L’onze de febrer es commemora el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. En aquest dia es vol promoure la participació plena i en condicions d’igualtat de les dones i les nenes en l’educació, la capacitació, l’ocupació i els processos d’adopció de decisions en la ciència. Es vol eliminar tota mena de discriminació contra les dones i fomentar una major participació de les dones i les nenes en les ciències i reconeixen els seus èxits.
Amb aquesta celebració, les Nacions Unides conviden a tots els estats membres, totes les organitzacions i els òrgans del sistema de les Nacions Unides i altres organitzacions internacionals i regionals, a què celebrin aquest dia a través d’activitats d’educació i sensibilització pública.
Des de petites, les dones s’autodescarten pel que fa a ser matemàtiques, físiques o enginyeres, una limitació que s’accentua amb l’edat. És important que potenciem les vocacions cientificotècniques, en especial de les dones. Durant el curs podem oferir oportunitats per treballar-ho amb els i les nostres alumnes.
En aquest article descobriràs diversos recursos que et poden ser útils per conscienciar sobre el paper de les dones i les nenes en la Ciència. En l’article trobaràs:
- Efemèrides de dones científiques.
- Contes que fan referència a dones científiques.
- Vídeos que parlen de la importància de les dones en la ciència.
- Recull de biografies de dones científiques interactiu.
- Cartell científiques que han guanyat el Nobel.
- Còmic científiques: passat, present i futur.
- Taula periòdica amb científiques organitzades en les diferents disciplines.
Coneixes altres recursos per treballar el paper de la dona i les nenes en la ciència? Et convido a compartir-lo afegint un comentari, amb les aportacions de tots i totes podrem enriquir el recull 😉
Moltes gràcies 😊
Recull d’efemèrides
En aquest apartat descobriràs diferents pàgines web en les quals trobaràs efemèrides de dones científiques.
- Efemèrides de dones científiques. La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI)
En aquesta pàgina web descobriràs un gran recull d’efemèrides de dones pioneres en ciència i tecnologia.
- Efemèrides. Mujeres con ciencia
En aquesta pàgina web descobriràs la data de naixement de científiques de qualsevol època, amb un petit text que mostra les seves aportacions principals. També trobaràs alguns enllaços per aprendre’n més.
Recull de contes
En aquest apartat descobriràs un gran recull de contes que et poden ser útils per treballar el paper de les dones i les nenes en la ciència. A partir de la lectura del conte podeu establir diàlegs i converses molt interessants amb els alumnes.
- Dones de ciència: 50 Pioneres valentes que van canviar el món. Rachel Ignotofsky (Autora). Ed. Un Per Un Parent
En aquest llibre es dóna a conèixer la contribució de 50 dones en el món de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques des del món antic fins als nostres dies. Entre les pioneres que hi apareixen, podem trobar figures tan conegudes com Marie Curie i Jane Goodall, i d’altres no tan conegudes, com Rachel Carson, que ja a principis del segle XX va advertir sobre els efectes nocius dels pesticides en el medi ambient i de la creixent contaminació.
- Yo, Jane. Patrick McDonnell. Ed. Océano Travesía
Un preciós llibre il·lustrat per apropar la figura de Jane Goodall als més petits. Aquest conte ens porta a descobrir com la petita Jane es va forjar el seu somni: viatjar a l’Àfrica per conèixer els animals que ha vist en els seus llibres i convertir-se així en la Jane de Tarzan.
- Contes de bona nit per a nenes rebels. Elena Favilli, Francesca Cavallo. Ed. Estrella Polar
Un conte que recull cent dones que van canviar el món. Científiques, astronautes, aixecadores de pesos, jutgesses, xefs… De Serena Williams a Malala Yousafzai, de Coco Chanel a Frida Kalo, d’Hipàtia a Michelle Obama, aquest llibre narra les vides extraordinàries de cent dones valentes i, a més, conté les il·lustracions de seixanta artistes d’arreu del món. Científiques, astronautes, aixecadores de pesos, jutgesses, xefs… Cent exemples de determinació i audàcia per a les grans somiadores. Perquè totes les nenes haurien de créixer sabent que poden ser tot allò que vulguin ser.
- La idea més meravellosa. Ashley Spires. Ed. Beascoa
La idea més meravellosa és un conte infantil que tracta sobre la creativitat i les fases del procés creatiu. Una història que animarà a nens i nenes a no desanimar-se, a canviar la seva perspectiva i a provar de nou. Un bon dia, a una nena li ve al cap una magnífica idea. Amb l’ajuda del seu gos, que li fa d’assistent, decideix dedicar-se a construir-la. Té molt clar quina forma tindrà. Té molt clar com funcionarà, per tant, pensa que serà molt fàcil crear-la. Però, quan posa fil a l’agulla, descobreix que la tasca esdevé molt més difícil del que es pensava…
- Marie Curie i la radioactivitat. Ian Graham (Autor), Annaliese Stoney (il·lustrador). Ed. Animallibres
Marie Curie va descobrir la radioactivitat i va utilitzar els seus estudis per salvar vides durant la Primera Guerra Mundial i per aprendre els secrets del món natural. Vols saber-ne més? Amb tires còmiques i requadres amb dades curioses!
- Les idees de l’Ada: La història d’Ada Lovelace, la primera programadora informàtica del món. Fiona Robinson (Autor, il·lustrador). Ed. Juventud
En aquest conte descobriràs la ment creativa i el geni matemàtic d’una figura poc coneguda i malgrat tot significativa en la història de la informàtica: Ada Lovelace. «Ada era filla del controvertit poeta Lord Byron i la matemàtica Anne Milbanke. La seva imaginació i facilitat per a les matemàtiques van cridar l’atenció de l’inventor Charles Babbage, que estava treballant en els plans per a un ordinador extraordinari. Només faltava trobar algú per programar-la…». Les il·lustracions han estat creades amb molta delicadesa.
- Inventores i els seus invents. Aitziber Lopez / Luciano Lozano. Ed. Flamboyant
T’has fixat en tots els objectes, les màquines i els mobles que tens al voltant? Tots han estat inventats per algú. I n’hi ha molts que van ser ideats per dones: noies que, com tu, volien millorar el món. És impossible parlar de tots els invents i de totes les inventores, però aquí te n’oferim una selecció bonica i divertida. Apropa-t’hi i capbussa’t en el món del progrés! Ja en sabem molt, de tot el que han fet Ells, i ara ens toca parlar d’Elles.
- Las chicas son de ciencias: 25 científicas que cambiaron el mundo. Irene Cívico, Sergio Parra. Ed. Montena
Un conte que ens fa ser conscients dels descobriments científics que devem a les dones. Encara que als llibres d’història sembli que les ciències són cosa d’homes, res d’això: des d’Agnodice, la primera mèdica coneguda de la història, fins a Rosalind Franklin, la química que va descobrir l’estructura de l’ADN, passant per Vera Rubin, l’astrònoma que va veure el que ningú no veia, les dones han estat pioneres en ciències des de l’inici dels temps. Descobreix 25 científiques que demostren que les noies i els laboratoris són una bona combinació. Qui va dir que les noies no eren de ciències?
- 100 mujeres que cambiaron el mundo. Sandra Elmert. Ed. Molino
Descobreix les biografies de 100 dones que van canviar la història. Dones científiques com Marie Curie, filòsofes, com María Zambrano, polítiques, com Clara Campoamor, o escriptores, com Agatha Christie i Rosalía de Castro. Dones brillants, intel·ligents i valentes que van contribuir a millorar el nostre món i van trencar les barreres que, per l’època en què els va tocar viure, els van ser imposades.
Petita&Gran és una col·lecció de contes amb la qual nens i nenes descobriran qui eren i què van aconseguir les més grans dones de la història contemporània. Dissenyadores, pintores, aventureres, científiques … Dones úniques i meravelloses de les que aprendre i amb les que identificar-se. Dones que van convertir un petit somni en una gran història.
- Petita & Gran Marie Curie. María Isabel Sánchez Vegara (Autor), Frau Isa (il·lustrador)
Marie Curie va ser la primera dona doctora en Ciències i professora a la Universitat de París. També va ser la primera persona de la història a rebre dos premis Nobel. La seva senzillesa i fe altruista en la ciència la van portar a descobrir el radi i el poloni, i a desenvolupar la teoria de la radioactivitat. Per tot això és considerada la dona més inspiradora de la ciència moderna. Petita & Gran és una col·lecció de contes amb la qual nens i nenes descobriran qui eren i què van aconseguir les dones més importants de la història contemporània. Dissenyadores, pintores, aventureres, científiques… Dones úniques i meravelloses de qui aprendre a identificar-se.
- Petita & Gran Ada Lovelace. María Isabel Sánchez Vegara (Autor), Zafouko Yamamoto (il·lustrador). Ed. Alba
Ada Lovelace, filla de Lord Byron, va ser una matemàtica i escriptora britànica, un geni en constant lluita entre el raciocini i l’emoció. Nascuda a Londres el 1815, Ada va deduir i preveure la capacitat d’un ordinador per anar més enllà dels simples càlculs matemàtics i va descriure el primer llenguatge de programació, és considerada la primera programadora de la història.
- Petita & Gran Dian Fossey. María Isabel Sánchez Vegara (Autor), Alessandra De Cristofaro (il·lustrador). Ed. Alba
Dian Fossey va ser una brillant zoòloga nord-americana reconeguda per la seva labor científica i la seva defensa dels goril les. El seu caràcter fort i apassionat la va portar a lluitar feroçment contra el tràfic d’animals i la caça furtiva.
- Lise Meitner: La física que va iniciar l’era atòmica. Vegueta Ediciones. Ed. Unicornio
Lise Meitner va ser una important investigadora en física nuclear. De fet, va ser gràcies als seus treballs que va començar l’era atòmica. Tots sabem que, segurament, mereixia un premi Nobel que mai li van arribar a concedir. No obstant això, pels seus avenços en aquest camp, va marcar els inicis d’una era, l’atòmica.
- Dones negres en la ciència. Zinthia Álvarez Palomino. Ediciones Wanafrica
Podries esmentar el nom d’una científica negra? No et preocupis si t’ha costat o, simplement, no se t’ha acudit cap nom. Un any abans de la publicació d’aquest llibre, jo tampoc haguera estat capaç d’esmentar el nom d’una científica negra. Per això vaig decidir reunir en aquest llibre 12 microbiografies il·lustrades de dones afrodescendents que van fer història en la ciència i van canviar el món amb les seves aportacions. Dones que han revolucionat la història gràcies a la seva determinació, esforç i valentia, perquè encara avui són desconegudes per a una immensa majoria de persones. Obre bé els ulls i estigues atent/a a cadascuna de les històries que trobaràs a l’interior d’aquest llibre, perquè hi descobriràs astronautes, químiques prodigis, enginyeres aeroespacials, psicofisiòlogues i fins i tot inventores. Benvingut/da al canvi.
- Marie Curie. El coratge d’una científica. Valeria Edelsztein (Autor), Vegueta Ediciones (Redactor, Escritor de borradores), Àfrica Fanlo (Il·lustrador). Ed. Vegueta
Científica extraordinària i la primera persona a guanyar dos premis Nobel, un de Física i un de Química. Marie va marcar una època en el món de la ciència i la seva valentia i els seus avenços són, encara, font d’inspiració per a moltes persones.
- Ada Magnífica, científica. Andrea Beaty, David Roberts. Ed. Beascoa
Una col·lecció centrada en la tendència «S.T.E.M» per a nens i nenes, que celebra la creativitat, la perseverança i la curiositat científica. Per què fa tac i per què fa tic? Per què tens pèls al nas? Ada Magnífica té el cap ple de preguntes. Com els seus companys de classe Pedro i Rosa, Ada sempre ha sentit una curiositat insaciable. Però quan porta massa lluny les seves exploracions i els seus complicats experiments científics, els seus pares se n’atipen i l’envien al racó de pensar. Tant pensar us farà canviar d’opinió? Ada Magnífica, científica inspirarà sens dubte els joves lectors perquè segueixin les seves pròpies passions.
- Un fascinant recorregut per la història de les dones de la ciència. Adela Muñoz Páez. Ed. Debate
En aquest llibre rescatem la història d’algunes de les dones que han fet contribucions rellevants a la ciència i paral·lelament, per entendre perquè van ser tan escasses i avui són tan desconegudes, fem un recorregut per la història. En aquest passeig vam descobrir que fins ben entrat el segle XX, les dones van tenir vetat l’ingrés a les universitats i l’exercici de moltes professions que requerien estudis, i que abans havien estat expulsades de les biblioteques dels monestirs, els centres on es va refugiar el saber durant l’Edat Mitjana.
- Mi primer libro sobre Ellas. Marta Rivera de la Cruz (Autor), Cecilia Varela (il·lustrador). Ed. Anaya
Dones que han fet història i que han contribuït a canviar-la. Sabies que al món encara hi ha llocs on es pensa que la dona és inferior a l’home? En les pàgines d’aquest llibre coneixeràs a set dones admirables que, en èpoques en què no tenien dret a gairebé res, es van atrevir a lluitar pels seus somnis i van arribar, fins i tot, a canviar la història.

- 17 mujeres Premios Nobel de Ciencia. Hélène Merle-Béral. PFFES|#Plataforma Editorial
Aquest llibre presenta les trajectòries de 17 dones científiques que han estat guardonats amb el Premi Nobel. Aquestes dones van assolir l’excel·lència en un mitjà que va ser i encara és en gran manera masculí. Aquesta sèrie de biografies mostra la diversitat dels seus orígens socials i les seves característiques particulars, amb una ferotge independència d’esperit. Aquest llibre és una oportunitat per reflexionar sobre la importància cultural i social del gènere en la investigació científica.
- Las mentiras científicas sobre las mujeres. Eulalia Pérez Sedeño. Ed. Los libros de la catarata
Amb prou feines tenim un imaginari que representi dones blanques o negres com a subjectes de coneixement que investiguen homes blancs (negres o d’una altra raça o ètnia). Però hi ha més variables com la classe social, la sexualitat o l’edat. La pregunta, la diversitat i la democràcia en una comunitat científica influeixen en millors maneres de fer ciència, més objectives i més justes socialment. Sabem que la presència de dones a la ciència (igual que altres col·lectius) no és condició suficient per a una millor ciència, però sí necessària.
- Supermujeres, superinventoras: Ideas brillantes que transformaron nuestra vida. Sandra Uve. Lunwerg Editores
Descobreix més de noranta dones de tots els temps que, a contracorrent, van aconseguir patentar un invent i, en definitiva, conquerir la seva llibertat física i intel·lectual. Dones fortes, somiadores, tenaces, sensibles, intrèpides … Van impulsar un diàleg transversal i van desenvolupar noves mirades a la realitat d’altres dones. Aquest viatge al món de la creativitat permet donar a conèixer la seva tasca i el canvi significatiu que va suposar cadascun dels seus invents a la nostra història. Un bonic homenatge, merescut sens dubte, a un grup de dones valentes que van lluitar per la igualtat i la llibertat.
- Rosa Pionera, enginyera. Andrea Beaty, David Roberts. Ed. Beascoa
Una col·lecció centrada en la tendència «S.T.E.M» per a nens i nenes, que celebra la creativitat, la perseverança i la curiositat científica. La Rosa Pionera somniava que seria una gran enginyera… Tota sola a les golfes, quan la lluna lluïa al cel, construïa els invents que havia pensat amb anhel. Ella pensava, però callava: remenava la paperera i hi buscava andròmines per a la seva passió enginyera. Amb aquestes construïa els seus invents, però ningú podia veure els seus descobriments. I així va anar creixent, fins que un bon dia de tardor va arribar la tieta Rosalia del mocador. I la Rosa va tenir al cap una idea: I si ella construís un artefacte volador per a la seva tieta? Un àlbum molt divertit que ens anima a perseverar en les nostres passions.
Conte de sensibilització realitzat per Trama SCCL i Associació Luciferases, amb la col·laboració de la Direcció de Feminismes i LGTBI, per reivindicar el paper de les dones científiques al llarg de la història, comprendre alguns dels motius pels quals no les coneixem i incentivar l’esperit científic de les nenes i els nens.
Recull de vídeos
En aquest apartat descobriràs un recull de vídeos que et seran útils per treballar el paper de la dona i la nena en la ciència. Són vídeos de tipologia molt diversa adequats per treballar en les diferents etapes educatives.
- Mi mensaje a las niñas que quieren ser científicas. Jane Goodall, primatóloga
És considerada com una de les dones científiques de més impacte al segle XX. Els ulls de Jane Goodall brillen en compartir les seves històries, convertides avui en grans lliçons de vida sobre la ciència i l’educació: “Sigues curiosa i comet errors, sigues pacient i no et rendeixis”, repeteix aquesta dona extraordinària.
És una activitat de teatre científic realitzada per cinc professores i un tècnic de laboratori de la Universitat de Sevilla, adreçada a nenes i nens d’entre 8 i 14 anys. Amb aquest curt, subvencionat per la Unitat d’Igualtat de la US i per la FECYT, volem apropar-nos als centres escolars que no poden assistir a les nostres representacions. Aquest curt ha sigut possible gràcies a la col·laboració de la Universitat de Sevilla.
- 12 Mujeres que transformaron la ciencia. CuriosaMente 110
Coneix 12 dones que van canviar la història de la ciència.
L’Efecte Matilda és un biaix en contra del reconeixement dels èxits de dones científiques, el treball de les quals és menystingut o fins i tot atribuït als seus col·legues homes. Aquest efecte va ser descrit per primera vegada per la sufragista i abolicionista Matilda Joslyn Gage en el seu assaig Woman as Inventor (1870) i el terme fou proposat per la historiadora de la ciència Margaret W. Rossiter el 1993. Aquest vídeo és un bon recurs per reflexionar sobre el paper de les dones i les nenes en la ciència.
- Día Internacional de la Mujer y la Niña en la Ciencia. La Universitat de Granada se suma al Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència que se celebra l’11 de Febrer.
- Mujeres pioneras en la ciencia. Diez de las mujeres más destacadas de la historia de la ciencia, para conmemorar el Día de la Mujer.
–Històries de dones i ciència, inspirades en personatges reals. Una mà de contes. Super3.cat
El programa “Una mà de contes” ha produït unes històries per promoure i estimular l’empoderament de les nenes davant l’accés al coneixement científic i tecnològic.
Aquests contes, inspirats en personatges reals, parlen de ciència i gènere (el paper social de la dona), ciència i política (l’accés de la dona al coneixement), ciència i societat (la dona i la funció social de la ciència), ciència i valors (la dona i la dimensió ètica de la ciència) i ciència i innovació (la dona davant dels reptes tecnològics).
Us agrada comptar? A la Katherine li agradava tant, que ho comptava tot. Tantes coses va comptar que aviat va comptar tot el que hi havia a la Terra i fins i tot les coses de l’espai. Volem que ens ajudis a enviar un coet a la Lluna, li van dir uns senyors savis de la NASA. I és clar, la Katherine en sabia tant, que es va convertir en l’única que podia comptar i recomptar tot el necessari per aconseguir-ho. Gràcies a ella, la humanitat ha pogut anar a l’espai.
*Katherine Coleman Goble Johnson (1918-2020) va ser una física, científica espacial i matemàtica estatunidenca que va contribuir a l’aeronàutica dels Estats Units i als programes espacials amb l’aplicació primerenca de les computadores electròniques digitals a la NASA. Coneguda per la seva precisió en la navegació astronòmica informatitzada, va calcular la trajectòria per al Projecte Mercury i el vol de l’Apollo 11 del 1969 a la Lluna.
Avui fa un dia assolellat i la Beulah ha decidit passar-lo a la platja. Llàstima que cada cop que intenta descansar, algú l’hi impedeix. Quan no li llencen un xarrup de gelat al cap, li cau a sobre un senyor enganxat al seu para-sol que ha sortit volant. Així no hi ha manera de descansar, rondina la noia. Però per sort la Beulah és una gran inventora i trobarà solucions per a tot. Quants invents creieu que farà?
*Inventora prolífica, Beulah Louise Henry (1887-1973) va fer un munt d’aportacions tècniques per a la vida quotidiana: paraigües de colors, màquina per fer gelats, màquines per cosir sense bobina, obrellaunes…
A Martha Coston li agrada molt inventar coses, però, per més que rumia, no sap quin invent pot fer. Vull inventar una cosa que ajudi la gent, es repeteix una vegada i una altra. Però mentre hi pensa, coneix una noia que està plorant. El seu pare no la deixa trobar-se amb el seu enamorat i ha enviat el noi a un vaixell enmig del mar. Pobra noia, pensa la Martha. I si inventa alguna cosa que la pugui ajudar?
*Martha Jane Coston (1826-1904) va ser una inventora i empresària nord-americana, coneguda per la seva invenció de la bengala Coston, un dispositiu de senyalització per Salvament Marítim.
La Juliana és una noia molt llesta que vol aprendre un munt de coses. Tantes n’aprèn, que tothom es meravella del seu saber i es pregunta com pot ser que una noia sigui tan intel·ligent. “Potser és una fada?”, pensen uns. “Potser és una bruixa?”, diuen uns altres. Però ella tot el que vol és que la deixin aprendre. Llàstima que a l’època en què viu la Juliana això que una noia vulgui aprendre la gent no ho entén pas. Com s’ho farà?
*Segle XVI. Juliana Morell és l’única dona citada al paranimf de la Universitat de Barcelona. Nena prodigi, als 17 anys parlava i escrivia catorze idiomes, i es va fer monja per poder continuar estudiant.
L’Elena, la Dolors i la Martina són tres noies que volen ser metgesses. Però quan van a la universitat a estudiar descobreixen que de noies no n’hi ha cap. “Per què no poden estudiar, les noies?”, es pregunten sorpreses. I preguntant, preguntant, aconseguiran trobar la resposta. O potser tampoc n’hi ha cap?
*Segle XIX. Les tres primeres dones que es van matricular a la Facultat de Medicina de Barcelona: Helena Masera es va haver de disfressar d’home per poder assistir a classe, Dolors Aleu va ser la primera llicenciada i anava amb guardaespatlles a la universitat, i Martina Castells va ser la primera que es va doctorar.

–Petites històries, grans dones
Una iniciativa conjunta en què diversos museus: la Fundació Joan Miró, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu del Disseny de Barcelona, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu d’Història de Catalunya, els Museus d’Esplugues i el Museu Picasso organitzen aquesta activitat en la qual oferiran, a través del Youtube, vídeocontes que tenen com a protagonistes dones referents relacionades amb la temàtica de cada museu.
Vídeoconte dedicat a Gueraula de Codines (1275-1340), guaridora a qui l’església va acusar de cometre bruixeria. Va ser una dona sàvia i valenta, capaç de defensar les seves idees i la seva feina davant l’autoritat per tal d’ajudar als altres. Avui és reconeguda com a precursora de la medicina en una època en la qual les dones tenien vetat tant l’ensenyament com la pràctica de la mateixa.
Vídeo conte dedicat a Mara Dierssen Sotos, neurobiòloga, investigadora i professora Universitària càntabra especialista en síndrome de Down, establerta a Catalunya.
Vídeo conte dedicat a la canadenca Biruté Galdikas, l’experta més important en el comportament dels orangutans.
Vídeo conte dedicat a l’arqueòloga Adela Ramon Lligué.
Recursos varis
- Mujeres de la ciencia. Recull de biografies de dones científiques en forma de panell interactiu
- Ellas: mujeres con Ciencia. Biblioteca de Químicas de la Universidad Complutense de Madrid.
La ciència ha estat poblada al llarg de les diferents èpoques majoritàriament per homes, sense que això signifiqui que els correspongui el protagonisme exclusiu. No és que no hi hagi hagut científiques en el passat, sinó que la seva memòria ha estat esborrada de la història, moltes van ser conegudes en el seu temps per ser posteriorment oblidades.
Aquesta exposició tracta de recuperar-les, de donar-los visibilitat, és hora de reconèixer aquestes dones lluitadores, inquietes, àvides de coneixement, de la naturalesa, de l’univers, de la ciència en general, la contribució de les quals va ser de gran valor i es va produir en desigualtat enfront dels seus companys, col·legues, marits, col·laboradors homes, participant en els treballs de recerca i posterior publicació on moltes vegades no eren reconegudes ni esmentades.
Aquest còmic és l’Adaptació de l’obra de teatre Científiques: passat, present i futur. Amb la col·laboració de la Unitat d’Igualtat de la Universitat de Sevilla hem fet una versió en còmic de la nostra obra, per la qual hem comptat amb la il·lustradora Raquel Gu. Els còmics han estat adaptats per ser accessibles a persones que usin lectors de pantalla gràcies a la col·laboració amb la fundació ONCE. Amb aquest còmic volem arribar a tots els centres educatius que no poden assistir a les nostres representacions. Com a complement a la lectura del còmic, hem realitzat també una Guia didàctica amb activitats per fer a l’aula.
- La taula periòdica de les científiques. Teresa Valdés-Solís
L’enginyera química Teresa Valdés-Solís ha publicat a la plataforma Naukas l’article una taula periòdica interactiva composta només per científiques. En la taula periòdica la Teresa ha situat una científica a cada lloc de la taula periòdica i les ha organitzat en diferents disciplines. Cada símbol va enllaçat a una biografia de la científica esmentada.
Coneixes altres recursos per treballar el paper de la dona i les nenes en la ciència? Et convido a compartir-lo afegint un comentari, amb les aportacions de tots i totes podrem enriquir el recull 😉
Moltes gràcies 😊
Espectacular recull Nati. Gràcies!!
A la meva escola aquest dia de febrer venen exalumnes que estudien o són físiques, biotecnólogues, etc a fer una trobada amb l’alumnat de 1r i 2n d’ESO. Molt satisfactori!
Hola Conxita,
Moltes, moltes i moltes gràcies per les teves amabales paraules 👏👏👏👏 Te les agraeixo MOLT😉
Espero que el recull pugui ser útil per treballar aquesta temàtica tan important 😊
Molt bona la proposta que comparteixes, moltes gràcies 👍
Estem en contacte 😘
Nati