infants s’impliquen en el que fem a l’aula estan més motivats, actius i participatius i això potencia l’aprenentatge. Compartim la responsabilitat de l’aula i programarem conjuntament amb els infants per fer-los participar en tots els processos que es duen a terme a l’aula.

Contextualitzem l’aprenentatge.
És important que treballem a partir de l’entorn proper per potenciar que els infants puguin experimentar, vivenciar i fer investigació autèntica. Els aprenentatges que adquirim a partir de l’experimentació i la vivenciació, s’adquireixen de manera més significativa.
Potenciem la investigació autèntica.
Ens interessa que els infants aprenguin a investigar, a fer observacions, a explorar l’entorn, a recollir dades, a experimentar. Aquesta investigació autèntica afavorirà molt que els infants estiguin implicats en el que fem a l’escola.
Vivenciem l’aprenentatge.
Perquè un infant aprengui cal que vivenciï aquests aprenentatges. Ens interessa que els infants treballin els continguts del currículum de manera vivencial perquè els puguin aprendre de manera significativa.

Reflexionem pedagògicament.
Perquè els infants aprenguin i siguin conscient d’aquest aprenentatge és imprescindible que hi hagi reflexió pedagògica. Després de vivenciar els aprenentatges cal que reflexionem sobre el que estem fent i el que estem aprenent. Els infants aprenen a gestionar el seu aprenentatge.

Aprenem amb sentit.
Perquè els infants estiguin motivats per l’aprenentatge és important que aprenguem amb sentit. Cal que els infants entenguin el que fem a l’aula i que trobin utilitat i funcionalitat als aprenentatges que treballem a l’escola.
Participem a l’aula.
Ens interessa que els infants estiguin actius i participatius a l’aula, que facin aportacions, que hi diguin la seva, que estiguin implicats i motivats per l’aprenentatge.

Dinamitzem els espais.
Cal que en l’aprenentatge hi hagi dinamisme, aprenem en diferents situacions, en diferents entorns, amb diferents agrupaments, amb diferents materials… Aquest dinamisme, aquesta vitalitat, motivarà als infants per aprendre.
Adaptem i flexibilitzem.
És important que a l’aula siguem flexibles i adaptables, que tinguem en compte les circumstàncies i les condicions del moment. Que ens puguem adaptar les necessitats dels infants, les propostes dels alumnes, les realitats que ens envolten …
Reforcem positivament.
Cal que reforcem positivament als infants valorant els esforços que fan, l’actitud que tenen en l’aprenentatge, la predisposició per aprendre, la motivació cap a l’aprenentatge. El reforç positiu és molt important pels infants i afavoreix el seu aprenentatge.

Donem autonomia i responsabilitat.
Als alumnes els agrada veure que els docents confiem en ells, que els donem responsabilitats, autonomia i llibertat. Això fa que s’impliquin en el que estan fent a l’aula i s’esforcin per millorar en els aprenentatges.
Impliquem les famílies.
És important que impliquem les famílies en el procés d’aprenentatge dels infants. Les famílies i els docents cal que treballem coordinats, els nostres objectius són comuns, vetllar pel desenvolupament integral dels infants. És important que anem alineats pel bé dels infants.

Potenciem la creativitat.
A l’aula no volem nens reproductius sinó que volem infants desperts, creatius i imaginatius. Potenciem que els infants despertin la seva creativitat, que explorin les seves potencialitats, que es descobreixin i reinventin contínuament.
Cohesionem el grup.
Perquè els infants gaudeixin aprenent és molt important que a l’aula el grup estigui ben cohesionat, que hi hagi un clima agradable a l’aula que afavoreixi la bona convivència i interacció entre els infants.
Dialoguem a l’aula.
El procés de comunicació és vital perquè hi pugui haver aprenentatge. Cal potenciar que en l’aula la comunicació i l’intercanvi es doni constantment. El diàleg i les converses a l’aula afavoriran l’aprenentatge i potenciaran que hi hagi un clima agradable a l’aula.

Treballem en grup.
És important que treballem les habilitats socials i que els infants aprenguin a relacionar-se amb els companys/es i treballar en grup. Han de veure que en el grup les habilitats i potencialitats de tots els membres se sumen per un bé comú.
Infografia
En aquesta infografia trobaràs un resum dels punts bàsics que pots tenir en compte per potenciar que els infants vulguin aprendre. La pots descarregar en format PDF.

Conclusió
Avui en dia és un gran repte que els infants estiguin motivats per aprendre. Els infants es troben envoltats d’un ritme estressant tant a nivell de societat, a l’escola i en l’àmbit familiar. Reben cada dia una allau d’ímputs que els arriba de tot arreu i els satura.
Oblidem el model tradicional d’educació perquè actualment no ens funciona. Els infants d’ara tenen unes necessitats molt diferents i cal que busquem la manera de donar resposta a aquestes necessitats. També cal que busquem la manera de connectar amb els nostres alumnes per implicar-los i motivar-los amb el que fem a l’escola.
És important que a l’escola hi hagi un espai de reflexió pedagògica perquè els docents puguem reflexionar sobre què fem a l’escola, com ho fem i per a què ho fem. Sense aquesta reflexió pedagògica no podem ajustar la nostra proposta educativa a les necessitats educatives dels infants.
Cal que capgirem l’aula perquè els infants siguin al centre de l’aprenentatge i s’impliquin en el que fem a l’aula. Plantegem-los reptes, potenciem la investigació, possibilitem que vivenciïn l’aprenentatge, afavorim el diàleg a l’aula…. i sobretot gaudim aprenent cada dia amb els nostres alumnes.
Espero que aquestes orientacions, consells i estratègies et siguin útils per propiciar un entorn agradable a la teva aula que afavoreixi que els alumnes estiguin més motivats per aprendre, se sentin més a gust a l’escola i gaudeixin aprenent.
Espero que et sigui útil 😉
Et convido a afegir un comentari fent la teva aportació. Moltes gràcies 🙂
Moltes
Gràcies ! De gran ajuda!!😍
Felicitats de gran ajuda!
Moltíssimes gràcies Maria,
Les teves paraules em carreguen les piles 🔋
Una gran abraçada
Nati
Moltes gràcies. És molt necessari recordar als docents i a les famílies coses que són tan bàsiques i importants però que molt sovint no fem.
Bon dia Marc,
Sovint l’estrès del dia a dia no ens deixa pensar ni anar gaire enllà.
Per això va bé parar de tant en tant i recordar aquestes coses tan bàsiques que donen sentit a la feina que fem.
Moltes gràcies per escriure el comentari.
Estem en contacte 😉
Nati
Hola Maria,
Moltíssimes gràcies per les teves amables paraules.
Molt contenta que l’article t’agradi.
Espero que et sigui útil.
Estem en contacte 😉
Nati
Nati,
És un plaer i un estímul enriquidor i motivador escoltar i seguir els teus consells. M’encanta com transmets la teva vocació pedagògica. Ens l’encomanes i fas créixer la nostra! Gràcies!!!
Hola Victòria,
Moltes gràcies a tu 😉
Espero que et sigui útil pel teu dia a dia a l’aula 🙂
Gaudeix d’una bona setmana 😘
Una abraçada
Nati
Moltíssimes gràcies per la teva aportació. Tot el que dius es obvi però cal que, sovint, ens estirin les orelles i ens ho recordin perquè puguem sortir d’una zona de confort que facilment ens instalem.
Hola Irene,
Moltes gràcies per escriure el comentari 🙂
Com dius no dic res que no sapiguem, però a vegades l’estrès del dia a dia ens ho impedeix veure.
Crec que de tant en tant és necessari que parem i reflexionem sobre el que fem 😉
Molt contenta que t’hagi agradat l’article 👏👏👏
Estem en contacte 😉
Nati
Moltes gràcies! Com ja heu comentat cal refrescar les idees I no deixar-nos endur per les rutines!
Trobo molt interessant tot el que publiques, Nati!
Hola Teresa,
Moltes gràcies per les teves amables paraules.
A vegades l’estrès del dia a dia ens fa oblidar coses molt bàsiques.
Molt contenta que t’agradi el que publico. Agraeixo molt que m’ho diguis i que hagis escrit el comentari 😉
Moltes gràcies.
Nati