Cada vegada som més els mestres, famílies i alumnes que posem en dubte la utilitat real dels deures rutinaris diaris. Deures repetitius, sistemàtics, avorrits, metòdics … Deures que impliquen moltes hores de feina per part dels nostres infants després d’una llarga jornada escolar en què ja han dut a terme moltes hores de feina.
En aquest article proposo una alternativa als deures tradicionals, fomentar un bon hàbit lector al llarg de tota l’escolaritat.
Aspectes negatius dels deures tradicionals
Aquest és un llistat dels aspectes que considero negatius dels deures tradicionals:
- Els deures són repetitius i avorrits. Això provoca que els infants perdin l’interès per aprendre.
- Els infants reben els deures com una imposició, per ells no tenen gens d’interès ni utilitat. Els alumnes els fan de qualsevol manera, només per complir. Si els alumnes estan motivats, ells mateixos volen buscar descobrir/ saber més coses sobre el que estan treballant.
- Els deures no fan que els alumnes tinguin més bons resultats acadèmics. Cal trencar amb la creença que com a més deures tenen més aprenen.
- Els deures propicien conflictes familiars. Els infants tenen poques ganes de fer els deures i això provoca que les relacions familiars quedin perjudicades. Els pares s’han de barallar molt amb els fills perquè facin els deures.
- Els deures són discriminatoris. Els alumnes amb nivell sociocultural baix tenen més dificultat perquè les famílies els ajudin a fer els deures. No és just tractar a tots els infants de la mateixa manera quan les seves realitats vitals són tan diferents.
- Els deures cal corregir-los a classe, per tant invertim moltes estones cada dia. La clau del bon rendiment acadèmic no és el temps dedicat a corregir els deures, sinó el temps de qualitat educativa a l’aula.
- Els deures provoquen que els infants cada tarda disposin de menys temps lliure per jugar, estar amb la família, socialitzar-se, anar al parc, passejar, pintar…
- Els deures no potencien l’autodisciplina o la responsabilitat, ja que són massa imposats.
Tenint en compte tots els aspectes negatius dels deures, caldria replantejar-nos seriosament el seu ús a les escoles. Considero que hi ha una altra alternativa que sí que mereix invertir temps i esforços. Es tractar de fomentar l’hàbit lector.

Avantatges de tenir un bon hàbit lector

- Augmenta l’agilitat mental.
- Fomenta la base per l’alfabetització.
- Afavoreix el pensament reflexiu i crític.
- Millora els resultats acadèmics en general.
- Enriqueix molt el seu vocabulari.
- Desperta la curiositat en els infants.
- Millora la comprensió lectora.
- Permet als infants tenir més cultura.
- Millora l’expressió escrita i l’ortografia.
- Fomenta lectors capaços de desenvolupar-se amb èxit en tots els àmbits.
- Permet projectar les pròpies pors i conflictes.
- Afavoreix habilitats socials com l’empatia.
- Potencia la llibertat d’expressió i la capacitat crítica.
- Millora la concentració i la memòria.
- Desenvolupa les habilitats comunicatives.
- Afavoreix la relaxació i redueix l’estrès.
- Potencia la creativitat i la imaginació.

Quina realitat ens trobem a les escoles?
Actualment ens trobem que pocs infants llegeixen i les conseqüències d’aquest fet repercuteixen en el dia a dia a l’escola.
- Les noves tecnologies han canviat moltes pràctiques socials i actualment els infants no llegeixen.
- Costa molt motivar els alumnes per la lectura, estan acostumats a les pantalles i al fet que tot se’ls doni fet.
- Als infants els costa trobar moments per llegir, el seu dia a dia està molt ple entre les hores d’escola/ institut, extraescolars, deures…
- Els infants presenten problemes en la comprensió lectora, no entenen el que llegeixen i no inverteixen esforços a rellegir el text.
- Presenten molts problemes en l’expressió escrita, redacten texts pobres, mal estructurats i amb molts errors gramaticals.
- Els infants fan moltes faltes d’ortografia, costa molt que revisin els seus propis texts i que interioritzin les normes d’ortografia.
- Hi ha molts infants amb un vocabulari limitat.
- Els costa reflexionar, pensar, treure conclusions, fer hipòtesis, emetre una crítica… del que llegeixen. No estan acostumats a fer-ho.
Et recomano que visualitzis aquest vídeo sobre un conte que trobo magnífic. Amb un toc d’humor exemplifica la tendència actual, tecnologia versus llibre.
És un llibre. Lane Smith. Océano Travesía.
És senzillament UN LLIBRE imprescindible per als apassionats del paper de totes les edats i un simpàtic conte per a primers lectors. Introdueix amb mestratge i naturalitat el món dels llibres i deixa entreoberta la porta a l’univers d’aventures per descobrir que són les biblioteques.
Pots trobar el conte en format paper ¡Es un libro! Lane Smith. Editorial Océano travesía. Un homenatge al llibre de paper.
Com podem fomentar un bon hàbit lector?
En aquest apartat trobaràs orientacions de com pots fomentar un bon hàbit lector:
- Desenvolupant l’hàbit lector des de les edats primerenques.
- Despertant l’interès i la sensibilitat dels infants per la lectura.
- Potenciant la lectura en totes les etapes educatives.
- Treballant conjuntament família- escola per aconseguir que els infants tinguin un bon hàbit lector.
- Conscienciant a les famílies de la importància i dels beneficis de tenir un bon hàbit lector.
- Introduint la lectura als infants amb lectures divertides, interessants i variades: contes, còmics, revistes, novel·les …
- Demostrant als infants la importància de l’hàbit lector.
- Fent gaudir als infants de la lectura, cal evitar que ho sentin com una imposició.
- Escollint els llibres adequats per cada infant, tenint en compte la seva edat, interessos, gustos…
- Potenciant la lectura en diferents suports: en paper, multimèdia, internet…
Estratègies per fomentar un bon hàbit lector
Per fomentar que els infants adquireixin un bon hàbit lector cal que treballem conjuntament família- escola. En aquest apartat he recollit un seguit d’estratègies que poden ser útils per treballar des de l’escola o des de casa.
Des de l’escola
- Padrins de lectura. Es tracta d’una estratègia en què els infants grans de l’escola apadrinen els alumnes més petits. És una experiència molt recomanable i dóna un valor afegit a la lectura.
- Racons de lectura. Dins l’aula és molt útil tenir un racó amb lectures variades per tal que els alumnes hi puguin accedir amb facilitat. Cal anar actualitzant aquest racó contínuament perquè sempre sigui atractiu pels infants.

- Potenciar la biblioteca escolar. A les escoles hi ha molt bones biblioteques. Cal potenciar el seu ús dedicant-hi estones per anar-hi a llegir o anar-hi a consultar llibres per complementar el que es treballa a l’aula.
- Fomentar l’intercanvi de llibres entre els alumnes. És molt útil que els alumnes puguin intercanviar llibres. El fet que un amic l’hagi llegit els anima a la lectura.
- Mitja hora de lectura diària. Es poden utilitzar diferents estratègies: lectura individual, lectura lliure, lectura col·lectiva. Però és important invertir una estona diària a la lectura.
- L’autor ens visita. És una activitat d’animació de la lectura molt gratificant, ja que posa en contacte els alumnes amb l’escriptor del llibre que han llegit.
- Recomanar contes i llibres. Els mestres podem oferir als infants llibres i contes que els sorprenguin, que siguin molt diferents dels que estan acostumats a llegir, per ampliar i enriquir el seu ventall de lectures.
- La maleta viatgera: Aquesta activitat consisteix a preparar una maleta amb un recull de contes variats. Cada cap de setmana un alumne/a de la classe s’enduu els contes per llegir-los amb la família.
- Cercar activitats on-line que fomentin la lectura i siguin motivadores pels alumnes. Podeu trobar molts recursos diferents al web de l’edu365. Un exemple d’aquestes activitats són els contes d’en Tom i la Laia.

- Fomentar la lectura amb un Pla Lector d’escola. Es pot tenir un recull de lectures establertes per cada cicle i una hora a la setmana els infants llegeixen. Pots trobar diferents models de pla lector clicant aquí.
- Treballar la lectura amb els infants que presenten dificultats tot fent lectures repetides o lectures encadenades.
- Programar lectures els caps de setmana perquè els infants llegeixin amb la família (contes, texts…) Dur un control d’aquestes lectures.
- Reforçar positivament que els alumnes llegeixin, que sentin que es valora el seu esforç.
- Ensenyar als infants la importància de la lectura. A la web de l’Xtec pots trobar dues piràmides de lectura. Una destinada a infants de primària i l’altre a secundària.
La proposta de la piràmide de la lectura vol oferir al professorat una eina de reflexió sobre algunes de les activitats que propicien la implicació de l’alumne en la lectura i, de retruc, faciliten l’adquisició de l’hàbit lector, amb la finalitat d’orientar o reorientar la seva tasca docent i establir línies de continuïtat amb la família i l’entorn.
Piràmide de la Lectura. Primària

Piràmide de la Lectura. Secundària

Recupero un Reportatge de TV3 a l’escola Mestre Morera de Ciutat Meridiana sobre l’ús de la piràmide de la lectura.

Et recomano l’article “34 Frases cèlebres i il·lustracions sobre la lectura” En aquest article trobaràs un recull de frases cèlebres que et poden ser útils per animar els infants a llegir. Cada frase cèlebre va acompanyada d’una il·lustració.

Des de casa
- Els petits imiten el que fan els pares, si veuen que els adults de la casa llegeixen ells també ho voldran fer. El millor consell és predicar amb l’exemple.
- Compartir estones de lectura pares- fills o germans grans i germans petits. Que la lectura sigui una part fonamental de la vida familiar.
- Acompanyar els fills a la biblioteca tot gaudint en família d’una bona estona de lectura.
- Acordant una estona diària per gaudir de la lectura, per exemple abans d’anar a dormir.
- Tenir contes i llibres a mà perquè els infants els puguin llegir.
- Regalar de tant en tant algun llibre: Sant Jordi, per l’aniversari, pels reis…
- Potenciar que els infants, al llarg del dia, disposin d’estones per poder llegir.
- Reforçar positivament l’esforç que fan els infants per llegir i millorar la seva lectura.
- Transmetre que llegir és un plaer, no un càstig.
Et recomano que visualitzis amb els teus infants un curtmetratge molt recomanable: “The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore” La màgia de llegir.
Conclusió
Fomentar l’hàbit lector és una tasca de tots els que compartim la responsabilitat d’educar els infants, especialment les famílies i l’escola.
La lectura és un hàbit que cal desenvolupar abans dels sis primers anys de vida dels infants. Cal construir-lo pas a pas i incloure’l com a part de la rutina diària.
Avui en dia els infants van “estressats” entre els deures, les extraescolars i les estones de jugar amb les noves tecnologies. No troben ni un minut per dedicar a una tasca tan important com és la lectura.
Per fer front a aquesta realitat actual cal que els mestres reconsiderem la utilitat dels deures i donem més importància a crear un bon hàbit lector. Alhora, cal que les famílies entenguin i valorin la importància de llegir i que es responsabilitzin de fomentar que els seus fills adquireixin un bon hàbit lector.
Les primeres edats són molt importants i és on cal treballar per aconseguir un bon hàbit lector. Els infants que no adquireixen el gust per la lectura, a la llarga, acaben presentant més dificultats i endarreriment.
Si treballem conjuntament escola i família aconseguirem que els nostres alumnes llegeixin i això els aportarà grans beneficis. Els nostres infants seran més competents en tots els àmbits.
És possible, junts ho podem fer! Cal que potenciem l’hàbit lector dels infants i aviat en podrem collir els fruits.
Què en penses? Quines estratègies fas servir per impulsar un bon hàbit lector en els infants? Comparteix la teva experiència/ opinió en els comentaris.
Moltes gràcies 😉
Una gran reflexió. Estic totalment d’acord amb les propostes. Cal animar més els alumnes per tal que siguin BONS lectors amb tot el que això implica. Gràcies, Nati, novament!
Hola Montse,
Moltes gràcies per llegir l’article i per escriure el comentari, t’ho agraeixo molt!
Estic molt d’acord amb el que dius “Cal animar més els alumnes per tal que siguin BONS lectors” estic segura que si ho aconseguim veurem millorar molt els nostres alumnes. Però cal que ens conscienciem tots mestres, famílies i alumnes.
Seguim en contacte 😉
Crec que es cert que no sempre els deures serveixen per aprendre més. Si són avorrits o repetitius ho decideix el mestre i els nens perden l’interes si el mestre no valora els deures, no els demana o s’oblida de corregir-los. Cal fer un replantejament i no enviar deures per inercia, sempre relacionat amb l’actualitat de l’aula. Això pot ser buscar informació, llegir un text, pensar idees, fer un llistat, preparar un nou tema o contestar preguntes… o sumes i restes per practicar. D’altra banda, sabem que no totes les families poden ni saben ajudar igual als seus fills, però crec que els pares no són els que han d’ajudar, només acompanyar l’infant, si no ho enten, la familia ha d’animar l’alumne a que pregunti al mestre els seus dubtes. Això ho poden fer totes les famílies per igual. Parlo amb coneixement, treballo al barri de Sant Salvador de Tarragona on les famílies fan el que poden per sobreviure, però saben la importància que tenen els deures per als seus fills. El que no podem continuar fent és queixar-nos perque els nens no porten els deures fets o les seves famílies que no els ajuden. Actuem i analitzem.
Hola Iris,
Moltes gràcies per compartir la teva experiència amb nosaltres. Estic molt d’acord en el que dius, us bons deures poden ser: “buscar informació, llegir un text, pensar idees, fer un llistat, preparar un nou tema o contestar preguntes”
També estic d’acord que les famílies han d’acompanyar a l’infant i una bona manera és gaudint conjuntament de la lectura. Cal que donem més importància a la lectura.
Seguim en contacte 😉
Totalment d’acord Iris, amb la lectura passa tres quarts del mateix, tot el que estigui en mans de la família ho hem de relativitzar molt i , per descomptat, que la motivació sempre té a veure amb la capacitat de l’educador per tal d’adequar les activitats a les necessitats i gustos dels seus alumnes. No tots han de fer el mateix ni en les mateixes condicions.
Felicitats per la feina que fas Nati!!!
Toni.
Hola Toni,
Moltes gràcies per les teves paraules! Jo també et felicito a tu per lluitar per canviar les coses a ensenyament 😉
El problema que ens trobem amb la lectura és que avui en dia està poc valorada. Cal que tots els mestres, pares i alumnes li donem molta més importància. Però costarà ja que molts pares et reconeixen que a ells tampoc els agrada llegir. Així que cal que fem un treball de conscienciació.
Seguim en contacte 😉
Hola Nati, estic tan contenta cada vegada que llegeixo alguna nova idea (orientació) teva. Això dels deures és el què he pensat i he dit dempre jo! No sempre ho he fet així perquè em plantejava que si la majoria de mestres pensa diferent, potser estic equivocada.
Quina alegria que algú com tu escrigui això!
I amb lo de la lectura, també totalment d’acord!!!
Hola Glòria,
Moltes gràcies per les teves agradables paraules. Les valoro moltíssim!
Sempre m’he sentit una mestra estranya, com si anés contra corrent. Durant molts anys he callat i observat, però ara ha arribat el moment d’intentar canviar les coses a ensenyament. La societat, les famílies, els infants…. tot ha canviat molt i l’escola cal que s’adapti a aquests canvis.
La Lectura està molt poc valorada i cal que li donem molta més importància ja que és bàsica!
Seguim en contacte 😉
Hola Nati,
Molt, molt interessant.
Porto unes quantes hores amb el teu article i reflexionant, sobre el tema.
M’agradaria compartir les següents reflexions, des del punt de vista de la família, ja que no sóc docent però sí tinc dos fills de 4 i 6 anys.
Sobre els deures convencionals, estic d’acord amb totes les coses que dius. I si bé és cert que cal ressaltar els aspectes negatius d’una cosa, quan es vol canviar. Jo he fet el procés de pensar en les coses possitives que tindrien els deures adaptats:
• Adaptar els deures a les necessitats de cada nen o grups de nens: per exemple segons les inteligències en que cada nen se senti més còmode.
• En conseqüència possibilitar que el nen triï els deures que més li agradin.
• Els deures s’han de plantejar amb objectius, no simplement fer-los per fer. Per exemple: Assolir coneixements fets a classe; posar en coneixement a famílies del que s’està fent i si el nen assoleix els coneixements; hàbits de treball autònom. Per a les famílies és molt important tenir informació immediata, i no al cap d’uns mesos a les avaluacions, de les dificultats que pugui tenir el nostre fill.
• Proporcionar hàbits de treball, organització, responsabilitat.
• Limitar el temps dedicat als deures i deixar temps per temps lliure.
• Participació i col•loboració de la família en el seguiment dels deures, pot contribuir, entre d’altres, a augmentar la motivació del nen
Pel que fa a la lectura, volia compartir la nostra experiència, però també la necessitat de tenir més informació sobre els llibres que li puc oferir. Així que aquí va:
En el nostre cas des de que els nens són petits fomentem la familiarització amb els llibres. Això ho hem fet principalment, explicant el conte a l’hora d’anar a dormir. En un primer moment potser ni s’acaba explicant el conte del llibre, sinó que s’explica qualsevol cosa relacionada amb el que hi apareix. Quan el nen ja s’ha fet una mica més gran, 4 anys, ja es pot seguir el fil d’una història explicada per un llibre. Val a dir, que ens ha sorprès el llenguatge utilitzat en molts contes, que si bé per la il•lustració es correspon a una edat, pel text és totalment inadequat. La gràcia ha estat tenir un ventall prou ampli, per poder utilitzar el que en cada moment li ha estat més interessant. Quan ha aprés a llegir, ens han anat bé els contes que apareix lletra lligada i de pal. Quant ja ha sabut llegir amb més facilitat, cap als 5 anys, l’hem donat més llibertat en la lectura i s’ha inclinat per lectura de còmics. En aquest moment, vam detectar que potser no millorava la lectura, donat la disposició de les frases que pareixen molt partides, i d’altra banda, es guiava més per les imatges que no pas pel text per entendre la història, que a més era una mica complexa. Així, que li van donar a conèixer els llibres del Gerónimo Stilton, que ha agafat amb molt d’interès.
Tenim dos fills, amb els que hem fet el mateix. Un té 4 anys i l’altre 6 anys. El gran, aprofita molts moments del dia per llegir ell sol, tant pel matí, el migdia com el vespre. Algunes vegades, li he de dir que ha de jugar enlloc de llegir. Crec que ara s’ha normalitzat ja que penso que aquesta edat també és bo que jugui més estones.
Una darrera cosa que em preocupa, és que comprengui el que llegeix. Entenc que moltes coses sí, perquè quan li pregunto em respon correctament. De vegades fins i tot ens explica coses que llegeix a l’escola, a l’hora dels racons. Però de vegades té la capacitat de llegir coses sense entendre i crec que no hauria de ser….
Increïble la capacitat de posar a l’abast de tothom recursos, opinions i reflexions sobre temes tants bàsics que tot i estar-hi d’acord tanta gent veiem o ens mostra que encara tenim tant de camí per recórrer.
La lectura i la seva comprensió estan en la base de tots els aprenentatges. Apliquem el llegir per aprendre amb l’objectiu final d’aconseguir el gust per la lectura.
Evidentment ho compartiré amb els companys de claustre.
Hola Antoni,
Moltes gràcies per les teves paraules!! Les valoro moltíssim!!
A mi també em sorprèn quan veig que tanta gent hi està d’acord. Durant anys he pensat que jo era una mestra estranya que no encaixava en el sistema. Ara veig que hi ha molts mestres que tenen ganes de canviar les coses.
Doncs SOM-HI!! No hi ha temps per perdre !!!!!!Junts ho podem fer!!
Moltes gràcies per compartir l’article.
Seguim en contacte 😉
Hola Nati,
molt bon recull! A les activitats que es poden fer a l’escola us recomano EL SOFÀ DE LECTURA. A Banyoles tenim escoles (El Pla de l’Ametller, Can Puig i la Draga) amb aquest projecte la família entra a l’escola a llegir amb els alumnes. Tenim un espai destinat a fer aquesta activitat, amb un sofà i una llibreria amb contes adequats al Cicle Inicial. Un dia a la setmana venen unes mares o pares, i estan una estona escoltant i acompanyant a un alumne o una alumna mentre llegeix. És molt enriquidor per les dues parts, hi ha nens que no reben mai aquesta atenció a casa, i els pares encantats de col·laborar i sentir-se part més activa a l’escola.
Hola Lourdes,
Molts gràcies per llegir l’article i per compartir la teva experiència amb nosaltres !! Molt bona idea això del SOFÀ DE LECTURA!! Ja ho posaré en pràctica a l’escola!!!
Molt enriquidor poder col·laborar escola i famílies!!! Molt bona feina, us felicito!!!
Seguim en contacte 😉
Superinteressant ! Enriquidor !
Malhauradament l’oci paralitzant (TV, mòbils, tablets, ipots, iphones,…) estan acabant amb l’essència dels bons hàbits lectors. LLUITAR CONTRA AQUEST MONSTRE ÉS MOLT COMPLICAT !!
Quina fóra que ho poguéssim canviar. ENDAVANT !
Hola Hilari,
Moltes gràcies per les teves agradables paraules!! T’ho agraeixo molt!!
Si, com bé dius, és difícil lluitar contra la tv, les consoles, l’internet… Però cal que vigilem perquè estan canviant molt les coses i s’estan perdent activitats molt importants com la lectura, la conversa…
A veure si entre tots aconseguim fer un impuls a la lectura !!
Seguim en contacte 😉
Hola Nati!!!
Sóc la Sílvia Casas de l’escola Sant Joan de Berga. Com estàs? Espero que bé, jo intentant acabar el curs amb una mica de dignitat. Estic cansadíssima. He anat llegint els teus articles durant el curs i tots són interessantíssims!!!
Aquest últim article sobre els deures i l’hàbit lector és realment molt entenedor i pràctic. Està molt bé compartir experiències i poder millorar la nostra tasca docent.
Nosaltres, a cicle superior dediquem 10 minuts diaris a la lectura abans de les 9h. Anem alternant lectura individual i silenciosa amb lectura col·lectiva i en veu alta. La lectura en veu alta ens dóna molt bons resultats, els alumnes amb dificultats milloren considerablement. Cada dia un alumne es prepara a casa una o dues pàgines del llibre i al dia següent les llegeix davant de la classe. Així tots els alumnes llegeixen per igual i tenen la responsabilitat de preparar-s’ho a casa.
Vinga , força i ànims que això ja s’acaba!!
Una abraçada Nati!!
Sílvia
Hola Sílvia,
Com estàs?? Com ha començat el curs?
Perdona que ara he vist que no t’havia respost el comentari que havies escrit, em sap molt de greu!
Moltes gràcies per la teva aportació, com dius la lectura en veu alta és molt útil i ajuda molt als infants a millorar la seva velocitat lectora.
El fet de poder-la preparar a casa és molt recomanable així els nens que presenten més dificultats s’ho podran preparar i sentir-se més còmodes.
Gaudeix d’un molt bon curs 2019- 2020.
Seguim en contacte 😉
Nati
Hola Nati,
Felicitats pel blog!, és extraordinari.
Llegir aquestes reflexiones envers els deures m’aporta pau i seguretat, les comparteixo totalment. Fa poc vaig haver de posicionar-me i ara tinc un bon model de discurs. També contemples l’existència de famílies sense recursos, un aspecte molt important.
La lectura és la clau mestra!. Els trenta minuts, els tallers de lectura, la biblioteca aula/escola/municipi, apadrinaments….Tot és possible i tot és necessari.
Endavant!!!
Carme
Hola Carme,
Moltíssimes gràcies per les teves amables paraules!!!! Les valoro molt i molt !!!
Tens tota la raó quan dius “La lectura és la clau mestra!” si li donéssim la importància que es mereix estic segura que els resultats educatius dels nostres alumnes millorarien molt.
Cal que els mestres ho tinguem molt clar perquè puguem conscienciar a les famílies i als propis infants.
Hem de treballem en equip per aconseguir fomentar un bon hàbit lector des de petits.
Tot és possible!!!! Seguim endavant esperant que les coses canviïn.
Bon estiu!!!!!!!
Hola!
He llegit l’article i estic totalment d’acord, és més, sóc mare d’un nen de 4t de primaria que pobre fill no tenim tempsni d’anar al parc o quedar amb els amics perque sino no tenim temps de fer deures.
La meva pregunta és: cal que un nen d’aquesta edat faci 4 controls la mateixa setmana? Cal que siguin 2 el mateix dia? I a sobre d’haver d’estudiar, fer 15 multiplicacions de 3 xifres. Hi ha dret a tot això?
Hi ha dies que ens podem estar mes de dues hores fent deures, i el meu fill va de 9 a 17h a l’escola. No ho trobo lògic, la veritat. Pero he arribat a pensar que sóc jo l’equivocada.
Què puc fer?
Gràcies i bona nit.
Hola Mariola,
Perdona que ara he vist que no t’havia respost el comentari.
Estic totalment d’acord amb les teves paraules, els infants ja fan la seva jornada “laboral” a l’escola i en sortir haurien de poder tenir temps lliure per esbargir-se.
A vegades es posen una quantitat de deures desmesurats que obliguen als infants a estar dues hores extres cada dia fent feina en lloc de poder sortir a córrer, jugar, relaxar-se…
Cal que ens replantegem quins deures fem i quanta estona estem demanant a les famílies que hi dediquin cada dia a fer-los.
Moltes gràcies per la teva aportació, t’ho agraeixo molt!
Nati
Bones Nati,
Em sembla tot tant coherent i lògic … la llàstima és que molts mestres no pensen així. Sóc mestra d’infantil i a l’escola on treballo ens fan posar deures a infantil! com ho veus? m’horroritza! En fi, per mi és un consol veure que no sóc un bitxo raro i que hi ha més mestres que pensen com jo! Molts petons i gràcies.
Hola,
A mi també m’horroritza pensar en els deures tan a infantil com a primària. Penso que hem d’educar els mestres i les famílies. Tenim la concepció errònia que fent els deures aprendrem més i si no posem deure les famílies els reclamen. Considero que la lectura és la base de l’aprenentatge, hauriem de treballar conjuntament amb les famílies per crear un bon hàbit lector!!!!
Ànims i seguim en contacte 😉
Una informació genial! Moltes gràcies per la teva generositat i per compartir-ho! Costa molt trobar bona informació i persones com tu faciliten la nostra tasca!!🧡
Hola Marina,
Moltes gràcies per les teves amables paraules. Per mi és un gran plaer poder compartir els articles i veure que tenen bona acollida.
Moltes gràcies per escriure el comentari. T’ho agraeixo molt!!
Bona setmana 😉
Nati
Moltes gràcies pel recull, per fer-nos reflexionar sobre els deures, estic totalment d’acord amb tu i amb moltes de les idees que s’han anat recollint en les diferents respostes que s’han anat afegint.
A la nostra escola. La Benaula, de Caldes de Malavella no tenim un sofà, però sí uns avis voluntaris que venen a l’escola setmanalment per compartir una estona de lectura amb els alumnes que volen. A vegades cal reduir el nombre perquè són molts els que hi volen participar.
Tenim la sort de tenir una bibliotecària municipal, la Mercè Bernades, que pensa moltes activitats relacionades amb la lectura: concerts, col·laboracions de voluntaris per llegir amb nens i nenes, club de lectura, tasts de llibres, diades de llibres i cuina, l’hora del conte, sessions de biblioteca per tots els alumnes de Caldes des de les escoles… i moltíssimes més que no recordo. És una gran professional que fa que tot el poble gaudeixi d’aquest espai (que està en procés d’engrandir-se). Penso que també s’ha de valorar molt la feina que fan molts professionals per acostar la lectura a tots els ciutadans, no només des de les escoles.
Teresa Díez
Bon dia Teresa,
Moltes gràcies per compartir el gran ventall d’estratègies que feu servir a la vostra escola per potenciar la lectura, són propostes molt interessants que poden anar molt bé per altres escoles.
Com dius, és una sort tenir una bibliotecària municipal que impulsi la lectura i uns voluntaris tan implicats.
Estic totalment d’acord amb les teves paraules “Penso que també s’ha de valorar molt la feina que fan molts professionals per acostar la lectura a tots els ciutadans, no només des de les escoles.” Fomentar l’hàbit lector és una tasca de tots els que compartim la responsabilitat d’educar els infants.
Moltes gràcies per la vostra aportació. Ens veiem aviat;)
Nati