Comença un nou curs i és molt important que, des del primer dia, família i escola caminem junts. El diàleg i col·laboració entre famílies i docents ha de ser permanent i cal que funcionem com un equip.
La reunió d’inici de curs és la primera oportunitat que tenim per reunir-nos amb les famílies dels alumnes amb qui treballarem durant tot el curs. És important fer un bon primer contacte i establir un clima de col·laboració entre tots.
En aquest article et dono algunes orientacions de com pots preparar una bona reunió d’inici de curs que permeti crear vincles de col·laboració amb les famílies.
En l’article faré referència als apartats següents:
- Com han canviat les reunions d’inici de curs?
- Què volem aconseguir en les reunions d’inici de curs?
- Com podem repensar les reunions d’inici de curs?
- Quines propostes d’activitats podem fer amb les famílies?
- Quins altres aspectes cal tenir en compte?
- Com ens col·loquem per fer la reunió?
- Com podem fer una valoració de la reunió d’inici de curs?
Espero que et sigui útil 😉
▶️ Com han canviat les reunions d’inici de curs?
Tradicionalment, les reunions d’inici de curs es concebien com unes trobades on el centre educatiu feia un traspàs d’informació a les famílies sobre el que havien de saber en relació amb el centre i l’educació dels seus fills/es.
Aquestes reunions solien ser molt formals i feixugues, ja que es volia transmetre molta informació en el mínim temps possible. Eren reunions unidireccionals on el protagonisme requeia en els docents i la participació de les famílies es limitava a formular dubtes.
En els darrers anys s’ha buscat noves maneres de fer les reunions d’inici de curs que:
- Siguin més participatives.
- Donin protagonisme a les famílies.
- Impliquin les famílies.
- Propiciïn noves relacions de col·laboració entre famílies i el centre educatiu.
▶️ Què volem aconseguir en les reunions d’inici de curs?
Actualment, la prioritat en les reunions d’inici de curs ha canviat, ja no ens limitem exclusivament a fer un traspàs d’informació a les famílies sinó que el que volem és:
- Propiciar una relació de confiança entre les famílies i l’escola.
- Crear vincles de col·laboració entre famílies i escola.
- Donar a conèixer com treballem a l’escola/institut per compartir el mateix objectiu.
- Crear un espai de trobada perquè les famílies es coneguin més.
En la reunió d’inici de curs es tracta de propiciar un diàleg que possibiliti la complicitat i bona entesa entre les famílies i els docents, que permeti iniciar un treball conjunt per acompanyar els infants en la seva escolaritat.
Cal tenir present que la implicació i la col·laboració de les famílies en l’educació dels seus fills/es és fonamental. Les famílies i els docents hem de col·laborar i caminar en la mateixa direcció per educar conjuntament als infants i joves.
▶️ Com podem repensar les reunions d’inici de curs?
Per repensar noves maneres de fer les reunions d’inici de curs cal que l’equip de mestres ens puguem reunir per reflexionar sobre quin tipus de reunió d’inici de curs volem oferir a les famílies.
Si no volem fer un simple traspàs d’informació, cal que pensem en aspectes com:
- De quina manera ens poden ajudar els alumnes a preparar la reunió d’inici de curs?
- Quina activitat podem pensar en què col·laborin les famílies, els alumnes i els mestres?
- Quina dinàmica ens podrà ser útil dur a terme?
- Quin espai necessitarem?
- Quin material farem servir?
- Com organitzarem les famílies?
- Quant durarà la reunió?…
La fundació Jaume Bofill ha creat la Guia pràctica “Com redissenyar la reunió amb famílies?” un recurs molt útil per repensar la reunió d’inici de curs i com a font de reflexió i millora de les relacions família-centre educatiu. En aquesta guia trobareu orientacions metodològiques i propostes d’activitats que us seran molt útils per redissenyar les reunions amb les famílies.
▶️ Quines propostes d’activitats podem fer amb les famílies?
És important que l’equip de docents planifiquem una proposta d’activitat per dur a terme amb les famílies. Els infants també ens poden ajudar a dissenyar aquesta proposta d’activitat per fer conjuntament amb les famílies.
Algunes propostes d’activitats que es poden dur a terme en la reunió d’inici de curs poden ser:
- Propiciar una activitat per fer amb les famílies en les quals puguin experimentar les metodologies d’ensenyament- aprenentatge que duen a terme els seus fills a l’escola. Per exemple plantejar una activitat de treball cooperatiu, vivenciar un racó, experimentar en un ambient, participar en un taller, dur a terme una proposta de matemàtica manipulativa …
- Realitzar una activitat en què les famílies participin i col·laborin en el projecte en què treballen els seus fills. Per exemple poden realitzar una activitat com pot ser decorar l’aula, habilitar un espai que els infants necessitaran, ajudar a preparar una activitat o repte pels seus fills…
- Preparar amb els alumnes un seguit de propostes que deixaran a punt per a les famílies. Per exemple preparar uns experiments amb els materials i pautes que les famílies hauran de seguir per dur-los a terme. També es pot preparar un recull de reptes que les famílies hauran de resoldre.
- Enregistrar un vídeo on els infants expliquin a les famílies com viuen el dia a dia a l’escola i com aprenen. La gravació es pot visualitzar en iniciar la reunió amb les famílies.
- Proposar a les famílies una dinàmica de grup perquè les famílies interactuïn i es coneguin més. Et poden ser útils les dinàmiques que trobaràs a l’article: 7 Dinàmiques imprescindibles per cohesionar el grup
- Preparar una gimcana perquè les famílies coneguin la distribució de l’escola i els espais que faran servir els seus fills i filles. Els alumnes poden preparar aquesta gimcana.
- Plantejar una activitat compartida entre famílies i infants. Per exemple podem fer que els infants preparin alguna cosa pels seus pares i que les famílies, posteriorment en la reunió, hagin de complementar. Pot ser també a la inversa, els pares preparen alguna cosa que posteriorment els infants a l’escola acabaran. Per exemple, els alumnes preparen uns dibuixos que els seus pares complementaran i serviran per decorar la porta de la classe.
- Fer una visita guiada per tal que les famílies coneguin els diferents espais del centre que faran servir els fills/es. Els alumnes poden fer aquest acompanyament.
- Dur a terme la reunió tot fent un berenar agradable amb les famílies i els mestres. Es pot fer a l’aula o es pot preparar un espai en el pati que permeti descobrir espais de l’escola.
La participació dels alumnes en la preparació de la reunió d’inici de curs afavoreix que hi hagi una major assistència de les famílies a la reunió.

▶️ Quins altres aspectes cal tenir en compte?
Hi ha altres aspectes que cal tenir en compte a l’hora de preparar la reunió d’inici de curs:
- És important que valorem de manera positiva que els pares facin l’esforç d’assistir a la reunió i que els demostrem que la seva implicació és fonamental per treballar conjuntament per l’educació del seu fill/a.
- Cal fer arribar la convocatòria de reunió a les famílies amb prou temps perquè les famílies puguin organitzar-se per assistir-hi.
- Cal informar des de diferents vies de la reunió d’inici de curs per assegurar que totes les famílies estan informades.
- És important que la reunió no s’allargui més d’una hora per tal que les famílies no es cansin.
- Cal fer una rebuda càlida a les famílies i orientar-los perquè trobin l’aula en la qual han d’anar. Una bona rialla és una molt bona benvinguda. També es pot posar música.
- És important que en la reunió es doni espai per la convivència i interacció entre les diferents famílies.
- Cal utilitzar un llenguatge adequat i proper perquè les famílies ens entenguin. També es pot considerar la necessitat de comptar amb traductors si és necessari.
- És important que la reunió s’iniciï amb puntualitat per no fer esperar a les famílies.
- Cal potenciar que el màxim nombre de famílies assisteixin a la reunió.
- És important que en la reunió hi hagi un clima proper i agradable per potenciar que les famílies se sentin còmodes.
- Cal que potenciem que les famílies expressin els seus dubtes i preocupacions i que responguem a les seves inquietuds.
- Es pot dinamitzar un espai per atendre els fills/es de les famílies que assisteixin a les reunions, sota la responsabilitat d’un adult. Es pot gestionar amb el suport de l’AFA.
- És important que es creï un bon espai de diàleg i conversa entre les famílies i els mestres.
- Cal donar un espai de temps en què, les famílies que ho desitgin, puguin parlar amb el docent de manera individual o, en cas necessari, acordar un dia per fer una reunió.
- Podem demanar confirmació de l’assistència a la reunió per preveure espais, dinàmiques, materials …
- Cal informar a les famílies, que en cas que ho necessitin, el centre pot fer un certificat d’assistència per la feina.
- És important fer un registre de les famílies que assisteixen a la reunió. Es pot tenir un llistat imprès i demanar a les famílies que firmin abans o després de la reunió.
▶️ Com ens col·loquem per fer la reunió?
La manera com col·loquem les famílies a l’hora de fer la reunió és important. Per exemple, si col·loquem les cadires en fileres, totes mirant endavant, predisposa a pensar que els mestres expliquen i les famílies callen i escolten. En la reunió es crea un ambient més formal.
En canvi, si col·loquem les cadires en rotllana, possibilita que les famílies i mestres estiguem al mateix nivell i tots ens puguem veure. Aquesta col·locació propicia que les famílies parlin i es relacionin més. En la reunió es crea un ambient informal i proper.
Depenent de la dinàmica que ens interessi fer, podem organitzar les taules de manera que les famílies i mestres treballin en grup o buscar un espai en què les famílies puguin moure’s lliurement.
▶️ Com podem fer una valoració de la reunió d’inici de curs?
Un cop duta a terme la reunió d’inici de curs, és important que en fem una valoració per tal de poder recollir les diferents impressions, i a partir d’aquí plantejar-nos propostes de millora.
En la valoració cal que donin l’opinió tant els docents com les famílies, i els infants si han participat en la preparació de la reunió d’inici de curs
Podem recollir aquesta valoració posant una bústia i uns papers en un racó de l’aula i demanant a les famílies que diguin la seva opinió en finalitzar la reunió. També podem enviar una enquesta anònima a les famílies, molt senzilla, en la qual els preguntem els aspectes que ens interessi valorar.
La valoració de la reunió d’inici de curs ens permetrà obtenir un feedback molt útil per ajustar la nostra proposta a les necessitats de les famílies, els infants i els docents.
▶️ Conclusió
La reunió d’inici de curs és el primer contacte per trobar-te amb les famílies dels teus alumnes, és una oportunitat per aconseguir que els pares/mares que miren l’escola des de la distància la sentin més propera.
És important que les famílies se sentin seva l’escola, tant com ens la sentim els docents i els infants. Per tal que sigui així, cal que l’escola estigui oberta, que fem partícips a les famílies del que fem a l’escola, que els fem sentir que tots hi tenim lloc i que tots hi podem contribuir d’alguna manera.
En l’educació de l’infant intervé tant la família com el centre educatiu i cal treballar en equip.
La reunió d’inici de curs és un bon punt de partida per afavorir un clima de col·laboració i entesa entre famílies i centre educatiu, i potenciar un sentiment de pertinença a l’escola.
Hem d’aconseguir que el centre educatiu sigui una comunitat d’aprenentatge i de participació per a tothom.
De quina manera feu la reunió d’inici de curs al teu centre? Vols compartir la teva experiència? Ho pots fer afegint un comentari.
Amb les aportacions de tots i totes en podrem aprendre molt. Moltes gràcies 😉
Molt clar, concís, esquematititzat i directe. Simplement genial!
Hola Meritxell,
Moltes gràcies pel teu comentari ! Desitjo que gaudeixis d’una bona reunió d’inici de curs 😉
Seguim en contacte
Una bona estratègia també pot ser implicar als alumnes en la reunió. Aquest any, a 4t. de Primària, seran ells qui explicaran les diferents informacions. Ja veurem com sortirà, però veient amb l’il·lusió que ho han començat a preparar, estic segura que ha d’anar bé. Per si us serveix… http://kitxalla.espurnaice.cat/node/2279
Hola Laura.
Molt bona idea implicar els alumnes en la reunió d’inici de curs. Aquest any jo també ho estic fent amb els alumnes de 5è. No ho he comentat en el bloc perquè primer volia aplicar-ho i veure com va. El que farem és gravar els alumnes en vídeo i fer un muntatge per ensenyar als pares el dia de la reunió. Treballem el text expositiu i resumim les informacions més importants que cal saber del curs.
Seguim en contacte.
Hola Laura.
Avui hem fet la reunió d’inici de curs hi ho hem fet visualitzant un vídeo. Aquest vídeo el van elaborar els alumnes de cinquè per explicar als pares les informacions més importants del curs. Ha estat un èxit i els ha agradat molt, tan als alumnes com als nens. Molt recomanable!
Molt bona idea, la posarem en pràctica.
I moltes gràcies per compartir-ho amb nosaltres.
Moltes gràcies a tu Sílvia per llegir l’article i per escriure un comentari.
Espero que gaudeixis d’una bona reunió d’inici de curs 😉
Seguim en contacte.
Nati
Sempre al peu del canó. Clar i senzill. Gràcies Nati. Aquest any surto de l’IES per anar a l’escola, espero el teu ajut.
Hola Jesús,
Moltes gràcies per les teves amables paraules. Desitjo que tinguis molta sort a l’escola, estic segura que gaudiràs molt. Compta amb mi per tot el que necessitis.
Acaba de gaudir d’unes bones vacances!
Un post molt complert. He revisat tots els punts i ho tinc tot, dimarts em toca a mi fer-la.
Salutacions I bon curs per a tothom!
Hola Mireia,
Moltes gràcies per llegir l’article i per les teves amables paraules.
Espero que gaudeixis d’una bona reunió d’inici de curs.
Seguim en contacte 😉
Molt bé tot, només canviaria el títol: reunió de mares i pares.
Hola Pilar,
Tens raó, però els bloggers experts recomanen fer títols que engresquin al lector a voler llegir l’article. Per això sempre intento posar algun títol que cridi l’atenció.
Moltes gràcies per la teva aportació. T’ho agraeixo molt.
Bon inici de curs.
Seguim en contacte 😉
Hola! Doncs jo per la meua experiència i en totes les diferents situacions familiars q ens trobem hui en dia. Sempre pose REUNIÓ DE FAMÍLIES, i així queda més obert per a tots i totes. Moltes gràcies per tota la informació q ens passes Nati.
Hola Bea,
Moltes gràcies per escriure el comentari i per compartir la teva experiència.
Jo he anat fent canvis, primer en dia “Reunió de mares i pares”, després vaig passar a dir “Reunió de famílies”.
Però últimament m’he sentit més còmode amb el format “Reunió d’inici de curs”.
Com dius les famílies van canviant molt i cal trobar la manera que puguem incloure la gran diversitat de famílies que tenim a l’aula.
Espero que l’article et sigui útil 😉
Gaudeix d’un molt bon inici de curs.
Una abraçada
Nati
Hola Nati,
Aquest començament ha estat genial. La reunió encara no l’hem fet però pinta que serà emocionant i no com ho coneixia jo fins ara.
Gràcies!!!
Joan
Hola Joan,
Ànims que segur que gaudiràs d’un bon curs!!!
Ja m’aniràs explicant com et va tot.
Una abraçada
Hola, a mi m’agrada parlar d’algun article actual! d’alguna novetat i fer referències a conferències o llibres interessants…..Com mestra de sisè parlem una mica de l’utilització de les noves tecnologies, límits…mòbils…..
Hola Angels,
Moltes gràcies per llegir l’article i per escriure el comentari.
Em sembla molt interessant el que proposes i molt enriquidor per les famílies!! És una bona estratègia que ens podem apuntar tots!!
Moltes gràcies per compartir amb nosaltres la teva experiència.
Seguim en contacte 😉
Bon dia Nati!!!
Que puc dir que ja t’ha comentat els altres companys/-es.
Està perfecte, per a mi!!! Jo, que encara estic de baixa recuperant-me d’una malaltia, em serà molt útil alhora que incorpora-me i tenir present, clar i senzill, aquest esquema de la presentació.
Gràcies per aquesta eina tant important i fundamental alhora de fer una reunió de pares!!!
Salutacions!!!
Maria
Hola Maria,
Moltes gràcies i espero que et recuperis ben aviat!!!
A l’escola ja et deuen estar esperant. Ànims i una forta abraçada.
Nati
Bona tarda!
L’any passat vaig fer la presentació amb un Prezi on hi havia tota la informació amb fotografies dels nens fent activitats. Va agradar molt. M’ encanta la idea de posar les cadires al voltant per poder-nos veure tots.
Gràcies per compartir-ho
Nativitat
Hola Nativitat,
Moltes gràcies per aportar la teva experiència. A mi també m’agrada molt el programa Prezi!!!
Moltes gràcies a tu per escriure el comentari.
Seguim en contacte 😉
Nati
Nati de deu com sempre! L ‘acabo de llegir ara si no ja t’ho hagués dit aquesta tarda quan ens hem vist a la reunió d pares!!!
Hola guapa,
Moltes gràcies per llegir-lo bonica, ets un sol!!!
Gaudeix d’un bon curs 😉
Nati
gràcies pel resum
m´anirà genial
Hola Angels,
Perfecte!! Espero que et sigui útil!!
Gaudeix d’un bon curs;)
Nati
Molt interessant!!! Gràcies!
Hola Gemma,
Moltes gràcies a tu per llegi-lo i per escriure el comentari!
Espero que gaudeixis d’un bon curs 😉
Nati
Moltes gràcies per les teves aportacions.
Sempre són clares i enriquidores.
Carme
Hola Carme,
Moltes gràcies a tu per les teves amables paraules.
Espero que gaudeixis d’un bon curs.
Seguim en contacte 😉
Nati
M’agrada aquesta estructura de la reunió.
En alguna altra ocasió vaig fer l’activitat de la nota que els alumnes deixen als pares i ells els contesten. Va ser molt bonic!
L’any passat també vaig donar una web amb recursos per si els pares volien deixar als seus fills que es connectessin a casa a una web segura. És la motxil·la.
Vinga, segur que serà un èxit. La tinc aquest dimecres.
Gràcies per la informació.
Eva
Hola Eva,
Molt bona idea recomanar una web amb activitats. La motxilla té molts recursos, és una bona recomanació. Moltes gràcies!!
Segur que la reunió t’anirà molt i molt bé!!
Molta sort!
Seguim en contacte 😉
Nati
Moltíssimes gràcies!!!! Un treball fantàstic que ens facilita la feina!!!!!
Hola Dolors,
Moltes gràcies a tu per les teves amables paraules!!
Espero que gaudeixis d’un molt bon curs.
Seguim en contacte;)
Nati
Hola Nati, felicitats per les teves aportacions. Son fantàstiques!!!
Aquest curs tornaré a posar en práctica una activitat que em va funcionar molt bé fa un parell de cursos. Mentre van entrant els pares a l’aula els hi dono una pedreta plana i un retolador permanent. Els hi comento que en una cara escriguin el nom del seu fill/a i a l’altra una paraula bonica que l’identifiqui. Quan les tinc totes les enganxem en un quadre formant una figura. La veritat és que queda molt i molt bonic!!
Gràcies per tot!!!
Geni
Hola Geni,
Moltes gràcies per compartir la teva experiència!!! M’ha semblat una proposta molt i molt interessant que me l’apunto per dur-la a la pràctica!
Espero que gaudeixis d’una molt bona reunió.
Seguim en contacte 😉
Nati
Moltes gràcies per les idees. Clares i precises. Em seran molt útils per la reunió de pares que
he de fer pròximament.
Hola Maria,
Moltes gràcies per llegir l’article i per escriure el comentari. T’ho agraeixo moltíssim.
Espero que aquestes estratègies et puguin ser molt útils.
Seguim en contacte.
Nati
Moltes gràcies per compartir aquestes idees tant útils!!
Hola Paula,
Moltes gràcies a tu per llegir l’article i escriure el comentari.
Espero que les idees us siguin útils!! Ja ens explicareu com us ha anat la reunió amb les famílies.
Gaudiu d’un bon curs.
Nati
Hola Nati!
Molt clar i entenedor!!!
Gràcies x compartir i totes són reflexions molt útils. És ben clar que hi ha d’haver una bona entesa entre famílies i escola. Sempre hem d’anar junts i la reunió de començament de curs és molt important!
Gràcies Nati, una abraçada,
Alba
Hola Alba,
Com esteu? Com ha començat el curs?
Moltes gràcies per llegir l’article i per fer la teva aportació!!! T’ho agraeixo moltíssim!!
Una gran abraçada.
Gaudiu d’un bon curs.
Nati
Gracies Nati! Com sempre ens ajudes moltissim! Molt bona feina!
Hola Inés,
Moltes gràcies per les teves amables paraules.
Espero que l’article us sigui útil 😉
Bon inici de curs 😘
Nati
Molt bona tarda . Molt interessant el post . Voldria saber a que us referiu quan parleu de “motxilla”????
Moltes gràcies
Eulalia
Hola Eulàlia,
En un comentari anterior, l’Eva va comentar que en la reunió amb les famílies recomanava una web amb recursos. Hi ha una web que es diu la motxilla que té moltes activitats: http://www.ceip-diputacio.com/la%20motxilla.htm
Moltes gràcies a tu per llegir l’article i escriure un comentari.
Bon inici de curs 😉
Nati
Hola Nati! Els articles sempre t’ajuden a tenir la ment desperta. És cert que cal buscar la implicació de tothom. Nosaltres el curs passat varem gravar els alumnes de CS i va tenir un bon acolliment i major atenció. Cal intentar que tothom hi trobi el seu espai. Gràcies per compartir. Ens veiem aviat!
Dolors
Hola Dolors,
Moltes gràcies per escriure el comentari!!! Jo també vaig gravar un vídeo un any amb els alumnes de 4t explicant informació important del curs. Als pares els va agradar i es va crear un ambient molt agradable a la reunió.
Ens veiem aviat 😉
Nati
Moltes gràcies Nati per les teves idees. I tot el teu blog, que el segueixc amb deler. Per a mi que sóc mestre novell em va genial. Poc puc aportar-te jo però al menys tens el meu agraïment.
Fins sempre.
Hola Josep Maria,
Moltes gràcies per les teves amables paraules, te les agraeixo molt!
Espero que el bloc et pugui ser útil en el teu dia a dia.
Seguim en contacte 😉
Bon inici de curs!!
Nati
Bona tarda,
Com es poden aplicar aquestes idees quan les reunions són telemàtiques?
Una abraçada
Hola Carles,
Aquest any hi ha escoltes que estan proposant fer les reunions en espais oberts: patis, porxos…
Amb l’ús de les mascaretes es pot buscar alternatives per poder fer les reunions amb les famílies de manera presencial.
Però evidentment depèn molt de cada escola, les possibilitats d’espai, el nombre de famílies que ha d’assistir a la reunió…
Així que entenc que potser no totes les escoles tindran la possibilitat de fer-ho, però les que ho puguin fer, estaria bé poder recuperar la presencialitat o buscar maneres de poder obrir l’escola a les famílies.
Moltes gràcies per escriure el comentari.
Bon inici de curs.
Nati
M’ha agradat l’article. M’agradaria llegir també un article parlant de les reunions amb families però per fer reunions on-line. Tot va canviant!
Gràcies!
Hola Jordina,
Jo trobo que el fet de reunir-nos presencialment possibilita un major contacte entre els docents i les famílies i entre les famílies.
Degut al Covid les reunions amb famílies s’han hagut de fer de manera telemàtica, però en recuperar la “normalitat” crec que seria positiu que es poguessin recuperar.
Això sí, caldria fer un nou format proposant reunions més dinàmiques i participatives.
Moltes gràcies per escriure el comentari 😉
Estem en contacte
Nati