• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Nati Bergadà

Mestra i psicopedagoga

  • Blog
    • Treball per projectes
    • Les emocions
    • Contes i lectura
    • Estratègies metodològiques
    • Recursos
  • Docents.cat
  • Maresipares.cat
  • Serveis
  • Sobre mi

Els meus propòsits pel 2021

10/01/2021 by Nati 18 Comentaris

Un nou any acaba de començar i és un bon moment per fer una mirada enrere i veure com ha ant l’any que acabem de deixar. Les experiències viscudes sempre són un bon punt de partida per reflexionar sobre com fem les coses i per replantejar-nos com podem millorar, ser més feliços i viure millor.

Així doncs, ARA és una molt bona oportunitat per parar i pensar en com vius el teu dia a dia i sobretot per plantejar-te nous propòsits per dur a terme l’any 2021.

Amb el Covid, ens ha tocat viure moments complicats i superar grans reptes. Ens hem hagut d’adaptar a les necessitats del moment, reinventar-nos constantment i aprendre a viure amb la incertesa contínua.

Però el Covid també ens ha ensenyat molt, ens ha demostrat que som forts/es i podem aguantar les adversitats, que formem part d’una societat amb valors, que uns als altres ens podem ajudar, que cal que valorem el que tenim, que la vida és efímera i l’hem de gaudir en cada instant …

En aquest article descobriràs un recull de propòsits que et poden ser útils en el teu dia a dia com a docent. Espero que et guiïn i t’acompanyin en aquest nou any que acabem de començar 😊


Propòsits d’any nou

  • Riu cada dia.

Està científicament demostrat que les persones que riuen més són més felices i gaudeixen d’una millor salut.

M’agrada molt la frase de Charles Chaplin “Mai t’oblidis de somriure, perquè el dia que no somriguis serà un dia perdut”.

  • Aprèn constantment.

El procés d’aprenentatge de l’ésser humà es duu a terme durant tota la vida, constantment estem aprenent. L’aprenentatge ens proporciona un creixement intel·lectual, cultural, i ens permet créixer com a persones.

Hi ha una frase de Vernon Howard que trobo magnífica: “Camina sempre per la vida com si tinguessis alguna cosa nova per aprendre i ho faràs.”

  • Gaudeix de cada moment.

És important que aprenguem a viure l’Aquí i l’Ara. Tots som conscients que cal viure el present, però sovint les presses, la feina, l’estrès i molts altres factors fan que cada dia fem les coses amb pressa i de manera monòtona. És molt important que aprenguem a viure i gaudir de cada moment.

Hi ha una  frase de Buda Gautama que trobo molt encertada “No t’aturis en el passat, no somiïs amb el futur, concentra la ment en el present”.

  • Ajuda als altres.

Ajudar als altres et fa sentir bé amb tu mateix/a, fa que generis felicitat i benestar. Una persona generosa de cor és una persona emocionalment rica, alegre i feliç.

M’agrada molt la frase de l’escriptor Lleó Tolstoi “Quien ayuda a los demás se ayuda a sí mismo”.

  • Connecta amb els infants.

Per tal de poder ajudar a créixer als nostres infants és molt important que establim vincles emocionals.  La connexió emocional amb el docent és clau per poder aprendre.

Hi ha una frase d’Aristòtil que trobo molt encertada “Educar la ment sense educar el cor no és educació en absolut”. 

  • Viu amb optimisme.

És important que intentem viure el nostre dia a dia amb optimisme, tot i que a vegades l’estrès i els obstacles que ens trobem ens fan veure les coses de manera negativa.

La frase de Winston S. Churchill em sembla molt encertada “Un pessimista veu la dificultat en cada oportunitat; un optimista veu l’oportunitat en cada dificultat”.

  • Estima molt.

És important que com a docents estimem la nostra professió i des d’aquest amor i afecte, estimem als nostres infants. Sense transmetre aquest amor per aprendre, difícilment podrem atendre de manera positiva als alumnes.

M’agrada molt la frase de Howard G. Hendricks “L’ensenyament que deixa empremta no és el que es fa de cap a cap, sinó de cor a cor. “

  • Valora’t com a docent.

El nostre dia a dia és molt intens i això fa que sovint ens sentim desbordats. És important que l’estrès no ens impedeixi veure la importància de la nostra tasca docent i que siguem conscients de la voluntat, vocació, passió i implicació que dediquem cada dia a la nostra tasca docent.

Soren Kierkegaard deia “El mestre ensenya més amb el que és que amb el que diu.” 

  • Gaudeix ensenyant.

És molt important que els docents gaudim ensenyant per encomanar aquesta passió als nostres alumnes.

M’agrada molt la frase de Brad Henry “Un bon mestre pot crear esperança, encendre la imaginació i inspirar amor per l’aprenentatge.” 

  • Abraça cada dia.

L’abraçada és una de les necessitats humanes més importants en la interacció amb els altres. La seva pràctica contínua permet establir vincles permanents entre els éssers humans. Per tal de poder generar bons vincles amb els nostres alumnes és important que abracem als infants.

Esperem que aviat la situació es normalitzi i puguem tornar a abraçar als nostres alumnes 😉

Hi ha una frase de Paulo Coelho que trobo molt encertada “Es diu que cada vegada que abracem a algú amb gust, guanyem un dia de vida.”

  • Viu sense estrès.

El dia a dia a l’escola es mou a un ritme molt intens i l’estrès ens acompanya molt sovint. Cal tenir present que l’estrès depèn tant de factors interns com externs, de coses que podem controlar i de coses que no podem controlar. No obstant això, podem aprendre a gestionar-ho d’una altra manera. Per exemple, podem intentar controlar allò que depèn exclusivament de nosaltres.

M’agrada molt la frase: “Gairebé totes les situacions que se’ns presenten a la vida quotidiana tenen solució. Només amb pensar d’aquesta manera ja podem començar a reduir l’excés d’estrès. Hi ha una sèrie de mesures pràctiques per lidiar amb aquest persistent enemic fins i tot en temps de crisi: Anar pas a pas.”. Enrique Rojas.

  • Connecta amb les famílies.

Per poder educar als infants cal que l’escola i les famílies cooperem, ja que tots tenim la mateixa finalitat, ajudar als infants a créixer com a persones. Per tal de poder treballar en equip és important que creem vincles amb les famílies, que ens mostrem propers i obrim l’escola.

Mònica Nadal de la Fundació Bofill va dir en una entrevista:“Quan les famílies s’impliquen en l’educació dels seus fills, s’aconsegueixen millors resultats acadèmics”

  • Sigues positiu/va.

Ser positiu és una actitud davant la vida que fa que siguem més capaços de resoldre els obstacles que ens anem trobant el dia a dia. Et permet veure la realitat de manera més serena i equilibrada.

M’agrada molt la frase de Wade Boggs: “Una actitud positiva provoca una reacció en cadena de pensaments, esdeveniments i resultats. És un catalitzador i provoca extraordinaris resultats.”

  • Planteja’t reptes.

La nostra vida no pot ser avorrida i monòtona. Necessitem plantejar-nos reptes contínuament que ens facin sortir de la nostra zona de confort i descobrir noves realitats.

Hi ha una frase de Cicely Tyson que trobo molt encertada: “Los retos te hacen descubrir cosas sobre ti mismo que ni siquiera conocías. Estos son lo que hacen al mecanismo felxible, lo que te hace ir más allá de la norma.”

  • Creu en tu mateix/a.

La confiança en nosaltres mateixos és un element essencial en totes les àrees de la nostra vida. Creure en un mateix/a i en què tenim possibilitats per aconseguir les coses que ens proposem, és un element imprescindible per a aconseguir-ho.

M’agrada la frase de Oprah Winfrey: “La confiança en el nostre cos, ment i esperit ens permeten seguir a la recerca de noves aventures.”

  • Sigues creatiu/va.

Tots som ànimes creatives, només ens cal descobrir com utilitzar la nostra inspiració i saber alliberar el nostre esperit. Viure la vida amb una mirada creadora és un estat molt saludable per la ment.

Hi ha una frase de Donald Winnicott que trobo molt encertada:“El que fa que un individu senti que la vida val la pena de viure és, més que cap altra cosa, la percepció creadora”.

  • Forma’t constantment.

Per poder seguir creixent com a persones i millorar professionalment, cal que anem fent formació contínuament. Aquesta formació potenciarà que estiguem actius mentalment, ens proporcionarà recursos i estratègies útils pel nostre dia a dia i ens permetrà ser més competents.

M’agrada molt la frase d’Albert Einstein “Mai consideris l’estudi com una obligació sinó com una oportunitat per entrar en el bell i meravellós món del saber”

  • Coopera amb els companys.

Cal que els docents treballem en equip, que ens ajudem, que col·laborem, que ens recolzem… Això ens permetrà beneficiar-nos-en i tots hi sortirem guanyant.

L’escriptor John Heywood va formular una frase molt clara, concisa i encertada: “Muchas manos hacen el trabajo ligero.”

  • Reinventa’t contínuament.

La vida pot ser monòtona i sense voler podem entrar en rutines que fan que deixem d’apreciar les quotidianitats del dia a dia. És important que si ens sentim estancats, avorrits, passius…. ens atrevim a incorporar petits canvis en el nostre dia a dia que ens aportin color a la nostra vida.

Charles Darwin va dir: “No és l’espècie més forta la que sobreviu, ni la més intel·ligent, sinó la que millor respon al canvi”.

  • Aprèn a relaxar-te.

El nostre dia a dia és estressant i esgotador. Aprendre a relaxar-se és una necessitat bàsica avui en dia per mantenir la nostra ment i el nostre cos en un estat saludable.

Trobo molt encertada la frase de Marc Aureli: “El que viu en harmonia amb si mateix, viu en harmonia amb l’univers.”

  • Organitza’t per ser productiu/va.

La gran quantitat de coses que fem en el nostre dia a dia a vegades ens desborden. Aquesta situació de bloqueig fa que siguem menys eficients i que ens costi donar resposta a les demandes que tenim.

Per intentar evitar aquestes situacions és important que aprenguem a organitzar-nos, a prioritzar, a seqüenciar, a anticipar… per poder ser més productius.

M’agrada molt la frase de Marie Kondo: “Tan pronto como empiezas a organizar, te sientes obligado a reajustar tu vida. Como resultado, tu vida empieza a cambiar. Es por ello que la tarea de poner tu casa en orden debe hacerse rápido. Te permite enfrentar los problemas de veras importantes. La organización es sólo un instrumento, no el destino final. El verdadero objetivo debe ser que establezcas el estilo de vida que quieres cuando ya pongas tu casa en orden.”

  • Practica esport.

Practicar un esport ens aporta grans beneficis no només en l’àmbit físic sinó també a nivell psíquic, emocional i social. La pràctica esportiva és un recurs molt útil per combatre l’estrès del dia a dia. També ens permet tenir una actitud més positiva davant la vida i disposar d’una ment més sana i equilibrada.

Carol Welch diu: “El moviment és una medicina per crear el canvi físic, emocional i mental.”

  • Reforça positivament als infants.

El reforç positiu és una valuosa eina per l’educació que fa que l’infant vulgui millorar. Pressuposa la superació d’un repte, la vivència positiva de l’esforç i la satisfacció d’agradar.

Una frase de Maruja Torres diu: “El bon mestre fa que el mal estudiant es converteixi en bo i el bon estudiant en superior.” 

  • Evita enfadar-te.

Descobrir com gestionar els disgustos forma part de l’aprenentatge per canalitzar les emocions i evitar que derivin en pensaments negatius o frustració. Enfadar-nos no és bo per a la nostra salut, ja que ens repercuteix negativament tant en l’àmbit emocional com físic. Per aquest motiu és important que intentem viure sense enfadar-nos i aprenguem a gestionar aquestes situacions.

M’agrada molt la frase de Benjamin Franklin: “Sempre tindrem raons per estar enfadats, però aquestes raons, poques vegades seran bones.” 

  • Sigues ordenat/da.

Ser ordenats ens permet viure una vida estructurada, ens ajuda a tenir una certa estabilitat emocional, ens permet ser més productius i eficients i ens ajuda a viure amb tranquil·litat i sense estrès.

Trobo molt encertada la frase de Pitàgores: “Amb ordre i temps es troba el secret de fer-ho tot, i de fer-ho bé.”

  • Comparteix recursos.

Compartir recursos entre els docents ens permetrà beneficiar-nos dels coneixements dels nostres companys, repartir-nos les tasques, enriquir-nos mútuament, diversificar,…

Hi ha una frase d’Alexander Graham Bell que m’agrada molt: “Grandes descubrimientos y mejoras implican invariablemente la cooperación de muchas mentes.”

  • Llegeix molt.

La lectura és una de les millors habilitats que podem aprendre i que ens acompanyarà al llarg de tota la vida. La lectura ens permet adquirir coneixement i entendre el món que ens envolta. Llegir ens obre les portes al coneixement i dóna ales a la nostra inspiració i imaginació.

M’agrada molt una frase de Miguel de Cervantes: “El que llegeix molt i camina molt, veu molt i sap molt.”


Fins aquí el llistat de propòsits d’any nou. N’hi ha de més fàcils i de més difícils. No et desesperis si no els pots aconseguir des del primer dia, són els propòsits de tot el 2021 i això és una carrera de fons. El més important és tenir clar com vols ser i com vols viure, i treballar cada dia per aconseguir-ho.

Aquest 2021, com deia en Miquel Martí i Pol, “tot està per fer i tot és possible.”

Si els propòsits et semblen interessants, els pots compartir amb els teus companys i companyes de claustre, pot ser que els pugui ajudar 😉

Desitjo que gaudeixis d’un molt bon any!!! Ànims en l’inici del trimestre 😊

Quins són els teus propòsits pel 2021? En vols afegir algun? Ho pots fer escrivint un comentari. Moltes gràcies.

Xerrades, directes, recursos, fòrum, cursos i promocions pels docents.

Més informació

Arxivat com a: General

Reader Interactions

Comentaris

  1. Eva ha dit

    08/01/2020 a les 22:24

    Senzillament genial. Gràcies.

    Respon
    • Nati ha dit

      08/01/2020 a les 22:38

      Moltes gràcies Eva per les teves amables paraules. Te les agraeixo molt!!

      Una gran abraçada 😘😘😘

      Respon
    • Mercè ha dit

      10/01/2021 a les 18:15

      Moltíssimes gràcies!! Grans propòsits i grans frases!! 👌💗

      Respon
  2. Anna ha dit

    08/01/2020 a les 23:03

    Hola 😉 no sóc docent però sí mare de dos petits i penso que la majoria de proposits son genials per a tothom. Gràcies.

    Respon
    • Nati ha dit

      09/01/2020 a les 07:02

      Bon dia Anna,
      Com dius els propòsits poden anar bé per tothom. Espero que ens guiïn en el nou any que acabem de començar 😉
      Moltíssimes gràcies per escriure el comentari, t’ho agraeixo molt!
      Nati

      Respon
  3. Mar ha dit

    09/01/2020 a les 08:47

    Bon dia,

    Són plens de senzillesa i saviesa per viure de forma plena.

    Gràcies per la reflexió.

    Respon
    • Nati ha dit

      09/01/2020 a les 09:45

      Bon dia Mar,

      Moltes gràcies per les teves amables paraules.

      Espero que siguem capaços de combatre l’estrès del dia i aprendre a viure amb més pau i serenor.

      Molts ànims en el primer trimestre.

      Una gran abraçada.

      Nati

      Respon
  4. encarna peña marcos ha dit

    09/01/2020 a les 16:19

    Bon any a tu també i moltes gràcies per tot allò que comparteixes amb nosaltres amb tanta generositat.
    Salutacions

    Respon
    • Nati ha dit

      09/01/2020 a les 17:10

      Hola Encarna,

      Moltes gràcies per escriure el comentari i per les teves amables paraules 😉
      M’encantaaaaa compartir i les vostres amables paraules em carreguen les piles 👏👏👏👏
      Bon inici del segon trimestre 😊
      Nati

      Respon
  5. Elisenda ha dit

    09/01/2020 a les 21:53

    Et felicito pels teus articles, sempre m’aporten energia i il.lusio.
    Ho compartiré amb el Claustre.

    Bon any !!!

    Respon
    • Nati ha dit

      10/01/2020 a les 09:30

      Bon dia Elisenda,

      Molt contenta de saber que els articles t’agraden i que et són útils. Les teves paraules em donen força per continuar!!
      T’agraeixo molt que comparteixis l’article amb el claustre 😉
      Ànims en l’inici del primer trimestre i que s’acompleixin els teus propòsits.
      Seguim en contacte 😉
      Nati

      Respon
  6. Pilar ha dit

    09/01/2020 a les 23:00

    Primer de tot BON ANY!! Moltes gràcies, és un recull magnífic que compartiré amb el Claustre.

    Respon
    • Nati ha dit

      10/01/2020 a les 07:07

      Bon any Pilar,
      Moltes gràcies per escriure el comentari i per compartir l’article. T’ho agraeixo molt 😉
      Espero que gaudim d’un molt bon 2020.
      Ànims en el principi del segon trimestre.
      Nati

      Respon
  7. Neus Ferran ha dit

    10/01/2020 a les 08:57

    Bon Any! Com sempre aprofitaré algunes de les frases, ja que les puc dir a l’alumnat, i a la comunitat educativa de la meva escola. Sempre ets una font d’inspiració!!

    Respon
    • Nati ha dit

      10/01/2020 a les 09:27

      Bon dia Neus,

      Moltíssimes gràcies per les teves amables paraules. Molt contenta de saber que els propòsits us podran ser útils 😉
      T’agraeixo molt també que comparteixis l’article.
      Desitjo que gaudeixis d’un molt bon 2020 i que s’acompleixin els propòsits que desitgis.
      Seguim en contacte 😉

      Nati

      Respon
  8. Pilar ha dit

    10/01/2021 a les 18:06

    Ets una gènia! Moltes felicitats!

    Respon
  9. OLGA ha dit

    10/01/2021 a les 19:11

    Bona tarda Nati!
    M’ha agradat molt aquesta llista de propòsits. Els tindré en compte i intentaré aplicar-los al llarg d’aquest any. Moltes gràcies per les teves aportacions , m’ajuden molt i m’inspiren!
    Bon Any i bon inici de trimestre!!😊

    Respon
  10. Teresa ha dit

    11/01/2021 a les 19:19

    Hola Nati!
    M’ha encantat les teves reflexions i propòsits pel 2021 o per molts més anys…
    Els teus articles són genials ! Gràcies per compartir i que per molts anys ho puguis fer i en podem gaudir!!! Bon any 2021 !

    Respon

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

sidebar

sidebar-alt

Copyright © 2020 · Acord de servei, Política de privacitat i Política de cookies
Aquest blog utilitza cookies propies i de tercers per a oferir una millor experiència d'usuari. Pots consultar la política de cookies aquí: Més informació Tancar
Política de Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessàries
Sempre activat

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

No necessàries

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.