Tots els infants i joves tenen dret a una educació que els garanteixi les habilitats i competències necessàries per tenir èxit a la vida. Ser un lector competent és fonamental per assolir aquest repte.
La comprensió lectora és la base de tot aprenentatge i és clau pel desenvolupament educatiu i social. No disposar d’un nivell de comprensió lectora adequat no només priva l’alumnat d’accedir a la cultura i desenvolupar-se com a ciutadans/es, sinó que és un predictor molt fiable del fracàs educatiu posterior. Això passa especialment en el cas dels infants més vulnerables. Aquest fracàs es pot prevenir fàcilment si posem a disposició de tots els infants les eines necessàries.
Els estímuls de lectura que ofereix l’entorn familiar, els hàbits lectors de pares i mares i la presència de llibres a la llar són determinants perquè es desenvolupi l’hàbit i el gust que determinen la comprensió lectora en finalitzar l’educació primària. Quan aquestes oportunitats no són suficients, tenim el repte de promoure’n altres en horari extraescolar a les escoles, biblioteques, entitats i a la comunitat per superar les desigualtats.
En aquest article descobrirem què és el programa Lecxit i com ens pot ajudar a millorar la comprensió lectora dels nostres alumnes.
Aquest article ha comptat amb la col·laboració de Marta López (Directora del programa Lecxit) de la Fundació Bofill.
En l’article explica:
- Què és el programa Lecxit?
- Quins objectius persegueix el programa Lecxit?
- Per què és necessari que treballem la comprensió lectora?
- Com funciona el programa Lecxit?
- Quins són els grans valors del programa Lecxit?
- Quin suport ofereix el programa Lecxit a les escoles?
- Què cal per ser una escola Lecxit?
- Què podem fer per impulsar el programa Lecxit en el nostre centre?
📚 Què és el programa Lecxit?
Lecxit (Lectura per a l’èxit educatiu) és un dels programes més veterans de la Fundació Bofill, amb més de 10 anys de recorregut. És una proposta per impulsar l’èxit educatiu dels infants de 4t, 5è i 6è de primària a través de la millora de la comprensió lectora d’aquells que no tenen un hàbit lector consolidat ni disposen d’un entorn que els pugui acompanyar.
📚 Quins objectius persegueix el programa Lecxit?
Amb el programa Lecxit tenim un gran repte: garantir que tot l’alumnat finalitza l’etapa de primària amb un nivell de competència lectora que li asseguri el seu desenvolupament educatiu i social.
La clau de Lecxit és treballar de manera lúdica i amena el gust per la lectura per a fer dels nens i nenes lectors orgullosos, segurs i preparats per a l’aprenentatge.
Lecxit compta amb el compromís de la ciutadania per proporcionar a cada infant una persona voluntària que l’acompanya setmanalment per a promoure el gust per la lectura i l’hàbit lector.
El programa compta amb una xarxa de més de 300 Espais Lecxit a 150 municipis on més de 2.000 persones voluntàries acompanyen setmanalment un infant per a fer de la lectura una experiència divertida i apassionant. Aquests Espais Lecxit poden ser entitats o biblioteques públiques, però en la majoria dels casos són escoles de primària.

📚 Per què és necessari que treballem la comprensió lectora?
La comprensió lectora és una de les competències bàsiques per a l’aprenentatge: l’infant que no entén allò que llegeix no només no entén un conte, sinó que tampoc comprèn, per exemple, l’enunciat d’un problema de matemàtiques. No disposar d’un nivell adequat de comprensió lectora, doncs, compromet negativament el rendiment acadèmic i és la porta del fracàs escolar.
Segons els recents resultats presentats de les proves de competències bàsiques del Departament d’Educació 2023, a Catalunya 1 de cada 3 infants no aconsegueix un nivell de comprensió lectora òptim: el percentatge d’alumnes de 6è que se situen en les franges inferiors (nivell mitjà-baix i baix) passa de 34% el 2022 a 37,3% el 2023.
Aquestes dades reforcen el que ja s’observava en el darrer informe PIRLS 2021, publicat el passat mes de maig. Segons PIRLS, el nivell lector de l’alumnat català de 4t va empitjorar 15 punts entre el 2016 i el 2021, situant-se a la cua de l’estat i d’Europa. Mentre la caiguda espanyola és de 7 punts, a Catalunya la baixada va ser del doble.
Davant d’aquesta situació resulta urgent activar programes que ens ajudin a revertir-la i Lecxit és un d’ells. Des del Lecxit volem assegurar que tot l’alumnat de primària adquireix un nivell de competència lectora que li assegura un desenvolupament educatiu i social satisfactori.
📚 Com funciona el programa Lecxit?
En les escoles de primària que realitzen el Lecxit el funcionament és el següent: una tarda a la setmana entre 5 i 10 infants dels cursos de 4t, 5è i 6è es troben amb una persona voluntària (1 voluntari o voluntària per cada infant) amb qui comparteixen una hora llegint en veu alta durant tot el curs escolar. Això signifiquen més de 20 sessions d’acompanyament individualitzat per a posar en pràctica la lectura, que es materialitzen en una millora tant de l’hàbit com de la comprensió del text.
Per a molts infants la lectura està associada a un espai exclusivament acadèmic, que de vegades els genera certa inseguretat, perquè senten que no són prou competents i que aquest fet serà avaluat. El que es pretén durant les sessions Lecxit és justament transformar i donar-li la volta a aquesta vivència: gràcies al vincle de confiança que els infants van construint amb el seu voluntari lector, posen en pràctica la lectura amb la tranquil·litat de poder preguntar allò que no entenen o d’equivocar-se sense ser jutjats. Així, aquests infants de mica en mica van canviant la seva experiència i, a força d’anar provant, guanyen confiança i seguretat i, de retruc, augmenta el seu gust i millora la seva comprensió.
📚 Quins són els grans valors del programa Lecxit?
Com bé defineix la Natàlia Martínez, mediadora de lectura i col·laboradora habitual de Lecxit, els grans valors del programa són:
- Un acompanyament individualitzat des de la presència absoluta de qui està al teu costat una hora a la setmana durant gairebé tot el curs escolar. Una presència que, de manera natural i espontània, crearà un vincle fort i afectiu.
- L’escolta activa sense esperar res a canvi i amb un interès real per conèixer els teus gustos i preferències, les teves inquietuds i neguits, i també per descobrir juntes nous universos per explorar i compartir.
- La confiança de qui sap que cada tarda serà una nova oportunitat davant del repte, sense judicis ni crítiques, amb el respecte i la generositat, creient totalment en les potencialitats i capacitats de l’infant que té al costat.
- La paciència gairebé infinita i la calma de qui no té pressa. Amb tranquil·litat i perseverança, pas a pas. Sent flexible i adaptant-se al ritme de cada persona. No hi ha meta, només cal gaudir del trajecte.
- L’empatia de qui camina al teu costat i s’esforça per fer-te més fàcil i accessible el camí, convertint-se en un punt de referència i suport important.
- L’afecte i l’estima que acompanya qualsevol proposta, qualsevol tria de llibre, d’activitat o de joc, i qualsevol conversa durant la sessió. Records bonics que es construeixen i es comparteixen amb la parella lectora.
- El reconeixement i el reforç positiu per l’esforç fet cada dia, superant a poc a poc les dificultats, valorant cada èxit, cada pàgina, cada llibre llegit, cada aprenentatge assolit, cada experiència viscuda.
“I per sobre d’aquests set valors, que són veritables tresors, n’hi ha un d’especial i molt preuat, un que quan no el tenim el desitgem com or pur: el temps. Temps de qualitat, temps de veritat, 60 minuts complets cada setmana, durant mesos. El temps sense condicions que la persona voluntària regala al seu infant cada tarda”.

📚 Quin suport ofereix el programa Lecxit a les escoles?
Per tal de facilitar la implementació del programa, des del programa Lecxit posem a disposició una sèrie de materials i vídeos adreçats a equips impulsors, voluntariat, famílies i docents amb l’objectiu de facilitar la implementació del programa amb els infants. Aquests recursos permeten una aplicació molt guiada de la proposta
També oferim recomanacions lectores que us poden servir com a inspiració per oferir-les als infants participants.
A banda, el fet de ser un Espai Lecxit permet a les escoles accedir a:
- Una metodologia contrastada, materials i propostes d’activitats per a les sessions de lectura.
- El suport en la cerca de voluntariat, amb una base de dades de persones disponibles, materials per a les crides i suport en la gestió.
- Sessions de formació inicial per al voluntariat.
- Un model per avaluar l’evolució de la comprensió lectora dels participants.
- Materials de comunicació associats a la marca Lecxit.
- Acompanyament i assessorament específic a través de sessions virtuals en petit grup i webinars sobre temes d’interès per a la comunitat Lecxit.
- Jornades formatives i espais d’intercanvi d’experiències amb altres Espais Lecxit.
- Possibilitat de participar en campanyes de promoció lectora complementàries per enriquir el programa, per treballar amb les famílies o per promoure la lectura en temps de vacances.
📚 Què cal per ser una escola Lecxit?
La principal cosa que cal per ser una escola Lecxit és que l’equip de docents n’estigui convençut i es disposi d’una hora a la setmana d’una persona que, en horari extraescolar (normalment de tardes, però pot ser també de migdia), pugui actuar com a referent durant les trobades de les parelles infant-voluntari.
A partir d’aquí, els dos altres elements clau per començar són aconseguir el voluntariat (de vegades es pot fer en col·laboració amb entitats del municipi, la biblioteca municipal o algun centre de secundària que està disposat a aportar alumnat com a voluntari) i parlar amb les famílies d’aquells infants a qui el programa els pot beneficiar.

📚 Què podem fer per impulsar el programa Lecxit en el nostre centre?
Si a la vostra escola us interessa la proposta, només cal que contacteu amb l’equip Lecxit a través d’aquest formulari web o bé envieu un correu a lecxit@fbofill.cat i conjuntament comencem a treballar per fer-ho possible.
Esperem que l’article us sigui útil i que us engresqueu a sumar-vos al programa Lecxit 😉
A banda, us animem a participar en la jornada oberta per a docents i mediadors i mediadores de lectura “Ara ho entenc! Quan la comunitat acompanya en la lectura” el pròxim dissabte 2 de desembre.
Hi haurà una ponència inaugural de Xavier Graset, una taula rodona moderada per Jaume Centelles, i cinc càpsules formatives per a parlar de temes que van des de l’ensenyament de la lectoescriptura fins a la poesia o el paper dels contes populars, amb ponents com Andreu Galan, Eva Martínez, Sherezade Bardají, Natàlia Martínez i el Grup de l’ICE de la UAB ‘Aprendre a llegir i a escriure’.

Deixa un comentari