En aquest article la Gemma Galí ens explica com han dut a terme el procés d’implantació del projecte STEAM a les escoles de la ZER el Moianès Llevant, gràcies a l’acompanyament i l’assessorament d’experts jubilats.
Les propostes didàctiques creades estan recollides a la web de la ZER Moianès Llevant amb l’objectiu que tothom, qui hi estigui interessat/da, se les pugui descarregar 😉
En l’article donen resposta a les preguntes següents:
- Com definiríeu la vostra escola?
- Per què creieu que l’educació STEAM és fonamental a la societat actual?
- Quins beneficis creieu que aporta treballar les STEAM a l’escola?
- Com es va iniciar el projecte STEAM?
- Quins cursos participen en aquest projecte?
- Com inicieu un projecte? Quins passos seguiu?
- Quant dura cada projecte?
- Quants mestres sou a l’aula?
- Com heu aconseguit el material?
- Com recolliu i compartiu els projectes a la comunitat educativa?
- Quins projectes STEAM heu desenvolupat?
Moltes gràcies a la Gemma, i a tot l’equip de mestres i enginyers jubilats, per compartir la gran tasca que feu 😊
Si en voleu saber més, a Docents.cat trobareu un documental:
👉 Projecte STEAM. Escola de l’Estany


Com definiríeu la vostra escola?
La ZER el Moianès Llevant és una ZER formada per les escoles de l’Estany, els Ventets (Collsuspina) i Sant Quirze Safaja. Les escoles estan situades a la comarca del Moianès amb una mitjana de 40 alumnes des de I1 fins a 6è de primària. Són escoles públiques, petites i de poble. L’escola s’organitza en quatre grups: mini petits (1 a 2 anys), petits (3 a 5 anys), mitjans (de 6 a 9 anys) i grans (de 10 a 12 anys).
Des de fa quatre anys l’equip directiu que lidera el projecte pedagògic aposta per unes escoles del segle XXI. Una escola en la qual els nens i nenes siguin feliços, que tinguin uns aprenentatges competencials i que aportin un valor afegit a la comunitat on viuen.
La ZER també aposta per relacionar-se amb el màxim d’agents externs i crear una gran comunitat educativa. Des de ben aviat comencen a col·laborar moltes famílies, es fan trobades els caps de setmana i es va forjant un gran grup amb un objectiu comú: la ZER el Moianès Llevant del segle XXI.
Per què creieu que l’educació STEAM és fonamental a la societat actual?
En el món actual, un món cada dia més complex i que està canviant a una velocitat fins ara desconeguda, és una veritat reconeguda universalment, i publicada en molts llocs, que és més important que mai preparar els infants de la nostra societat en habilitats, coneixements bàsics i destreses que els permetin seleccionar i avaluar evidències amb les quals donar solucions a nous reptes.
Són aquestes destreses que els nens i nenes han de desenvolupar durant el seu aprenentatge de les matèries de ciències, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques, conegudes en conjunt com STEAM, a les quals s’uneixen les ciències de la computació (CS) com a eina bàsica en aquest nou paradigma.
L’ensenyament STEAM en la infància també estarà connectada, lògicament, amb l’estratègia global encaminada a aconseguir el millor de les capacitats competitives de la societat.
Quins beneficis creieu que aporta treballar les STEAM a l’escola?
Treballar STEAM a l’escola és molt positiu pels infants, ja que engloba una gran part de sabers i aprenentatges transversals i competencials.
STEAM ajuda a fomentar les vocacions científiques a les escoles, així com tractar la perspectiva de gènere donant protagonisme al sector femení en aquest àmbit. Tanmateix, amb el sistema que es treballa a la nostra ZER s’empoderen a les mestres per poder transmetre els coneixements als infants.
També cal destacar la participació de la societat a l’escola, amb els membres d’STEAM4ALL que intervenen en la formació de les mestres però també al dia a dia de l’aula amb els nens i nenes.
Finalment, cal destacar la importància del lligam amb tota la comunitat educativa, ja que es busquen projectes i activitats al màxim competencials i que estiguin lligats a la comunitat, que tinguin un perquè i on els infants vegin que hi ha una recompensa útil de cara a l’entorn on viuen.
Com es va iniciar el projecte STEAM?
El projecte STEAM-CS es va iniciar el maig del 2019. Des de fa quatre cursos que a través d’una col·laboració externa se’ns proposa introduir-ho a l’escola. L’entrada de col·laboradors externs al centre, persones jubilades que provenen de l’empresa privada; enginyers informàtics i electrònics, ens permet empoderar les mestres STEAM de l’escola on reben un assessorament i acompanyament setmanalment.
Tot el claustre ha crescut en coneixement STEAM i hem guanyat personal qualificat fins al punt que ens ha portat a crear una entitat paral·lela, STEAM4ALL que ja assessora diverses escoles del món rural de Catalunya.

Tot aquest canvi ho ha permès les màquines, però sobretot gràcies a un equip humà que no es pot comprar amb tot l’or del món!
Quins cursos participen en aquest projecte?
A nivell de ZER, abans de començar tot el projecte STEAM ja es treballava a educació infantil amb Bee boots i al grup de mitjans (1r, 2n i 3r de primària) amb Wedo.
Al projecte actual hi participen els alumnes del grup de grans (4t, 5è i 6è de primària), cada grup realitza dues hores setmanals d’STEAM.
Els nens i nenes de 4t treballen amb el material LEGO EV3 on construeixen robots i els programen i també realitzen programacions virtuals amb el programa Scratch.
Els alumnes de 5è i 6è ja han adquirit la base de la programació i actualment estan treballant amb un Arduino i amb el programa Tinkercad realitzant un projecte anomenat A-prenem el sol on es treballa l’energia amb l’objectiu de construir una placa solar amb una bateria i un regulador per carregar el material LEGO. A més, es propicia aquest vincle amb la comunitat veient el paral·lelisme entre la seva placa solar i les plaques que actualment s’estan instal·lant a moltes cases del poble.
Quan els alumnes passen a la secundària es realitza un traspàs a l’institut de referència de la zona on també compten amb la col·laboració d’STEAM4all. A més, des de la mateixa associació també se’ls ofereix entrar en un grup de “Makers” on es porten a terme diferents projectes també lligats a la comunitat. Un exemple d’un projecte és la necessitat que tenia un pagès de la zona per classificar les seves ovelles, aquest grup de “Makers” li va dissenyar un classificador d’ovelles per poder-li facilitar la feina.
Com inicieu un projecte? Quins passos seguiu?
Els reptes que es plantegen als alumnes intenten partir d’una necessitat o de situacions reals, cosa que els ajuda a contextualitzar els conceptes que es treballen.
Amb els infants treballem molts conceptes proposant reptes, jugant, buscant respostes, vivint el que fem i entenent l’error com a part del procés d’aprenentatge.
L’especialista extern a l’escola realitza un assessorament a les mestres de com es podria treballar per arribar a l’objectiu o necessitat plantejada i les mestres intervenim a nivell pedagògic i didàctic per acabar de definir les classes.
Quant dura cada projecte?
Cada projecte dura depenent de la necessitat, un projecte del LEGO EV3 o Scratch pot durar entre dues i quatre sessions. Però hi ha projectes, com per exemple l’A-prenem el sol que està durant tot el curs, ja que es va començar treballant un circuit elèctric simple que s’ha anat evolucionant fins al muntatge de la placa solar.
Quants mestres sou a l’aula?
A l’aula sempre som dos mestres, la mestra referent d’STEAM i el Joaquín, a vegades, però també hi ha altres membres d’STEAM4all que col·laboren i donen suports en algunes parts del projecte.
Com heu aconseguit el material?
El projecte es va iniciar amb una donació privada de quatre kits de LEGO EV3. A partir d’aquí s’ha anat treballant per aconseguir subvencions i finançament a través de premis que ens han permès invertir amb altres materials per començar nous projectes. Els ajuntaments han col·laborat molt amb el projecte.
Com recolliu i compartiu els projectes a la comunitat educativa?
Els projectes es comparteixen a la comunitat educativa a través de conferències on els mateixos nens i nenes expliquen què i com han treballat.
De cara a compartir els projectes a altres docents, totes les propostes didàctiques que nosaltres hem creat estan recollides a la pàgina web de la ZER Moianès Llevant amb l’objectiu que tothom qui hi estigui interessat se les pugui descarregar.

Quins projectes STEAM heu desenvolupat?
– Dosificador de gel hidroalcohòlic:
Aquesta és una proposta que va sorgir durant el curs 2020-21 davant de la necessitat que els nens i les nenes es netegessin les mans amb gel hidroalcohòlic en entrar a l’escola i per motivar-los a crear i a pensar com podem fer servir la tecnologia al nostre dia a dia vam crear aquesta màquina.
Per fer-la es va utilitzar el mecanisme que fan servir les màquines de vapor per moure les rodes i això és el que fa que s’estrenyi el botó perquè surti el líquid.
El sensor d’ultrasons, programat a una distància concreta, és el que detecta quan hi ha unes mans a sota i dóna l’ordre perquè el mecanisme es posi en marxa.
– A-prenem el Sol
En aquesta proposta es parteix d’una necessitat, es vol buscar la manera de recarregar de les bateries del kit LEGO MINDSTORMS EV3, WEDO, tauletes i mòbils. Es vol comprovar si es pot fer servir l’energia solar si aquesta es converteix a energia elèctrica utilitzant plaques fotovoltaiques.
Els alumnes assoleixen d’una manera senzilla què és l’energia i, en concret treballen dues formes d’energia: la solar i l’elèctrica. També aprenen que l’energia elèctrica es pot mesurar, igual que es pot mesurar la temperatura, la longitud, etc.
Consulta la guia de suport: A-prenem el SOL
– Bumperboot:
Aquesta proposta parteix de la simulació del funcionament d’una Roomba, electrodomèstic que molts dels nens i nenes tenen a casa o bé coneixen. El repte és fer avançar el tribot i quan el sensor tàctil detecti la col·lisió amb un objecte o paret doni la volta i continuï endavant.
Consulta la guia de suport: Robot parachoques

– Sensor de color:
Aquesta proposta està encarada a treballar la llum reflectida i la llum incident i el que es vol aconseguir és que el tribot avanci seguint la línia negra. O bé que quan el tribot trobi la línia negra giri i continuï avançant.
Consulta la guia de suport: Seguir una línea
Consulta la guia de suport: Detener Tribot en la línea negra




– Sensor d’ultrasons:
En aquesta proposta es parteix d’animals i objectes que utilitzen els ultrasons, perquè els nens i nenes entenguin què és un ultrasò. L’objectiu és que el tribot es pari quan detecti la distància que se li ha programat
Consulta la guia de suport: Sensor de ultrasonidos

– Sons i melodies:
En aquesta proposta es parteix del treball del so i de les notes musicals amb l’objectiu de programar una melodia que reprodueixi el tribot. També, utilitzant l’aplicació Scratch es poden crear cançons amb el treball previ de les notes musicals i el valor dels ritmes.
Consulta la guia de suport: Sonidos y melodías
Consulta la guia de suport: Frère Jacques

Moltes gràcies a la Gemma, i a tot l’equip de mestres i enginyers jubilats, per compartir la gran tasca que feu 😊
Esperem que l’article us sigui útil 😉
Us convidem a afegir un comentari dient-hi la vostra 😊
Una tasca espectacular i molt ben explicada i detallada en aquest article!
Enhorabona!
Hola Miquel,
Estic MOLT d’acord amb les teves paraules 👏👏👏
Fan una tasca espectacular i la comparteixen amb molta generositat 😉
Agraeixo molt les teves amables paraules i que hagis escrit el comentari 🙏
Estem en contacte 😉
Nati
És un plaer que un estigui surfejant per la Xarxa i es trobi per sorpresa, amb una feina tan excel·lent com aquesta.
Només una mestra pot ordenar i donar sentit a la nostra col·laboració.
Felicitats.
Joaquín – voluntari STEAM
Magnífica i engrescadora feina la que porteu a terme a la ZER Moianès Llevant.
És amb projectes tant interessants que s’aconsegueix la interacció educativa a tots nivells tant dins com fora de l’aula i l’aprenentatge esdevé del tot significatiu.
Enhorabona a tothom que hi ha participat!
Trabajo realmente increíble y un proyecto muy muy interesante.
Felicidades por un trabajo impecable
Moltíssimes gràcies per aquest article tan complet i aclaridor. La feina que feu és realment increïble. A veure si aquesta gota d’oli es va estenent per tot el món rural, ajudant a les noies i nois a entendre i poder millorar aquest món ple de sistemes STEAM en el que vivim…
Enhorabona!!