Trucs infal·libles per ensenyar les taules de multiplicar

A les escoles tenim el gran repte d’ensenyar les taules de multiplicar. Les treballem des de cicle mitjà però sovint ho fem insistint només en la memorització, una metodologia què és vàlida per alguns alumnes, però no per tots.

En aquest article descobriràs estratègies i trucs que pots oferir als teus alumnes per aprendre les taules de multiplicar més enllà de la memorització.

 

Per què tenen dificultats per aprendre les taules de multiplicar?

Cada infant és únic i això vol dir que cada alumne/a té la seva forma de ser i aprendre. Cal que tinguis en compte que no tenim tots els mateixos interessos i capacitats, per tant tampoc tenim tots la mateixa manera d’aprendre.

Actualment només treballem les taules de multiplicar a partir de la memorització, sense tenir en compte que hi ha altres vies per les quals podem treballar les taules de multiplicar. Cada infant té el seu estil d’aprenentatge i cal que trobi l’estratègia que més bé li funcioni.

 

Quins errors cometem?

A l’hora d’ensenyar les taules hi ha un seguit d’errors que es solen repetir a les escoles:

  • Volem ensenyar les taules de multiplicar de la mateixa manera a tots els infants. Al grup- classe hi ha una gran diversitat d’alumnat i no podem exigir que tots els alumnes aprenguin de la mateixa manera i amb la mateixa velocitat. No ens podem limitar a ensenyar les taules de multiplicar únicament a partir de la memorització sinó que cal que tinguem en compte diferents estils d’aprenentatge i els oferim estratègies diverses.
  • Volem que tots els nens tinguin la mateixa agilitat de càlcul mental. A tots els exigim que siguin capaços de recitar les taules ordenades, saltejades, al revés…. En definitiva els demanem una velocitat de càlcul que evidentment no tots els infants tenen. Hi ha alumnes que són capaços de memoritzar i recitar les taules de multiplicar ordenades, però que quan els demanem que les recitin saltejades no són capaços de fer-ho.
  • No justifiquem als infants la utilitat d’aprendre les taules. Els infants ón incapaços de memoritzar una cosa que per ells no té sentit. En molts casos ens trobem que els alumnes que a cicle mitjà sabien les taules a cicle superior no les saben. Això és degut a que al memoritzar-les no ho van fer de manera prou sòlida perquè fos permanent. No entenen la utilitat de les taules de multiplicar i per tant l’aprenentatge que en fan no és significatiu.
  • No són constants i el que un any han memoritzat el curs següent ho han oblidat. També ens trobem que les taules que han memoritzat a cicle mitja si no es segueixen recordant cauen en l’oblit. Tal com un any ho han après l’any següent ho han oblidat.

 

De quina manera podem treballar les taules de multiplicar?

Per treballar les taules de multiplicar cal primer que els alumnes descobreixin què és la multiplicació i quan la fem servir. No l’has de presentar com un simple algoritme matemàtic sinó que has de fer un pas més i demostrar l’ús de la multiplicació i les taules de multiplicar en situacions de la vida real. Que entenguin quina és la seva utilitat i funcionalitat.

Han d’entendre molt bé que la multiplicació és la suma repetida i han de veure els avantatges d’aplicar-la.

 

ScreenHunter_452 Feb. 15 01.30

 

Podem aprofitar situacions de la vida real que ens poden servir per aplicar les taules de multiplicar. Per exemple podem comptar els diners que costarà pagar l’autobús per fer una sortida.

 

ScreenHunter_454 Feb. 15 01.43


Per començar a treballar les taules de multiplicar és recomanable començar per les més fàcils: 0, 1 i 10.

Posteriorment treballarem les taules: 2, 3, 4 i 5.

Finalment ens queden les taules més difícils: 6, 7, 8 i 9.

 

Quines estratègies podem utilitzar?

Podem utilitzar diverses estratègies d’aprenentatge per ajudar als alumnes a aprendre les taules de multiplicar de manera fàcil

 

  • Trucs de càlcul mental:

Taula del 2. És molt útil treballar aquesta taula treballant els números parells.

 

ScreenHunter_450 Feb. 15 01.21

 

Taula del 5.  És molt fàcil d’aprendre, ensenya als teus alumnes que acaba sempre en 0 i en 5.

 

ScreenHunter_451 Feb. 15 01.25

 

Taula del 9. Per saber la taula del 9 partim de la taula del 10.

Per calcular el 9 x 7 ho podem fer de la manera següent:

 

ScreenHunter_448 Feb. 15 01.10

 

Taula del 10. Afegim un 0 al número que hem de multiplicar.

 

ScreenHunter_455 Feb. 15 02.16

 

– Utilitzar la propietat commutativa ens pot ser molt útil per resoldre les taules de multiplicar que més ens costen.

 

ScreenHunter_456 Feb. 15 02.20

 

– Hi ha una tècnica que ens permet saber si el producte d’una multiplicació serà parell o senar . És una regla molt senzilla:

 

ScreenHunter_461 Feb. 17 23.42

 

  • Trucs amb els dits

Taula del 9. Pots treballar la taula del 9 de manera molt fàcil utilitzant els dits. En el vídeo següent pots veure de quina manera ho pots treballar amb els teus alumnes.

 

 

Taules del 6, 7, 8 i 9. Aquestes taules són les més difícils de memoritzar, pots donar una alternativa pels alumnes a qui els costi. Les podem resoldre amb els dits sense necessitat d’estudiar-les. En el vídeo següent pots veure de quina manera ho pots treballar amb els teus alumnes.

 

 

  • Truc nemotècnic

Taula del 9: Tal com explica el vídeo, la taula del 9 és fàcil de memoritzar amb aquesta regla mnemotècnica.

 

 

  • Vídeos amb les cançons de les taules de multiplicar.

Pels alumnes a qui és més fàcil memoritzar a través de la música aquests vídeos els poden anar molt bé.

La taula del 2.

 

 

Aquests són altres vídeos amb les cançons de les taules de multiplicar:

 

Materials i recursos útils per consolidar les taules de multiplicar

 

Els reglets

Regletes 10×10, amb 300 peces de fusta de diferents mides i colors per iniciar la descomposició de nombres i operacions matemàtiques. Edat mínima: 36 mesos.

 

 

Taulell de multiplicacions inspirat en la pedagogia Waldorf. El taulell té 11 clavilles col·locades en forma circular, al passar el fil contant segons la taula de multiplicar que s’estigui fent, s’obtenen diferents patrons.

taulell-de-multiplicacions

Existeixen molts jocs de taula que et permetran treballar les taules de multiplicar de manera lúdica amb els teus alumnes: Bingo, dòmino, joc de cartes, joc de taula….

 

Joc de les taules de multiplicar

Dòmino de les taules de multiplicar.


Tub Pitagòric.

71voAFckeVL._SL1500_

Trinomi de les taules de multiplicar.

25377381

Joc de cartes.

Un joc de cartes en el que per un cantó hi ha l’operació i per l’altre el resultat. Per gaudir una bona estona tot aprenent les taules de multiplicar.

 

El fabulós llibre de les taules de multiplicar

Un divertit llibre ple de pestanyes, solapes i desplegables per descobrir i entendre les taules de multiplicar.

 

També existeixen molts jocs on-line que permeten als nostres alumnes gaudir jugant tot reforçant i guanyant agilitat amb les taules de multiplicar.

 

ScreenHunter_457 Feb. 15 12.32

 

Conclusions

Has d’exigir als teus alumnes que sàpiguen les taules de multiplicar i que siguin capaços de resoldre qualsevol multiplicació que se’ls plantegi a la vida. Però de quina manera ho aconsegueixin és decisió seva.

Com a mestre/a has de donar-los estratègies suficients perquè puguin ser autònoms i guanyin el màxim d’agilitat de càlcul mental.

Cal evitar l’error de generalitzar i tractar a tots els alumnes de la mateixa manera. Un mal ús reiterat de les taules de multiplicar predisposa l’alumne/a a tenir mala relació a l’hora de treballar les matemàtiques i els números.

Oferint diversitat d’estratègies per treballar les taules de multiplicar podem trobar la manera d’apropar-nos als nostres alumnes i d’aconseguir, a la llarga, més bons resultats acadèmics.

Cal que tinguem present que les taules de multiplicar són una eina que ens ha d’ajudar a l’hora de realitzar càlculs. Hem d’aconseguir que els alumnes les vegin d’aquesta manera, no com un problema. Si oferim més recursos i estratègies als nostres alumnes, hi haurà més possibilitats que assoleixin amb èxit les taules de multiplicar.

Si utilitzes altres estratègies per ensenyar les taules de multiplicar que et funcionen, comparteix-les als comentaris si us plau.

 

Moltes gràcies 😉