Poesia dibuixada és un projecte literari on l’art, la poesia i l’audiovisual es fusionen per oferir una experiència lectora innovadora a partir de la creació de breus obres d’art audiovisuals. Una eina docent per a introduir la poesia a les aules de manera creativa, interdisciplinar i enriquidora.
És un projecte d’innovació que dona suport a docents que vulguin materialitzar l’ús de la Poesia dibuixada a les seves aules. És un projecte adequat per totes les etapes educatives, sobretot per primària, secundària i batxillerat.
La participació en el projecte no té cap cost i els docents participants rebran una certificació d’innovació docent. Els docents interessats a participar d’aquest projecte, cal que omplin el formulari.
En aquest article tractarem els apartats següents:
- Què és Poesia Dibuixada?
- Què pot aportar Poesia Dibuixada en l’àmbit educatiu?
- Com podem crear una Poesia dibuixada a l’aula? Proposta didàctica
- Com podem participar en el projecte Poesia dibuixada?
Moltes gràcies LletrA, Revista Catorze i Tramoia Cultura per donar vida a un projecte tan bonic i un recurs pedagògic tan potent.
Què és Poesia Dibuixada?
Poesia Dibuixada és un projecte impulsat per LletrA en col·laboració amb la Revista Catorze. És una iniciativa que neix de la necessitat cultural de crear noves maneres de gaudir la poesia aprofitant el potencial de les arts, l’audiovisual i la difusió digital, i fer de la recepció de poemes una experiència multimodal.
En cada Poesia Dibuixada l’art, la poesia i l’audiovisual es fusionen per oferir una experiència lectora innovadora a partir de la creació de breus obres audiovisuals. Cada vídeo dóna vida a un poema d’un autor clàssic i contemporani amb la veu de la Sílvia Bel i les il·lustracions a aquarel·la i llapis de la Marta Bellvehí.
Són petites peces de vídeoart en les quals un poema s’interpreta artísticament fusionant la lectura recitada, el dibuix i la música. La lectura poètica es fusiona amb altres arts (com el dibuix, la recitació, la dramatitzada, la música i l’audiovisual) alhora que esdevé un fet cultural plenament interdisciplinari i fa del poema una experiència completa.
Què pot aportar Poesia Dibuixada en l’àmbit educatiu?
Per a molts infants i joves comprendre poesia suposa un repte cultural i lingüístic. Cal crear lligams entre text i receptor per fer de la poesia un gènere culturalment rellevant i proper a les noves generacions, de manera que la visquin des de les seves sensibilitats estètiques i llenguatges i la puguin fer seva.
La Poesia Dibuixada té potencial com a recurs pedagògic per ampliar les maneres d’interpretar i crear poesia a les aules de primària, secundària i batxillerat. Ofereix noves maneres de donar sentit a la poesia i d’apreciar-ne la funció cultural en el món contemporani.
Poesia dibuixada és una metodologia que dóna sentit a un poema mitjançant la creació artística i multimèdia, de manera que es creï un nou espai interpretatiu on l’anàlisi de textos poètics i la creació artística es retroalimenten en benefici de la interpretació i l’experiència poètica.
És una metodologia que es pot aplicar a qualsevol text poètic (amb certes consideracions d’estil i llargada) i que es pot adaptar a les necessitats de qualsevol nivell d’aprenentatge, des d’un aproximament interdisciplinar entre els àmbits de llengües i expressió artística.
Fer Poesia Dibuixada a l’aula és una manera d’apropar la poesia als joves alhora que s’incideix en la col·laboració, la creativitat i la reflexió estètica o social. La poesia adquireix una visió més social, ja que es crea de manera col·laborativa i es difon a la xarxa. Així, s’incideix en aspectes de les competències literària, comunicativa i audiovisual.
Com podem crear una Poesia dibuixada a l’aula? Proposta didàctica
A l’aula, els alumnes elaboren, de manera col·laborativa, una Poesia Dibuixada en forma d’un videoart curt que es pugui difondre a la xarxa. Els alumnes participen en tot el procés de creació.
Per elaborar la Poesia Dibuixada proposem seguir 5 passos:
1. Projectem poemes i compartim el que ens han fet sentir
Projectem alguns poemes de la plataforma Poesia dibuixada. Fem un cercle de lectura per compartir, lliurement, les experiències del grup al voltant del poema.
Podem promoure el diàleg i l’intercanvi a l’aula amb les preguntes següents:
- Què creieu que expressa el poema?
- Què us fa sentir el poema?
- Què us suggereix el poema?
- Què us agrada del poema i què no?
- Què us ha cridat l’atenció del poema?
Mostra de Poemes dibuiats que podeu posar als vostres alumnes:
- “Podries”, de Joana Raspall
- “Que me’n recordi” De Laia Noguera
- “M’he estimat molt la vida”, de Vicent Andrés Estellés
- “De parar i desparar taula”, de Maria- Mercè Marça
- “Tot l’enyor de demà”, de Joan Salvat-Papasseit
- “Tota jo”, de Sònia Moll
- “Els núvols” De Màrius Torres
➡️ Accés a totes les Poesies Dibuixades
2. Analitzem les emocions en una Poesia dibuixada
Per analitzar les emocions en una Poesia Dibuixada seguim els passos següents
– Triem una Poesia Dibuixada que els alumnes no hagin visualitzat prèviament.
– Fem grups de 4-5 alumnes que col·laboraran en una anàlisi sensorial del poema. Cada grup visualitza una versió diferent del poema:
- Grup 1: Veuen la poesia dibuixada, sense sentir-la.
- Grup 2: Escolten la poesia dibuixada, sense veure-la.
- Grup 3: Llegeixen el text del poema.
– Els grups responen a les preguntes següents partint de la versió del poema que han vist.
Els pot anar bé respondre a les preguntes següents:
- Qui ens explica el poema?
- De què ens parla el poema?
- Què ens fa sentir el poema?
- Quins són els elements que ens fan vibrar?
– Posem en comú les respostes dels diferents grups prenent consciència de les diferències interpretatives que fan els grups.
– Visualitzem la Poesia dibuixada amb tots els recursos visuals, verbals i sonors. Reflexionem sobre que aporten la suma d’aquests elements.
3. Creem una Poesia dibuixada
Per crear la Poesia Dibuixada seguim els passos següents:
- Ens organitzem per grups de treball
- Seleccionem un poema per crear la poesia dibuixada.
- Fem una primera lectura oral del poema
- Compartim què ens fa sentir el poema
- Fem un guió visual (Storyboard) per vídeo-il·lustrar el poema
- Repartim rols de treball en el grup (poeta, dibuixant, càmera, editor…)
- Pactem un estil d’il·lustració
- Fem un guió visual, relacionem la il·lustració amb el text del poema
- Preparem l’enregistrament del poema
- Enregistrem el poema: gravem la lectura i el dibuix per separat
- Editem el vídeo amb tots els elements: dibuix, veu i música
4. Coavaluem els esborranys
Abans de generar la versió final, fem una dinàmica de coavaluació entre els grups de treball. Cada grup avalua l’esborrany d’un altre grup
5. Compartim les Poesies dibuixades que hem creat
Per compartir les Poesies Dibuixades podeu seguir els passos següents:
- Pengeu les vostres poesies dibuixades al vostre canal propi de Youtube
- Etiqueteu les poesies dibuixades amb #poesiadibuixada per vincular-les a la comunitat digital (Recordeu afegir l’autoria dels alumnes/professorat/centre).
- Ajunteu el vincle al formulari que trobareu a www.poesiadibuixada.cat per poder-la publicar al web.
Les competències que es treballen, de manera transversal i articulada, són les següents:
- Competència comunicativa: es llegeix un poema en veu alta, fent-ne una lectura expressiva/dramatitzada.
- Competència artística: es dibuixa un poema.
- Competència audiovisual: el procés expressiu s’enregistra i s’edita en un producte audiovisual.
Com podem participar en el projecte Poesia dibuixada?
Tramoia Cultura, en col·laboració amb Lletra, està duent a terme Poesia dibuixada a les aules, un projecte d’innovació docent per donar suport a docents que vulguin materialitzar aquest ús de la Poesia dibuixada a les seves aules.
Els docents que s’hi interessin rebran el material didàctic per fer un taller de Poesia dibuixada en sis sessions a les seves aules, i participaran de sessions de seguiment i suport personalitzat amb les impulsores del projecte, docents que ja l’han aplicat i altres professionals relacionats.
Així es generarà un espai de posada en comú d’aquesta metodologia docent, de les experiències, els recursos i les bones pràctiques. La participació en el projecte no té cap cost i els docents participants rebran una certificació d’innovació docent.
Els docents, de qualsevol nivell, interessats a participar d’aquest projecte, cal que omplin el formulari següent: https://forms.gle/CRo4nUpk1ik2LDv76
Moltes gràcies LletrA, Revista Catorze i Tramoia Cultura per donar vida a un projecte tan bonic i un recurs pedagògic tan potent.
Si els voleu seguir, els trobareu a:
- Twitter: @TramoiaCultura, @LletrA
- Instagram: @tramoiacultura, @lletra_uoc
- Pàgina web: Poesia dibuixada
- Pàgina web: Poesia dibuixada a les aules
Heu incorporat la Poesia Dibuixada a la vostra aula? Voleu compartir la vostra experiència? Us convido a afegir un comentari 😉 Moltes gràcies
Deixa un comentari