• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Nati Bergadà

Mestra i psicopedagoga

  • Blog
    • Treball per projectes
    • Les emocions
    • Contes i lectura
    • Poesia
    • Estratègies metodològiques
    • Recursos
    • Avaluació
  • Docents.cat
  • Maresipares.cat
  • Serveis
  • Sobre mi

40 Recursos per treballar els drets de l’infant

16/11/2021 by Nati 8 Comentaris

El dia 20 de novembre se celebra el Dia universal dels drets de l’infant. Aquesta data és important per denunciar, reivindicar i prendre consciència que tots els infants del món tenen drets simplement pel fet d’haver nascut.

Són drets inalienables, irrenunciables, innats i imprescindibles perquè els nens i nenes gaudeixin d’una bona infància. Aquests drets es troben recollits a La Convenció sobre els drets de l’Infant.

En aquest article trobaràs 40 recursos útils per treballar els drets de l’infant amb els teus alumnes. Pots trobar recursos molt diversos com contes, cançons, webs i documents descarregables. Espero que et siguin útils 😉

Contes

  • Tinc dret a ser nen. Serres, Alain i Fronty, Aurelia. Editorial Blume.

Coneix, aprèn i comprèn els drets dels nens de la veu de nens de tot el món i de qualsevol condició a través d’artístiques il·lustracions i d’un text amb un marcat caràcter poètic. Una obra que celebra el 20è aniversari de la Convenció sobre els Drets del Nen, tractat signat el 20 de novembre de 1989 .

9788498014822-g

  • Tots naixem lliures. Amnistia internacional. Ed.Molino

Cada home, dona i infant d’aquest planeta està protegit per 30 articles especials: la Declaració Universal dels Drets Humans. Tant se val on visquem, qui siguem… Aquests són els nostres drets, i ningú no té permís per prendre’ns-els. Aquesta singular compilació ha estat publicada juntament amb Amnistia Internacional per celebrar el 60è aniversari de la firma de la Declaració Universal dels Drets Humans, i descriu bellament cada article acompanyat d’una il·lustració feta per un recorregut artista internacional.

  • Un món millor: Drets de l’infant. VV.AA (Autor),‎ Gabriel Pacheco i Adolfo Serra (il·lustrador) Ed. Jaguar

Onze meravellosos creadors, que formen un equip de somni, es presten a il·lustrar alguna cosa tan important com els deu primers Drets del Nen. Un projecte que busca fer un potent recordatori visual a uns principis que tots hauríem de tenir tatuades en la memòria i a la nostra educació cívica.

  • Drets i deures dels nens. César Bona (Autor), Joan Turu (il·lustrador). Ed. Beascoa

Un conte molt útil per descobrir els drets i els deures dels infants. Hi ha llocs on nens i nenes no poden anar a l’escola, ni menjar cada dia, ni anar al metge si es posen malalts, o llocs on són observats per ser diferents… Per què passa, això? Per solucionar-ho, unes quantes persones es van reunir i van pensar com podien protegir els infants d’arreu del món. Així és com van sorgir els Drets de la Infància. Però compte! Per a cada dret, tenim almenys un deure perquè puguem conviure bé.

  • Imagine. John Lennon (Autor), Jean Jullien (il·lustrador). Ed. Flamboyant

Acompanya un petit colom al llarg d’un viatge en el qual difondrà un missatge de pau i tolerància entre els ocells d’arreu del món, de totes mides i formes. Amb la lletra de la immortal cançó de John Lennon, i creat en col·laboració amb Amnistia Internacional, aquest llibre tan emotiu gosa imaginar un món ple de pau. Imagine és una declaració poderosa, escrita amb tot l’amor per la humanitat i el seu futur.

  • Les tres bessones i els drets a la infància. Elaborat per l’ajuntament de Barcelona.

De manera molt clara es vol transmetre la Declaració de Drets de la Infància de 1989 de les Nacions Unides, explicant als nens i a les nenes més petits quins són els seus drets, els seus deures i les seves responsabilitats a través de frases senzilles i imatges. Les Tres Bessones ens ajuden a aclarir el concepte de dret, que de vegades pot resultar difícil d’entendre en tot el seu significat. Identificar les coses bones i necessàries per a les persones com un dret és un primer pas que tenen al seu abast.

ScreenHunter_350 Nov. 20 00.37

  • Malala: Pel dret de les nenes a l’educació. Raphaëlle Frier (Autor), Aurélia Fronty (Autor). Ed. Art Blume

Malala Yousafzai és pakistanesa i musulmana. Des que tenia onze anys, denuncia els integristes musulmans que consideren que l’escola no és per a les nenes. En un intent per fer-la callar, fins i tot li van disparar. Per sort, la Malala se’n va sortir i avui, guardonada amb el premi Nobel de la pau, continua lluitant encara amb més força perquè tots els infants puguin anar a l’escola, siguin nenes o nens, pobres o rics. Al final del llibre, un quadern recull els documents sobre la seva vida. «Tornar a l’escola em fa molt feliç. El meu somni és que tots els nens del món puguin anar a l’escola perquè és el seu dret bàsic».

  • Els nens no volen la guerra. Eric Battut. Editorial Juventud

Que n’era de bonic aquell país on s’havien instal·lat! Hi havia construït dos castells, l’un i l’altre igual de macos. Però un dia els dos reis decideixen declarar-se la guerra. Podeu creure que el que va provocar tot, va ser una cagada d’ocell? Totes les guerres són absurdes, comencen sense sentit i acaben destruint tot allò bonic que tenim: les ciutats, les cases i la pròpia vida. Els protagonistes d’aquesta història són els nens i nenes de dos pobles en guerra per culpa d’un ocell. Al final ells seran els que actuaran amb més sentit comú i donaran una lliçó als grans.

  • El llapis màgic de la Malala. Malala Yousafzai (Autor), Kerascoët (il·lustrador). Alianza Editorial

La veritable història d’una nena que desitjava un món millor. Quan la Malala era nena al Pakistan desitjava un llapis màgic. Ella el faria servir per… -dibuixar un forrellat a la seva porta perquè els seus germans no la molestessin. -aturar el temps i així poder dormir una hora més cada matí. -eliminar la pudor de l’abocador que hi havia al costat de casa seva. Però la Malala va créixer, el seu món va canviar i també van canviar els seus desitjos. El seu dret d’anar a escola va ser amenaçat -simplement, per ser nena-. En lloc d’un llapis màgic, va agafar-ne un de debò. I va escriure tota sola a la seva habitació sobre els desafiaments als quals s’enfrontava, i arreu del món moltes persones van llegir les seves paraules. I els desitjos de la Malala van començar a fer-se realitat. MALALA YOUSAFZAI, símbol internacional, activista per l’educació, i la guanyadora més jove del Premi Nobel explica la inspiradora història d’una nena que va créixer en una regió esquinçada per la guerra sense deixar d’apreciar la màgia de l’esperança en tot allò que l’envoltava.

  • Refugiada. Tessa Julià (Autora) i Anna Gordillo (il·lustradora). Ed. La Galera

Per què m’han fet llevar tan de pressa? Si encara és de nit. Marxem carregant poques coses. No anem d’excursió. Tothom fa cara de por, de tristesa. No em diuen res. Tinc por. El pare m’agafa molt fort de la mà. Em fa mal, però no li vull dir. Tinc ganes de plorar. Però no ho faig. On anem? Per què marxem? Són les preguntes que passen pel cap a la protagonista d’aquesta història fictícia tan real.

  • Home de color. Jerome Ruillier. Editorial Juventud

Jo, home de color quan vaig néixer era negre. Vaig créixer sent negre. Si prenc el sol, o tinc por, o estic malalt, segueixo sent negre. Mentre que tu home blanc, vas néixer de color rosa, si prens el sol et poses vermell, si tens fred et tornes blau, i si estàs malalt et poses groc. ¿I tu em dius a mi home de color? Malgrat que la pell negra també té diferents pigmentacions, aquest llibre posa de manifest que blanc i negre són en definitiva colors, així doncs tots som homes de color. Un àlbum en to crític, encara que ple d’humor i tendresa. Un conte-poema transmès de generació en generació per la tradició oral africana contra les expressions racistes, els signes de domini econòmic i cultural i que qüestiona els prejudicis i les idees preconcebudes.

  • Col·lecció els drets dels infants. Teresa Sabaté i Carme Solà. Ed. Salvatella

Aquests contes il·lustren de forma clara els drets fonamentals de tots els nens pel fet de ser-ho. Són deu principis bàsics que és necessari difondre i explicar als pares, educadors, metges, treballadors socials i la resta de persones que s’ocupen directament dels nens, i als mateixos nens. És necessari que els nens coneguin i respectin les diferents cultures i ètnies, que siguin conscients de les situacions d’injustícia que existeixen en el món i comprendran que ells també poden col·laborar per a aconseguir un món més just. Cada llibre conté reflexions i preguntes sobre el tema tractat.

  • Això són els Drets dels Infants. Jordi Cots i Moner, Montserrat Cusó i Torelló, Pilarín Bayés (il·lustrador)

Aquest conte és el desè de la col·lecció «Això és». D’una banda contribueix a assolir l’objectiu que els infants i adolescents coneguin els seus drets i en comprenguin el contingut, per tal de poder reclamar-ne el respecte efectiu, i d’altra banda permet als adults prendre consciència que els infants, com a persones, també són subjectes de drets i tenen unes necessitats que cal respectar-les plenament.

  • El color de la meva pell. Thomas – Harker. Editorial Juventud

Aquest llibre examina el tema del racisme. D’una manera senzilla i serena explora les pors, les preocupacions i els interrogants que envolten aquest tema complex. Els infants poden aprendre què és el racisme i com enfrontar-s’hi en les seves pròpies vides. Inclou una guia per a utilitzar aquest llibre, bibliografia i recursos per a nens i adults.

  • ¿Que es un nino? Beatrice Alemagna. Ediciones SM

Un nen té les mans petites, els peus petits i les orelles petites, però no és per això que té les idees petites. Un poètic àlbum il·lustrat per llegir junts, per fer de la lectura una trobada entre grans i petits. És un conte divertit que al mateix temps ens fa reflexionar sobre les idees preconcebudes que els adults tenim respecte als infants, oblidant sovint que són persones petites que tenen grans idees.

  • ¡Huye! Marek Vadas (Autor), Daniela Olejníková (il·lustrador) Barbara Fiore Editora

Un viatge fantàstic explicat en primera persona per un nen que ha de fugir del seu país al costat del seu pare i el seu extravagant gos Alan. El protagonista corre i recorre el món a la recerca d’una nova llar. Pel camí passaran per diferents pobles habitats per éssers que personifiquen les qualitats que porten als prejudicis cap al que és estrany i diferent, o la manca d’empatia cap a l’altre. El seu destí final serà un campament de refugiats. Una novel·la gràfica d’il·lustracions a tot color que ens mostra la crua i desolada realitat de molts nens refugiats.

  • Què mengem? Lucía Serrano. Ed. Barcanova

Sabies que la malnutrició afecta moltes persones al món? Per què hi ha gent que passa fam? I per què hi ha aliments de mala qualitat que no proporcionen els nutrients necessaris? És important saber d’on provenen els productes que mengem. Què pots fer per estar informat sobre aquesta qüestió? Descobreix idees per alimentar-te de manera sana i sostenible.

  • La calle es libre. Kurusa (Autor), Mónika Doppert (il·lustrador). Ediciones Ekaré

Els nens del barri no tenen on jugar. Hi ha un terreny on podrien construir un parc. Demanen ajuda a l’ajuntament, però són els veïns del barri els que troben la solució. Una història basada en una experiència dels nens de la biblioteca de Sant Josep de la Urbina, un barri pobre de Caracas. Jugar és un dels drets fonamentals dels nens, una activitat tan essencial que sovint es converteix en una molèstia per als més grans. Aquesta és la història real d’uns nens d’un barri de Caracas que no tenien on jugar, i van moure cel i terra per ser escoltats i valorats pel seu ajuntament. Finalment van aconseguir el terreny encara que va ser amb l’ajuda de tots els veïns que van construir un parc ben bonic.

  • Els drets de la infància. A. R. Almodóvar, Eliacer Cansino, Gloria Cecilia, Agustín Fernández, Mariasun Landa, Gustavo Martín, Gonzalo Moure, Daniel Nesquens, Ana María Shua, Lorenzo Silva. Ed. Barcanova

L’any 1959 l’ONU aprovà la Declaració Universal dels Drets de l’Infant. Deu principis que tenen com a objectiu garantir, a tots els nens i nenes, l’atenció, la protecció i l’educació necessàries. Aquests drets seran reconeguts a tots els infants, sense distinció o discriminació per motius de raça de o de religió. En aquest llibre, deu autors i autores han escrit un conte per a cada un dels drets de l’infant i donen vida als principis d’aquesta llei tan important.

  • Emigrantes. Shaun Tan. Ed. Barbara Fiore

Què és el que fa que tanta gent ho deixi tot enrere per viatjar cap a un país desconegut, un lloc on no tenen família ni amics, on res no té nom i el futur és una incògnita? A través d’una sèrie d’imatges connectades, aquesta novel·la gràfica sense paraules explica la història d’un emigrant anònim que deixa el seu país natal en circumstàncies penoses, creua un oceà fins a una nova ciutat i aprèn com viure-hi. La història de qualsevol emigrant, refugiat, desplaçat. Un homenatge a tots els que han fet el viatge.

Cançons

  • Els drets dels infants. País de xauxa

  • Cançó dels drets dels infants. Pastoral Maristes Catalunya

  • Els Drets dels Infants. Xiula

  • Els Drets dels Infants. El Gripau Blau

Webs

  • Coneix els teus drets. Un web que ofereix un recull de vídeos per conèixer els drets dels infants.

  • El Petit Compass. Manual d’educació en drets humans per a infants,és un manual d’educació en drets humans per fer servir, treballar i viure’l amb grups d’infants i joves, per part de la comunitat educativa tant de l’àmbit formal, com no formal.

  • Coneixes els teus drets? Per jugar navega per aquesta il·lustració i tria el dibuix que més t’agradi. Quan facis clic a sobre s’obrirà una animació amb un dret i un text en aquest costat explicant-lo. Pots compartir, opinar o enviar per correu l’animació que més t’agradi.

Documents PDF

  • Coneixes els teus drets? Convenció sobre els drets dels infants. Versió resumida. Unicef

  • Convenció sobre els drets dels infants. Versió per a nois i noies de 15 a 18 anys. Save the Children

  • Convenció sobre els drets de l’infant. Versió adaptada per infants i joves. Unicef

  • Convenció sobre els dets dels infants. Versió adaptada per a nens i nenes de 6 a 8 anys. Save the Children

  • Convenció sobre els drets de l’infant. Versió adaptada per a joves. Unicef

  • Vet aquí els nostres drets. Un conte molt útil editat per Esplais Catalans que serveix per treballar amb els infants els seus propis drets.

528_1_vetaquielsnostresdrets

  • Convenció sobre els drets de l’infant. Parlament de Catalunya

  • Drets i responsabilitats d’infants i joves. Rosa Sensat

  • Som joves, tenim drets….i deures. Autors: GrupIREF
  • Descobrim els nostres drets. Elaborat pel departament de benestar i família. Generalitat de Catalunya.

ScreenHunter_347 Nov. 20 00.05

  • La Convenció sobre els Drets de l’Infant. Adoptada per l’Assemblea General de les Nacions Unides

  • 21 contes per educar en valors. Coneix els teus drets. Un recull de contes i relats curts per educat en valors. La delegació del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC)

llibre contes imatge 300

  • Convenció sobre els drets dels infants. Save the Children a Catalunya.

Si coneixes altres recursos que poden ser útils per treballar els drets dels infants, et convido a compartir-lo fent un comentari.  Moltes gràcies 😉

Xerrades, directes, cursos, recursos, fòrum i grup de Telegram pels docents.

Entrar

Arxivat com a: Contes i lectura, Recursos

Reader Interactions

Comentaris

  1. Josep Guardiola Salinas ha dit

    21/11/2014 a les 20:32

    Hola Nati,

    El meu nom és Pep Guardiola i sóc el coordinador de la Plataforma d’Acció Social KABUA que està desenvolupant el grup d’investigació ERDISC del Departament de Pedagogia Aplicada de la UAB.
    En aquests moments hem publicat recursos didàctics a la Plataforma en referència als Drets dels Infants. Si us sembla adequada , també la podeu incloure entre els vostres recursos.

    Una abraçada,

    Pep Guardiola. ERDISC. UAB

    Respon
    • Nati ha dit

      21/11/2014 a les 22:28

      Hola Pep,

      Moltes gràcies pel comentari. Ja he visitat el vostre web KABUA i feu molt bona feina!

      Afegiré el link a l’article com a recurs.

      Moltes gràcies.

      Respon
  2. Enric ha dit

    19/11/2017 a les 22:58

    Hola,

    Gràcies pel recull de materials. Hi ha alguns enllaços que han canviat i no funcionen.

    Salutacions,

    Respon
    • Nati ha dit

      20/11/2017 a les 00:35

      Hola Enric,

      Ara ho he revisat i de moment tots funcionen. Moltes gràcies per avisar.

      Espero que el recull et sigui útil.

      Nati

      Respon
  3. Montse Oller Valls ha dit

    20/11/2017 a les 15:32

    Hola Nati, sóc la Montse Oller i sempre aprofito tots els recursos que envies que els trobo molt interessants. Jo tinc un canal de Youtube on penjo contes per treballar valors i emocions (https://www.youtube.com/user/MontseOller). Dins d’aquest canal n’hi ha un molt adient pel dia 20 de novembre que es diu ELS DRETS DELS NENS
    (https://www.youtube.com/watch?v=DCIkN2PD_Jw). T’ho comento perquè pels diferents reculls temàtics que fas sobre recursos, si en trobes algun en el meu canal que trobis adient, jo contenta de que el recomanis.
    Una abraçada,
    Montse Oller

    Respon
    • Nati ha dit

      20/11/2017 a les 18:26

      Hola Montse,

      Ja he afegit el vídeo que ens has compartit. Moltes gràcies, ens serà molt útil.

      Seguim en contacte 😉

      Nati

      Respon
  4. Roser ha dit

    20/11/2017 a les 21:44

    Hola Nati,
    Sóc la Roser Rodon, mare de dues nenes de 7 i 11 anys. Després de rebre el teu blog he investigat si avui al col.legi han tocat el tema i al dir-me que no, he aprofitat el moment de lectura de cada dia per ensenyar un dels videos i llegir un dels contes de les teves recomanacions.
    Gràcies ,son de gran ajuda.
    Una abraçada

    Respon
    • Nati ha dit

      20/11/2017 a les 22:32

      Hola Roser,

      Moltes gràcies per visitar el bloc i per les teves amables paraules. Espero que hagueu pogut gaudir d’una lectura molt agradable 😉

      Una gran abraçada.

      Nati

      Respon

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

sidebar

sidebar-alt

Copyright © 2020 · Acord de servei, Política de privacitat i Política de cookies
Aquest blog utilitza cookies propies i de tercers per a oferir una millor experiència d'usuari. Pots consultar la política de cookies aquí: Més informació Tancar
Política de Cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Sempre activat
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
DESA I ACCEPTA