A l’escola ajudem als infants a créixer com a persones en tota la dimensió de la paraula.
El nostre dia a dia, tant els adults com els infants, el vivim amb un ritme frenètic. Sempre correm i anem atabalats amb la sensació de no tenir temps per fer-ho tot.
Cal que trobem la manera d’aprendre i ensenyar als infants a gaudir de l’aquí i l’ara, que tots aprenguem a estar serens, tranquils i en equilibri.
Amb la pràctica del ioga a l’aula estem afavorint el creixement integral dels infants i potenciant que gaudeixin d’una bona salut emocional.
En aquest article la Gemma Bitriu ens parla de:
- Què és el ioga?
- Quins beneficis aporta el ioga pels infants?
- Com podem treballar l’atenció i la concentració a partir del ioga?
- Com apliquem el ioga a l’aula?
Si vols aprendre com portar el ioga a l’aula, pots escoltar la xerrada de la Gemma Bitriu “Com apropar el ioga a l’escola?” a Docents.cat
Què és el ioga?
El ioga és un conjunt de pràctiques que ens ajuden a créixer i evolucionar com a persona.
La paraula “ioga” vol dir “unió“. Amb el ioga es busca l’equilibri entre:
COS – MENT – EMOCIONS
A través del ioga es practiquen diferents postures, respiracions, meditacions, mantres… que ens ajuden tant a nivell físic, mental i emocional.
És una pràctica conscient que requereix un treball diari de consciència corporal i emocional.
“Tot canvi en l’estat físic, conscient o inconscient, té un impacte instantani en l’estat mental i emocional, i a l’inrevés, tot canvi en l’estat mental i emocional, conscient o inconscient afecta la nostra fisiologia en temps real”.
Dr. Elmer Green

Quins beneficis aporta el ioga pels infants?
En aquest apartat descobriràs alguns dels beneficis que aporta el ioga pels infants:
- Integra la consciència corporal.
- Connecta els dos hemisferis cerebrals.
- Millora l’aprenentatge.
- Augmenta el nivell d’atenció i concentració.
- Desenvolupa la memòria.
- Millora el clima d’aula i la cohesió de grup.
- Augmenta la competència emocional.
- Disminueix l’agressivitat.
- Desenvolupa l’autoestima i l’auto-coneixement.
- Disminueix l’estrès.
- Afavoreix la resolució de conflictes i el creixement personal.
- Millora hàbits posturals.
Quan hi ha infants tranquils i una bona gestió emocional, és més fàcil que els aprenentatges siguin més fàcils i millors. Amb el treball del ioga es fa un treball d’atenció i concentració que ajuda en l’adquisició de nous aprenentatges i noves connexions. Amb l’objectiu d’acompanyar als infants cap a un bon creixement emocional.
Com podem treballar l’atenció i la concentració a partir del ioga?
A l’aula podem treballar l’atenció i la concentració a partir del ioga a través de diferents propostes:
- RESPIRACIÓ.
La respiració és la clau del ioga. Respirar correctament fa que arribi més oxigen als òrgans interns i al cervell. El cos es regula i integra els exercicis fins a aconseguir la calma, quan estem nerviosos, i la concentració, quan estem dispersos.
Cal que respirem bé si volem relaxar-nos i concentrar-nos. Una respiració àmplia i profunda ens aporta oxigen, calma i pau mental. La respiració regula l’estrès, l’ansietat i la tensió en la nostra musculatura, això fa que ens sentim més calmats i relaxats.

- MINDFULNESS – MEDITACIÓ.
Mindfulness és l’atenció plena, és l’enfocament de l’atenció d’un mateix en les pròpies emocions, pensaments i sensacions que es produeixen en el moment present ARA I AQUÍ.
Una atenció plena als sentits, als moviments i pensaments. La ment descansa quan se centra en el moment present i és conscient de l’aquí i l’ara.
- DESPERTAR EL COS (moviment).
Abans de la concentració es necessita la relaxació i abans de relaxar-se, el cos necessita moviment. Per començar a relaxar el cos i la ment, primer s’han de DESCARREGAR. Quan el cos s’allibera, aleshores la ment es relaxa.
Incrementar l’activitat física fa augmentar la sensació de benestar. En moure el cos, balancejar-lo, girant sobre si mateix, donant voltes… s’alliberen endorfines, les neurones es multipliquen i es connecten entre si.
- POSTURES.
Cada postura (asana) de ioga que es fa, genera un benefici tant a nivell fisiològic, com mental i emocional.
Aquestes postures aporten molts beneficis als infants, sobretot un bon domini de l’esquema corporal.

- EMOCIONS.
Les emocions s’experimenten en el cos, identificar-les amb nosaltres mateixos a través del cos, pot ser un bon camí per començar a connectar amb les nostres emocions.
Quan una persona adopta una expressió facial negativa com la tristesa, el cervell interioritza aquesta expressió i el seu estat d’ànim canvia per adaptar-se a ella. Canviar la teva postura, fa que canviï la teva emoció.
- KINESIOLOGIA (Brain gym o gimnàstica del cervell).
La kinesiologia és una tècnica que consisteix a aplicar una sèrie d’exercicis motrius per facilitar la connexió de les diferents àrees del cervell, i així millorar el seu funcionament.
Aquesta tècnica es basa en uns exercicis motrius fàcils i senzills d’aplicar, tant pel temps com per la seva tipologia, són fàcils d’incorporar en qualsevol dinàmica escolar, familiar o personal.
- MUDRES.
Els mudres són gestos fets amb les mans que serveixen per a canalitzar l’energia i harmonitzar-la, tant físicament com mentalment.
Quan ajuntem els dits, els dobleguem i els allarguem, es genera un canvi en el flux energètic que té efectes positius en tot el cos.

- MANDALES.
Mandala significa cercle. Es troba al voltant d’un punt central. Trobem mandales a tot arreu.
Hi ha moltes maneres de treballar a partir de mandales i s’aconsegueix una major concentració i una millor comprensió, memorització i cohesió del grup.
- FRASES POSITIVES (Sankalpa).
Són molt importants les afirmacions positives en els infants. En el ioga les anomenem sankalpa.
Una mateixa afirmació es repeteix tres vegades i és rebuda com una ordre per la ment conscient i inconscient. Es converteix així en una creença pròpia.
- RELAXACIÓ – MASSATGES.
La relaxació és necessària, ja que ajuda a integrar el treball previ i el moviment fet.
El massatge serveix per crear lligams, dóna afectivitat i seguretat. És un dels canals més importants de comunicació. Ajuda a tenir consciència de l’esquema corporal.

Com apliquem el ioga a l’aula?
En aquest apartat recullo algunes orientacions que penso que us poden ser útils si voleu incorporar el ioga a la vostra rutina d’aula.
Per treballar el ioga amb els infants ho podem fer a partir de contes, cançons, jocs i dinàmiques on s’hi treballen diferents aspectes del ioga.
Quan es treballen els recursos cada dia o sovint, els infants van integrant cada recurs fins que els apareix espontàniament quan el necessitin. Són eines que els ajudaran a anar incorporant a la seva vida diària quan per exemple s’està enfadat, trist… i fins i tot quan s’està bé per gaudir de la calma i el benestar que aporten quan els practiquem.
Depenent de la intenció, aplicarem el ioga en moments determinats, si volem:
ACTIVAR – CALMAR – DESCARREGAR – CONNECTAR
Els exercicis que es proposin han de ser curts i freqüents, ajustats al grup classe i a l’edat.
El ioga no és un invent màgic, sinó que amb insistència i confiança es pot anar modificant el clima de l’aula.
L’actitud del/la mestre/a és molt important, oferim als infants una mirada de respecte cap a l’infant i cap al grup.
Reforçar el comportament positiu, fa que els infants es calmin, que puguin confiar i se sentin més segurs.
Amb el ioga podem potenciar una bona salut emocional en els infants i aconseguir grans canvis a l’aula, us convidem a provar-ho 😉
- La Gemma Bitriu ha escrit un llibre “AUM. Recursos musicats a través del ioga”
És un treball en format llibre-CD. Són 19 recursos musicats que es treballen a partir de diferents aspectes del ioga, amb l’objectiu de fer un treball físic, mental i emocional. Es treballen respiracions, postures, mudres, frases positives, relaxació… Amb els gestos, moviments, imatges i els beneficis de cada recurs.
Si en voleu saber més, contacteu amb la Gemma: gemmabitriu@gmail.com

Espero que aquest article et sigui útil i et doni orientacions per iniciar el ioga a la teva aula.
Et convido a afegir un comentari aportant les teves reflexions, coneixements i/o experiència. Moltes gràcies 😊
M’ha encantat aquest article i felicito a la Nati per la feina que fa de difusió i en concret, en aquest article, a la Gemma Bitriu pel seu llibre, una eina més que tenen petits i grans per apropar el ioga al seu dia a dia. Dic que m’ha encantat perquè fa 8 anys que vaig començar també a sentir el desig de voler fer arribar el ioga a les escoles en concret i a les famílies en general. D’aquest desig es va crear Eduioga, un joc de ioga per nens. Una eina més per arribar als més petits, en format joc perquè hi ha unes regles de joc. Es tracta de 20 cartes de postures, totes elles amb dibuixos d’animals i objectes de la naturalesa i al darrera ens expliquen de forma molt amena “Com ho fem” “Com ajuda el nostre cos” i “Com ajuda el nostre humor”, hi ha 4 respiracions, que com bé diu la Gemma, és la base per estar bé, també amb l’explicació del “Com ho fem” i “Com ajuda el nostre humor” amb dos contes que ens permeten reflexionar i ens aporten valors i també podem trobar una relaxació. Actualment hi ha dos jocs Eduioga, l’1 i el 2, cadascun diferent de l’altra. Si no el coneixeu us convido a veure’n una pinzellada al web http://www.eduioga.com.
Hola Queralt,
Moltes gràcies per les amables paraules, te les agraeixo MOLT!!!
Quina gran proposta que heu preparat, és un gran recurs per introduir el ioga als petits 👏👏👏👏
Altre cop, moltes gràcies per compartir-ho amb nosaltres 😊
Estem en contacte 😉
Nati
Hola!! Moltes gràcies Queralt! A veure si a poc a poc amb els recursos de totes podem anar-lo apropant a les aules!!! Quan vas treure les cartes ja les vaig comprar! ☺️
Una abraçada!!!