• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Nati Bergadà

Mestra i psicopedagoga

  • Blog
    • Treball per projectes
    • Les emocions
    • Contes i lectura
    • Poesia
    • Estratègies metodològiques
    • Recursos
    • Avaluació
  • Docents.cat
  • Maresipares.cat
  • Sobre mi

L’increïble poder de l’experimentació a l’aula

17/11/2014 by Nati 8 Comentaris


Per norma general a moltes escoles es tendeix a utilitzar els llibres com a única font d’aprenentatges. Afortunadament aquesta tendència comença a canviar i cada vegada són més les escoles que donen importància a l’experimentació. De totes maneres, encara queda molt camí per recórrer. En aquest article et donaré algunes idees que pots utilitzar per experimentar més a l’aula.

 

L’experimentació

Experimentar no és només fer experiments científics, és descobrir i provar amb la pròpia experiència si una hipòtesi és vàlida.

Comencem per la definició:

Què vol dir experimentar?

Quan fas classe et pots limitar a ensenyar els continguts  a partir d’un llibre o pots anar un pas més enllà i aplicar l’experimentació. Pels teus alumnes no té cap sentit treballar només a partir dels llibres perquè són conceptes massa abstractes i difícils de comprendre. Ells necessiten experimentar, comprendre el que estan aprenent, entendre el perquè de les coses i la seva funcionalitat. Això només ho poden fer descobrint, provant, manipulant i experimentant.

“Aprenem quan som capaços d’elaborar una representació personal sobre l’objecte, la realitat o el contingut que pretenem aprendre. Aquesta elaboració implica aproximar-nos a l’objecte de manera activa, des de les experiències, els interessos i els coneixements previs que posseïm, i d’aquí deriva el paper actiu tant del professor com de l’alumne. Suposa construir un significat personal i propi de la nova realitat, en un procés d’integració i no d’acumulació. Solé i Coll (1994)

 

Aplica l’experimentació a l’aula

En major o menor mesura tots estem d’acord que experimentar a l’aula és positiu perquè els nostres alumnes progressin. Gràcies a l’experimentació els alumnes poden adquirir aprenentatges més significatius.

Tot i així, la majoria d’escoles només apliquen l’experimentació a educació infantil. En fer el pas a primària sol desaparèixer aquesta metodologia i es passa a treballar majoritàriament amb llibres i fent classes magistrals.

Com és que costa aplicar l’experimentació a les etapes de primària i secundària? Per què no som capaços de mantenir aquesta metodologia al llarg de tota l’etapa educativa?

Aquestes poden ser algunes de les causes:

  • Tenim massa llibres.
  • El departament ens lliga de mans amb el currículum i les competències bàsiques.
  • Cal treballar hàbits a l’aula que ja haurien d’estar assolits a casa.
  • El departament ha retallat en recursos educatius i ens limita.
  • Hi ha molta diversitat d’alumnes a les aules.
  • Desconeixement per part del professorat.

Hi ha una llarga llista de possibles explicacions. Sigui com sigui, la realitat és que  l’aprenentatge amb l’experimentació i la manipulació directa és una metodologia que en moltes ocasions no s’està aplicant. Com a conseqüència els alumnes cada vegada estan més desmotivats ja que no s’impliquen en seu procés d’aprenentatge.

En el següent apartat t’he resumit algunes idees sobre com pots aplicar l’experimentació amb els teus alumnes.

 

Com pots experimentar a l’aula?

Hi ha la creença que  l’experimentació no es pot aplicar en totes les àrees d’aprenentatge. Aquests són alguns exemples que ho desmenteixen.

 

1.Plàstica.

Si t’hi fixes a l’àrea de plàstica estem acostumats a experimentar. A ningú se l’hi acudiria explicar què són les aquarel·les, com es fa un collage, com es pinta amb les ceres…  sense dur-ho a la pràctica i experimentar-ho. Aquest mateix principi s’ha de generalitzar en totes les àrees. La millor manera d’aprendre-ho és fent-ho, provant-ho i descobrint-ho.

Tenyim l'aigua

 

2. Coneixement del Medi.

De la mateixa manera com a plàstica treballem les aquarel·les manipulant a l’àrea de coneixement del medi l’experimentació i la descoberta són encara més fonamentals. Cal sortir de l’aula o experimentar directament el que estem explicant sempre que sigui possible.

 

Pots consultar aquests webs per trobar idees i recursos per fer experiments:

Recerca en acció: Aquest web disposa d’una base de dades de lliure accés que aplega uns 70 experiments científics. Es tracta de propostes senzilles, a l’abast dels nens i dels joves de Primària a Batxillerat, sobre un ampli conjunt de matèries.

Ciènciart: Experiments senzills per entendre la ciència. En aquesta pàgina hi trobareu experiments de ciències per primària, per secundària, de física,  de química, enllaços a altres webs d’escoles, enllaços a revistes digitals de ciències, experiments a la cuina…

100 experiments senzills de física i química: un recull d’experiments senzills i ben explicats.

Dinàmiks: Recull de vídeos amb experiments molt divertits. En Dani Jiménez ens ensenya que la ciència és divertida.

Tots amb la química: En aquest web trobareu un recull d’experiments i propostes educatives relacionades amb el món de la Química.

 

El racó aromàtic

 3. Matemàtiques.

Les matemàtiques apareixen en el nostre dia a dia constantment. Cal aprofitar cada ocasió per treballar els conceptes matemàtics:

  • Treballar la numeració comptant elements d’ús diari de l’aula, passant llista, repartint un esmorzar d’aniversari, contant el que ens ha portat la vella quaresma… Depenent de l’etapa educativa en què treballis pots aprofitar uns esdeveniments o altres.
  • Fer operacions manipulant objectes o contant elements. Aquestes operacions les pots realitzar contínuament aprofitant esdeveniments com el carnestoltes (contant el material que necessitem) , una sortida (contant els alumnes totals que participen a la sortida) …
  • Mesurar el pes: pots fer un racó de mesura amb diferents tipus de balances per tal que els alumnes puguin entendre el concepte de pes pesant objectes diferents, deduint pesos, coneixent les unitats de mesura, sumant pesos…
  • Medir amb els metres: pots mesurar diferents objectes de la classe, l’espai de la classe, el pati, l’alçada dels alumnes…
  • Mesurar amb els litres: entendre les quantitats tot experimentant amb les diferents mesures ( 1l, 1/2 l, 3/4 de l…). Pots muntar un racó en el que els alumnes lliurement puguin experimentar amb les unitats de capacitat.
  • Treballar les fraccions fent un esmorzar i entenent a què equival cada fracció.
  • Descobrir les formes geomètriques tot cercant aquestes formes a l’entorn proper: l’aula, escola, barri…
  • Treballar els euros construint una botiga i fent el joc de comprar i vendre. També podem contar el que val anar d’excursió i pagar l’autocar.
  • Descobrir el rellotge experimentant amb les agulles i analitzant el que fem al llarg d’una jornada.
  • Realitzar estadístiques d’elements relacionats amb l’aula i els infants: el temps, els esmorzars, el calçat, els seus gustos…

En definitiva es tracta d’aprofitar totes les oportunitats que es donen al llarg del dia per treballar aspectes matemàtics.

Les mesures

 

4. Català i castellà.

De la mateixa manera que amb les matemàtiques, durant el nostre dia a dia també hi ha ocasions per treballar les llengües. Aquestes activitats et poden ser útils per treballar les diferents tipologies textuals.

  • El text descriptiu el pots treballar observant de manera directe una persona, un animal o un paisatge. Podem descriure un company de classe, l’entorn que veiem des de l’escola o una mascota d’algun infant de la classe.
  • Pots treballar el text expositiu tot elaborant una conferència d’un tema que l’alumne esculli.
  • El text instructiu el pots treballar explicant com funciona algun element de la classe: un joc de taula, l’ordinador, el diccionari… Explicant un experiment realitzat a la classe. Duent a terme de manera pràctica una recepta de cuina (els panellets)
  • El text narratiu el pots treballar de moltes maneres. Explicant una sortida que han fet els alumnes de la classe. Inventant contes que posteriorment podem anar a explicar als més petits de l’escola… Per treballar la carta o el correu electrònic és molt útil que els alumnes puguin dur a terme tot el procés i acabin enviant i rebent la carta o el correu electrònic. Que entenguin on s’enviarà, què és el destinatari, què és l’assumpte, com s’ha de redactar, què són els segells i on s’han de comprar… Duent tot el procés a la pràctica l’aprenentatge serà molt més significatiu.
  • El text informatiu el pots treballar explicant una notícia de l’escola, elaborant un cartell ( pels Pastorets, la festa de la castanyada, final de curs), gravant un anunci…
  • El text conversacional el pots treballar fent una entrevista a algun personatge relacionat amb l’escola o el poble, representant una obra teatral per alguna festa de l’escola… Pots treballar l’enquesta tot elaborant un qüestionari amb els alumnes i que el puguin aplicar.
  • Pots treballar els texts retòrics tot fent poemes i cal·ligrames per sant Jordi. Fent rodolins parlant dels companys de classe.

Aquests són només alguns exemples que jo he aplicat a la meva aula. Sigues creatiu i inventa noves maneres d’experimentar amb la llengua. Veuràs que la resposta dels alumnes et sorprendrà. Per ells el fet de comprendre el que estan fent i realitzar-ho de manera pràctica és molt més valuós que llegir-ho en un llibre. L’aprenentatge que assoleixen a partir d’aquesta experimentació estarà molt més consolidat.

 

Conclusió

Cada vegada veig més clar que els docents no estem a les aules per ensenyar sinó perquè els nostres alumnes aprenguin a aprendre. Fomentant l’experimentació i el treball cooperatiu, substituirem les tradicionals classes magistrals per classes participatives on tots aprenem de tots i en les que el mestre fa de guia.

L’experimentació és fonamental en l’aprofundiment dels aprenentatges perquè  permet participar activament en el procés d’adquisició de coneixements. Cal que  incentivis als teus alumnes perquè siguin actius i s’impliquin en el seu procés d’aprenentatge. Els coneixements que assoleixin mitjançant l’experimentació es consoliden de manera més significativa i permeten construir una bona base per adquirir posteriors aprenentatges.

Cal innovar a les nostres escoles, potenciar la investigació i l’experimentació. Potenciar que els alumnes tinguin un paper més actiu en els seus aprenentatges. Anima’t a provar-ho i veuràs com els resultats que obtindràs et sorprendran gratament.

Apliques l’experimentació a l’aula? Comparteix les teves experiències als comentaris. Moltes gràcies.

 

Xerrades, directes, cursos, recursos, fòrum i grup de Telegram pels docents.

Entrar

Arxivat com a: Estratègies metodològiques

Reader Interactions

Comentaris

  1. Laia ha dit

    20/11/2014 a les 10:55

    Totalment d’acord. Gràcies per l’entrada!!

    Laia

    Respon
    • Nati ha dit

      21/11/2014 a les 22:29

      Hola Laia,

      Moltes gràcies a tu pels comentaris!!!!

      Seguim en contacte.

      Nati

      Respon
  2. Iris ha dit

    27/11/2014 a les 17:45

    Un altre aspecte que impedeix, moltes vegades, l’experimentació a l’aula és la seva massificació. Amb 25, o més, alumnes és més complicat que tots tinguin el mateix temps per manipular, o que hi hagi prou material per tots alhora. D’altra banda, l’experimentació s’entén a moltes escoles com un seguit d’activitats pautades amb un únic resultat que ha d’exemplificar el tema a treballar. Per a mi, en canvi, és una manipulació de materials amb una motivació on la varietat de resultats dona una bona oportunitat per pensar què ha passat realment. Llavors, analitzant resultats arribem al veritable aprenentatge.
    Experimentem a qualsevol edat.
    Com a la pel.lícula Amelie, que li agradaba ficar la mà al sac de cigrons de la botiga!!

    Respon
    • Nati ha dit

      27/11/2014 a les 22:43

      Hola Iris,

      Moltes gràcies pel teu comentari.
      Com bé dius experimentem a qualsevol edat i tots els moments són bons. Qui prova l’experimentació descobreix que és la base per adquirir els aprenentatges. Cal potenciar que els alumnes siguin actius per tal d’adquirir aprenentatges significatius.

      Seguim en contacte.

      Respon
  3. Mª Dolores Benlloch ha dit

    13/01/2015 a les 09:28

    Hola Nati,

    Gràcies per fer-me arribar aquests articles tan interessants.

    Salutacions
    Lola

    Respon
    • Nati ha dit

      13/01/2015 a les 21:19

      Hola Lola,

      Moltes gràcies a tu pel comentari i per llegir el bloc.
      Espero que et puguin ser molt útils.
      Seguim en contacte 😉

      Respon
  4. ANNA PI SALA ha dit

    22/01/2015 a les 21:35

    Moltíssimes gràcies Nati, m´ha anat súper bé els nombrosos experiments que he trobat.
    Ens aniran genials per muntar els tallers d’experimentació a cicle superior.
    Nati, ets un sol !!!
    Anna Pi

    Respon
    • Nati ha dit

      22/01/2015 a les 22:37

      Hola Anna,

      Moltíssimes gràcies a tu pel comentari i per llegir el bloc, t’ho agraeixo molt! Les teves paraules són un regal i m’animen a continuar.

      Seguim en contacte 😉

      Respon

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

sidebar

sidebar-alt

Copyright © 2020 · Acord de servei, Política de privacitat i Política de cookies
Aquest blog utilitza cookies propies i de tercers per a oferir una millor experiència d'usuari. Pots consultar la política de cookies aquí: Més informació Tancar
Política de Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Sempre activat
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
DESA I ACCEPTA